A może by tak na lodzika?
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| Jacekddd Posty: 534 Miejscowość: Kraków Dołączył: 23 paź 09 |
|
|
Cześć Po co siedzieć w domu i się nudzić. Proponuję jutro w południe wybrać się na takie coś: http://www.youtube.com/watch?e…d&v=eurl_hhNkeI Nakręcone dzisiaj na początku traski: 70,8km 4h20min Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
| 235245 Posty: 83 Miejscowość: KrK Dołączył: 23 wrz 10 |
|
Super ![]() Widze, ze kreca Nas podobne klimaty ![]() I gdyby nie notoryczny brak czasu na wycieczki rowerowe, to bys mial moje towarzystwo gwarantowane na takich wypadach ![]() Gdzie kreciles ten filmik? Bo cos nie moge zlokalizowac miejsca. ~235245~ |
|
|
| |
| Jelitek2 Posty: 269 Dołączył: 27 lis 06 |
|
| Wygląda na Kryspinów :-) | |
|
| |
| Cvbge Posty: 769 Dołączył: 13 sty 07 |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v…feature=related Uff. Wyciągnęli rower ![]() |
|
|
| |
|
|
Racja Jelitek to Kryspinów, poznaje się miejsca pewne no nie ...? Jakieś załamanie się lodu nie wchodzi w grę, potrzebna byłaby chyba ciężarówka. Widziałem wędkarzy, którzy ciężko się napracowali żeby wykuć dwa malutkie otworki w lodzie. Stwierdzili grubość ponad 20cm. W pierwszej chwili takie jest głupie uczucie .. no jestem na środku daleko do brzegu. Ale zabawa super, można tam wyścig urządzić np wieża, boja i wokół zjeżdżalni. Zrobiliśmy sobie mały wyścig z tym łyżwiarzem ale chyba nie miał kondycji tak więc na razie 1:0 dla 2oo za to on zawrócił w miejscu a ja łukiem jak ciężarówka. Jest ślisko ale pod kontrolą. Dziś piękne słońce, wybiera się ktoś? Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
| Ja bym tam na lód nie wjechał za nic... | |
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
![]() Ilu już było takich w tym roku ... Niedawno na Mazurach - dwaj wędkarze poszli na dno - 500 metrów dalej ich koledzy musieli wiercić ponad 30 cm w lodzie. Ciepłe prądy - nawet na stojących akwenach. Więcej roślin pod wodą - lód zapowietrzony i może mieć pół metra ale jest kruchy itp. itd. Przy - 20 jest szansa że wytrzyma - może bym wszedł w Kryspinowie - ale tylko i wyłącznie przy plaży gdzie jest maksymalnie 1.50 cm wody. MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
taa w jednym miejscu 20cm w innym już mniej :-) | |
| Edytowane przez szbiker dnia 05-02-2012 12:32 | |
|
| |
|
|
Ok jasne nie namawiam nikogo, rzuciłem luźną propozycję. Jeśli ktoś z natury jest sceptykiem w kwestii lodu to rozumiem. Dzisiaj było więcej wędkarzy według innych ocen grubość tafli lodu z odwiertów w różnych częściach akwenu wynosi obecnie 25-30cm +. Jest to lód przezroczysty o pełnej wytrzymałości. Nigdy na żywioł nie wszedł bym na lód i na rzece nie wejdę bo za dużo wiem o rzekach. Tu kilka danych o wytrzymałości lodu. Poniżej jest przedstawiona orientacyjna wytrzymałość lodu o różnej grubości. Dane dotyczą wyłącznie lodu czystego. - Grubość 2-4 cm - można się po nim czołgać, jednak jak się załamie, nie będziemy w stanie na niego wyjść ponownie. Dlatego, aby się wydostać należy skruszyć lód, aż do brzegu. Wymaga to dużo czasu i energii. - Grubość 6-7 cm - utrzymuje pojedynczego człowieka, chodzenie nie jest bezpieczne, nurkowanie również - jeżeli nurkujemy w takich warunkach, to na lód wchodzimy tylko w skafandrze suchym (z zasuniętym zamkiem) lub mokrym. - Grubość 9-10 cm - utrzymuje dwóch ludzi stojących w jednym miejscu, jednak ugina się pod ich ciężarem. Przy większej grupie może się załamać. - Grubość 15 cm - minimalna grubość lodu do bezpiecznego nurkowania; lód w okolicy przerębli może się uginać. W jednym miejscu nie powinny stać więcej jak cztery osoby. - Grubość 20 cm - taka grubość lodu jest bardzo bezpieczna, nawet 10-osobowa grupa może spokojnie działać. - Grubość 25 cm - grubość lodu jest wtedy bardzo bezpieczna, wystąpią jednak poważne problemy z wykonaniem przerębli - zarówno z jego wycięciem, jak i wyciągnięciem lodu. Lód o wymiarach 1 metra kwadratowego i grubości 25 cm waży około 250kg. http://wedkarz.pinger.pl/m/4440042 Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Lód czysty z wody destylowanej ![]() Każdy zbiornik jest w pewnym sensie zanieczyszczony. Kryspinów również - nawozy z pól, sikające dzieci w lecie itp. Ma pierwszą klasę czystości co nie oznacza że lód będzie super. Do kogo potem pójdzie rodzina na skargę - do wędkarzy co mówią że "lód jest gruby"? Nie ma sensu się licytować - wejście na lód zawsze jest na własną odpowiedzialność - nawet na Bajkale lód pęka mimo że w zimie jest -50 stopni i woda czysta jak łza. EDIT: W przypadku organizacji takiego wypadu bardzo proszę żeby wyraźnie zaznaczyć że to nie jest organizowane przez Rowerowanie.pl MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE | |
| Edytowane przez Kocur dnia 05-02-2012 13:43 | |
|
| |
Maciu ![]() Posty: 2014 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 kwi 08 |
|
Polecam tą lekture na temat jazdy po Kryspinowie zimą
...całe życie drugi! |
|
|
| |
|
|
Dziś było słonecznie i nieco słabszy wiatr. Zabraliśmy też sanki żeby pociągnąć znajomych a potem okazało się, że byli tam też inni ludzie z dziećmi tak więc zrobiłem parę kursów ekstra bo w rowerowaniu nie ma chyba większej frajdy jak zrobić przy tym radość komuś. Ciągnąłem też naraz razem kolegę i jego dziecko na dwóch sankach (ok 130kg) i brakowało już lekko przyczepności na tylnym kole. http://www.youtube.com/watch?v=gA6BDJ7rmrI Z innej beczki po tych wszystkich opiniach, które na ten temat wyczytałem, co wycieczka to czekam ostatnio na zamarznięcie układu hamulcowego a tu nic. Jak to z tym jest ma ktoś jakieś przykre doświadczenia? Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
Niezłe zbiegowisko widać na filmie. Straszne tłumy. Brakuje jeszcze drifterów w beemkach
Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
|
|
Powiem Ci Misq, że mnie kusi ale chyba sobie odpuszczę jednak. A czy na łyżwy na lód też jest niemoralnie czy ujdzie? ... bo się wybieram właśnie i nie wiem czy mam się gryźć czy nie. ![]() Jacek PS. Padł mi komp więc walcząc na lapku dopiero wrzuciłem zeszły tydzień http://www.youtube.com/watch?v=bVKtSXkaY84
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
| Michu Posty: 984 Miejscowość: Kraków/Roma/San Gimignano Dołączył: 16 wrz 08 |
|
Na LODZIKA to do Italia Lody Caffe
|
|
|
| |
|
|
To myślisz Michu, że po kawce we włoskim stylu sanki by uciągnął ? http://www.youtube.com/watch?v=V2ug9w1PzNM Bo mnie to trochę dało w kość, może dlatego, że kawy nie pijam. ;-) Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |