Jakie koła??

Autor Wiadomość
wielki-adwersarz mężczyzna

Miejscowość: Kraków
Dodane 22-11-2010 13:35 Jakie koła??
Witam.
ostatnio mam straszliwy zgryz z wyborem kół.
Koła będą załozone do Banshee Rune 20x110 z przodu i 10x135 z tyłu. Priorytetem niejest tu waga, ale oczywiście chciałbym żeby jak najmniej było, najbardziej zalezy mi na tylnej piaście.
W pierwszej kolejności myślałem o Mavicach Crossmax SX 2009/2010, ze względu na to że ma poprawiony system zapadkowy w porównaniu do starszych modeli i ważą tylko 1760g.
Później do głowy przyszły mi CrankBrothers Iodine w podobnej cenie 1900g, ale słyszałem kilka nieciekawych opinii.
Są jeszcze MAvici Crossline, tylna piasta to samo co w SXach ale cięższe bo 2100g także zysku wagowego niema w stosunku do obecnego zestawu.
I na ostatek pomyślałem że możnaby coś złożyć
piasty z przodu X9,
tył Chosen lub X9,
obecze Spank Vomax
i coś cieniowanego od DT.
I teraz kilka pytań\wątpliwości
czy słyszeliście coś o opiastach które miałbyby znaleźć się z tyłu?
problem obręczy, sztuka waży 335g boje się że mój brak techniki i lądowania na płaskim załatwiłyby je dość szybko.
Ostatnio opcja wychodzi najtaniej i najlżej bo troche ponad 1500g i niecałe 1200zł
buziaki Adwersarz

qui dormit non peccat

pocio mężczyzna

pocio
Dodane 22-11-2010 13:47 RE: Jakie koła??
podstawa to waga jeźdźca.
Piasty Chosena to łatwy serwis i dostępność części zamiennych (łożyska, bębenek) ja używam i spootnik. Można za pomocą dwóch imbusów rozebrać piastę tylna tak, że da się zmieniać szprychy.
Co do obręczy polecam ZTR. Waga wytrzymałość rewelacyjna. Cena i tak dużo niższa niż kompletne koła. Istotne by składał koła ktoś kto się na tym zna. Moim zdaniem w Krakowie są dwie takie osoby: inż Szprycha (Rybski) i Piotr. U tego drugiego można kupić w przyzwoitych cenach obręcze, piasty i oczywiście szprychy. (Jak złożysz koła u niego to cena będzie naprawdę fajna - suma cen)
Można tez rozważać piasty Novateca ale jest problem z dostępnością np na 32 otwory.
Jeszcze jedna zaleta ZTR'ów to możliwość jazdy na oponach bezdętkowych.
Waga kół spootnika jest dużo niższa od tej którą podałeś bo koło 1300g, a cena podobna.

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

wielki-adwersarz mężczyzna

Dodane 22-11-2010 14:10 RE: Jakie koła??
hmm
moja waga w tej chwili to jakieś 70kg, roweru 17,66kghttp://www.pinkbike.com/photo/5869939/
myślałem też o ZTRach ale do mojego bajka musiałbym założyć modle Flow 470g a nie anorektyczne Olimpiki, także w tej wadze mam SunRimsa Equalizer 27 a cena to jakieś 70pare zł.
Jeśli juz bym składał to myślałem do Szprychy się udać.
A jak wygląda mechanizm zapadkowy w piastach Chosena??

qui dormit non peccat

pocio mężczyzna

pocio
Dodane 22-11-2010 14:25 RE: Jakie koła??
Przy wadze 70 kg spokojnie Olimpiki. Furman na nich jeździ.
O piastach Chosena jest albo u nas na forum albo u bikeholików wraz ze zdjęciami. Jest cały temat o lekkich kołachlekkich kołach

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

marcheff mężczyzna

marcheff
Dodane 19-02-2012 21:25 RE: Jakie koła??
Hej, odkopię temat żeby nie zakładać nowego. Mam w sumie to samo pytanie - jakie koła?
Warunki są takie: 26" do MTB, pod tarcze, raczej 6 śrub, jak najlżejsze przy założonym budżecie 700-900 zł, waga jeźdźca niecałe 60 kg. I piasty na łożyskach maszynowych.

Najpierw myślałem o fabrycznych Mavicach Crossride'ach, ale są ciężkie.
Potem wymyśliłem coś takiego:koła 1
ale chyba razem z odpowiednim kołem do tyłu to przekroczę budżet.
Może coś z bikestacji: koła 2, koła 3, koła 4?

Zwłaszcza te ostatnie mi się podobają. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z obręczami Remerx Magic 7327?

Z góry dzięki za pomoc
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 19-02-2012 23:43 RE: Jakie koła??
Może używane ? Np. Crossmax ST za 900zł z adapterami na 6 śrub.
Jest pewne ryzyko ale kto nie ryzykuje ten nie ma ;-P
Jakbym miał coś odłożone już bym je łyknął :-)
Edytowane przez szbiker dnia 20-02-2012 00:00
UMaciek mężczyzna

UMaciek
Miejscowość: Krzeszowice
Dodane 20-02-2012 00:53 RE: Jakie koła??
Ja bym jednak doradzał składane koła, ta 4 opcja wygląda bardzo ciekawie. Z każdymi Crossmax'ami jest ten problem, że jak już strzeli jakaś szprycha, nypel czy cokolwiek innego to trzeba się bawić z Harfą, a tam ceny typu 20zł/szprychę, kosmiczne czasy sprowadzenia części, do tego liczą sobie krocie za wymianę. Z żadnym ze składanych kompletów nie będzie takiego problemu, poza tym zazwyczaj w takim samym budżecie wychodzą lżej. Pomijając Bikestację możesz uderzyć do wspomnianego w temacie Piotra, na pewno złoży Ci coś solidnego za dobre pieniądze :) Piasty Novatec/Chosen są jak najbardziej OK, ja polecam raczej Chosena ze względu na długość gwintu do wkręcenia śrub tarczy i lepsze łożyska. Te szprychy też spokojnie dadzą radę, ja przy tej samej masie własnej jeżdżę z przodu na revo i koło po Golonkowym sezonie idealnie proste. Jedyna niewiadoma to wspomniane przez Ciebie obręcze.
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 20-02-2012 09:12 RE: Jakie koła??
Też miałem swego czasu dylemat, składać, czy gotowe, nowe czy używane. Wybrałem rozwiązanie proponowane przez szbikera - czyli dobre koła, ale używane za 1/2-1/3 ceny. Jestem bardzo zadowolony i jednocześnie przekonałem się bardziej do gotowych kół (bo wcześniej podchodziłem do nich jak do jeża). Owszem, poszła mi jedna szprycha i był mały kłopot, ale na szczęście nie we wszystkich krajach mamy do czynienia z takim bucowatym przedstawicielstwem firmy jak u nas i bez problemów ściągnąłem szprychę z UK. Wyboru nie żałuję i bez wahania kupiłbym je jeszcze raz :). Ale to może jest tak, że każdy chwali swoje? ;)

Pozdrawiam :)
Axi

marcheff mężczyzna

marcheff
Dodane 20-02-2012 10:17 RE: Jakie koła??
Zawężę jeszcze bardziej swoje wymagania: koła mają być nowe i skłaniam się ku składanych.

W tej chwili szukam jakichkolwiek informacji o obręczach remerx, bo reszta zestawu jest już dla mnie jasna. Informacji o remerxach jest niewiele, może po czesku coś bym znalazł. Tutaj piszą o różnych modelach tych obręczy ale 29", na dole są też opisane Magic. I nie piszą źle.
Jak nie remerxy to chyba pójdę w maviki xc717, niestety nieco droższe.

Aha, mam jeszcze pytanie o nyple. W tych linkach co podesłałem używają aluminiowych nypli. Czy to dobre rozwiązanie? Czy lepiej zmienić na mosiężne?
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 20-02-2012 12:59 RE: Jakie koła??
Co do jakości samych obręczy Remerx z tego zestawu to mam wątpliwości bo nie są nawet kapslowane.

Wpływ na wybór kół ma również system jaki się zastosuje:
- „tradycyjne” dętkowe koła i opony
- zestaw UST
- koła UST z uszczelniaczem i „dętkowymi” oponami wypełnionymi uszczelniaczem
- konwersja „dętkowych” kół i opon na bezdętkowe z wykorzystaniem komponentów oznaczonych jako Tubeless Ready (lub bez ich pomocy).

Ciekawy artykuł w bB na ten temat.

Kiedyś jeździłem na Crossmaxach XL. Uwiódł mnie ich zajebisty wygląd :-) ale i to że za firmą stoi spore doświadczenie w budowie kół. Jakby nie patrzyć każdy element został zaprojektowany mając na względzie całość w przeciwieństwie do kół składanych przez siebie. Poczekałem sobie na okazję na allegro i kupiłem używany model z przed paru lat. Stwierdziłem że po 2 górskich maratonach u GG nowy set o nieludzkiej cenie będzie wyglądał tak samo więc po co przepłacać :-) Sprawowały się bardzo dobrze przez ponad 2 sezony.
Co do części zamiennych to nie trzeba bezpośrednio załatwiać szprychy w Harfie - można przecież pośrednio przez krakowskich dealerów : BikerShop ul. Czarnowiejska 6, Mbike ul.Łobzowska 40, Row-Mix al. Jana Pawła II 12 . Generalni dystrybutorzy na Polskę pojedynczego człowieka zawsze traktują z góry a za pośrednictwem sklepu już chyba lepiej. Kiedyś kombinowałem tak szprychę i nawet nie czekałem tak długo. Łożyska można dostać np. na Gromadzkiej.
Teraz jeżdżę na składanych ;-P ale w porównaniu do crossmaxów prezentują się blado ;-) a i sztywnością nie grzeszą :/
Edytowane przez szbiker dnia 20-02-2012 15:17
RB mężczyzna

Dodane 20-02-2012 14:43 RE: Jakie koła??
Aha, mam jeszcze pytanie o nyple. W tych linkach co podesłałem używają aluminiowych nypli. Czy to dobre rozwiązanie? Czy lepiej zmienić na mosiężne?marcheff

Przy Twojej wadze nawet przez chwilę nie zastanawiałbym się, tylko zastosował aluminiowe. Ważąc znacznie więcej (bo ok. 71) w swoich poprzednich, składanych, kołach też miałem aluminiowe. Oczywiście myślę o zastosowaniu typu XC i XCM a nie DH czy inny 4X.
UMaciek mężczyzna

UMaciek
Miejscowość: Krzeszowice
Dodane 20-02-2012 16:00 RE: Jakie koła??
Oczywiście, że nyple alu, można DT/Sapim ewentualnie bardziej budżetowo Dartmoor. 717 też są godne polecenia - używam.
lukcio mężczyzna

lukcio
Miejscowość: kraków
Dodane 20-02-2012 18:38 RE: Jakie koła??
Co do tego, że obręcz nie jest kapslowana to nie jest żaden minus. Żadna obręcz ZTR nie ma kapsli i jakoś dają radę, ale to nie dotyczy tylko felg Stana. Nyple alu też dadzą radę, ale musisz dobrze dobrać długość szprychy. Nyplów firmy Dartmoor nie polecam jednak, bo jest naprawdę sporo złych opinii o nich.

IMHO Mavici mają tylko fajny wygląd i są pancerne - nic poza tym. Są niewspółmiernie ciężkie względem ceny, trochę awaryjne (ww. szprychy, luzy na bębenku) i trudne w naprawie. Z gotowymi kołami fulcruma jest podobnie (tam jest dodatkowy problem np. z dostaniem się do łożysk pod bębenkiem).

Bikestacja ma jedne z lepszych cen na koła, ale musisz się liczyć z tym, że szybko będzie trzeba je oddać do centrowania.

SIŁA! NIE MA LIPY!

marcheff mężczyzna

marcheff
Dodane 20-02-2012 22:23 RE: Jakie koła??
Tak, słyszałem już o niezbędnych poprawkach po bikestacji.
Zagięliście mnie tym kapslowaniem i sprawdziłem sobie nawet, że obecne Alexy mam niekapslowane. I wiele z innych 'lekkich' modeli, tak jak pisze Lukcio kapsli nie posiada.

Liczyłem też ile wyjdzie opcja z Novatekami d711,712 DT Revo, nyple alu, i Maviki xc717. Gdzie by nie kupić wychodzi ok, 1100 zł (a waga wychodzi o ile dobrze liczę ok. 1660). Dla mnie trochę dużo.
jedroll mężczyzna

jedroll
Dodane 21-02-2012 12:08 RE: Jakie koła??
jak będziesz zamawiał w bikestacji to zrób im od razu adnotacje, żeby się przyłożyli do poskładania tych kół. Ja kupiłem swoje, co prawda budżetówki mavici317 piasty Deore, zwykłe szprychy DT, typowe treningówki (ale czy to ma znaczenie) i tyle o nich mogę powiedzieć że były "poskręcane" bo trudno to nazwać poskładaniem, także zwróć im od razu uwagę przed faktem, może sobie wezmą do serca.
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 21-02-2012 16:20 RE: Jakie koła??
C

IMHO Mavici mają tylko fajny wygląd i są pancerne - nic poza tym. Są niewspółmiernie ciężkie względem ceny, trochę awaryjne (ww. szprychy, luzy na bębenku) i trudne w naprawie.
lukcio

No tu bym nie do końca się zgodził co do trudności w naprawie. Co potrzeba ? Narzędzia które prawie każdy ma w domu : szczypce segera, imbus 5 i 10 , młotek i kawałek jakiegoś pręta czy rurki do wybicia łożysk. Żeby szprycha poszła trzeba naprawdę "przypieprzyć" :-) - normalne szprychy też przecież nie są niezniszczalne i czasami lecą. A kluczyk do szprych ? 13zł to chyba niedużo ?
Jedynym moim zdaniem błędem konstrukcyjnym jest ślizg w bębenku - ale występują też z łożyskiem (jak to widać na zdjęciach poniżej ) więc można zmienić lub zlecić zmianę np. u Kalego.
Przykładowy serwis

Waga rzeczywista Crossmaxów ST to 1650g. Dla jednego dużo dla innego już nie. Zależy co dla kogoś jest priorytetem i czy warto kosztem wagi rezygnować z większej wytrzymałości.
Edytowane przez szbiker dnia 21-02-2012 16:24
marcheff mężczyzna

marcheff
Dodane 21-02-2012 16:53 RE: Jakie koła??
Liczyłem też ile wyjdzie opcja z Novatekami d711,712 DT Revo, nyple alu, i Maviki xc717. Gdzie by nie kupić wychodzi ok, 1100 zł (a waga wychodzi o ile dobrze liczę ok. 1660). Dla mnie trochę dużo.marcheff

Ah, wyszło nie do końca jak chciałem. Taki zestaw to dla mnie dużo w sensie ceny a nie wagi :) Nie mówię już o Crossmaxach, cena nowych zbija mnie z nóg.

Cóż, zaryzykuję więc robotę królika doświadczalnego i wezmę te czeskie obręcze. Jak będzie dramat to w ostateczności zmienię je na 717 i już :)

Dzięki wszystkim za rady.
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 21-02-2012 20:49 RE: Jakie koła??
Tu jest coś na temat obręczy remerx magic ale niestety po czesku i co? Można skorzystać z google translate ale i tak niewiele daje :D Zrozumiałem tylko z tego forum tyle żeby nie kupować obręczy kapslowanych ....na podstawie obrazków z forum :-P Nie podejmuję się jednak oceny bo nie wiadomo co człowiek z tym kołem robił ... nic nie mogę z tego zrozumieć ...czeski film xP
marcheff mężczyzna

marcheff
Dodane 24-02-2012 10:41 RE: Jakie koła??
Hej, idea kół z remerxami upadła z prostego powodu - brak na stanie. Zamiast nich będą FRM XMD 333, o takie. Kapslowane! :p

PS. O kurcze, teraz zauważyłem że są asymetryczne, co za cudo?
Skocz do Forum: