Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
(...)System prognozowania i ostrzegania mieszkańców przed zanieczyszczeniem powietrza uruchomiono miesiąc temu. Dzięki niemu będziemy wiedzieć wcześniej, czy np. w danym dniu dłuższy pobyt na wolnym powietrzu nie niesie z sobą zagrożeń dla zdrowia. To informacje bardzo istotne, gdyż nasze województwo (a zwłaszcza aglomeracja krakowska) należą do najbardziej zanieczyszczonych stref w kraju.(...)Źródło SYSTEM PROGNOZOWANIA I OSTRZEGANIA - mapy zanieczyszczeń w Małopolsce (...)W Małopolsce normy zanieczyszczenia powietrza są przekraczane nawet kilkakrotnie. Sytuacja pogarsza się w zimie i dotyczy głównie Krakowa, Zakopanego i Nowego Sącza (ostatnie przekroczenie stanów alarmowych w wystąpiło 10 lutego). Najgorzej jest z zanieczyszczeniem pyłem zawieszonym PM10, którego głównymi producentami są samochody oraz piece opalane węglem.Źródło - artykuł z 15 lutego 2010 roku Monitoring zanieczyszczenia powietrza w samym Krakowie jest przeprowadzany na bazie odczytu z trzech stacji : w Nowej Hucie, na Kurdwanowie i Alei Krasińskiego. Aktualna sytuacja godzina po godzinie a także raporty dzienne i miesięczne oraz roczne znajdują się w podanym poniżej linku Małopolski Monitoring Powietrza - wykresy zanieczyszczeń powietrza w Krakowie |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
Na najbliższe 3 dni prognozowane są warunki "Źle": Pyły absorbowane w górnych drogach oddechowych mogą powodować kaszel, trudności z oddychaniem, zadyszkę, szczególnie w czasie wysiłku fizycznego; zwiększone zagrożenie schorzeniami alergicznymi i infekcjami układu oddechowego, kataru siennego i zapalenia alergicznego spojówek; szkodliwy wpływ na zdrowie rozwijającego się płodu Nie dość, że ciemno i zimno, to jeszcze syf w powietrzu - i jak tu iść wieczorem się przewietrzyć ? wychodzi, że zdrowiej jest spędzić wieczór przed przysłowiowym telewizorem .
Pozdrawiam |
|
|
| |
|
Fakt - niesamowity syf wisi w tym powietrzu i jest to problem. Czasami w ziemie po przebieżce pluję potem jakąś czarną mazią ! Dzisiaj np. z pyłem PM10 sytuacja wyglądała następująco ...Kraków Kurdwanów o 19:00 już 245 µg/m3 a dopuszczalna norma średniodobowa to 50 µg/m3 Niedługo przyjdzie jeżdzić w takich gadżetach :/ | |
| Edytowane przez szbiker dnia 14-11-2011 22:32 | |
|
| |
| Marcin Posty: 1656 Dołączył: 9 sty 06 |
|
|
Jutro mamy bardzo źle. Zalecane działania: unikanie dużych wysiłków fizycznych na otwartym powietrzu |
|
|
| |
| Cvbge Posty: 769 Dołączył: 13 sty 07 |
|
Zalecają też unikanie powietrza ![]() Zaleca się ograniczenie do minimum czasu przebywania na powietrzu |
|
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
|
no to głęboki wdech i trzymamy aż odwołają alarm ;-) dobrze że przynajmniej pogoda nie zachęca do aktywności na zewnątrz. Gorzej jak przy upałach ogłaszają takie rzeczy. Proszę nie otwierać okien przy +30... Sic! adrenalina? pół kilo poproszę :)
| |
| Edytowane przez mandraghora dnia 15-11-2011 09:50 | |
|
| |
| marcheff Posty: 97 Miejscowość: Kraków Dołączył: 6 maj 11 |
|
Dzisiaj np. z pyłem PM10 sytuacja wyglądała następującoszbiker Szbiker, na jakiej stronie można zobaczyć takie wykresy? |
|
|
| |
|
| Tutaj Trzeba wybrać RAPORT DZIENNY a następnie stację (np. Kraków Krowodrza ) i parametr który Cię interesuje (np. miarodajny jest pył zawieszony w powietrzu PM10 lub drobniejszy PM2,5 ) i kliknąć pokaż | |
| Edytowane przez szbiker dnia 15-11-2011 11:03 | |
|
| |
| oscar Posty: 178 Miejscowość: Kraków Dołączył: 28 maj 10 |
|
| Ja po ostatnich wieczornych treningach biegowych w tym syfie postanowiłem, że będę biegał tylko w weekend rano i raz lub dwa razy w dni powszednie o godz. 4:30 :-D | |
|
| |
| Cvbge Posty: 769 Dołączył: 13 sty 07 |
|
| Tam gdzieś pisali, że pomiary są robione przy ziemi. Zastanawiam się, czy im wyżej tym lepiej? Może w lasku jest czysto? | |
|
| |
| Jacekddd Posty: 531 Miejscowość: Kraków Dołączył: 23 paź 09 |
|
|
Zawsze myślałem, że w lesie jest lepiej ale ta mapa pokazuje niezbyt optymistycznie zawartości dla całego regionu. Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
| Roza Posty: 441 Dołączyła: 30 lip 07 |
|
| a czy to zanieczyszczenie to coś nowego, czy od lat żyjemy w tym syfie? | |
|
| |
| Michnik Posty: 1087 Miejscowość: Kraków Dołączył: 5 kwi 06 |
|
Od lat żyjemy w syfie a nowością jest informacja o nim ![]() |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Czasami jest mniejsze czasami większe - zależy co jest na obiad
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
lukcio ![]() Posty: 1145 Miejscowość: kraków Dołączył: 11 lut 09 |
|
My tu gadu gadu o smogu, a tu proszę:
SIŁA! NIE MA LIPY! lukcio dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez lukcio dnia 16-11-2011 14:10 | |
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
W niedzielę, poniedziałek i wtorek gdy u nas wisiały mgły tam było tak samo jak na zdjęciu powyżej...
Pozdrawiam |
|
|
| |
|
mój syn stwierdził, że trzeba się przeprowadzić do innego miasta - to takie proste ![]() |
|
|
| |
|
te ładne obrazki z Zakopanego są złudne. Nie chcę nic mówić ale sezon grzewczy węglem i czym popadnie rozpoczął w Zakopanym na dobre i tam też sytuacja nie wygląda najlepiej :-) Wykres z dzisiaj . Zdjęcie z kamerki zostało akurat zrobione w okresie kiedy krzywa wykresu pyłu PM10 była najniżej :-) Średnia z dzisiaj dla Zakopca to 119 µg/m3 przy normie 50 µg/m3 . Proponuję więc jak już się przeprowadzać to gdzieś indziej ;-) | |
| Edytowane przez szbiker dnia 16-11-2011 21:27 | |
|
| |
|
| przeca nie mówiłam nic o Zakopanym | |
|
| |
lukcio ![]() Posty: 1145 Miejscowość: kraków Dołączył: 11 lut 09 |
|
Ja też nic nie wspominałem o Zakopcu, a zdjęcie ukazuje Tatry
SIŁA! NIE MA LIPY! |