Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

Autor Wiadomość
szbiker mężczyzna

szbiker
Miejscowość: Kraków
Dodane 22-12-2010 21:17 Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
(...)System prognozowania i ostrzegania mieszkańców przed zanieczyszczeniem powietrza uruchomiono miesiąc temu. Dzięki niemu będziemy wiedzieć wcześniej, czy np. w danym dniu dłuższy pobyt na wolnym powietrzu nie niesie z sobą zagrożeń dla zdrowia. To informacje bardzo istotne, gdyż nasze województwo (a zwłaszcza aglomeracja krakowska) należą do najbardziej zanieczyszczonych stref w kraju.(...)
Źródło

SYSTEM PROGNOZOWANIA I OSTRZEGANIA - mapy zanieczyszczeń w Małopolsce

(...)W Małopolsce normy zanieczyszczenia powietrza są przekraczane nawet kilkakrotnie. Sytuacja pogarsza się w zimie i dotyczy głównie Krakowa, Zakopanego i Nowego Sącza (ostatnie przekroczenie stanów alarmowych w wystąpiło 10 lutego). Najgorzej jest z zanieczyszczeniem pyłem zawieszonym PM10, którego głównymi producentami są samochody oraz piece opalane węglem.

Według najnowszego raportu urzędu marszałkowskiego minionej zimy poziomy alarmowe zanieczyszczeń pyłem PM10 były przekroczone 30 razy. W tym sezonie, choć zima się jeszcze nie skończyła, przekroczeń poziomów alarmowych także było już 30. Można się więc spodziewać, że ta liczba wzrośnie.

Sytuacja najpoważniej wygląda na Alejach Krasińskiego, gdzie znajduje się jedna z trzech krakowskich stacji pomiarowych. Jak twierdzi wojewódzki inspektor ochrony środowiska Ryszard Listwan, duże zanieczyszczenie powietrza występuje także w okolicach Rynku Podgórskiego, gdzie większość mieszkańców pali w piecach węglem lub - co gorsza - śmieciami. Najlepiej oddycha się na Ruczaju, w Prokocimiu oraz w Centrum - gdzie w ostatnich latach piece węglowe wymieniono na ogrzewanie centralne lub gazowe.

Czystemu powietrzu w Małopolsce nie sprzyja także ukształtowanie terenu i warunki atmosferyczne z tym związane. Kraków leży w niecce, przez co występują tu częste inwersje temperatury, zwiększona liczba dni ze słabymi wiatrami i mgłami. Do tego dochodzi duża gęstość zaludnienia i związana z tym liczba samochodów.
(...)
Dopuszczalny średniodobowy poziom stężenia pyłu zawieszonego PM10 wynosi 50 g/m3
Źródło - artykuł z 15 lutego 2010 roku

Monitoring zanieczyszczenia powietrza w samym Krakowie jest przeprowadzany na bazie odczytu z trzech stacji : w Nowej Hucie, na Kurdwanowie i Alei Krasińskiego.
Aktualna sytuacja godzina po godzinie a także raporty dzienne i miesięczne oraz roczne znajdują się w podanym poniżej linku

Małopolski Monitoring Powietrza - wykresy zanieczyszczeń powietrza w Krakowie
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 14-11-2011 21:49 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Na najbliższe 3 dni prognozowane są warunki "Źle":
Pyły absorbowane w górnych drogach oddechowych mogą powodować kaszel, trudności z oddychaniem, zadyszkę, szczególnie w czasie wysiłku fizycznego; zwiększone zagrożenie schorzeniami alergicznymi i infekcjami układu oddechowego, kataru siennego i zapalenia alergicznego spojówek; szkodliwy wpływ na zdrowie rozwijającego się płodu

Nie dość, że ciemno i zimno, to jeszcze syf w powietrzu :[ - i jak tu iść wieczorem się przewietrzyć i co?? wychodzi, że zdrowiej jest spędzić wieczór przed przysłowiowym telewizorem :|.

Pozdrawiam :)
Axi

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 14-11-2011 22:29 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Fakt - niesamowity syf wisi w tym powietrzu i jest to problem. Czasami w ziemie po przebieżce pluję potem jakąś czarną mazią ! Dzisiaj np. z pyłem PM10 sytuacja wyglądała następująco ...Kraków Kurdwanów o 19:00 już 245 µg/m3 a dopuszczalna norma średniodobowa to 50 µg/m3 :/ Niedługo przyjdzie jeżdzić w takich gadżetach :D i co? :/
Edytowane przez szbiker dnia 14-11-2011 22:32
Marcin mężczyzna

Marcin
Dodane 14-11-2011 22:58 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Jutro mamy bardzo źle.
Zalecane działania:
unikanie dużych wysiłków fizycznych na otwartym powietrzu
Cvbge mężczyzna

Dodane 15-11-2011 08:30 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Zalecają też unikanie powietrza ;)

Zaleca się ograniczenie do minimum czasu przebywania na powietrzu
mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 15-11-2011 09:49 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
no to głęboki wdech i trzymamy aż odwołają alarm ;-)
dobrze że przynajmniej pogoda nie zachęca do aktywności na zewnątrz. Gorzej jak przy upałach ogłaszają takie rzeczy. Proszę nie otwierać okien przy +30... Sic!

adrenalina? pół kilo poproszę :)

Edytowane przez mandraghora dnia 15-11-2011 09:50
marcheff mężczyzna

marcheff
Dodane 15-11-2011 10:41 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Dzisiaj np. z pyłem PM10 sytuacja wyglądała następującoszbiker

Szbiker, na jakiej stronie można zobaczyć takie wykresy?
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 15-11-2011 11:01 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Tutaj Trzeba wybrać RAPORT DZIENNY a następnie stację (np. Kraków Krowodrza ) i parametr który Cię interesuje (np. miarodajny jest pył zawieszony w powietrzu PM10 lub drobniejszy PM2,5 ) i kliknąć pokaż
Edytowane przez szbiker dnia 15-11-2011 11:03
oscar mężczyzna

oscar
Dodane 15-11-2011 17:44 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Ja po ostatnich wieczornych treningach biegowych w tym syfie postanowiłem, że będę biegał tylko w weekend rano i raz lub dwa razy w dni powszednie o godz. 4:30 :-D
Cvbge mężczyzna

Dodane 15-11-2011 20:55 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Tam gdzieś pisali, że pomiary są robione przy ziemi. Zastanawiam się, czy im wyżej tym lepiej? Może w lasku jest czysto?
Jacekddd mężczyzna

Jacekddd
Dodane 15-11-2011 21:17 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Zawsze myślałem, że w lesie jest lepiej ale ta mapa pokazuje niezbyt optymistycznie zawartości dla całego regionu.

Jacek

Quest, Snoek, Kross

Roza kobieta

Roza
Dodane 15-11-2011 21:26 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
a czy to zanieczyszczenie to coś nowego, czy od lat żyjemy w tym syfie?
Michnik mężczyzna

Michnik
Dodane 15-11-2011 23:15 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Od lat żyjemy w syfie a nowością jest informacja o nim :)
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 15-11-2011 23:32 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Czasami jest mniejsze czasami większe - zależy co jest na obiad ;)

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

lukcio mężczyzna

lukcio
Miejscowość: kraków
Dodane 16-11-2011 14:10 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
My tu gadu gadu o smogu, a tu proszę:

:)

SIŁA! NIE MA LIPY!

lukcio dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez lukcio dnia 16-11-2011 14:10
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 16-11-2011 14:26 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
W niedzielę, poniedziałek i wtorek gdy u nas wisiały mgły tam było tak samo jak na zdjęciu powyżej...

Pozdrawiam :)
Axi

Roza kobieta

Roza
Dodane 16-11-2011 20:08 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
mój syn stwierdził, że trzeba się przeprowadzić do innego miasta - to takie proste :)
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 16-11-2011 20:46 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
te ładne obrazki z Zakopanego są złudne. Nie chcę nic mówić ale sezon grzewczy węglem i czym popadnie :D rozpoczął w Zakopanym na dobre i tam też sytuacja nie wygląda najlepiej :-) i co?
Wykres z dzisiaj . Zdjęcie z kamerki zostało akurat zrobione w okresie kiedy krzywa wykresu pyłu PM10 była najniżej :-) Średnia z dzisiaj dla Zakopca to 119 µg/m3 przy normie 50 µg/m3 . Proponuję więc jak już się przeprowadzać to gdzieś indziej ;-)
Edytowane przez szbiker dnia 16-11-2011 21:27
Roza kobieta

Roza
Dodane 16-11-2011 21:29 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
przeca nie mówiłam nic o Zakopanym
lukcio mężczyzna

lukcio
Miejscowość: kraków
Dodane 16-11-2011 21:31 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Ja też nic nie wspominałem o Zakopcu, a zdjęcie ukazuje Tatry :p

SIŁA! NIE MA LIPY!

Skocz do Forum: