Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
![]() Tak rozumując , należałoby wysnuć wniosek, że największa udręką i źródłem niskiej emisji w Krakowie- są motorówki! http://plfoto.com/zdjecie,kraj…ly,2300207.html Przy okazji podsumuję moje wystąpienia w tym wątku. Problem należy stawiać bardzo ostrożnie. Bazując na emocjach, w imię "ratowania zdrowia i życia", łatwo jest oddać swoje prawa, wolność... i pieniądze szarlatanom(a urzędnicy na nich nadają się najlepiej). Patrz-" walka z ocieplenie klimatu"! ![]()
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 03-01-2013 14:08 | |
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
|
KAS ma już swoją stronę. 10 stycznia planowany jest MARSZ ANTYSMOGOWY .Planuje być . Myślę że warto również co jakiś czas wspominać o tym że zbierane są głosy domagające się podjęcia wreszcie skutecznych działań na rzecz poprawy jakości powietrza TUTAJ PETYCJA Oczywiście im więcej naszych głosów i osób na marszach tym działania będą bardziej skuteczne. |
|
|
| |
pe_pawel ![]() Posty: 353 Miejscowość: Kraków Dołączył: 18 cze 07 |
|
Myślę że pierwszy krok z tej petycji został wykonany. Chodzi mi o następujący punkt: dostosowaniu komunikacji publicznej do potrzeb mieszkańców Dnia 1 stycznia jechałem tramwajem. Za trasę którą jechałem, płaciłem do tej pory 2 złote, teraz od nowego roku już 2,8. Jadąc autem wydam mniej więcej tyle samo. Wiem że są inne kwestie, bilety miesięczne, że rowerem to mam prawie za darmo, że można na butach etc. Ale miasto wręcz zniechęca do komunikacji zbiorowej. Dwa Pi Er |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
Do korzystania sporadycznego faktycznie można mieć takie wrażenie. Wszystko albo nic. Jak chcesz podjechać jednorazowo, to bierz auto/rower.
Pozdrawiam |
|
|
| |
przemo ![]() Posty: 558 Miejscowość: Kraków Dołączył: 31 sie 06 |
|
| A w Tallinie od 1 stycznia dla zameldowanych na stałe w tym mieście zbiorkom za darmo. Tak można zachęcić do korzystania. | |
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
|
W mojej centrali w Zurichu każdemu kto pokaże kartę miesięczną na tramwaj / autobus / pociąg firma zwraca od razu 100% kosztów. Jeszcze daleko nam do takiego pro-ekologicznego podejścia. Co prawda firma to nie samorząd ale sposób myślenia jest podobny - dużo się mówi i tyle
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
|
Powietrze ostatnio jakieś nienormalne ![]() szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() |
|
|
| |
| felix09 Posty: 7 Dołączył: 7 sty 13 |
|
Dlatego nie jeżdżę na rowerze w zimie Nie da się oddychać tym okropnym powietrzem na rowerze.Zapraszam na mojego Pinteresta! Link:https://pl.pinterest.com/hist_…lmy-i-nagrania/ | |
| Edytowane przez felix09 dnia 17-06-2021 14:31 | |
|
| |
|
Dlatego nie jeżdżę na rowerze w zimie ale akurat wykres pyl zawieszonego w powietrzu PM10 (czyli pyłu zawierającego cząstki o średnicy mniejszej niż 10 mikrometrów ) który podałem wyżej wskazuje na to że jest właśnie bardzo dobra jakość powietrza ..a napisałem "nienormalne" bo normalnie jest tak w Krakowie że przez większość dni w roku normy stężenia pyłu w powietrzu są przekroczone (nawet przez 250 dni w roku) ![]() Upraszczając sprawę jeśli wykres PM10 znajduje się "w większości" na tle zielonym jest dobrze (do 50 µg/m3 ) , jeśli na polu żółtym jest dostatecznie (od 50 do 90), jeśli jest na tle o kolorze czerwonawym jest źle (od 90 do ok. 180) a jeśli fioletowym to jest bardzo źle (powyżej 180) Poniżej wykres z 9 i 10 grudnia 2012 r. kiedy z kolei był istny armagedon (dla porównania)szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 07-01-2013 21:09 | |
|
| |
|
no i wszystko wróciło do "normy" :/ ![]() Człowiek mobilizuje się żeby wyjść pobiegać wieczorem mimo że pogoda ciulowa i co ? zamiast się rozwijać w zdrowiu i sportowo dostaje do pluc solidną porcję jakiejś syfiastej zawiesiny. Mam już tego dość ! Nie pozostaje nic innego jak przejechać się pod magistrat na marsz antysmogowy ...będzie zadyma ![]() szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 08-01-2013 21:31 | |
|
| |
|
|
Jakiś wysyp protestów! Ja dzisiaj byłem namawiany na ten w obronie likwidowanych szkół. ![]() Szbiker, Ty wiesz, że nie jest to sprawa do wygrania? Jeżeli prawdą jest, że Kraków ma "najgorsze powietrze" w Europie, mimo że przemysłu ma jak na lekarstwo(i to po zawietrznej), to znaczy, że ma fatalną, nieusuwalną, znaną wszystkim, przywarę- leży w słabo wentylowanej, mglistej niecce. ![]() Tego nie zmienisz, zmienić możesz miejsce zamieszkania... ale tu pojawia się "nieszczęsny dar wolności" i "piekło" konieczności podejmowania męskich decyzji! Twoje zaangażowanie może zmniejszyć(za dziesięciolecia) niską emisję, ilość spalin... ale wciąż będzie "syf"(za przeproszeniem), mniejszy ale wciąż pozanormatywny "syf", bo miasto będzie się rozbudowywać, zwiększać ilość mieszkańców, samochodów. Niestety, taka dola plebejuszy, muszących/chcących mieszkać blisko "pracy", na "starych śmieciach".
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
|
absolutnie się z tym nie zgadzam ! Nie będę siedział z założonymi rekami i tylko narzekał . Mnie zależy żeby coś się zmieniło i myślę że bardzo dobrą formą nacisku na władze oprócz petycji popartej przez tysiące mieszkańców będzie wyjście na ulice i zademonstrowanie swego niezadowolenia z obecnego stanu powietrza -- no chyba że mi zabraniasz ...ale ten rodzaj ustroju o ile dobrze wiem juz chyba minął ?! ![]() Nie chodzi o nieckę tylko o to co emituje te zanieczyszczenia i ile ich wisi w powietrzu ! Już na tym etapie rozwoju miasta jest ich stanowczo za dużo ! Poza tym jak już było wspominane wielokrotnie przyczyną utrzymującego się smogu są przede wszystkim domki z paleniskami na węgiel (według szacunków jest ich około 30 - 65 tyś !) - by było lepiej ta liczba musi się zmniejszyć . Ażeby tak sie stało nalezy zakazać w nowo powstających domach i innych obiektach budowy pieców węglowych. Natomiast w tych 30 tysiącach domostw należy zakazać palenia węglem (wprowadzając oczywiście kilkuletni okres przejściowy), sfinansować tym mieszkańcom koszty wymiany pieców węglowych na inne bardziej ekologiczne. Powinien też powstać projekt dopłat dla ludzi najuboższych, których nie będzie stać na poniesienie zwiększonych kosztów ogrzewania. czyli jednym słowem żeby wypełnione zostały żądania PETYCJI Malopolska wywalczyla 45 milionów zlotych z programu likwidacji niskiej emisji . Cała Polska dostała 800 milionów od UE. Oprócz tego w budżecie przeznaczono 2,7 mil zł. Kasa niewystarczająca ale coś tam jednak na ten cel zostało przeznaczone ! Jaki protest odniesie skutek ? W jakich punktach petycja zostanie uwzględniona ? Myślę że siedzenie przed ekranem i tylko narzekanie nie przyniesie z pewnością żadnego skutku !. Trzeba coś robić . Np. podpisać petycję i starać się wywierać jakieś inne formy nacisku . Nie kosztuje to wiele wysiłku a uważam że ma to sens. |
|
|
| |
Marcus ![]() Posty: 739 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
|
Niestety w dużej części zgadzam się z Versusem, chociaż na pewno warto możliwie dbać o poprawę jakości powietrza. W Rzymie 15-20 lat temu ciężko było oddychać ze względu na spaliny samochodowe. Teraz jest inaczej. TYLKO, że Rzym leży na słynnych 7 wzgórzach, nie ma problemu inwersji powietrza. Tego, jak pisał Versus nie przeskoczymy. Co do cen biletów, to przecież i tak płacimy podatki na MPK - to nie jest firma przynosząca dochody... Zurych ma trochę więcej kasy na wspieranie komunikacji... Nie znaczy to, że jestem za wolną amerykanką w sferze komunikacji zbiorowej - to jedna z misji naszej wspólnoty, czyli państwa, miasta. Tylko pamiętajmy - jeśli nie zapłacimy więcej podatków, to zapłacimy więcej za bilety... ![]() A w ogóle, to mnie się ostatnio całkiem fajnie jeździ na rowerze. Albo się przyzwyczaiłem, albo jednak jest mniej smogu niż przy lekko plusowej temperaturze w grudniu... |
|
|
| |
|
|
Ja jutro jednak będę walczył o istnienie pewnego kameralne gimnazjum. Sprawy nierozwiązywalne mnie nie interesują. Stąd trzeba uciekać! ![]() To miasto ma dwa wyjścia- stać się skansenem lub być tylko strefą komercyjna bez zabudowy i funkcji mieszkaniowej. Chyba... że pogłoski o szybkim wykorzystaniu zimnej fuzji jąder atomowych potwierdzą się!
| Edytowane przez Versus dnia 08-01-2013 23:41 | |
|
| |
|
Na szczęście w proteście nie jestem osamotniony Nie czuję też że akcja nie ma sznas skoro mowi sie o niej w telewizji i innych mediach a sami czołowi politycy przyznają że jest to jeden z największych problemów Krakowa. Akcje popierają też znane postaci jak np. Robert Makłowicz który napisał na swoim fejsie Istotą demokracji jest oddolne organizowanie się obywateli w słusznych sprawach. W Krakowie nie ma rzeczy ważniejszej, jak ograniczenie smogu i słuszniejszej inicjatywy, jak temu celowi służąca. Skutków od razu na pewno nie będzie widać ale czuję że trzeba tam być ! Zdrowie najważniejsze ![]() |
|
|
| |
Marcus ![]() Posty: 739 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
Słusznie szbiker . |
|
|
| |
|
|
"Zdrowie najważniejsze" Istotnie, a nie bliski dojazd do pracy? Bo gdyba tak było, sprzedałbyś mieszkanie/dom w Krakowie, i kupił coś w lepszej okolicy. Szbiker, oszukujesz się. Poprawiasz sobie tylko samopoczucie, przecież głupi nie jesteś. ![]() Ale protestować można, jednak nie po to, by było lepiej, ale po to- by nie było jeszcze o kilkaset % gorzej. Tu zgoda! ![]() nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
Jakiś wysyp protestów! tak, ta przywara nazywa się 60tys pieców węglowych.
adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
Dziś w radiu coś mówili, że Unia Europejska przymierza się do nałożenia kar finansowych na Polskę, za notoryczne przekraczanie norm zapylenia PM10. Wspomniany był Kraków/Małopolska/Śląsk. Ale z tego co pamiętam w Warszawie też przekraczają... I ponoć w Unii więcej miast/dni z przekroczonymi normami zapylenia ma tylko Bułgaria. Pozdrawiam |
|
|
| |
|
Jakiś wysyp protestów! Mandraghor, by Twoja riposta była rozumną, powinnaś przedstawić ranking, z którego wynika, że Kraków jest niekwestionowanym europejskim liderem, ba, zostawia wszystkie inne miasta daleko w tyle- w kategorii "ilość pieców węglowych". Ja sugerowałem, że Kraków ma przegwizdane w kategorii "usytuowanie 'GEOKLIMATYCZNE'", co daje mu fatalną pozycję wyjściowa w stosunku do innych, nawet mniej "cywilizowanych" czy silnie uprzemysłowionych miast Europy. I do tego nawiąż proszę w odpowiedzi. Czyli, jeżeli Kraków pozbędzie się niskiej emisji z kominów(jest to pożądane i wykonalne), to pozostanie mu problem spalin samochodowych(a tu już łatwo nie ma). A bez tego, poprawimy sytuację z "bardzo, bardzo, bardzo złej" na "bardzo złą". Inne zaś miasta, na tym etapie, mogłyby ubiegać się już o rangę uzdrowiska! ![]() (Sorry, Kraków chyba jest uzdrowiskiem, chodzi o swoszowicką filię przy Rondzie Matecznego, a przynajmniej pobiera taksę klimatyczną.(???) )
| Edytowane przez Versus dnia 09-01-2013 12:44 | |
|
| |
| Skocz do Forum: |