Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

Autor Wiadomość
mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 09-01-2013 12:54 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Versus moja riposta miała być sarkastyczna i humorystyczna. Uśmiechnąłeś się? :)

Po prostu nie podoba mi się taki determinizm. Jesteśmy w kotlinie, to co, możemy tylko radośnie wybiec z domu by wdychać smog. Nieprawda! Jakoś 50, 200, 500 lat temu Kraków nie miał problemów ze smogiem, a z tego co się orientuję nigdzie się nie przeniósł geograficznie? To, że KRK jest w kotlinie to owszem, utrudnia działania antysmogowe, ale gadka, że jesteśmy w kotlinie i dlatego mamy przerąbane to czysta demagogia polityczna. To nie jest jedyna przyczyna smogu, więc niech się wezmą za te, które można zmienić.

adrenalina? pół kilo poproszę :)

Edytowane przez mandraghora dnia 09-01-2013 13:06
Kocur mężczyzna

Kocur
Miejscowość: Kraków
Dodane 09-01-2013 13:20 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

Mandraghor, by Twoja riposta była rozumną, powinnaś przedstawić ranking, z którego wynika, że Kraków jest niekwestionowanym europejskim liderem, ba, zostawia wszystkie inne miasta daleko w tyle- w kategorii "ilość pieców węglowych".
Versus Veldeus

tutaj porównanie "na żywo"

http://www.airqualitynow.eu/comparing_home.php

Czyli, jeżeli Kraków pozbędzie się niskiej emisji z kominów(jest to pożądane i wykonalne), to pozostanie mu problem spalin samochodowych(a tu już łatwo nie ma).
Versus Veldeus

Według wieloletnich badań Politechniki ruch samochody odpowiada za około 25% generowanych pyłów. Ponad dwukrotnie mniej niż piece.

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Axi mężczyzna

Axi
Dodane 09-01-2013 13:29 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Jakiś wysyp protestów!
Jeżeli prawdą jest, że Kraków ma "najgorsze powietrze" w Europie, mimo że przemysłu ma jak na lekarstwo(i to po zawietrznej), to znaczy, że ma fatalną, nieusuwalną, znaną wszystkim, przywarę- leży w słabo wentylowanej, mglistej niecce.:D
Versus Veldeus

tak, ta przywara nazywa się 60tys pieców węglowych.takmandraghora

Mandraghor, by Twoja riposta była rozumną, powinnaś przedstawić ranking, z którego wynika, że Kraków jest niekwestionowanym europejskim liderem, ba, zostawia wszystkie inne miasta daleko w tyle- w kategorii "ilość pieców węglowych".
Ja sugerowałem, że Kraków ma przegwizdane w kategorii "usytuowanie 'GEOKLIMATYCZNE'", co daje mu fatalną pozycję wyjściowa w stosunku do innych, nawet mniej "cywilizowanych" czy silnie uprzemysłowionych miast Europy.
I do tego nawiąż proszę w odpowiedzi.Versus Veldeus

Versus, jeśli Twoja wypowiedź ma być rozumna, powinieneś przedstawić ranking, z którego wynika, że Kraków jest niekwestionowanym europejskim liderem, ba, zostawia wszystkie inne miasta daleko w tyle- w kategorii "położenie w słabo wentylowanej, mglistej niecce" :p

Pozdrawiam :)
Axi

Versus mężczyzna

Dodane 09-01-2013 13:45 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
@mandraghora "Jakoś 50, 200, 500 lat temu Kraków nie miał problemów ze smogiem"
Oczywiście że miał!
Za PRL stanu powietrza nikt nie badał, no może i badał, ale złe wyniki nie były pewno oczekiwane, notowane!
Mury obronne Starego Miasta zburzono pod pretekstem lepszej wentylacji miasta!
500 lat temu, w podobnych warunkach, dym także słał się po zagrodzie, tyle że ludzi osłabiał i krztusił Kusy a nie smog.:D

@kocur 25% brawo!
Pocieszyłeś mnie, bo już byłem spakowany.

Ogólnie, jestem chyba jeszcze normalny, dlatego nie cieszy mnie zła sytuacja Krakowa. Jednak wiem, że jest to problem złożony i obawiam się, że realne zmiany mogą zajść już "po nas". Jeżeli my chcemy mieć lepiej, to tylko wyjazd z miasta wchodzi w grę.:|

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

marcheff mężczyzna

marcheff
Dodane 09-01-2013 14:43 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Versus, rozgryzłem Cię!
Namawiasz tak do wyjazdu ciągle, bo jesteś z brytyjskiego The Sun i do opustoszałej Łodzi chcesz dołączyć Kraków. Przyznaj się! :D
Versus mężczyzna

Dodane 09-01-2013 16:24 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Masz mnie! Chętnie przejąłbym jakiś pustostan przy opustoszałej Grodzkiej. Za prestiż pomieszkiwania przy Królewskim Trakcie przełykałbym jakoś te drobniutkie pyłki.
Puki co nastawiam się na lokum szbikera.i co?

Edytowane przez Versus dnia 09-01-2013 16:24
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 10-01-2013 16:56 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Mieszkańcy wychodzą na ulice. No to się zbieram :)
Versus mężczyzna

Dodane 10-01-2013 17:34 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Dzięki szbiker!
Fajny komentarz znalazłem pod tym artykułem. Przekonał mnie do potrzeby protestowania, bo wiem przeciw komu i z jakimi argumentami.B)
" Smog nad Krakowem to nie tylko piece opałowe w samym Krakowie ale i w jego okolicach. W połowie lat 90-tych namawiano do ogrzewania domów gazem, olejem opałowym. Gdy mieszkańcy zaczęli zmieniać piece na gazowe, olejowe Ministerstwo Finansów (widząc w tym zysk) po paru latach nałożyło na gaz i olej taką akcyzę, że przestało nas stać na takie ogrzewanie. Wróciliśmy do węgla bo tańszy. Kilka lat temu zainstalowałem piec (6 tyś zł) na eko-groszek. Jego cena wynosiła około 200 zł za tonę. Zrobiło tak wielu znajomych. Dziś cena takiego eko-groszku co najmniej 800 - 900 zł za tonę i z roku na rok drożeje. Kogo na to stać? Zarabiam po 30 latach pracy 2 tyś brutto a Tusk mi mówi że powinienem się cieszyć, ze mam pracę. Te wszystkie programy dofinansowania polegają na tym, że generalnie najpierw trzeba samemu te pieniądze zainwestować a potem oni mogą (ale nie muszą!!!) w jakiejś części je nam zwrócić ale na pewno nie w 100$!!! Nie namówią wielu ludzi na kolejne wymiany pieców, wątpię. Bo zawsze gdy znajdziemy tańsze paliwo do ogrzewania Ministerstwo zaraz obłoży je taką akcyzą i podatkiem że nas na nie po prostu nie stać. Najprościej w naszym Państwie jest kontrolować i nakładać mandaty ku chwale budżetu. Potwierdzeniem moich słów jest Zakopane. Kilka lat temu namówili górali na wymianę pieców węglowych na spalające eko paliwo. Dziś wielu górali wróciło do pieców węglowych bo ich nie stać na to eko - paliwo !!! Te programy finansowe o których mowa w artykule najbardziej wzbogacają tych którzy je prowadzą i kolesiostwo. Nam szarakom daleko do takich pieniędzy i pomocy. Bo inwestycja nie kończy się na wymianie pieca, trzeba mieć pieniądze na paliwo do tego eko pieca. O tym jednak te programy nic nie mówią że Państwo dopłaci do np: tony paliwa, a byłoby taniej niż usuwać skutki zanieczyszczeń. Przykre ale prawdziwe!!."

Edytowane przez Versus dnia 10-01-2013 17:40
@rek mężczyzna

Dodane 10-01-2013 17:54 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Dzięki szbiker!
Fajny komentarz znalazłem pod tym artykułem. Przekonał mnie do potrzeby protestowania, bo wiem przeciw komu i z jakimi argumentami.B)
" Smog nad Krakowem to nie tylko piece opałowe w samym Krakowie ale i w jego okolicach. W połowie lat 90-tych namawiano do ogrzewania domów gazem, olejem opałowym. Gdy mieszkańcy zaczęli zmieniać piece na gazowe, olejowe Ministerstwo Finansów (widząc w tym zysk) po paru latach nałożyło na gaz i olej taką akcyzę, że przestało nas stać na takie ogrzewanie. Wróciliśmy do węgla bo tańszy. Kilka lat temu zainstalowałem piec (6 tyś zł) na eko-groszek. Jego cena wynosiła około 200 zł za tonę. Zrobiło tak wielu znajomych. Dziś cena takiego eko-groszku co najmniej 800 - 900 zł za tonę i z roku na rok drożeje. Kogo na to stać? Zarabiam po 30 latach pracy 2 tyś brutto a Tusk mi mówi że powinienem się cieszyć, ze mam pracę. Te wszystkie programy dofinansowania polegają na tym, że generalnie najpierw trzeba samemu te pieniądze zainwestować a potem oni mogą (ale nie muszą!!!) w jakiejś części je nam zwrócić ale na pewno nie w 100$!!! Nie namówią wielu ludzi na kolejne wymiany pieców, wątpię. Bo zawsze gdy znajdziemy tańsze paliwo do ogrzewania Ministerstwo zaraz obłoży je taką akcyzą i podatkiem że nas na nie po prostu nie stać. Najprościej w naszym Państwie jest kontrolować i nakładać mandaty ku chwale budżetu. Potwierdzeniem moich słów jest Zakopane. Kilka lat temu namówili górali na wymianę pieców węglowych na spalające eko paliwo. Dziś wielu górali wróciło do pieców węglowych bo ich nie stać na to eko - paliwo !!! Te programy finansowe o których mowa w artykule najbardziej wzbogacają tych którzy je prowadzą i kolesiostwo. Nam szarakom daleko do takich pieniędzy i pomocy. Bo inwestycja nie kończy się na wymianie pieca, trzeba mieć pieniądze na paliwo do tego eko pieca. O tym jednak te programy nic nie mówią że Państwo dopłaci do np: tony paliwa, a byłoby taniej niż usuwać skutki zanieczyszczeń. Przykre ale prawdziwe!!."Versus Veldeus

Przykre ale prawdziwe i co?
Ja tylko czekam kiedy nasze kochane władze dobiorą się do samochodów napędzanych lpg bo jż było kilka przymiarek żeby podnieść cenę tego paliwa
Edytowane przez @rek dnia 10-01-2013 18:07
Versus mężczyzna

Dodane 10-01-2013 19:17 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Właśnie!
Z tego powodu jestem ostrożny wobec wszelkiego rodzaju protestów społecznych. Jest duże prawdopodobieństwo, że mogą być one inspirowane przez, czy też kierunkowane w tą stronę, która da zarobić tym czy tamtym a nie rozwiązać problem. Wiadomo, protesty społeczne są dobrym argumentem, by rozluźnić dyscyplinę budżetowa czy uwolnić rezerwy miasta trzymane na czarną godzinę. A po wyborach- "to już nie nasza sprawa, to długi miasta, nie nasze ;p".

A teraz z innej strony.
Sporą cześć dnia a zwłaszcza nocy spędzamy w domach. Takie jest też(nie opuszczanie pomieszczeń) zalecenie na czas złego stanu powietrza... czyli większą część roku.:|
Pewno nie chroni to przed wdychaniem pyłów całkowicie, bo niewielu ma klimatyzację. Zwłaszcza zimą. Czyli spora dawka "złego powietrza" i tak musi się wedrzeć do naszych mieszkań, bo byśmy się podusili.i co?
Wiadomo, dawka pyłu jet mniejsza, bo powietrze w mieszkaniu ma czas, by zawierając je pyły zdążyły osiąść(?), część zostaje w formie czarnego fresku już w szczelinach między elementami okien.

Właśnie, klimatyzacja!
Ostatnio, mając sporo wolnego czasu, zamiast dłubać w... przy rowerze, postanowiłem zrobić coś w ramach poprawy stanu "eko" na własnym trenie.
(Co do "eko", to niektórzy "groszek "eko" brali za ekologiczny a w istocie był/jest podobno "eko"nomiczny!:D)
Jako że jestem akwarystą, ostatniej bezsennej nocy, wpadł mi szatański pomysł, by powietrze, które jest wtłaczane do zbiornika, tam zamieniane w bąbelkową "mleczną drogę" pobierać nie z mieszkania a bezpośrednio zza okna.
Działać by to miał jako odkurzacz z filtrem wodnym do prania powietrza.(?)
Czyli, ciepłe powietrze, które wychodząc z mieszkania przez wywietrznik tworzy podciśnienie, nie będzie wymuszać wlotu przez szpary w oknach tego zimnego, zanieczyszczonego, bo uzupełniać je będzie ogrzane, nawilżone i oczyszczone z akwarium!:D
Dzisiaj wykonałem prototyp. Jeżeli rano wszystkie rybki będą pływać do góry brzuszkami, oznaczać to będzie, że system działa bardzo skutecznie!i co?B)
Jeżeli nie, to oznaczać będzie, że ledwo wystarczająco, czyli jak homeopatia, w najgorszym wypadku działa jedynie na podświadomość. Ale dobre i to przy tak niskich kosztach przedsięwzięcia!;)

A na poważnie, taki filtr, ale wykonany w sposób od początku zamierzony i przemyślany- może dać dobre skutki.
Wydajność urządzenia musi być znacznie wyższa(czyli filtr akwarystyczny przeznaczony na spore akwarium albo nawet, zależnie od pow. mieszkania dwa takie urządzenia), pojemnik musi być "hermetyczny" w taki sposób, by podane od dna powietrze, oprócz mieszania z wodą, musiało także przeciskać się przez warstwy mokrych/zanurzonych tkanin. Idealną byłaby woda destylowana, by zapobiegać potrzebie częstej jej wymiany spowodowanej rozwojem bakterii, glonów, itd.
:D

Edytowane przez Versus dnia 10-01-2013 23:23
pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Dodane 10-01-2013 19:31 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Czekam na afekt tego eksperymentu. Mi też chodzi po głowie idea takiego filtru. Tylko miałem na myśli takie automatyczne odkurzanie a nie walkę ze smogiem.
Ale idea takiego odkurzacza jest mi bliska sercu.

Dwa Pi Er

Edytowane przez pe_pawel dnia 10-01-2013 22:26
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 11-01-2013 12:04 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Właśnie!
Z tego powodu jestem ostrożny wobec wszelkiego rodzaju protestów społecznych. Jest duże prawdopodobieństwo, że mogą być one inspirowane przez, czy też kierunkowane w tą stronę, która da zarobić tym czy tamtym a nie rozwiązać problem. Wiadomo, protesty społeczne są dobrym argumentem, by rozluźnić dyscyplinę budżetowa czy uwolnić rezerwy miasta trzymane na czarną godzinę. A po wyborach- "to już nie nasza sprawa, to długi miasta, nie nasze ;p".
Versus Veldeus

Odnośnie tej kwestii akurat dzisiaj ukazała się na fejsie KAS taka informacja:
Ponieważ na marszu antysmogowym pojawiły się transparenty o charakterze politycznym, chcemy wyraźnie podkreślić, iż nie były to transparenty Krakowskiego Alarmu Smogowego (KAS). Jedynym celem KAS jest doprowadzenie powietrza w Krakowie do poziomów bezpiecznych dla naszego zdrowia i życia. Uważamy, że wysiłki w kierunku uzdrowienia krakowskiego powietrza powinny mieć charakter ponadpartyjny, apelujemy więc o odpowiedzialną społecznie postawę wszystkich polityków. Pamiętajmy: POWIETRZE JEST PONADPARTYJNE!

P.S. Osobę, która stara się upolitycznić naszą akcję prosimy o niepojawianie się więcej na naszych spotkaniach i wydarzeniach.

A teraz z innej strony.
Sporą cześć dnia a zwłaszcza nocy spędzamy w domach. Takie jest też(nie opuszczanie pomieszczeń) zalecenie na czas złego stanu powietrza... czyli większą część roku.:|
Pewno nie chroni to przed wdychaniem pyłów całkowicie, bo niewielu ma klimatyzację. Zwłaszcza zimą. Czyli spora dawka "złego powietrza" i tak musi się wedrzeć do naszych mieszkań, bo byśmy się podusili.i co?
Wiadomo, dawka pyłu jet mniejsza, bo powietrze w mieszkaniu ma czas, by zawierając je pyły zdążyły osiąść(?), część zostaje w formie czarnego fresku już w szczelinach między elementami okien.

Właśnie, klimatyzacja!
Ostatnio, mając sporo wolnego czasu, zamiast dłubać w... przy rowerze, postanowiłem zrobić coś w ramach poprawy stanu "eko" na własnym trenie.
(Co do "eko", to niektórzy "groszek "eko" brali za ekologiczny a w istocie był/jest podobno "eko"nomiczny!:D)
Jako że jestem akwarystą, ostatniej bezsennej nocy, wpadł mi szatański pomysł, by powietrze, które jest wtłaczane do zbiornika, tam zamieniane w bąbelkową "mleczną drogę" pobierać nie z mieszkania a bezpośrednio zza okna.
Działać by to miał jako odkurzacz z filtrem wodnym do prania powietrza.(?)
Czyli, ciepłe powietrze, które wychodząc z mieszkania przez wywietrznik tworzy podciśnienie, nie będzie wymuszać wlotu przez szpary w oknach tego zimnego, zanieczyszczonego, bo uzupełniać je będzie ogrzane, nawilżone i oczyszczone z akwarium!:D
Dzisiaj wykonałem prototyp. Jeżeli rano wszystkie rybki będą pływać do góry brzuszkami, oznaczać to będzie, że system działa bardzo skutecznie!i co?B)
Jeżeli nie, to oznaczać będzie, że ledwo wystarczająco, czyli jak homeopatia, w najgorszym wypadku działa jedynie na podświadomość. Ale dobre i to przy tak niskich kosztach przedsięwzięcia!;)

A na poważnie, taki filtr, ale wykonany w sposób od początku zamierzony i przemyślany- może dać dobre skutki.
Wydajność urządzenia musi być znacznie wyższa(czyli filtr akwarystyczny przeznaczony na spore akwarium albo nawet, zależnie od pow. mieszkania dwa takie urządzenia), pojemnik musi być "hermetyczny" w taki sposób, by podane od dna powietrze, oprócz mieszania z wodą, musiało także przeciskać się przez warstwy mokrych/zanurzonych tkanin. Idealną byłaby woda destylowana, by zapobiegać potrzebie częstej jej wymiany spowodowanej rozwojem bakterii, glonów, itd.
:D Versus Veldeus

Odnośnie tego pomysłu z urządzeniem to niejedna tęga głowa już myślała na ten temat ;) Największy problem z zwiększoną wymianą powietrza w budynku jest to że wraz z tym procesem przez wentylację ucieka z niego bardzo dużo ciepła i potem trzeba dokładać "dwa razy tyle" do pieca :) . Przy normalnej zwyczajnej wymianie grawitacyjnej przez wentylację straty ciepła z tego tytułu stanowią około 30 - 40% całkowitych strat ciepła. Wszelakiego rodzaju urządzenia nawiewno wywiewne przy braku podjęcia poniższych działań* potęgują tą wymianę.
Dlatego np. w przypadku budowy domów pasywnych (energooszczędnych) *uszczelnia się konstrukcję budynku oraz wprowadza wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuperatory) i czerpie powietrze przez gruntowy wymiennik ciepła. To jest bardzo skomplikowany temat.
Nie chcę oczywiście negować Twojej inwencji twórczej i pomysłów ale myślę że jednym urządzeniem nie załatwi się sprawy - wymaga to raczej kompleksowych działań (w tym np. ingerencje w niektóre części budynku jak okna ) żeby to wszystko działało wydajnie. Jako półśrodki równie dobrze można stosować tzw.oczyszczacz powietrza...pytanie na ile to wydajne ?!
Wydaje mi się też że trzeba ograniczyć przyczynę tych zanieczyszczeń za oknem a nie chronić się w zbudowanych szczelnych twierdzach chociaż jakbym miał pieniędzy jak lodu może bym sobie taką pasywną postawił ;)
Edytowane przez szbiker dnia 11-01-2013 12:19
marcheff mężczyzna

marcheff
Dodane 11-01-2013 12:33 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Versus, łatwiej powietrze oczyścić filtrem kieszeniowym klasy np. F8 (ten usuwa już pył 2,5 i bakterie), do tego potrzebny będzie wentylator. Ale tak jak pisze szbiker, takie powietrze musiałbyś jeszcze ogrzać.
Alternatywą będą oczyszczacze powietrza, dobiera się je do metrażu mieszkania, więc wydajność nie jest problemem - prędzej cena!
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 12-01-2013 22:09 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
O poziomie 800mg w Pekinie piszą, jakby to był koniec świata, a jeśli mnie pamięć nie myli, to tej zimy w Krakowie też już tyle było :/ :(http://wiadomosci.gazeta.pl/wi…w_Pekinie_.html .

Pozdrawiam :)
Axi

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 12-01-2013 22:40 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
O poziomie 800mg w Pekinie piszą, jakby to był koniec świata, a jeśli mnie pamięć nie myli, to tej zimy w Krakowie też już tyle było :/ :(http://wiadomosci.gazeta.pl/wi…w_Pekinie_.html .Axi

Pewnie skojarzyło Ci się z tym jak pisali kiedyś o przekroczeniu 800% normy.
Nie było może aż tak dużego stężenia niemniej z tego co się orientuję najgorsze wskazanie było 9 lub 10 grudnia 2012 roku i wynosiło o godzinie 2:00 aż 531 μg/m3 (mikrogramów na metr sześcienny)
Wspominałem już o tym - wówczas średnia z całego dnia wyszła:
402 μg/m3 w stacji Aleja Krasińskiego
355 μg/m3 w stacji Kurdwanów
269 μg/m3 w stacji Nowa Huta
p.s
Nie wiem co oni w tym artykule rozumieją przez tą liczbę 700 - bo może to być średnia z całego dnia ale może też jakiś jednostkowy odczyt w danej godzinie. Pewnie jednak w Pekinie jest taka średnia bo wzmianka jest tylko o sobocie - ale jak włodarze nie będą u nas w Krakowie nic robić z problemem smogu, powstanie kilka fabryk a ruch się zwiększy to pewnie dobijemy i do tej wartości :) :| :/
Edytowane przez szbiker dnia 12-01-2013 22:53
Versus mężczyzna

Dodane 12-01-2013 22:50 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Versus, łatwiej powietrze oczyścić filtrem kieszeniowym klasy np. F8 (ten usuwa już pył 2,5 i bakterie), do tego potrzebny będzie wentylator. Ale tak jak pisze szbiker, takie powietrze musiałbyś jeszcze ogrzać.
Alternatywą będą oczyszczacze powietrza, dobiera się je do metrażu mieszkania, więc wydajność nie jest problemem - prędzej cena!marcheff

Właśnie, urządzenia doraźne lub bardzo kosztowne mnie nie interesują.
Koszty, mnie to wyniosło 3pln(gumowy wężyk) i istniejąca, warta 30pln, instalacja w akwarium(moc 2,5W:D).B)
Oczywiście nie traktuję sprawy do końca poważni, ale pierwsze obserwacje sugerują, że wydajność obecnego urządzenia(ilość podawanego przefiltrowanego powietrza) jest na poziomie 50% tego co daje rozszczelnienie okna w niewielkim pokoju.
Koszt "poważniejszego", bardziej wydajnego sprzętu, to góra 150/200pln, i chociażby dla własnej satysfakcji/zabicia czasu- wydam te pieniądze.:D

@szbiker, moja instalacja ma mieć docelowo wydajność równą "zasysaniu grawitacyjnemu". Dlatego problem z ogrzaniem nie będzie większy niż teraz.

Edytowane przez Versus dnia 12-01-2013 22:55
Adam70 mężczyzna

Adam70
Dodane 13-01-2013 21:28 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Czytam dyskusję i widzę, że krąży ona wokół tematu zanieczyszczonego powietrza w Krakowie więc mam pytanie:
Widząc wskaźniki zanieczyszczenia powietrza czy jest rozsądnym spędzać ponad 3 h na rowerze do tego w terenie (MTB) ? Do tej pory się nad nie zastanawiałem i nie interesowałem tymi wskaźnikami, ale skoro tyle się o tym mówi to może nie powinienem tyle jeździć na rowerze w takich warunkach ? Co o tym sądzicie.
Ewentualnie - może powinno jeździć się w jakiejś maseczce żeby nieco ograniczyć wdychane zanieczyszczenia ?
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 13-01-2013 21:54 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Ciężkie pytanie :) Oficjalne wytyczne mówią że gdy jakość powietrza na podstawie wykresów (głównie pyłów zawieszonych PM10) jest określona jako :

dobra

Można przebywać na powietrzu w dowolnie długim okresie czasu.

dostateczna
Można ograniczyć czas przebywania na powietrzu, zwłaszcza przez kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze oraz przez osoby z astmą, chorobami alergicznymi skóry, oczu i chorobami krążenia.

zła
Nie należy przebywać na otwartym powietrzu zbyt długo. Dotyczy to zwłaszcza kobiet w ciąży, dzieci i osób starszych oraz chorych na astmę, choroby alergiczne skóry, oczu i choroby krążenia.

bardzo zła
Zaleca się unikanie lub ograniczenie do minimum czasu przebywania na powietrzu, zwłaszcza przez kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze oraz przez osoby z astmą, chorobami alergicznymi skóry, oczu i chorobami krążenia. Należy unikać dużych wysiłków fizycznych na otwartym powietrzu i zaniechać palenia papierosów. W przypadku pogorszenia stanu zdrowia należy skontaktować się z lekarzem.

Cały szkopuł w tym że dni w których normy są przekroczone jest około 200 w roku ! Alarmów (wskazań na wykresie pyłu zawieszonego PM10 powyżej 200μg/m3 ) też nie jest mało. Jeśli chciałbyś trzymać się ściśle tych wytycznych to przez większość czasu musiałbyś siedzieć w domu :)
Trzeba mieć też na względzie że stacje pomiarowe są trzy . Sytuacja z jakością powietrza będzie różna w rożnych częściach miasta. Oczywiście w Lasku Wolskim jest lepiej niż na Alejach :) Sytuacja tez zależy od pory dnia.
Generalnie jak wskazania aktualne (nie te prognozowane) są określane na bardzo złe to ja jednak ograniczyłbym ten czas do minimum lub w ogóle nie wykonywał intensywnych ćwiczeń na powietrzu.

p.s
Są oczywiście tacy którzy zupełnie bagatelizują temat smogu - ale chyba nie wiedzą co mówią. ;) Zapewne wynika to z faktu malej wiedzy na ten temat i tego że efekty (choroby układu oddechowego, układu krwionośnego i inne) regularnego podtruwania "wychodzą" po latach a nie dzialają i nie zabijają od razu ...chociaż poniżej informacja ("ciekawostka") na temat jak przerąbany może być smog ! :o
Wielki smog londyński
Problem jest jak to czytałem ostatnio w jednym z artykułów rzeczywiście trudny do rozwiązania z powodów gospodarczych, społecznych i politycznych, niemniej miasto powinno go traktować poważnie (a nie tak jak rzecznik prasowy Prezydenta Miasta Krakowa w tym materiale) a działania muszą być bardziej skuteczne. Tym bardziej że wisi nad nami kara unijna w wysokości kilkadziesiąt tysięcy euro DZIENNIE za te notorycznie przekroczone normy.
M.in. stąd ostatni marsz mieszkańców Krakowa świadomych zagrożenia w ramach akcji KAS i ich petycje , listy
Edytowane przez szbiker dnia 13-01-2013 22:57
@rek mężczyzna

Dodane 13-01-2013 22:19 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
W nadchodzącym tygodniu jakość powietrza ma być tragiczna, więc najlepiej ograniczyć spacery do minimum.
Edytowane przez @rek dnia 13-01-2013 22:20
@rek mężczyzna

Dodane 14-01-2013 11:34 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Najświeższa informacja o dotacji na wymianę pieców

http://wiadomosci.onet.pl/regi…-wiadomosc.html

I z drugiej strony radosna informacja na temat podwyżek w Krakowie (mpec, woda, ścieki i wiele więcej ) i co?

http://wiadomosci.onet.pl/regi…-wiadomosc.html

Skocz do Forum: