Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
Wprowadźmy ZAKAZ PALENIA WĘGLEM!![]() Przestrzeganie przepisu nadzorować będą trójki robotniczo-inteligencko-studenckie? ("Chłopstwa" zabrakło, bo co raz trudniej o śmiałka, co to by się przyznał, że on nie z wielkiego miasta, a ja mogę nie mieć akurat czasu.) Kto by jednak jakiego bratka przyłapał na spalaniu C, będzie mieć prawo zasiedzieć jego nieruchomość! ![]() Należy się spodziewać, że MPEC, czując zwiększone zyski oraz wzmocnienie pozycji monopolisty, ufunduje co bardziej wydajnym "potrójnym zespołom" onuce, gumofilce i watówki. Oj, nie jeden rozpali sąsiadowi(zwłaszcza trudnemu) pod blachą zasiarczonym kamiennym wykorzystując chytrze jego nieobecność ! ![]() Akcję błogosławił będzie także Magistrat. Nie ma to jak mocne, niezagrożone brakiem klienta, mogące dyktować ceny, zaprzyjaźnione przedsiębiorstwo, które może stać się dobrym celem spadochroniarskim po przegranych wyborach! Zróbmy inaczej! Domagajmy się, by wszystko, materiały, praca, wszystko co prowadzi do zmniejszenia ilości pyłów, poprawy stany powietrza w Krakowie- było zwolnione z jakiejkolwiek formy opodatkowania! Państwo to nie sutener! Nie może czerpać zysków z nieszczęścia swoich podopiecznych! Istnieją specjalne strefy ekonomiczne! Dlaczego Kraków(Polska) nie może być Specjalną Strefą Ekonomiczno-Ekologiczną? Wiele niewykorzystanych atutów jeszcze mamy po naszej stronie! Pozwy zbiorowe o zaniechanie skutecznych(wystarczy je dostrzec, opisać) działań mających nas ochronić przed smogiem złożone? Tak, to chętnie dołączę! Może wykorzystajmy takie działania, nim sprytnie podjudzeni- zaczniemy warczeć sąsiad na sąsiada(biedniejszego)! nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 30-01-2013 16:13 | |
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
| Jeżeli chodzi o zdrowie i życie większości mieszkańców Krakowa to TYLKO ZAKAZ inaczej będziemy tak dywagować i "bujać się" z tym problemem przez kolejne 30, 50 a może 100 lat . Priorytetem miasta czy sejmiku przed innymi inwestycjami powinno być właśnie to. | |
|
| |
| @rek Posty: 123 Miejscowość: Kraków Dołączył: 16 kwi 12 |
|
|
Według mnie najlepszy sposób to zajęcie się ścisłym centrum Krakowa, Podgórza, Kazimierza gdzie jest sporo starych kamienic i podłączenie ich do miejskiej sieci mpec, a także wprowadzenie specjalnych stawek za ogrzewanie z okresem ochronnym bez możliwości podniesienia ich przez najbliższe kilka lat A druga sprawa to ciekawe ile tego smogu to "napływ' z podkrakowskich wsi, gdzie jak wiadomo niema żadnej kontroli nad tym kto czym pali | |
| Edytowane przez @rek dnia 31-01-2013 12:01 | |
|
| |
|
Jeżeli chodzi o zdrowie i życie większości mieszkańców Krakowa to TYLKO ZAKAZ inaczej będziemy tak dywagować i "bujać się"...szbiker Tak, niekonstytucyjne zakazy to najlepsza droga! ![]() Jak tylko zostanie wprowadzony ów zakaz, osobiście zgłoszę się do ukarania(piecyk specjalnie kupię, bo nigdy nie miałem!)! Ja i kupa znajomych królika(nie, nie tego Królika), by za kilka miesięcy zgarnąć odszkodowanie! ![]() Moje pomysły nie są łatwe do wprowadzenia, ale mojej ocenie przynajmniej spójne logicznie. Może tym się nawet zajmę, bo zaciekawił mnie temat. Ciekaw będę odpowiedzi Miasta, w jaki sposób powiadamia mieszkańców o dosyć istotnym niebezpieczeństwie. Ile razy monitowało do kompetentnych władz w sprawie ogłoszenia stanu klęski żywiołowej( ), stanu wyjątkowego, by uruchomić środki... a raczej rozwiązania adekwatne do zagrożenia.Stan, w którym, powiedzmy 50% kosztów wykonania przyłącza do MPEC stanowią podatki, z których sfinansowane będą "Orliki" lub zaprowadzenie spokoju w Mali- może być normalny jedynie dla zwykłego OSŁA! Osła, czyli jucznego zwierza zdolnego przyjąć na grzbiet każde obciążenie... przy tym mało rozgarniętego ![]() Na dzisiaj, jedyne rozwiązanie jakie proponuje Miast w "kwestii złego powietrza"o, to moim zdaniem, zgłoszenie Krakowa do organizacji Olimpiady Zimowej w 2022roku. Rozwiązanie sprytne, bo przynajmniej do 2018 roku z powodu oczekiwania na decyzję MKOL, a jak Zeus da, do 2022 z uwagi na to "czy sobie poradzimy"- trwać będziemy "z zapartym tchem"! A wiadomo, dla trwających w bezdechu- stan powietrza jest raczej obojętny. I łożenie na jego poprawę odczytać można by nawet jako marnotrawstwo!
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 31-01-2013 18:52 | |
|
| |
pe_pawel ![]() Posty: 353 Miejscowość: Kraków Dołączył: 18 cze 07 |
|
|
Aby ludzie sami likwidowali paleniska musi się to opłacać. Przykład ekonomiczny: Kolega ma domek który ogrzewa kominkiem z płaszczem wodnym. Ma tam też ogrzewanie gazem. Normalnie pali drewnem. Pod koniec zimy mówi że już ma serdecznie dość rąbania drewna, palenia w kominku, czyszczenia go po tym etc. Już chętnie by włączył gaz, ale jak widzi cenę 2-3 krotnie wyższą to zaciska zęby i idzie po to drewno. Sam mieszkałem w mieszkaniu opalanym węglem i uwierzcie mi to nie są żadne miody. W przypadku pieców kaflowych wszystko jest na opak. Rano zimno jak cholera, wieczorem trudno zasnąć bo gorąco. W mieszkaniu gradienty temperatury jak diabli. Problem nie polega jednak na paleniu węglem. Z tego co pamiętam to węgiel pali się prawie bez dymu i zapachu. Ale prawdziwy węgiel. Co innego ekogroszek albo jakieś inne śmieci. Dwa Pi Er |
|
|
| |
|
|
Sprawa jest podobna do problemu użytkowania przez Polaków starych samochodów. Oczywiście, byle dureń wyskoczy też i tu z ZAKAZEM! Samochód starszy niż 15lat- obowiązkowo na szrot! Tak jakby Polacy lubili gruchoty i dopiero słuszny ZAKAZ miłości do staroci może coś zmienić. A niewielu zwraca uwagę, że cena samochodu to w ogromnej części "abstrakcyjny koszt", czyli różnorakie podatki! Czyli gdyby "władza" chciała(dla naszego dobra) rozwiązać problem "wieku samochodów", zrobiłaby to jednym podpisem. Ale nie chce! I o ile na ograbianie człowieka przy kupnie samochodu można machnąć ręką, to upieranie się przy pokaźnym opodatkowaniu działań, surowców, które jako cel mają zachowania zdrowia i życia- jest niezrozumiałe, szkodliwe i niedopuszczalne!!! Bo co? Krakusie, chcesz oddychać czystszym powietrzem, chcesz chronić płuca, nie chcesz umrzeć przedwcześnie... to ufunduj przy okazji podejmowanych ku temu kosztów- także klub sportowy, budowę stadionu, dofinansuj płatną autostradę dla pana Kulczyka itd. Nie stać cię na podatek? To pal meblami, plastikiem i fatalnej jakości węglem. A jak pójdziesz kupić coś do sklepu(bo głód cię zmusi) to dofinansujesz tam ZUS górnikowi i dopłatę do eksportu tego lepszego węgla do RFN. Jak bardzo skutecznie trzeba być tresowanym, by na to się godzić? ![]() nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
|
... Napływ spoza Krakowa to dla pyłu PM10 ok. 19% całości . Ostatnia informacja ze strony facebookowej KAS: Kochani! Wczoraj odbyła się sesja Rady Miasta Krakowa, w której braliśmy udział jako zaproszeni goście. Wystąpiliśmy z apelem do Rady Miasta o poparcie wniosku Prezydenta Majchrowskiego, dotyczącego wprowadzenia zakazu stosowania paliw stałych na terenie Krakowa. Pociesza nas fakt, że coraz więcej polityków (powoli) dostrzega, iż bez tego zakazu jakość powietrza w Krakowie nie osiągnie poziomów bezpiecznych dla naszego zdrowia i życia (i poziomów dopuszczalnych przez prawo); także przewodniczący Barczyk złożył dość mocne deklaracje. Tak więc czekamy na szybkie decyzje radnych i Sejmiku Województwa w sprawie ogłoszenia horyzontu czasowego dla zakazu stosowania paliw stałych w Krakowie. Liczymy także na znaczne zwiększenie środków finansowych na walkę z niską emisją i opracowanie programu osłonowego dla najuboższych. O ograniczeniu ruchu samochodowego mówili wczoraj nasi przyjaciele ze Stowarzyszenia Kraków Miastem Rowerów, których postulaty w pełni popieramy. ..może jeszcze nic straconego jeśli chodzi o zakaz Czas pokaże |
|
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
|
Prawda jest taka, że przydałaby się spójna, konsekwentnie realizowana polityka. Trzeba budować obwodnice miasta (wtedy ten % z samochodów sobie odjedzie), nie zabudowywać każdego spłachetka ziemi (żeby zachować jakąkolwiek równowagę i przewiew) i sukcesywnie wymieniać piece lub rozbudowywać sieć miejską. Tylko nikt tego nie robi i w efekcie mamy całe mnóstwo działań na hop-siup które potem ciężko połączyć w całość. A najgorsze jest to że jakiś ułamek mieszkańców swoim działaniem wpływa na zdrowie i życie całej reszty, a próba zrobienia z tym czegokolwiek powoduje zaraz histerię "bo my jesteśmy biedni i nas nie stać". Ciekawe ile z tych osób mieszka w swoich domach z ogródkiem które wybudowali lub kupili "bo ich nie stać". Chciałabym kiedyś poznać takie statystyki. Oczywiście, należy zaproponować finansowe wsparcie dla najuboższych, ale nie zgadzam się na to żeby np. załatwiali się na ulicy - "bo ich nie stać" na wywóz ścieków, albo wyrzucali śmieci na progu mojego domu - "bo ich nie stać" na wywóz śmieci. Tak samo nie zgadzam się na to żeby mnie truli i powodowali u mnie problemy z oczami i permanentny katar - "bo ich nie stać". Sorry, żyjemy w społeczeństwie i trzeba się do tego w jakimś stopniu dostosować, czy się to komuś podoba czy nie. Versus- w Londynie i Dublinie jakoś poradzono sobie z osobami gorzej sytuowanymi bo po zmianie prawa nie nastąpił nagły wzrost zgonów z powodu głodu spowodowanego wydatkami na ogrzewanie. Nie demonizujmy. adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
|
Powyższe dwie wypowiedzi to faszyzm w czystej postaci!!![]() ![]() Szbiker, super że mnie ignorujesz ale ja obojętny wobec twoich wypowiedzi być nie mogę! Co pt.durniu proponujesz ludziom, którym zakrzesz ogrzewać dom węglem? Śmierć przez wychłodzenie? Przenosiny do Ogrzewalni Braci Albertynów? Jesteś zwykłym kundelkiem, który ujada na staruszków, że nie stać ich na droższe paliwo, a zostawiasz w spokoju tych, którzy te chore ceny dyktują! I wtóruje ci szlachetna mandraghora, która jak i ty, chętnie ulega podżeganiu przeciw słabszym, bo ona na razie ma pracę, jest młoda, nikogo nie utrzymuje wyjąwszy KTMa... ale to wszystko do czasu! Przyjdzie kolej i na was! Ten system tam ma. Żywi sie ofiarą, nagonką a nie współpracą, zrozumieniem! Mandraghora piszesz-"A najgorsze jest to że jakiś ułamek mieszkańców swoim działaniem wpływa na zdrowie i życie całej reszty" Dlaczego ie odniesiesz tego do decydentów a staruszków, chorych, bezrobotnych? Czy oni maja jakąś szczególną miłość do codziennego dźwigania węgla z piwnicy, wynoszenia popiołów mimo reumatyzmu? Nie woleli by gazu, ciepła z MPEC? To oni wynegocjowali z Rosja najmniej korzystne ceny gazu, a potem dowalili do tego jeszcze różne akcyzy, podatki? Oni? Oni, czy ci, którzy za dobre "wypłaty", zobowiązali się dobrowolnie dbać o Ich interes, Ich dobro- a zwyczajnie ich oszukali, oszukują! nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez furman dnia 01-02-2013 10:04 | |
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
| Łyknij coś na uspokojenie. | |
|
| |
|
|
Furman, w stosownej chwili przypomnę Ci te słowa! Dodane dnia 01 lutego 2013 10:05:25 @mandra... "...bo ich nie stać" na wywóz ścieków, albo wyrzucali śmieci na progu mojego domu - "bo ich nie stać" na wywóz śmieci." Właśnie od lutego wywóz śmieci ma znacząco zdrożeć... ale to nie inicjatywa najuboższych, chorych, emerytów! Ale warczeć będziesz na nich! "Że ich nie stać!"... na utrzymywanie "zaprzyjaźnionych", obdarowanych monopolem firm. nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 01-02-2013 10:07 | |
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
ale za to gaz stanieje ![]() Versus, masz chyba problem z czytaniem ze zrozumieniem. Za to doskonale idzie Ci wyciąganie zdań z kontekstu. adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
|
|
Stanieje... o 10%? Czyli z bardzo, bardzo, bardzo drogiego- będzie bardzo, bardzo i 1/2bardzo drogi... dla szkalowanych przez ciebie osób. Wyszukiwanie grona ludzi zbędnych, nazbyt kosztownych, uciążliwych(przy tym koniecznie bezbronnych)... i zwalanie na nich całej winy- każdy socjalizm, nie ważne czy to narodowy, czy międzynarodowy, oraz mandraghroa i szbiker- tak mają! ![]() Dodane dnia 01 lutego 2013 10:38:01 @mand "Versus- w Londynie i Dublinie jakoś poradzono sobie z osobami gorzej sytuowanymi" Ale proporcje, ludzie dobrze sytuowani/gorzej sytuowani- w/w miastach są odwrotne do tych z RP! W RP, patrząc na standardy zachodnie, pomagać należy ogółowi, to drobny margines nie wymaga pomocy! ![]() ![]() Dodane dnia 01 lutego 2013 10:44:20 @szbiker ""Liczymy także na znaczne zwiększenie środków finansowych na walkę z niską emisją i opracowanie programu osłonowego dla najuboższych."" Właśnie, zwiększenie środków na... które można będzie "zagospodarować" po "swoich", a częściowo przeznaczyć na rozwój patologii. ![]() Dużo wiem na tent temat. Osobiście go zgłębiam i rozpracowuję! ![]() Włosy stoją dęba!
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 01-02-2013 10:49 | |
|
| |
| Maly Posty: 95 Dołączył: 8 paź 07 |
|
|
Versusie twoje analizy są zacne, a wypowiedzi boleśnie logiczne. Niestety problem smogu w Krakowie to problem elit politycznych w naszym całym kraju lub ekstrap(o)lując dalej świata tegoż. My malućcy, szaraczki możemy sobie tu krzyczeć do woli, a i tak obawiam się, że wszystko jakoś przyschnie i ulegnie naturalnej inercji. Nie ulega rzadnej wątpliwości, że obecny stan powietrza w Krakowie to efekt zaniedbań włodarzy na przestrzeni wielu lat. I pewnie naprawa tego stanu rzeczy zajmie jeszcze więcej. Radykalne zmiany nie są w intersie polityków. Fajnie by było jakby ktoś policzył (ciekawe czy się da), co tak naprawdę należałoby zrobić, żeby istotnie poprawić jakość powietrza w Krakowie. I tu muszę się zgodzić z mandraghora, że to musi być spójny plan. Na razie z relacji szbikera, wygląda, że władze nie wiedzą co robić (lub nie chcą nic robić). Za swej strony trzymam kciuki i liczę na to, że ta dyskusja dołży jakąś istotną cegiełkę do zmian w kierunku poprawy życia w Krakowie. Melodia mi się taka nasunęłahttp://w852.wrzuta.pl/audio/7x…i_-_robmy_swoje Rower lekarstwem na wszystko | |
| Edytowane przez Maly dnia 07-02-2013 10:38 | |
|
| |
| grudek Posty: 4 Dołączył: 1 lut 13 |
|
| Ale jakby dopłacali do ogrzewania na gaz, to z pewnością problem by chociazby częściowo został zażegnany. A tak to niestety nikogo nie stać w centrum za bardzo by grzać gazem - mowa o prywatnych mieszkańcach. | |
|
| |
|
Dopłaty. Genialna myśl grudek!![]() Podam Ci nr konta, bądź tak doby wpłacać mi co miesiąc 300pln. To dobra oferta, bo jak pójdzie "przez miasto", kosztować Cię będzie to 400pln(100pln to koszty obsługi), i to w postaci oprocentowanego kredytu, który kiedyś, Ty i Twoje dzieci będziecie musieli spłacić! ![]() nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
Hinol ![]() Posty: 610 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
Miasta na bank tez nie stać na dopłaty, skoro na chwile obecną jest znacząco zadłużone, a na tak ważne dla wszystkich mieszkańców inwestycje, jak dwa stadiony piłkarskie, wydało prawie miliard złotych ![]() Dopóki ogrzewanie gazem, nie stanie się bardziej opłacalne niż opalanie węglem, dopóty Kraków przez swoje położenia, tak jak i Zakopane, będzie się borykał z problemem smogu. |
|
|
| |
|
i tutaj właśnie my mieszkańcy możemy wyrazić swoja dezaprobatę Myślę że przekierowując ten 1 milard zł na realizację juz dawno powstałych programów ochrony powietrza problem mógłby być w dużej mierze rozwiązany. Jak widać wiele (można by rzec wszystko) zależy od kształtu budżetu miasta który uchwalają Radni ... niestety rzeczywistość wygląda następująco - tylko 2,8 miliona zł w budżecie na wymianę pieców - kpina Są jeszcze pieniądze z NFOŚ i WFOŚ w sumie około 800 milionów na Polskę. Włodarze miasta czy tez województwa powinni bić się o ta kasę ! Rozliczymy ich z tego w następnych wyborach - powinni mieć tego świadomość aczkolwiek ostatnio tą odpowiedzialność jedni zrzucają na drugich : Prezydent Krakowa zarzuca radnym wojewódzkim, że politycy próbują rozmyć odpowiedzialność, dlatego przyjmują rezolucję, która wzywa gminy do podjęcia zdecydowanych działań, jak np. organizacja referendum, czy uchwalenie dokumentów przez Radę Miasta Krakowa. ... My malućcy, szaraczki możemy sobie tu krzyczeć do woli, a i tak obawiam się, że wszystko jakoś przyschnie i ulegnie naturalnej inercji. Nie ulega rzadnej wątpliwości, że obecny stan powietrza w Krakowie to efekt zaniedbań włodarzy na przestrzeni wielu lat. I pewnie naprawa tego stanu rzeczy zajmie jeszcze więcej. Radykalne zmiany nie są w intersie polityków. Fajnie by było jakby ktoś policzył (ciekawe czy się da), co tak naprawdę należałoby zrobić, żeby istotnie poprawić jakość powietrza w Krakowie. I tu muszę się zgodzić z mandraghora, że to musi być spójny plan. Na razie z relacji szbikera, wygląda, że władze nie wiedzą co robić (lub nie chcą nic robić). Za swej strony trzymam kciuki i liczę na to, że ta dyskusja dołży jakąś istotną cegiełkę do zmian w kierunku poprawy życia w Krakowie. Nasze apele (mieszkańców Krakowa) nie pozostają bez oddźwięku . To właśnie m.in Krakowski Alarm Smogowy, ich duże poparcie na facebooku, determinacja w działaniu i organizowane przez nich marsze, spotkania oraz to że zajęli się tym tematem naprawdę profesjonalnie (a są zwykłymi mieszkańcami takimi jak my ) wywołały w ostatnim czasie tą gorącą dyskusję w prasie, mediach , TV i wymierną korzyść np. w postaci listu prezydenta Majchrowskiego. Napisał on że bez radykalnych decyzji nie da się rozwiązać tego problemu i że postuluje w związku z tym o wprowadzenie zakazu palenia paliwami stałymi (tak jak domaga się tego w petycji KAS). Sam fakt że KAS został zaproszony na przedwczorajszą sesję Rady Miasta Krakowa znaczy to że „władza” liczy się z tym ruchem społecznym i to jest dowód na to że jak ludzie się jednoczą wokół jakieś sprawy to może coś z tego być ! Należy przy tym być czujny bo od listów do ich realizacji wiadomo długa droga , pewne ruchy polityków mogą być oczywiście „czystym pijarem” . Problem jednak jest JUŻ DAWNO ZDIAGNOZOWANY i istnieje wiele eksperckich raportów i programów ochrony powietrza Z WYRAŹNYMI WSKAZANIAMI co i jak robić – trzeba je tylko wdrożyć w życie . Jest też jedno świetne OPRACOWANIE EKSPERCKIE, które przedstawia efekty całkowitego (wariant II) oraz częściowego (wariant I) wyeliminowania paliw stałych z Krakowa. Na urzeczywistnienie dobrego programu oczywiście jak już było po wielokroć wspominane potrzebne są fundusze a także takie kształtowanie polityki cenowej paliw by promować te ekologiczne , czas (okresy przejściowe, etapy), zmiany w prawie, informowanie ludzi o wpływie zanieczyszczonego powietrza na ich zdrowie etc. Wszystkie te i inne działania muszą być spójne i kompleksowe na co zwróciła uwagę Mandraghora. Oczywiście nie mam bezpośredniego wpływu na to co się dzieje ale swoje niezadowolenie mogę wyrazić w marszu antysmogowym, mogę poprzeć liczącą się akcję społeczną, napisać na ten temat na forum etc. etc ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 01-02-2013 22:59 | |
|
| |
Marcus ![]() Posty: 739 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
|
Myślę, że na wymianę pieców potrzeba około 200-500 mln zł, a na coroczne dofinansowanie różnicy między ceną węgla a gazu około 40-80 mln... To co, wpłacamy jutro na konto miasta po 1000-2000 zł na pierwsze wydatki? ![]() |
|
|
| |
|
Czemu utarło się (i sugeruje się ) że gaz jest dwa razy droższy od węgla - aż tak źle chyba nie ma ?! Przykład poniżej (trochę stary bo z 2010 ale zawsze )p.s Zapytaliśmy mieszkańców Krakowa, dlaczego składają wnioski o zmianę właśnie na gaz ziemny: „Wybierając gaz ziemny, jestem niezależny. Sam kontroluję jego zużycie, bo decyduję, kiedy chcę ogrzać mieszkanie i do jakiej temperatury, rachunek płacę więc na podstawie faktycznego wykorzystania gazu. To duży komfort, ponieważ nie myślę o kupnie węgla i nie martwię się, czy zimą mi go nie zabraknie.”, „Likwidujemy paleniska tylko w swoim mieszkaniu, a spośród propozycji dla takich jak my, najkorzystniejszy jest gaz ziemny. Poza tym mamy już gaz do kuchenki, więc kupując sam piec gazowy, na pewno zmieścimy się w limicie miejskim. A będzie jeszcze gotówka od gazowni”. Pytani podkreślają też ostatnie obniżki cen gazu, co dodatkowo zachęciło ich do wybrania tego nośnika energii.Więcej Szkoda że tak skromna kwota 2,8 mln zł przeznaczona została w budżecie bo chętnych na wymianę jest zawsze zdecydowanie więcej niż pieniędzy Obecnie sygnał z Sejmików został wyslany do prezydenta , rządu oraz NFOŚ - w najbliższym czasie okaże się jaki skutek tych wszystkich apeli i ile będzie w końcu tej kasy z NFOŚ i WFOŚ . Jest tez ten tzw. Antysmogowy Plan Przyspieszenia który jak wspomina przewodniczący Rady Miasta Pan Kośmider : zakłada m.in. likwidację (w ciągu 5 lat) 10-15 tysięcy palenisk węglowych oraz wprowadzenie dodatków mieszkaniowych na pokrycie części kosztów ogrzewania paliwami ekologicznymi. Rozmowy są w toku. Zobaczymy co z tego wyjdzie szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 02-02-2013 10:56 | |
|
| |
| Skocz do Forum: |

), stanu wyjątkowego, by uruchomić środki... a raczej rozwiązania adekwatne do zagrożenia.
Czas pokaże

)