Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| qnick Posty: 252 Dołączył: 21 kwi 11 |
|
|
Ależ gorąco się tu zrobiło bez tych pieców opalanych węglem! Ja tylko chciałem pociągnąć offtopic wrzucony przez Versusa. W tamtym tygodniu rozmawiałem ze znajomym Czechem o ostatnich wyborach w ich kraju. Wygrały jakieś przedziwne ugrupowania pokroju Stana Tymińskiego (pamiętacie?). I to 25 lat po obaleniu komunizmu! Czesi podobno nabierają przekonania, że dekomunizacja była błędem, bo ludzie którzy ucierpieli na transformacji nie dostali w zamian żadnej alternatywy, na którą mogliby głosować. Dlatego cały elektorat rozlazł się po dziwacznych populistycznych ugrupowaniach. Pozostawienie postkomunistów w Polskiej polityce może wcale nie było takim błędem?... "Niestety" nie dowiemy się, bo nie da się prowadzić naukowych (!) eksperymentów na społeczeństwie. Wszelkie eksperymenty jakie robią na nas politycy są nienaukowe, ale nie będę o tym nudził, bo jestem tylko akademikiem żerującym na biedzie staruszków palących węglem ![]() | |
| Edytowane przez qnick dnia 26-11-2013 17:59 | |
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Kontynuując ten wątek pozostawienie ich w Polsce przy władzy było olbrzymim błędem - zwłaszcza jak porównamy gdzie są Czesi a gdzie my ![]() Wyższe PKB, niższa inflacja i bezrobocie, winietki, więcej autobahnów, wiele dużych zakładów motoryzacyjnych różnych firm. A tak w temacie węgla i drewna, ogólnie bardzo się cieszę że uchwalili, nawet w takiej postaci jak jest teraz. Chciałbym tylko widzieć jak Straż M. będzie to kontrolować jak do tej pory nic nie robiła. Czasami nawet co druga kamienica w centrum Krakowa wyglądała jak przy Konklawe ... Nie jestem specjalistą od spalania węgla ale to raczej nie powoduje kłębów czarnego dymu. Poza tym ... pamięć jeszcze mam jako taką - nie pamiętam od 10 lat żebym widział jak ktoś w centrum zsypuje węgiel do piwnicy - a palić czymś muszą. MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
|
@ qnick Jakiego kierunku jesteś akademikiem? Mam nadzieję, że technicznego? Bo to zdanie " Pozostawienie postkomunistów w Polskiej polityce może wcale nie było takim błędem?..."- dyskwalifikuje Cię jako humanistę! Mianowicie, kto niby miał decydować, czy pozostawić postkomunistów w polskiej polityce? Oni sami o sobie, ich, niby to stojące w opozycji skrzydło(Michnik, Geremek, Kuroń, Mazowiecki itd), czy wreszcie "solidarnościowa opozycja", której raczył przewodniczyć trzymany "hakami" tw. Bolek? No kto? Sami siebie mieli wykluczyć? ![]() Sorry qnick ale nie bardzo masz pojęcie o świecie, w którym żyjesz! Jesteś już drugim "akademikiem", który zwyczajnie daje tu ciała! (Samemu daję sobie prawo do pewnej ignorancji.) Dodane dnia 26 listopada 2013 21:13:39 @ Kocur Podobno jedną z konkurencji Zimowej Olimpiady w Krakowie ma być wyszukiwanie pieców węglowych na czas! w sztafecie i solo. Z tego to powodu pomyślano właśnie o imprezie w sezonie grzewczym. ![]() Dodane dnia 26 listopada 2013 21:23:10 " Rektorzy przeciw lustracji 21.06.2005 Rektorzy krytykują wprowadzenie zapisu lustracyjnego do ustawy o szkolnictwie wyższym. - Przez 15 lat robiliśmy wszystko, by wyprowadzić politykę z uczelni, i nie chcemy, by wkroczyła tam na nowo - przypomniał prof. Tadeusz Luty W Warszawie od wczoraj obradują nowo wybrani rektorzy 129 państwowych uczelni. Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich (KRASP) przewodzi obecnie prof..." Cały tekst:http://wyborcza.pl/1,95760,277…l#ixzz2lmk5xYse To tłumaczy, dlaczego "akademicy" w dochodzeniu do prawdy trzymają się ściśle swych kierunków, najlepiej technicznych! Ci od historii, politologii, socjologii... muszą bardziej udawać łatwowiernych, niezainteresowanych i niedociekliwych. ![]() ![]() Dodane dnia 26 listopada 2013 21:36:28 A trochę tych TW było. Co więcej współpraca wróżyła karierę. ![]() "Według "Wprost" prof. Włodarski podpisał zobowiązanie do współpracy 28 września 1974 roku. Studiował wtedy na czwartym roku historii UG. "Opiekować się" nim miał Andrzej Kołkowski, kapral SB i przyjaciel z dzieciństwa." Cały tekst:http://wyborcza.pl/1,79328,403…l#ixzz2lmmxdvBv Linki rzucam przypadkowe, bo nie śledziłem głęboko tematu. Dodane dnia 26 listopada 2013 21:54:13 A tu warto zobaczyć jak "inteligentnie" stary, zasłużony "opozycjonista" broni starego stalinowca, przed wykluczeniem go z debaty politycznej ręką wstrętnego narodowca! ![]() ![]() ![]() Warto obejrzeć, bo zabawa przednia... oczywiści tylko dla tych wybranych, którzy sami nie dali ciała- rzecz jasna! ![]() http://www.youtube.com/watch?v=SphGvy79ee4 nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 26-11-2013 21:54 | |
|
| |
|
Ależ tempo wydarzeń przyśpieszyło! ![]() "Tekst prof. Zygmunta Baumana na próbnej maturze." http://wiadomosci.wp.pl/kat,13…l?ticaid=111bc7 nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
Czy to jeszcze temat o zanieczyszczeniu powietrza ? Ale straciłeś energię na ugruntowanie złego modelu rozwiązywania problemów, popierając leczenie zwichniętego palca amputacją przedramienia! Ja tylko powtórzę swoje zdanie na ten temat : ze względu na szereg przyczyn np. położenie Krakowa w niecce, cisze wiatrowe, brak możliwości uregulowania handlu bardzo słabej jakości węglem (w tym miałem , mułem itp), brak możliwości określenia emisyjności urządzeń, jak i strukturę zanieczyszczeń (za 42% pyłu PM10 odpowiadają piece i kotłownie węglowe, w porównaniu do sezonu letniego 2 do 4 krotne zwiększa się średnie stężenie w okresie grzewczym, 70% rakotwórczego benzo(a)pirenu to piece i kotłownie węglowe) i inne, nie ma innej możliwości jak tylko ten zakaz i późniejsze egzekwowanie go . Słusznie zauważył w Sejmiku dyrektor WIOŚ że - Wiszą nad nami kary unijne, jeśli nie osiągniemy dopuszczalnych limitów zanieczyszczenia - przypomina Inspektor Ochrony Środowiska Paweł Ciećko. - Te kary to minimum 200 tys. euro za dzień. A my nie mamy nocnej bryzy, jak Gdańsk czy Szczecin, która pomaga powietrzu. Poza tym nie można oszczędzać na zdrowiu - to chyba rzecz najważniejsza. Wiele mieszkańców Krakowa jest trawionych od 3 pokoleń przez te same choroby układu oddechowego, krwionośnego. Ile z nich umiera i ile choruje ?! Szacuje się że jak uda się zrealizować uchwalę to na skutkach zdrowotnych zaoszczędzimy 740 mln. zł rocznie. (info z prezentacji w Sejmiku) Nasze miasto jest na 3 miejscu najbardziej zanieczyszczonych miast w Europie. Trzeba było więc podjąć radykalne decyzje. Uchwała już jest - to jest fakt. Ufam fachowcom i ekspertyzom które mówią że to tylko zakaz jest w stanie w tak znaczący sposób wpłynąć na poprawę jakości powietrza w Krakowie. Nie ufam natomiast Robertowi Galara który w Sejmiku lobbował za kotłami węglowymi i który uwaga ..... jest z organizacji o nazwie Polska Izba Ekologii z Katowic Poza tym jego argumenty zostały dosyć szybko obalone przez Andrzeja Gułę z KASu.ZAPIS RELACJI Z SEJMIKU Byłem tam na sali i tylko wspomnę że Pan Galara podał program przeprowadzony w Tychach jako dowód na to że nowoczesne piece są receptą na smog. Otóż w rzeczywistości było tak większość z mieszkańców posiadająca nowoczesne piece po pewnym czasie zaczęła w nich palić kiepskiej jakości węglem i miałem ...i raczej lipa wyszła z tego programu Poza tym Tychy są przecież też gdzieś w czołówce najbardziej zanieczyszczonych miast w Polsce jeśli chodzi o powietrze.... i to ma być dobry przykład ? Z reszta był program w TVP Krakow "Bez krawata "z dr. Kubicą na ten temat. Uważam że z tymi wszystkimi dopłatami zakaz paliw stałych to dobre rozwiązanie... (teraz powinno być tez łatwiej pozyskać środki z UE na ograniczanie niskiej emisji) ....zobaczymy jak będzie z realizacją tej uchwały (to będzie dopiero wyczyn ) i realizacją pozostałych bardzo ważnych przecież działań naprawczych z POPu. Odpowiedzialny za ich realizację jest Prezydent Miasta p.s Warto też przypominać że kominek to nie jest urządzenie grzewcze mieszkania i nie do tego celu ma służyć. Ilość emitowanego z niego pyłu PM10 i benzo(a)pirenu jest taka sama lub wyższa od pieca na węgiel - mam nadzieję że przebije się to do świadomości posiadaczy kominków. Info w niektórych mediach : gazeta.pl gazeta krakowska dziennik polski love krakow Oficjalna strona Sejmiku DEBATA na Radio kraków na temat uchwalonego zakazu | |
| Edytowane przez szbiker dnia 27-11-2013 06:35 | |
|
| |
|
|
OK! Ten zakaz to półśrodek- także w/g Ciebie. Kiedy i jak zaczniesz wymuszać te rozsądne, prawidłowe rozwiązania? I czy z równą premedytacją? Przedstawisz plan i konieczne warunki, byśmy zaczęli korzystać w węgla w sposób dla nas zdrowy i korzystny ekonomicznie? Proszę o wszystkie aspekt tego zagadnienia. Społeczny, polityczny(najlepiej "geo), ekonomiczny. nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
|
|
"Drążąc Bauman" (Warto, bo daje to pewną odpowiedź na pytanie o słabości "naszych akademików" oraz słabą przydatność naszych uczelni w rozwiązywaniu rodzimych problemów. A także ich służalczość wobec ekip rządzących. "@Autor, Dobry człowieku, nie rozśmieszaj ludzi. Kiedy słyszę, ze "Bauman to naukowiec" to mi się zajady ze śmiechu robią. W Niemczech i Czechosłowacji (jeszcze) po 1989 r. takim "naukowcom z rewolwerami" po prostu anulowano tytuły naukowe i nie ma nieporozumienia. Facet, który w wieku lat 14, czyli teoretycznie po ukończeniu polskiej podstawówki zalicza w jakieś 2 lata sowiecką "dziesiaciljetkę" a potem "jakąś sowiecką szkołę milicyjną" podległą NKWD kończy w wieku lat 21 - to może poznał dobrze- język rosyjski. I techniki: bicia po mordzie, polewania zimną wodą, sadzania gołą d... na nodze od stołka oraz strzelania z nagana w tył głowy. To jest zajęcie dla kata a nie socjologa. A że w wieku lat 30 z uwagi na (stale) posiadane obywatelstwo sowieckie, współpracę z Informacją Wojskową załapał się na Uniwersytet Warszawski w charakterze "cywilnego politruka" do nadzoru: rektora,dziekanów, profesorów i studentów - to nie wiem jaka to specjalność naukowa. Ukończył socjologię (o społeczeństwa socjalistycznego nad kapitalistycznym) a jaka wartość magisterki,to chętnie poczytam. I doktorat. Czyli kto mu pisał. Bo , jak pokazują wspomnienia wybitnego polskiego lekarza na emigracji dra Burzyńskiego, w socjaliźmie jakoś tak było, ze profesorami zostawali gorliwi działacze komunistyczni , najlepiej z przeszłością "politruka z Armii Czerwonej". "Prace naukowe" pisali zdolni doktoranci,którzy po jakimś czasie mogli dojść po cichu do doktora habilitowanego. A co to za nauka była, ta socjologia w 1954 r.!!! I wszelkie nauki, poza inżynierskimi i rolniczymi. No może jeszcze lekarze i aptekarze mieli ideologicznie lekko. Ale jak pokazywali jeszcze w latach 70-tych koledzy studenci z SGGW, "w temacie" technologii obróbki drewna dla przyszłych leśników w podręczniku dla studentów obowiązkowy wstęp nosił tytuł:wkład Lenina w technologię obróbki drewna. To samo było na Politechnice Warszawskiej.Tam Lenin miał "swój wkład" w budowę mostów, ocielplanie budynków i techniki rakietowe. Jeśli ktoś mógł sprowadzić naukę do pełnej groteski, to "naukowcy z naganem" pokroju Baumana. Dlaczego imponowało mu zasiadanie w fotelach, które należały kiedyś do Ossowskich czy innych wybitnych polskich socjologów- nie wiem. Ale próżność ma różne oblicza. Taki "oficer polityczny" Holland pragnął być "filozofem". I został w podobnie przyspieszonym trybie chyba nawet dziekanem wydziału filozofii UW, jak już jego koleżkowie a może on sam, wykopał starego Profesora Tatarkiewicza i Jego Kolegów. Bauman to jest "wyrób czekoladopodobny"naukowo i mnie to nie przedszkadza, ale jest też złoczyńcą, sprawcą niewyobrażalnych nieszczęść mojej Ojczyzny i nie widzę powodu, aby to zombi pchało się na afisz, zamiast siedzieć za piecem dziękując Panu Bogu, że rodziny ofiar nie chcą szukać zemsty. A wojsko ma papiery w archiwach i odnalezienie śladów "dokonań Baumana z naganem" nie byłoby takie trudne. Jego szczęście , że jesteśmy chrześcijanami. Notorycznie wybaczamy. To chyba błąd. PINK PANTHER28.06 19:34 kom. podhttp://amstern314.salon24.pl/5…ygmunta-baumana nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 27-11-2013 12:34 | |
|
| |
| qnick Posty: 252 Dołączył: 21 kwi 11 |
|
|
Zawsze smuciła mnie pewność co do skuteczności zastosowania alternatywnych rozwiązań w przeszłości. Gdybyśmy zrobili "to" wtedy, to dzisiaj byłoby lepiej. Niestety to jest totalna bzdura, bo w przeciwieństwie do poziomu zanieczyszczeń na który z pewnością korzystnie wpłynie redukcja liczby palenisk, bajanie "co by było gdyby" w przypadku polityki nigdy nie daje oczywistej odpowiedzi. Przykładów jest aż zanadto. Pewnie mam teczkę w SB, bo i byłem przesłuchiwany (jako 15 latek) i przeskrobałem parę rzeczy przeciw Polsce Ludowej, (chociaż niczego nigdy nie podpisałem, bo byłem przesłuchiwany nielegalnie, bez opiekuna prawnego - nawet w PRLu mieli tego świadomość), ale nigdy nie zdobędę się na taką pewność wobec alternatywnych historii, jak w przypadku wpływu kominków na poziom zanieczyszczeń w Krakowie oraz szkodliwość tychże zanieczyszczeń. Każde działanie powodujące redukcję źródeł zanieczyszczenia powoduje obniżenie poziomu zanieczyszczenia. To fakt, a nie bajanie, tak jak na temat historii najnowszej. Teoria, że pozostawienie komuchów w sejmie było nienajgorszym rozwiązaniem to też bajanie (tak, troszkę chciałem was podpuścić i widzę, że się udało). Żeby dowiedzieć się co by było gdyby należałoby podzielić każde z transformujących się państw losowo na kilka części najlepiej z granicami takimi jak między Kirgistanem, Tadżykistanem i Uzbekistanem i w każdej części zastosowań inne rozwiązanie, np. michnikizacja, dekomunizacja i skuteczna lustracja. Wtedy moglibyśmy zbliżyć się do prawdy na temat tego co było najlepsze. Nie dajcie się zwieść propagandzistom jednej czy drugiej strony! Podobnie jak w przypadku kominków. To mój ostatni mail w tymże oftopiku - oby wypalił się jak ostatnia bryła węgla w krakowskim piecu. |
|
|
| |
|
"Wtedy moglibyśmy zbliżyć się do prawdy na temat tego co było najlepsze."Sęk w tym, że przygotowany był tylko jeden scenariusz- "uwłaszczona komuna pod nowym szyldem". Kto niby mógł przeforsować inne rozwiązanie? Jerzy Popiełuszko? "Każde działanie powodujące redukcję źródeł zanieczyszczenia powoduje obniżenie poziomu zanieczyszczenia. To fakt..." Notoryczne przebijanie opon w samochodach też spowoduje niższą emisję- jesteś gotów na to rozwiązanie? Podaj adres, zacznę od Ciebie! Ja widzę problem w tym, że głosami pospólstwa, daliśmy znów zgodę, przyzwolenie na jedynie bierne, represyjne działanie władz w rozwiązywaniu istotnych problemów. Dlaczego w dziedzinie sportu, rekreacji(stadiony, hale) Miasto działa czynnie, pozytywnie... a w dziedzinie ochrony naszego zdrowia odmiennie? Wracając do stanu naszej Nauki. Władza już szykuje narzędzie represji wobec niepokornych(wobec niej) jej przedstawicieli ![]() " Będzie można odebrać tytuł profesorski?" http://bukojer.salon24.pl/5512…edzie-odbierany nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych Versus dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez Versus dnia 27-11-2013 20:38 | |
|
| |
|
|
I jeszcze Qnick. "Pewnie mam teczkę w SB, bo i byłem przesłuchiwany (jako 15 latek) i przeskrobałem parę rzeczy przeciw Polsce Ludowej..." I z tego powodu solidaryzujesz się z tymi, którzy odwrotnie niż Ty- donosili, sprzedawali się, kolaborowali... i wciąż z tego powodu donoszą, sprzedają się, kolaborują? Żądasz dla nich ochrony, betonowania archiwów? ...zadziwiający tok rozumowania! ![]() nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
|
Wracając do tematu (bieżącego w kwestii powietrza czyli uchwały o dopuszczalnych paliwach) - dosyć istotne odpowiedzi na pytania mieszkańców m.in. : Czy osoby rezygnujące z węgla będą musiały również wyburzyć/wyrzucić piece? Jeśli nie, jak urzędnicy zamierzają egzekwować zakaz ich używania? p.s ja tylko dodam że nie tylko ogrzewania ale i przygotowania cieplej wody użytkowej...trzeba poprawiać rzecznika UM co do kominka z płaszczem to by się zgadzało (bo to już instalacja grzewcza) TUTAJ też garść wiadomości m.in Co jednak z samymi kominkami? Czy usunięcie ich z treści uchwały umożliwia palenie w nich wykluczonym z listy drewnem, czy też nie? - Według mnie uchwała, niezależnie od intencji radnych, zabrania okazjonalnego palenia w kominkach - mówi mecenas Maciej Pietrzykowski. I kontynuuje: - Uchwała eliminuje wszystkie paliwa stałe. W związku z tym nieracjonalne byłoby analizowanie skąd wydobywa się dym powstały przy spalaniu danego paliwa. Mam podobne odczucie ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 27-11-2013 23:18 | |
|
| |
Marcus ![]() Posty: 739 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
|
Czy Straż Miejska będzie mieć prawo wyłamać drzwi, żeby wejść do mieszkania z piecem, jeśli właściciel nie będzie chciał ich wpuścić? Rozumiem, że na piecu węglowym, którym się opala wystarczy będzie postawić garnek z wodą i już zmieni się jego rola z grzewczej na gotującą? No, to luz... |
|
|
| |
|
|
Wracając do niezwykle istotnego - KONTEKSTU! Profesor Ziejka nie musi obawiać się utraty tytułu naukowego. Gdyż, jako dyspozycyjny, z ramienia Komisji Etyki- "atakuje ekspertów Macierewicza". "Nie- dla badań naukowych w zagadnieniach, w których wszystko już wiadomo, wszystko już wyjaśniono". ![]() A tu kontrowersje wokół karierowicza... to jest, członka Komisji, uwaga, ETYKI! http://niezalezna.pl/48825-lus…ow-macierewicza http://lustronauki.wordpress.c…i-b-rektora-uj/ http://lustronauki.wordpress.c…ionym-w-garazu/ nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 28-11-2013 08:23 | |
|
| |
|
Czy Straż Miejska będzie mieć prawo wyłamać drzwi, żeby wejść do mieszkania z piecem, jeśli właściciel nie będzie chciał ich wpuścić? Dobre pytanie i chyba jedno z ważniejszych - jak będzie wyglądała kontrola i egzekucja przepisów?... jak widać poniżej nawet sami radni jeszcze tego nie wiedzą jak to dokładnie, technicznie będzie wyglądać Wiadomo natomiast że kary są od 500 do 5000zł a sprawa w tej kwestii przedstawia się mniej więcej tak jak poniżej (redaktor RK zapytał przewodniczącego Rady Miasta Krakowa B. Kośmidera o to samo co Ty Marcus - wytłuszczenie)To jest stosunkowo "odległa" sprawa (5lat) dlatego pewnie wychodzą z założenia że mają bardzo dużo czasu na wszystko oby się nie przeliczyli !! To musi być wszytko szczegółowo opracowane (jak i czym) .... zobaczymy Zapis o dopuszczeniu do używania kominków krytykuje między innymi Paweł Ścigalski. On mówi, że teraz trzeba będzie definiować czym jest kominek.Żródło Niemniej ważna w tej całej sprawie jest świadomość mieszkańców na temat skutków zanieczyszczonego powietrza. Kontrolę realizacji "uchwały o zakazie" zajmie się zgodnie z &4 : szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 28-11-2013 23:27 | |
|
| |
| Ex Prezes Posty: 26 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 lip 12 |
|
|
"Wykorzystamy także możliwości policji, na przykład helikopter." Powiedzcie mi proszę, że to żart... Nie ma pieniędzy na loty ratunkowe dla pogotowia, a oni chcą dym ze śmigłowca wykrywać..?! No, chyba, że od razu pociski samonaprowadzające będą odpalać w kierunku tych bandytów, którzy pomimo grzecznej akcji uświadamiającej nadal spróbują dopuścić się tego obrzydliwego wykroczenia zapalenia w piecu. Chociaż skoro śmigłowiec ma być zaangażowany, to już chyba jako przestępstwo będzie rozpatrywane, nie wykroczenie. Beam me up, Scotty. There's no intelligent life down here ... |
|
|
| |
|
Bez przesady. To propozycje rozwiązań kontroli i (przypuszczam że) są fazie opracowywania więc sami radni nie widzą jak to będzie wyglądać. Na razie podają jakieś przykłady z UK. Tych co palą śmieciami to powinni namierzyć i wysadzić w powietrze ![]() |
|
|
| |
|
|
Bzdura do kwadratu. Nie wiem po jaką cholerę latać jak widać z chodnika gołym okiem. Przecież nie jest problemem znaleźć ale takiego delikwenta od palenia skarpet udupić. Po drugiej stronie Ronda Barei czy naprzeciw Komendy Straży Miejskiej jest kilka starych niskich budynków z których się kurzy jak ze starego diesla. Jestem ciekaw ile razy tam byli skontrolować ... MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
|
|
Nie jest to bzdura , np. wieczorem używając kamery termowizyjnej . Temperatura spalin jest inna ze w przypadku spalania gazu i inna dla paliw stałych. Poza tym z helikopterem można szybciej ogarnąć duży obszar. W Londynie stosują helikopter. ...ale może inwestycja w drony byłaby lepsza ? EDIT: Z drugiej strony w Krakowie dopuszczone jest np. przygotowywanie posiłków na węglu i drewnie i teoretycznie kominki (choc tutaj sa różne zdania) więc nawet wykrywając takie spaliny może to nie być paleniem w celach ogrzewczych ![]() Jestem bardzo ciekawy jak sobie będą radzili z tym monitorowaniem ,kontrola i egzekucją. Na pewno te co do tej pory były niewydolne . Z drugiej strony Kraków nie może stać się przecież "małym państwem policyjnym" p.s Abstrahując od wprowadzenia zakazu paliw stałych (ale wciąż i niezmiennie będąc jego zwolennikiem) tak się jeszcze zastanawiałem czy rzeczywiście nie można stosować filtrów na kominy domów (np. jakiś zaplombowanych przez odpowiednie służby np. kominiarzy) Czy nie ma na świecie jakiś dobrych rozwiązań tego typu ? . .... wiem że podstawowym problemem jest brak odpowiedniego ciągu w kominie bo filtr szybko się zapycha ale może istnieje jakieś rozwiązanie p.s 2 IMHO służby kominiarskie też powinny uczestniczyć w kontroli i mieć większe uprawnienia | |
| Edytowane przez szbiker dnia 30-11-2013 21:24 | |
|
| |
|
|
W Londynie odpoczywając na trawie w centrum miasta nad Tamizą czułem się jak w górach - jeśli chodzi o jakość powietrza. Niech helikopter zostawią na później a zajmą się bardziej przyziemnymi problemami ![]() w Krakowie jest problem z egzekucją przepisów a nie znalezieniem winnych. Dziwne że policja prawie zawsze ładuje maksymalne mandaty a strażnicy mając maksa 5000 zł za palenie śmieci dawali średnio 70... MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
|
Helikopter tropiący złe dymy w Londynie?![]() Drobny szczegół, tam tropi się wariatów, jednostki aspołeczne, "nierobów", także naszych rodaków, oszczędzających funty obywateli "Zielonej Wyspy Cudów"! U nas, będzie się tropić ofiary poczynań marionetkowego, skorumpowanego "rządu"! W ogromnej większości stanowią je przyzwoici, pracowici, czy też szukających uczciwej pracy, zdesperowani sytuacją ludzie. Fakt, rozróżnienie, zupełnie niezauważalne, nieistotne dla "akademików", "pacyfistów", "oduraczonych naiwniaków", lewaków czy też zwykłych, zagubionych, "usportowionych budowlańców". ![]() ![]() ![]() ![]() Dodane dnia 30 listopada 2013 18:19:05 Hasło kolejnego ruchu szbikera wróżę na- "zakaz używania na terenie miasta pojazdów spalinowych starszych niż 3 lata." No..., no, bo co robią ci zacofani Polacy z pieniędzmi, że nie stać ich na odświeżenie floty co 1095 dni!? Jacyś psychopaci normalnie! Jak coś... Premier gotów dać poprawny przykład! W całym gabinecie i kancelarii!
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 30-11-2013 18:27 | |
|
| |
| Skocz do Forum: |

oby się nie przeliczyli !! To musi być wszytko szczegółowo opracowane (jak i czym) .... zobaczymy