Rekordy prędkości
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| Marko Posty: 6 Miejscowość: Cieszyn Dołączył: 16 lis 08 |
|
|
Do tego wątku nie skłoniła mnie bynajmniej próba bicia własnego rekordu prędkości jazdy na rowerze, ale chęć konfrontacji teorii z praktyką. Otóż bowiem, na innym forum, ktoś notorycznie zarzuca, udowadniając to obliczeniami, że osiągnięcie prędkości ponad 50km/h na rowerze jest nierealne. To ważne - chodzi o prędkość na szlaku rowerowym, a więc raczej bita droga. Ja osobiście niedawno chyba wyrównałem swój rekord na zjeździe i był on grubo ponad 50km/h. Dokładniej, zjazd z Ropiczki w Morawskośląskich Beskidach, asfaltem, w dolinę miejscowości Reka, V = 76km/h. A jakie są wasze rekordy i miejsca, w których je uzyskaliście? | |
| Edytowane przez Marko dnia 16-11-2008 22:50 | |
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
| Maraton w Karpaczu 2005 - 82 km/h | |
|
| |
Kubak ![]() Posty: 2452 Miejscowość: Kraków-Zielonki Dołączył: 21 mar 07 |
|
|
Na rowerze zjazd z Pradziada (CZ) 79 km/h, zjazd na nartach, lodowiec - 81 km/h. ps. czy wiecie, że w długim skręcie na nartach amator (taki jak ja) bez trudu uzyskuje 60 km/h? Przepraszam za off top ale wsadziłem sobie gpsa do kieszeni. Куба |
|
|
| |
spinoza ![]() Posty: 1419 Miejscowość: Kraków - Kliny Dołączył: 7 sie 06 |
|
|
...ja tam nie wiem dokładnie bo jak się robi za szybko to zamykam oczy i zaciskam klamki ale myślę że ponad 50 km/h to spokojnie na niejednym maratonie jechałem ....
Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama. |
|
|
| |
| Szymon Posty: 67 Dołączył: 16 sty 08 |
|
| A to chodzi o prędkość tylko na maratonach? Bo jak tak to nie wiem. Ale na szosie, to zdarzyło mi się kiedyś w Burowie (czyli całkiem blisko) 83km/h przy kręceniu na maksa. Nawet wczoraj wracając ze Skały, na zjeździe z Cianowic do Januszowic miałem 71km/h. Kolega jadący ze mną trochę mniej bo był bez kasku i się delikatnie bał. | |
|
| |
Maciu ![]() Posty: 2014 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 kwi 08 |
|
Mój Vmax jaki zanotował licznik to 226km/h było to na polach w okolicach lotniska Balice. Przewód od czujnika był lekko przytarty od opony i druciki nie stykały jak należy, a w okół pełno urządzeń wytwarzających pole magnetyczne![]() A taki prawdziwy rekord prędkości to 72km/h na jednym z szutrowych zjazdów na maratonie w Tarnowie. Chyba za mało ważę jak na bardzo szybkie zjazdy
...całe życie drugi! |
|
|
| |
| mdudi Posty: 3 Dołączyła: 13 lip 08 |
|
76,3 km/h asfaltem z Dobranowic do Raciborska ![]() |
|
|
| |
Luki ![]() Posty: 2502 Miejscowość: Kraków Dołączył: 27 mar 06 |
|
Z góry to każdy potrafi. Powiedzcie lepiej ile na równym na szosie lub na mtb chwilowej macie ![]() |
|
|
| |
| vol7 Posty: 54 Miejscowość: s Dołączył: 26 kwi 08 |
|
| Na zjeździe 69,9km/h na asfalcie spod Kopca Piłsudskiego, a na prostej 56km/h na Nowohuckiej... | |
|
| |
| szaman696 Posty: 561 Dołączył: 16 mar 07 |
|
|
85,5 góralem ale nie w terenie
Oby noga podawała!! www.bikeholicy.pl |
|
|
| |
| erni Posty: 86 Miejscowość: kraków Dołączył: 5 paź 07 |
|
|
Niedaleko Krakowa jest górka.Asfaltem z Kleszczowa zjazd do Kochanowa do drogi krzeszowice-zabierzów. Bez pedałowania około 70 km/h. Z pedałowaniem mój rekordzik 77km/h. Na odcinku prostym zależy od wiatru około 48 km/h. |
|
|
| |
| MPECBikeTeam Posty: 17 Miejscowość: Tarnów Dołączył: 19 wrz 08 |
|
Mój rekord to 75 km/h. Asfalt - zjazd do Tuchowa. Dopiero po wyhamowaniu stwierdziłem, że gupi jestem Prędkość zweryfikowana przez kolegę, który zjeżdżał ze mną i miał 70 na liczniku a mówił, że mu odjechałem
MPEC Bike Team - profesjonalni amatorzy |
|
|
| |
| Samba Posty: 189 Miejscowość: Kraków Dołączył: 22 maj 07 |
|
Mój to 78,7km/h na maratonie w Ustroniu a na płaskim takim jak od toru kajakowego w strone kraka to 47km/h ![]() |
|
|
| |
| saint Posty: 32 Miejscowość: Kraków Dołączył: 31 gru 06 |
|
kiedyś finisz treningu na kąciku zakończył się prędkością 76 km/h na dwupasmówce koło Nico
|
|
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
No to ładnie
|
|
|
| |
| styryl Posty: 28 Miejscowość: Kraków Dołączył: 27 kwi 08 |
|
No widze ze koledzy psyche na zjazdy mają Mnie sie udalo w tym sezonie, bedąc w Pieninach, a konkretnie objeżdżając zalew czorsztyński (nie asfaltem a szlakami, polecam!) ukuć na jednym ze zjazdów wynik 77.8 km/h Myśle że z górki można było więcej wycisnąć, ale byl to dla mnie dziewiczy zjazd i za późno się zorientowałem a że konczylem juz jazdę nie udalo mi sie zmobilizować by wyskrobać się i spróbować jeszcze raz.... | |
| Edytowane przez styryl dnia 25-11-2008 23:53 | |
|
| |
Luki ![]() Posty: 2502 Miejscowość: Kraków Dołączył: 27 mar 06 |
|
| Rekordy prędkości... | |
| Edytowane przez Luki dnia 08-12-2008 00:35 | |
|
| |
| Michu Posty: 984 Miejscowość: Kraków/Roma/San Gimignano Dołączył: 16 wrz 08 |
|
| 68,3 zjazd z Bunka do klasztoru Kamedułów asfaltem. | |
|
| |
Michal ![]() Posty: 145 Miejscowość: Krościenko Wyżne Dołączył: 12 sty 08 |
|
| Mój rekord na rowerze z 24 calowymi kołami i 18 przełożeniami to ok. 40 km/h po płaskim i ok. 60 km/h z góry bez amortyzatora.Na 26 nie wiem. | |
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
68,3 zjazd z Bunka do klasztoru Kamedułów asfaltem.Michu Nie jest to raczej najlepsze miejsce do bicia rekordów. Na dole nie raz biegają małe dzieci, spacerują ludzie... Pozdrawiam |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

było to na polach w okolicach lotniska Balice. Przewód od czujnika był lekko przytarty od opony i druciki nie stykały jak należy, a w okół pełno urządzeń wytwarzających pole magnetyczne

Prędkość zweryfikowana przez kolegę, który zjeżdżał ze mną i miał 70 na liczniku a mówił, że mu odjechałem
a że konczylem juz jazdę nie udalo mi sie zmobilizować by wyskrobać się i spróbować jeszcze raz....