Kolejny potrącony rowerzysta

Autor Wiadomość
Miki mężczyzna

Miki
Miejscowość: Kraków
Dodane 02-06-2009 00:13 Kolejny potrącony rowerzysta
Tym razem ja. :( Jechałem ul. Lubicz, tam jest torowisko i separator, więc kulturalnie środkiem, ale szybko, tak z 30 km/h, za mną typek dojeżdża mi do koła i trąbi. Zbliżamy się do skrzyżowania to hamuję, koleś za mną też z piskiem opon, wjeżdżamy na przystanek z podniesionym peronem, czerwone światło, przed nami 3, 4 auta, koleś w momencie jak wjeżdżamy na peron gwałtownie przyspiesza, wjeżdża na chodnik i zaczyna mnie wyprzedzać prawą stroną po czym spycha mnie na lewo i uderza mnie w kierownicę. Kierownica mi się obraca i wywalam się na lewo, koleś staje, ja wstaję, ledwo się pozbierałem, zaczynam grzebać w kieszonce w poszukiwaniu telefonu, a ten rusza i drugi raz mnie potrąca, znowu się wywaliłem, tym razem uderzył w widelec chyba zderzakiem i chyba w nogę i rura odjechał.
Co do strat, rower raczej cały, jedynie kilka otarć i przekręcona klamka i manetka, ciuchy też raczej pobrudzone niż zniszczone, za to niestety bardzo boli mnie prawe kolano, w tej chwili na pewno nie jestem w stanie jeździć na rowerze (no chyba, że jedną nogą, tak wracałem do domu) ani za bardzo chodzić, jutro idę na prześwietlenie. Oprócz tego obity mięsień udowy na lewej nodze nad kolanem, ale to nic wielkiego i minimalnie otarta i obita dłoń prawa.
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 02-06-2009 00:24 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Nie no to już jest przegięcie - co to za skurwysyn !! Jakiej marki to było auto, jakiego koloru, miało jakieś charakterystyczne cechy czy nie pamiętasz ? bo może uda się gościa dorwać. Za coś takiego powinno się wsadzać do więzienia ! Mam nadzieję że nic poważnego ci się nie stało i szybko wrócisz do zdrowia. Trzymaj się !
pit mężczyzna

pit
Dodane 02-06-2009 00:25 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
No to kawał skurpipwysyna.
elawinia kobieta

elawinia
Dodane 02-06-2009 00:32 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Szokujące zachowanie, nic więcej się nie da pisać bez cięższych słów.
Masz jakichś świadków ?
Michu mężczyzna

Michu
Miejscowość: Kraków/Roma/San Gimignano
Dodane 02-06-2009 00:39 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Miki współczuję Ci.

Takich to do pudła powinno się wsadzać...to już nie kierowcy :[ tylko sadyści, którzy myślą, że jak mają prawko i dobrą brykę to im wszystko można na polskich drogach.
Przecież ten (przepraszam za wyrażenie) "głupek" kiedyś może kogoś zabić, czy sprawić że ktoś będzie niepełnosprawny.

Powinien przynajmniej po czymś takim sam stanąć, wyjść z auta, podejść zapytać się co się stało ,wezwać policję i pogotowie..to chyba normalne, a z tego co piszesz to gościu dał dyla i tyle...przykro mi za takich kierowców...naprawdę przykro.

Miki Tobie życzę powrotu do zdrowia i szybkiej regeneracji...będzie dobrze B)
piotr mężczyzna

piotr
Miejscowość: Królewski Kraków
Dodane 02-06-2009 00:43 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Powiedzmy sobie szczerze i dosłownie, rowerzysta w tym kraju jest traktowany jak gówno, chocby za sprawą nawet naszych władz, które uprzykrzają nam zycie zamykajac kolejne ulice spychajac na beznadziejne ściezki ubierając w kufajki robocze.

No to współczuje zdarzenia.

Niestety nie wszyscy rowerzyści maja 180 cm i ważą ok stówy aby kierowcy się ich bali.

Coś w tym głupim ( czytaj durnym ) narodzie się głupiego dzieje, poczucie bezkarności powiązane z głupotą i zero szacunku.

u3391y2009v4.gif

tel. 0-666-316-604
serwis: www.bikeserwis.pl.tl

Miki mężczyzna

Miki
Dodane 02-06-2009 01:10 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Spoko, już przy pierwszym potrąceniu pieszy na przystanku zadzwonił na policję, ja zadzwoniłem po drugim potrąceniu, obaj podaliśmy numery. Świadek bardzo w porządku, sam zaoferował pomoc. Przyjechała drogówka i karetka, spisali co trzeba, dmuchnąłem w alkomat, lekarz powiedział, że warto prześwietlić kolano, zmierzyli ciśnienie i tyle. Zobaczymy co dalej, w każdym razie mam zamiar gnoja zniszczyć wszelkimi legalnie dostępnymi metodami.
MiśQ mężczyzna

MiśQ
Dodane 02-06-2009 01:23 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Baardzo dobrze Miki, on Ciebie to Ty jego. Niestety jak widać na naszych drogach panuje prawo dżungli. Z takimi ćwierć mózgami warto walczyć, może tuman czegoś się w życiu nauczy, a jak się nie nauczy, to trzeba będzie omijać asfalty z daleka :(
Zdrowiej, oby kolano okazało się w porządku. [*] ;p
p.s. sorki

Grunt to nie przemęczać się!
Nie hamuj k...!! :)

Kivi mężczyzna

Dodane 02-06-2009 02:38 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Strach po mieście jeździć, ciekaw jestem jak ta sprawa się kończy...

Dobrze zrozumiałem, że całe zajście było nie daleko komisariatu przy Białym Domku?
dziczek mężczyzna

Dodane 02-06-2009 07:07 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Miki, nie odpuszczaj za nic w świecie, ciśnij do końca, niech tego kierowcę spotka zasłużona kara. Mnie w grudniu, jak już pisałem potrącił samochód, ale nie z premedytacją jak Ciebie, tylko z głupoty i brawury. Kierowca zbiegł z miejsca wypadku. Agresja i chamstwo na drogach nie zna granic, dlatego staram się ich unikać, nie widzę innego rozwiązania tej sytuacji. W moim przypadku samochód został odnaleziony, złożyłem zeznania w lutym i do tej pory cisza. W moim przypadku kierowca odjechał nie upewniwszy się nawet, czy żyję lub czy jestem przytomny i zostawił mnie leżącego na samym środku skrzyżowania. To co Tobie zrobił, to już prawie usiłowanie zabójstwa z premedytacją, ponieważ tak należałoby zakwalifikować dwukrotne świadome potrącenie rowerzysty. Zdrowiej chłopie i wylecz to kolano porządnie zanim wsiądziesz na rower. Jeszcze wiele sezonów przed Tobą :)

Team Jubilat Polska

Kubak mężczyzna

Kubak
Miejscowość: Kraków-Zielonki
Dodane 02-06-2009 09:08 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Miki. Trzymaj się chłopie i dbaj o swojego świadka żeby się nie rozmyślił. Poza obdukcją, dokumentacją warto jest zrobić od razu zwymiarowane szkice miejsca wypadku i mieć własną dokumentację na wypadek przesłuchiwania przez prokuratora. Tu znaczenie będzie miał nie tylko okres zwolnienia lekarskiego (jak w zwykłych wypadkach), ale intencje kierowcy - bydlaka. Na tę okoliczność przyda się dokumentacja.

Куба

Edytowane przez Kubak dnia 02-06-2009 09:09
Andy mężczyzna

Andy
Dodane 02-06-2009 10:36 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Miki przede wszytskim życzę Ci zdrowia, a w dalszej kolejności determinacji w ściagnaiu gościa. Ja niedawno spotkałem się z totalnym chamstwem na drodze, kiedy jechałem samochodem. Nie będę sie rozpisywał, w każdym razie facet zatrzymał się na środku ruchliwej ulicy, zajechał mi drogę, a pasażer z jego samochodu postanowił wymierzyć mi sprawiedliwość ( chyba za to,że w ogóle żyję). Otworzył dzrwi i uderzył mnie, na szczęscie nie było to nic mocnego, kopnął w drzwi i posspacerował do samochodu. Sprawę zgłosiłem telefonicznie na policję, ale ze różnych względów zrezygnowałem że ścigania klienta z pozwu cywilnego, bo tylko to mi przysługuje. Chamstwo się szerzy i nie tylko w stosunku do rowerzystów. Oczywiście rozumiem stres, zdenerwowanie, irytację za kólkiem z powodu korków, ale nie rozumiem fizycznej agresji. Jednak niektórzy nie zdążyli ewoluować i bliżej im do małp.
furman mężczyzna

furman
Dodane 02-06-2009 14:23 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Strach na ulice wyjeżdżać po przeczytaniu takiego tekstu. Trzymam kciuki za Twoje kolano i za to, żeby ten oszołom poniósł karę.
amrac mężczyzna

amrac
Dodane 02-06-2009 15:37 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
ulica Lubicz to mój faworyt... sk*$!^@yn!
MiśQ mężczyzna

MiśQ
Dodane 02-06-2009 16:58 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Miki, i jak, byłeś już na prześwietleniu, będzie dobrze?

Grunt to nie przemęczać się!
Nie hamuj k...!! :)

skolioza mężczyzna

skolioza
Dodane 02-06-2009 20:48 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
No i ja trzymam kciuki aby nie było to nic poważnego
I niestety nie łudzę się aby nasz wymiar sprawiedliwości coś szybko i skutecznie wskórał.... Im czasem na tacy sprawcę podac to jeszcze za mało...:|

www.RetroMTB.pl
pierwsza polska strona o kultowym sprzęcie

http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts
RetroMTB na Facebooku

Maly mężczyzna

Maly
Dodane 03-06-2009 12:03 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Miki nie odpuszczaj, to się kwalifikuje do próby zabójstwa przy użyciu niebezpiecznego narzędzia. Zrób sobie wszystkie możliwe badania, idź z tym osobiście na policję. Sprawa powinna iść z urzędu. Weź sobie adwokata i spiszcie zeznania świadka. Zrób sobie wycenę uszkodzeń rowera i zbieraj wszystkie inne rachunki wynikające z leczenia. Przyda się do założenia sprawy z powództwa cywilnego o odszkodowanie. Jeśli ty go nie załatwisz następnym razem może próbować rozjechać inną osobę. Niestety to co się wyprawia na polskich drogach to jakaś zgroza. Mi się już też zdarzały podobne sytuacje, na szczęście jakoś bez większych strat własnych. Może warto napisać też list do jakiejś gazety lokalnej (gazeta.pl ma akcję Rowerowy Kraków). Może nagłośnienie tej sprawy przyniesie choć chwilowy skutek.

Rower lekarstwem na wszystko :)

Edytowane przez Maly dnia 03-06-2009 12:29
Szymon mężczyzna

Dodane 03-06-2009 14:00 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Może nam zdradzisz jakie to było auto i numer rejestracyjny? Nie żeby jakaś wendetta, ale tak na wszelki "wypadek"nie powiem

bikestats

Jelitek2 mężczyzna

Jelitek2
Dodane 03-06-2009 17:25 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Krew się w żyłach gotuje...jak można być takim chamem. Super że zadzwoniliście na policję i że macie numery tego gościa. Super że przyjechała policja...długo musiałeś czekać na drogówkę?

Wracaj szybko do zdrowia. Ja niestety też na własnej skórze odczułem chamstwo kierowców. Z resztą każdy z nas pewnie z tym się spotkał, czego życzę wszystkim jak najrzadziej.
Miki mężczyzna

Miki
Dodane 03-06-2009 20:22 RE: Kolejny potrącony rowerzysta
Jutro idę zeznawać na policję, zobaczymy jak to zakwalifikują. Poza tym byłem dziś u lekarza i robiłem RTG, całe szczęście okazało się, że to stłuczenie i nie muszę się już martwić. Nie mogę tylko przez tydzień biegać, ale za to mogę jeździć na rowerze. :D Niestety nadal boli na tyle, że i tak jeszcze jeździć nie będę. :(
Na drogówkę w sumie czekałem dość krótko o dziwo, jakieś 20 minut może.
Skocz do Forum: