izotonik czy hipotonik -jaki pijesz gdy jezdzisz?

Autor Wiadomość
superMario mężczyzna

Miejscowość: krakow
Dodane 30-08-2007 19:57 izotonik czy hipotonik -jaki pijesz gdy jezdzisz?
Witam
pozwolilem sobie na otwarcie tematu zwiazanego z Paliwem do naszego silnika:D
od dluzszego czasu mialem rozne dywagacje czy kupic puszke, czy moze wielka beczke proszku do roscienczania? -a moze zostane przy poweride? -ale wiadomo koszta, koszta i koszta i zawsze szukamy czegos co dobre a tanie!
-i tak sie sklada ze od okolo 3 miesiecy jezdze na czyms takim i mocno sobie chwale. Nie ma miarki ani sypkiego proszku a roscienczenie jest bajecznie proste. I wielka zaleta jest fakt ze mozna sobie wziasc na trase by np wzwyklym sklepie kupic wode niegazowana i roscienczyc bezproblemowo.
Panie i Panowie o to moj izotonik LITORSAL -i jeszcze dodam ze gdy polecilem go koledze ktory biega to o malo po rekach mnie nie calowal ;)

Dodane dnia 30 Sierpień 2007 20:04:39

24 szt tabletek musujacych dostepne tylko w aptece cena okolo 13zl
superMario dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez superMario dnia 30-08-2007 20:04
furman mężczyzna

furman
Miejscowość: Kraków
Dodane 30-08-2007 21:07 RE: izotonik czy hipotonik -jaki pijesz gdy jezdzisz?
Ja jeżdżę na Plussie. Sporadycznie kupuje Isostara w proszku. Tylko na maratony kupuję jakieś Gato lub Power.
Pirx mężczyzna

Pirx
Miejscowość: Klucze
Dodane 30-08-2007 21:07 RE: izotonik czy hipotonik -jaki pijesz gdy jezdzisz?
Hmmmm... Nutrend REG-GE Unisport wychodzi taniej. Przykładowo - na dwulitrowy baniak muszę wrzucić od 8 do 10 tych tabletek. Jedna kosztuje ok. 54 gr, więc dwa litry napoju (nie licząc wody) kosztuje mnie od 4,32 do 5,40zł. Nutrend wlewam w ilości 30-40 cm3 na dwa litry wody. Pół litra koncentratu kosztuje 33 zł, więc dwa litry napoju kosztuje mnie od 1,98 do 2,64 plus woda. Dwa razy taniej.
Niemniej jednak ten Litorsal jest zdecydowanie bardziej energetyczny, chociaż zalecają tylko 5 tabletek, hmmmm... Nutrend można chlać bez ograniczeń.
Edytowane przez Pirx dnia 30-08-2007 21:14
superMario mężczyzna

Miejscowość: krakow
Dodane 30-08-2007 21:13 RE: izotonik czy hipotonik -jaki pijesz gdy jezdzisz?
Litorsal stosuje sie 2 tabletki na jeden bidon powiedzmy okolo 600-650ml czyli wychodzi 12 bidonow!! wiec cena jednego bidonu okolo 1.10 !!
MiśQ mężczyzna

MiśQ
Dodane 30-08-2007 21:24 RE: izotonik czy hipotonik -jaki pijesz gdy jezdzisz?
Ja do niedawna jeździłem na "MAXIM - Energy Drink" w proszku, puszka 400g - ok. 30zł i zawsze wsypywałem ok. 1-1,5 miarki na bidon. Skład jest dość dobry jeśli chodzi o minerały.
Teraz jeżdżę na "Olimp - Izo Plus" też proszek, puszka 400g - 18-20zł i skład jest jeszcze lepszy od Maxima, tak samo sypię ok. 1-1,5 miarki do bidonu. Normalnie powinno się sypać więcej, ale wolę Hipo niż Iso-tonika. Ten wynalazek wg. mnie jest najlepiej przyswajalny przeze mnie i na razie na nim będę tylko jeździć. Cena jest idealna i można kupić w każdej koksiarni! :)

Te tabletki Ciaposa faktycznie mają plus taki, że można je zabierać np. na wycieczki.

Eksperymentowałem w życiu jeszcze z innymi specyfikami, ale nie przyjął ich mój organizm.
- rozcieńczonym sokiem aroniowo-wiśniowo-jabłkowym z wodą,
- Powerade
- Gatorade
- Isostar
- czysta woda

Grunt to nie przemęczać się!
Nie hamuj k...!! :)

dziczek mężczyzna

Dodane 30-08-2007 23:22 RE: izotonik czy hipotonik -jaki pijesz gdy jezdzisz?
Ja jeżdżę na wodę. Wychodzi zdecydowanie najtaniej, jakieś 1,5 do 2 zł za 1,5l. Wlałem też ostatnio do baku na maratonie Powerade'a, bo mieli na bufecie :D

Team Jubilat Polska

Luki mężczyzna

Luki
Dodane 30-08-2007 23:42 RE: izotonik czy hipotonik -jaki pijesz gdy jezdzisz?
Ja też zapodaje wodę :D
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 31-08-2007 00:02 RE: izotonik czy hipotonik -jaki pijesz gdy jezdzisz?
Na treningach woda złamana jakimś sokiem (bo jakoś po samej dalej mi się chce pić).

Coś ekstra, tylko na zawody - stosuję Enervit G Sport, roztwór hipotoniczny w głównym bidonie i "na złamanie" do wody do drugiego bidonu (super-hipo ;) ).

Wcześniej stosowałem Isostar (przyzwoity) i Maxim (zatykający), ale na Enervicie jeździ mi się super na zawodach, więc póki co zmieniać nie zamierzam, cenowo wychodzi podobnie jak Isostar.

Pozdrawiam :)
Axi

Pirx mężczyzna

Pirx
Miejscowość: Klucze
Dodane 31-08-2007 06:04 RE: izotonik czy hipotonik -jaki pijesz gdy jezdzisz?
A, no właśnie, tego Nutrenda to tylko na zawodach piję. Normalnie biorę Muszyniankę, tą z zieloną kartką, bo ma dużo magnezu, odgazowuję (nie ma Muszynianki niegazowanej)i rozcieńczam ze zwykłą wodą niegazowaną 1:1. Nierozcieńczona ma bardzo dużo, nawet trochę za dużo soli mineralnych. No chyba, że jest upał, to rozcieńczam mniej albo wcale. Po zwykłej wodzie nadal chce mi się pić i pochłaniam jej za dużo, np. 6-7l na 100km. Tymczasem np. na maratonie krakowskim wypiłem 2l Nutrenda, jakieś 0,7l Powerade dolałem do plecaka plus 0,25l wypiłem na drugim bufecie. Przyjechałem na metę dosłownie z kilkoma łykami "napoju" w plecaku.
Leslaw mężczyzna

Leslaw
Dodane 31-08-2007 09:27 RE: izotonik czy hipotonik -jaki pijesz gdy jezdzisz?
W ostatnim lipcowym Bikeboardzie jest bardzo dobry artykuł, który dużo mi pomógł.
Zacytuję niektóre fragmenty:
Czym zatem są napoje izotoniczne? Zawierają one w swoim składzie elektrolity, witaminy a także węglowodany. Jednakże najważniejsze jest to, iż posiadają one takie samo ciśnienie osmotyczne jak osocze krwi, w wyniku, czego wchłaniają się szybko nie zalegając w żołądku.

Oprócz wody, która jest elementarnym składnikiem każdego napoju, izotoniki zawierają odpowiednie proporcje elektrolitów i węglowodanów. Głównym elektrolitem występującym w napojach izotonicznych jest sód.

Dlatego napoje przeznaczone dla sportowców powinny zawierać w sobie odpowiednie stężenie sodu, które powinno wynosić do 60 do 100 mg/100ml.

Wraz z potem organizm traci również potas, jednakże ubytek ten jest niewielki w porównaniu z utrata sodu i chloru i wynosi 160 do 320 mg/L potu. Potas, podobnie jak sód, utrzymuje prawidłowe ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych, regulując w ten sposób gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu

Nawodnienie podczas wysiłku
Podczas samego wysiłku płyny należy przyjmować najlepiej co 15-20 min w ilości 120-180 ml. Podczas długich wysiłków wykonywanych w wysokiej temperaturze zaleca się spożywać napój węglowodanowo-elektrolitowy zawierający glukozę lub jej polimery (20-60 g/L) oraz sód 20-60 mmol/L. Należy pamiętać o tym, ażeby płyn ten był izotoniczny, czyli o ciśnieniu osmotycznym wynoszącym ok. 290 mOsmol/L.

Z tego co doczytałem, napoje hipotoniczne bardziej zalecane są podczas wyższej temperatury otoczenia, gdyż są szybciej wchłaniane od izotoników. W warunkach normalnych rozcieńczają krew obniżając niekorzystnie jej ciśnienie osmotyczne. Dokładnie jest to opisane w artykule.
Do tej pory jeździłem na hipotonikach i kilka razy wyłączyło mi akumulator, chociaz piłem.
Kraków objechałem już na izotoniku i poza zmęczeniem , wszystko było ok.
spinoza mężczyzna

spinoza
Miejscowość: Kraków - Kliny
Dodane 31-08-2007 10:14 RE: izotonik czy hipotonik -jaki pijesz gdy jezdzisz?
... Olimp Izo Plus 2kg kosztuje jakieś 58 zeta , jedyna wada że według zaleceń trzeba sypać tego 17,5 g na 250 ml to jest ok 3 łyżki stołowe i wydaje mi sie że to troche za dużo bo może wyjść niezła siekiera z tego ... druga wada to że długo się to rozpuszcza w porównaniu do np. izostara ...
...na wodę wychodzi najtaniej jak się zatankuje ze źródła (np. koło mostu dębnickiego na przeciwko Novotelu)... kto nie pił z tego źródła polecam eksperyment ;) ...
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 31-08-2007 16:36 RE: izotonik czy hipotonik -jaki pijesz gdy jezdzisz?
Niedawno był artykuł, że prawie żadne z Krakowskich źródełek nie spełniają kryteriów zdatności do picia. Wyjątkiem były jedynie 3 źródełka w NH.

Najczęściej chodzi o nadmierne stężenie któregoś z pierwiastków, ale były też i miejsca, gdzie wykryto bakterie coli.

Na źródełku pod Jubilatem została na początku tego roku zawieszona kartka "woda niezdatna do spożycia" ale dość szybko została zdewastowana, a następnie całkiem znikła.

Także z tymi eksperymentami to ostrożnie...

Pozdrawiam :)
Axi

Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 31-08-2007 18:35 RE: izotonik czy hipotonik -jaki pijesz gdy jezdzisz?
A'propos eksperymentów - od 10 lat jak przejeżdżam obok to uzupełniam bidony w Wąwozie Kmity - w połowie koło stolika i ławeczek jest źródełko.
Trzecia ręka jeszcze mi nie wyrosła ;)

Kiedyś piłem w Źródełku Miłości w Ojcowie - ale tam podobno jest duże zanieczyszczenie

A z tymi ujęciami wód jurajskich w Krakowie to prawda - też to czytałem - miało być zdrowo a jest niebezpiecznie ...

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Skocz do Forum: