Islandia 2010, wyprawowy rower - pokaz
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| elawinia Posty: 920 Miejscowość: Kraków Dołączyła: 8 mar 06 |
|
|
Cześć, Ogłoszenie last minute, ale może ktoś z Was akurat nie ma planów i jest zainteresowany tematem.. ![]() Przepraszam że tak późno, ale ostatnio bardzo walczę z brakiem czasu , nie buszuję po internecie i po prostu zupełnie to przegapiłam. Władek został poproszony przez klub podróżników Atlantyda o zrobienie wykładu na temat przygotowania roweru do wyprawy, na podstawie naszych doświadczeń na Islandii i Bałkanach. Wykład odbędzie się w niedzielę, dzisiaj, o 18:00 w klubie fabryka (ul zabłocie 23) jako jedna z prelekcji Święta CYKLicznego. W ramach ciekawostki dodam że Władek za trzy dni ponownie leci na Islandię i będzie pokazywał dokładnie ten rower który zabiera ze sobą i już jest przygotowany do wyprawy. Na Islandię leci tym razem beze mnie - to będzie prawdziwy męski wyjazd , wyrypa , żadne tam kulturalne objeżdzanie wyspy dookoła po drodze tylko jazda terenowa po surowym sercu wyspy (tzw interior) w pobliżu lodowców i wulkanów. Resztę opowie sam. Link do plakatu reklamującego wydarzenie (plakat w zakładce: święto cykliczne) Zapraszam w jego imieniu, Elawinia | |
| Edytowane przez pit dnia 27-06-2010 02:30 | |
|
| |
| pit Posty: 1619 Dołączył: 9 sty 06 |
|
|
No to pozostaje życzyć dziczkowi powodzenia w eksploracji tej dzikiej krainy i zachowania daleko idącej ostrożności bo ta tym pustkowiu: z czynnymi wulkanami, lodowcami, nieprzewidywalnymi rzekami nie ma zapewne żartów. Jak mniemam dziczek będzie zdobywał tę wyspę na zielono. ![]() Elawinio - możemy liczyć na SMS-ową relację on-line ? ![]() |
|
|
| |
|
|
Jasne, choć może pojawić się mały problem .. wczoraj dostałam smsa że wjechali już wgłąb wyspy i kończy się zasięg :-) Tak sobie myślę, że dymiący Eyjafjallajokull musi wyglądać niesamowicie Wkleję poźnym wieczorem zdjęcie , które zrobiłam na Islandii trzy lata temu i zdjęcie tego samego wodospadu z dymem wulkanem w tle. |
|
|
| |
| Krystek Posty: 20 Miejscowość: Kraków Dołączył: 10 cze 10 |
|
|
Kiedy i gdzie można was spotkać by pogadać o wyprawach rowerowych? Właśnie kupuję rowerek i w przyszłości chcę trochę pośmigać .Chętnie dowiem się paru ciekawych rzeczy. |
|
|
| |
|
|
Dzisiaj dostałam dłuższe info z Islandii, chłopcy po dwóch dniach totalnej dziczy wrócili na chwilę w strefę zasięgu komórkowego. Dlaczego ponownie Islandia ? W 2007 roku objechaliśmy ją z Władkiem dookoła, a w trakcie trzech dni z 19 jechaliśmy przez serce Islandii tzw Interior, terenową drogą między dwoma lodowcami. To był najcięższy odcinek naszej wyprawy, dniówka na takiej drodze na rowerze obciążonym sakwami to jedna z moich najtrudniejszych w życiu rowerowych tras, do namiotu prawie wczołgiwałam się ze zmęczenia , a jechaliśmy wtedy najbardziej cywilizowaną z terenowych dróg.. I wtedy właśnie Władek stwierdził, że wróci na Islandię w składzie 'harpagan', a celem wyprawy będzie dziki interior. Na Islandię wybrał się w tym roku ze Zbyszkiem Mosoczy, polecieli w ubiegłą środę na dwa tygodnie, a ich planowana trasa wygląda w przybliżeniu tak. ![]() Na wyspie są już 5 dni, pogoda im dopisuje i poza delikatną mżawką nie było problemu, nawet wiatr im sprzyja i wieje w plecy ( a jechali teraz w kierunku południe -północ, co przy przewadze wiatrów z północy zazwyczaj na Islandii oznacza morderczą walkę pod wiatr). PIerwszego dnia zrobili 60 km, drugiego 150km. Trzeciego dnia jechali drogą F26 przez Interior i pokonali 100 km. Ze względu na piętrzące się trudności czwartego dnia pokonali 60 km z średnią prędkością 7km na godzinę. Dzisiaj mija piąty dzień wyprawy, Władek dzwonił po dotarciu do wulkanu Askja (tutaj mapka z ich pozycjątutaj mapka z ich pozycją), gdzie jest małe schronisko dla wytrwałych wędrowców i wpadli na chwilę w zasięg. W momencie telefonowania mieli na liczniku ujechane 30km, a ze względu na trudnosci zajęło im to 6 godzin ( !!!) , czyli 5km / h. Generalnie mają do pokonania dużo brodów, z jedną rzeką mieli problem z bardzo silnym nurtem, ale pokonali rzekę na kilka razy stopniowo transportując sprzęt. Sprzęt się spisuje całkiem nieźle , tylne sawy nie wytrzymują obciążenia i sprawiają trochę problemów. Teraz chłopcy kierują się na północ w stronę drogi nr 1 ( okrążajacej całą Islandię) więc jutro powinni ponownie dotrzeć na asfalt, by odpocząć chwilę przed kolejnym wjechaniem w interior. Jak znowu wpadną w sieć, to wrzucę info. Załączniki- Moje zdjęcie z wyprawy z 2007 ![]() I ten sam wodospad obecnie, po wybuchu wulkanu , który nieustannie dymi Ps. Z Krakowa obecnie latają tanie linie lotnicze wprost na Islandię :-) | |
| Edytowane przez elawinia dnia 21-06-2010 01:43 | |
|
| |
| pit Posty: 1619 Dołączył: 9 sty 06 |
|
Widoki takie, że aż dech zapiera
|
|
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
|
Samo to jak czytam o ich "wyrypie" to już opadam z sił! Wiadomo jednak, że dziczek leszczem nie jest, a Zbyszek też sobie dobrze radzi. Oby udało im się spełnić zamierzony plan i aby wrócili cali do domów. Trzymam za nich!!
Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
|
|
Wczoraj wieczorem kolejne krótkie wieści od ekipy na Islandii, dotarli w rejon jeziora Myvatn i poddali sie czynnosciom wypoczynkowo - relaksującym, między innymi kąpielom w ciepłych wodach w skalnej grocie. I dobrze, przed nimi kolejny odcinek wyrypy. Jezioro myvatn wyglada tak: ![]() Dodane dnia 24 czerwca 2010 00:36:51 Ps krystek - będzie pokaz na pewno, nie wczesniej niz w sierpnu | |
| Edytowane przez elawinia dnia 24-06-2010 00:36 | |
|
| |
| Michnik Posty: 1087 Miejscowość: Kraków Dołączył: 5 kwi 06 |
|
| Ja pierdziu !! Wymiękam widząc to cudo. | |
|
| |
|
|
Michnik, Islandia nigdy nie była łatwiej osiągalna Bezposredni lot z Krakowa, z transportem rowerów wychodzi naprawde tanio. A ja patrze na te zdjęcia i sie rozklejam, bo Islandia w 2007 to była rowerowa podróż życia, stawiam ją na równi z moją górską wyprawą w Pamir w 2004 i zdobyciem siedmiotysięcznika :-)))) |
|
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
|
A może dziczkowi chciało by się jeszcze raz tam pojechać ale za jakiś czas? Wtedy może byliby chętni jacyś lamerzy typu MiśQ, czy Michnik?
Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
| Michnik Posty: 1087 Miejscowość: Kraków Dołączył: 5 kwi 06 |
|
|
No nie powiem MiśQ całkiem niezły pomysł. Ja pomału, pomaluśku i nieśmiało zaczynam marzyć o podróży życia. Dzieci coraz starsze więc można już troszkę myśleć o sobie ![]() |
|
|
| |
|
Ja jestem lamer do kwadratu w porównaniu z Wami i objechałam Islandię dookoła ;-)) O podróżach sie nie marzy, tylko się je planuje ![]() A my możemy pomóc - mamy mapy, profile tras, tracki z GPS, mnostwo zdjęć. Takze zbierajcie ekipę i Wio ! |
|
|
| |
|
|
Kolejne wieści z Islandii Dziczek i Zbyszek wciąż poruszają się "jedynką" czyli główną trasą okalającą Islandię dookoła z zachodu na wschód , są na północy wyspy. Dzisiaj ponownie będą wjezdzac w Interior , będą się przedzierać między dwoma lodowcami na południe, w kierunku reykjaviku. Jazdę znacznie utrudnia silny wiatr, poruszają się wolno. I odpowiednie załączniki wizualizujące ich dzisiejszą pozycję ![]() Varmahlid: ![]() Wodospad Godafoss: ![]() | |
| Edytowane przez elawinia dnia 24-06-2010 18:43 | |
|
| |
|
|
Wieści z dziś - chłopaki jadą kolejną drogą interior - F35 Kjölur , 164km odcinek. Robią dużo zdjęć, pogoda dopisuje, piękne słońce. ![]() |
|
|
| |
| Elendil Posty: 77 Dołączyła: 8 maj 10 |
|
Przepiekne te zdjecia! Az ma sie ochote zobaczyc te krajobrazy na zywo ![]() |
|
|
| |
| Krystek Posty: 20 Miejscowość: Kraków Dołączył: 10 cze 10 |
|
|
rewelacja, powiedziałaś, że tanio wychodzi lot wraz z rowerem, w jakich granicach celować? Jeśli chodzi o Islandię to jest wypas to fakt, fotki rewelacja, polecam film o zespole SIGUR ROS - 'Heima' tam jest pięknie ukazany klimat Islandii ![]() Kawałek filmu:http://www.youtube.com/watch?v=JmE5hZaj8e4 Pozdrawiam i czekam na info kiedy slajdowisko Polecam http://www.youtube.com/watch#!…eos=U6KRMgDIB_c | |
| Edytowane przez Krystek dnia 26-06-2010 18:15 | |
|
| |
|
|
Drugi odcinek interior przejechany. Dziczek i Simo dotarli do wodospadu Gulfoss - jak zwykle wizualizacja zdjęciowa w celu rozpalenia Waszej wyobraźni :-) ![]() | |
| Edytowane przez elawinia dnia 27-06-2010 01:58 | |
|
| |
| simo Posty: 68 Miejscowość: Zabierzów Dołączył: 24 lis 07 |
|
|
jesteśmy juz w pl, więcej szczegółów wkrótce pzdr |
|
|
| |
| outsider Posty: 105 Dołączył: 21 lut 06 |
|
Z niecierpliwością czekam na relację bo już wypocząłem po Transalpie i znów mi się coś marzy ![]() |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |