Czarnogóra (Montenegro) na rowerze.

Autor Wiadomość
Marcus mężczyzna

Marcus
Miejscowość: Kraków
Dodane 28-01-2013 16:57 RE: Wakacyjne rowerowanie- Korsyka 2013
Przepraszam za OT - furman, jeśli jeszcze nie byłeś, to polecam Czarnogórę. Góry Durmitor są świetne :). Właśnie wybieram zdjęcia z wakacji... A sama Korsyka też mnie interesuje...
furman mężczyzna

furman
Dodane 28-01-2013 17:51 RE: Wakacyjne rowerowanie- Korsyka 2013
Czarnogóra też jest na tapecie. Zresztą mam zajawkę na na tamte tereny i na kilka lat mi ich starczy.
Luzac mężczyzna

Luzac
Dodane 28-01-2013 19:26 RE: Wakacyjne rowerowanie- Korsyka 2013
Napiszcie trochę o tej Czarnogórze, głównie Durmitor mnie interesuje i kanion rzeki Tara. Mam zamiar się w końcu wybrać w te wakacje.:)
furman mężczyzna

furman
Dodane 28-01-2013 20:04 RE: Wakacyjne rowerowanie- Korsyka 2013
Co tu pisać, piękne góry są, w necie sporo relacji z rowerowych wyjazdów.
Luzac mężczyzna

Luzac
Dodane 28-01-2013 20:24 RE: Wakacyjne rowerowanie- Korsyka 2013
A jak infrastruktura czyli spanie, jedzenie, ceny, bo nie wszystkie relacje są sprecyzowane.
furman mężczyzna

furman
Dodane 28-01-2013 20:56 RE: Wakacyjne rowerowanie- Korsyka 2013
Zależy co oczekujesz i czy chodzi Ci faktycznie o same góry. Bo Czarnogóra to też wybrzeże Adriatyku, które notabene przez wielu uważana jest za najpiękniejsze w Europie. Tam oczywiście drożyzna, tłumy turystów i gorąc okropny. Góry to co innego, raczej trzeba liczyć na namiot chociaż pewnie jakieś kwatery się znajdą.
Luzac mężczyzna

Luzac
Dodane 28-01-2013 21:00 RE: Wakacyjne rowerowanie- Korsyka 2013
http://cyklotramp.com/galerie/…2012/index.html jadę z tym biurem i ciekawią mnie te domki na zdjęciach położone na totalnym pustkowiu.
furman mężczyzna

furman
Dodane 28-01-2013 21:05 RE: Wakacyjne rowerowanie- Korsyka 2013
Domki jak domki. Jak z cyklotrampem jedziesz to o noclegi nie musisz się martwić.
Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 28-01-2013 21:24 RE: Wakacyjne rowerowanie- Korsyka 2013
W Zabljaku są i hotele i camping. My jechaliśmy z sakwami, więc spaliśmy w namiocie. Widzę, że tak, jak sądziłem potencjał na MTB też jest :).
Poza Tarą warto zjechać do Pivy - niezłe serpentynki, tunele... Ale rozwijamy wątek na nieco inny temat niż zadany (Korsyka :) ). W razie czego pisz na priv.
pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Dodane 28-01-2013 22:42 RE: Wakacyjne rowerowanie- Korsyka 2013
Byłem na tej wycieczce z Cyklotrampem. Domki są na totalnym pustkowiu, nie ma prądu. Woda do kąpieli jest grzana w dużym baniaku na ognisku w połowie góry. Karmią tam dobrze. W większych domkach są piecyki, bo w nocy jest zimno. Obsługa bardzo ładna, zwłaszcza ta o imieniu Iwana;)
Na zjazd do Tary konieczne jest bardzo silne światło. Jak wpadasz do ciemnego tunelu to nie widać nic. Mieliśmy nawet małą kolizję między sobą.

Tu jest mała relacja z wyjazdu (przywracana z back-up'u więc trochę surowa, przewyższenia podzielić przez 2): Montenegro

Dwa Pi Er

Edytowane przez pe_pawel dnia 28-01-2013 22:44
Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 29-01-2013 11:25 RE: Czarnogóra (Montenegro) na rowerze.
No, że też zapomniałem przed swoim wyjazdem o Twojej relacji z Czarnogóry! :). Ale miło teraz zerknąć, jak już się zna okolice... Co do tuneli, to zgadzam się. Praktycznie nie robiło różnicy czy jechałem w okularach przeciwsłonecznych, czy bez...

Aha i polecamy bufet (taki drewniany, okrągły) przy drodze do Plivy! Są polskie akcenty w środku, a zarówno właściciel jak i odwiedzający to miejsce okoliczni mieszkańcy przesympatyczni! To jedno z milszych wspomnień z wyjazdu - wspólna kolacja, a potem... zaproszenie do nich na śniadanie :).
Daijvid mężczyzna

Daijvid
Dodane 29-01-2013 21:42 RE: Czarnogóra (Montenegro) na rowerze.
wybrzeże Adriatyku, które notabene przez wielu uważana jest za najpiękniejsze w Europiefurman

Nie wiem czy najpiękniejsze ale piękne jest :)
Tam oczywiście drożyzna furman

Nie zgodzę się, często taniej niż w Polsce, ale myślę o czerwcu i wrześniu
tłumy turystówfurman

W turystycznych miejscach tak, ale pomiędzy miasteczkami można znaleźć mało obłożone plaże itp
i gorąc okropnyfurman

Oj tak, byłem we wrześniu który był ciepłym wrześniem - takie bardzo gorące nasze lato...
Wybrzeże polecam, nie wiem jak 'środek' kraju.
Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 29-01-2013 23:26 RE: Czarnogóra (Montenegro) na rowerze.
Ja byłem w sierpniu ;). Podjazdy dawały się czasem we znaki ze względu na temperaturę, ale robiąc siesty można pojeździć... Chociaż na pewno poza latem lepiej - w maju, czerwcu.
Niestety Czarnogóra, póki co jej wybrzeże, traci aurę miejsca jeszcze nieodkrytego, niezadeptanego przez turystów.
Rozmawialiśmy z Polakami, którzy byli tam i 5 i więcej lat temu. Wszystko zmierza w kierunku komercji, nowoczesności, wygody itd. Tego chyba nie da się zmienić, ale dlatego warto jechać jak najwcześniej (podobnie z Macedonią).
Skocz do Forum: