Czarnogóra (Montenegro) na rowerze.
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
Marcus ![]() Posty: 739 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
Przepraszam za OT - furman, jeśli jeszcze nie byłeś, to polecam Czarnogórę. Góry Durmitor są świetne . Właśnie wybieram zdjęcia z wakacji... A sama Korsyka też mnie interesuje... |
|
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
| Czarnogóra też jest na tapecie. Zresztą mam zajawkę na na tamte tereny i na kilka lat mi ich starczy. | |
|
| |
| Luzac Posty: 163 Miejscowość: Kraków Dołączył: 10 lip 10 |
|
Napiszcie trochę o tej Czarnogórze, głównie Durmitor mnie interesuje i kanion rzeki Tara. Mam zamiar się w końcu wybrać w te wakacje.![]() |
|
|
| |
|
| Co tu pisać, piękne góry są, w necie sporo relacji z rowerowych wyjazdów. | |
|
| |
|
| A jak infrastruktura czyli spanie, jedzenie, ceny, bo nie wszystkie relacje są sprecyzowane. | |
|
| |
|
| Zależy co oczekujesz i czy chodzi Ci faktycznie o same góry. Bo Czarnogóra to też wybrzeże Adriatyku, które notabene przez wielu uważana jest za najpiękniejsze w Europie. Tam oczywiście drożyzna, tłumy turystów i gorąc okropny. Góry to co innego, raczej trzeba liczyć na namiot chociaż pewnie jakieś kwatery się znajdą. | |
|
| |
|
| http://cyklotramp.com/galerie/…2012/index.html jadę z tym biurem i ciekawią mnie te domki na zdjęciach położone na totalnym pustkowiu. | |
|
| |
|
| Domki jak domki. Jak z cyklotrampem jedziesz to o noclegi nie musisz się martwić. | |
|
| |
|
W Zabljaku są i hotele i camping. My jechaliśmy z sakwami, więc spaliśmy w namiocie. Widzę, że tak, jak sądziłem potencjał na MTB też jest .Poza Tarą warto zjechać do Pivy - niezłe serpentynki, tunele... Ale rozwijamy wątek na nieco inny temat niż zadany (Korsyka ). W razie czego pisz na priv. |
|
|
| |
pe_pawel ![]() Posty: 353 Miejscowość: Kraków Dołączył: 18 cze 07 |
|
Byłem na tej wycieczce z Cyklotrampem. Domki są na totalnym pustkowiu, nie ma prądu. Woda do kąpieli jest grzana w dużym baniaku na ognisku w połowie góry. Karmią tam dobrze. W większych domkach są piecyki, bo w nocy jest zimno. Obsługa bardzo ładna, zwłaszcza ta o imieniu Iwana![]() Na zjazd do Tary konieczne jest bardzo silne światło. Jak wpadasz do ciemnego tunelu to nie widać nic. Mieliśmy nawet małą kolizję między sobą. Tu jest mała relacja z wyjazdu (przywracana z back-up'u więc trochę surowa, przewyższenia podzielić przez 2): Montenegro Dwa Pi Er | |
| Edytowane przez pe_pawel dnia 28-01-2013 22:44 | |
|
| |
|
No, że też zapomniałem przed swoim wyjazdem o Twojej relacji z Czarnogóry! . Ale miło teraz zerknąć, jak już się zna okolice... Co do tuneli, to zgadzam się. Praktycznie nie robiło różnicy czy jechałem w okularach przeciwsłonecznych, czy bez...Aha i polecamy bufet (taki drewniany, okrągły) przy drodze do Plivy! Są polskie akcenty w środku, a zarówno właściciel jak i odwiedzający to miejsce okoliczni mieszkańcy przesympatyczni! To jedno z milszych wspomnień z wyjazdu - wspólna kolacja, a potem... zaproszenie do nich na śniadanie . |
|
|
| |
| Daijvid Posty: 114 Miejscowość: Kraków Dołączył: 28 gru 10 |
|
wybrzeże Adriatyku, które notabene przez wielu uważana jest za najpiękniejsze w Europiefurman Nie wiem czy najpiękniejsze ale piękne jest ![]() Tam oczywiście drożyzna furman Nie zgodzę się, często taniej niż w Polsce, ale myślę o czerwcu i wrześniu tłumy turystówfurman W turystycznych miejscach tak, ale pomiędzy miasteczkami można znaleźć mało obłożone plaże itp i gorąc okropnyfurman Oj tak, byłem we wrześniu który był ciepłym wrześniem - takie bardzo gorące nasze lato... Wybrzeże polecam, nie wiem jak 'środek' kraju. |
|
|
| |
|
Ja byłem w sierpniu . Podjazdy dawały się czasem we znaki ze względu na temperaturę, ale robiąc siesty można pojeździć... Chociaż na pewno poza latem lepiej - w maju, czerwcu. Niestety Czarnogóra, póki co jej wybrzeże, traci aurę miejsca jeszcze nieodkrytego, niezadeptanego przez turystów. Rozmawialiśmy z Polakami, którzy byli tam i 5 i więcej lat temu. Wszystko zmierza w kierunku komercji, nowoczesności, wygody itd. Tego chyba nie da się zmienić, ale dlatego warto jechać jak najwcześniej (podobnie z Macedonią). |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

. Właśnie wybieram zdjęcia z wakacji... A sama Korsyka też mnie interesuje...