manitou swinger 3way ciśnienia w komorach
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| scaraab Posty: 37 Dołączył: 21 cze 09 |
|
| Witajcie. Założyłem ostatnio maniciaka do tyłu i nie wiem jakie proporcje ciśnień powinny być w komorach tak aby nie pompował za bardzo i był No i drugi problem: otóż przy odkręcaniu pompki od zaworów ucieka mi prawie połowa powietrza... Jaka pompka najlepsza do maniciaka. Mam giro ale ma sporo gwintu no i ucieka powietrze... Jaki patent przy pompce temu zapobiegnie? | |
|
| |
| Michnik Posty: 1087 Miejscowość: Kraków Dołączył: 5 kwi 06 |
|
|
Cześć Co do ciśnień to poszukaj sobie manuala na stronie producenta. Znajdziesz tam tabelę ciśnień w stosunku do wagi jeźdźca. Zaznaczam jednak, że są to wartości wstępne. W miarę jazdy i własnych preferencji będziesz wiedział czy pompować więcej czy mniej. Co do drugiego problemu to mam pompkę Scott i ma ona sprytny patent zapobiegający ulatywaniu powietrza. Wygląda to w ten sposób, że najpierw nakręcamy końcówkę pompki na zaworek a następnie dokręcamy tuleję znajdującą się powyżej końcówki. Ta druga tuleja ma mniej gwintu i powoduje wyłącznie wciśnięcie iglicy w zaworku dampera. Po napompowaniu odpowiedniego ciśnienia postępujemy odwrotnie. Ubytku powietrza nie stwierdziłem. | |
| Edytowane przez Michnik dnia 27-01-2010 14:40 | |
|
| |
|
| Dzięki za odpowiedź. Na stronkach dystrybutora nic nie znalazłem... Chyba wigwam czy coś takiego. Może źle szukałem? Masz może link do fotki tej pompki i tego patentu? Komora ta w tłoku jest bardzo mała i stąd potrzebna precyzja... | |
|
| |
| kompan Posty: 57 Dołączył: 19 cze 09 |
|
|
Google --> "manitou swinger 3way manual" --> WYNIK WYNIK 2 WYNIK 3 A tutaj jest nawet coś po polsku odnośnie ustawiania SAG | |
| Edytowane przez kompan dnia 30-01-2010 18:54 | |
|
| |
|
Sam Ci zrobię fotkę w wolnej chwili ![]() |
|
|
| |
|
![]() Dzięki Panowie za pomoc... |
|
|
| |
|
|
Słowo się rzekło więc zamieszczam fotę. Michnik dodał/a następującą grafikę: ![]() |
|
|
| |
|
|
Dzięki za fotę. Właśnie kupiłem podobną od Formickiego. Ponoć już wysłana... Oto link :http://www.allegro.pl/item902854326_pompka_sks_sam_do_amortyzatorow_formicki_bike.html Nie wiem jak się zamieszcza na forach skrócone linki... Stąd kopiuj/wklej... ![]() Ciekawe jak ta się będzie spisywać... Najdroższa na alledrogo ale z opis jest jednoznaczny więc zobaczymy, a do tej pory na Formickim się nie zawiodłem... Dodane dnia 02 lutego 2010 21:41:52 Apropo sprzętu. Jakby ktoś chciał na zimę na dojechanie... : Link:http://www.allegro.pl/item9061…napedem_xt.html oraz :http://www.allegro.pl/item9061…lugi_wozek.html ![]() | |
| Edytowane przez scaraab dnia 02-02-2010 21:41 | |
|
| |
|
no i kupiłem... i odesłałem... Okazało się że przepuszcza powietrze na granicy wyjścia wężyka z pompki... Nie wiedząc o tym podłączyłem pompkę i... spuściłem całe powietrze z amora... Ale kląłem...Ale po kilku próbach doszedłem do tego że mocno ściskając połączenie pompka-wężyk jestem w stanie utrzymać w garści ciśnienie rzędu 10atm... dopompowałem i odesłałem do sklepu. Zobaczymy co z tego wyniknie... ![]() |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

Nie wiedząc o tym podłączyłem pompkę i... spuściłem całe powietrze z amora... Ale kląłem...Ale po kilku próbach doszedłem do tego że mocno ściskając połączenie pompka-wężyk jestem w stanie utrzymać w garści ciśnienie rzędu 10atm... dopompowałem i odesłałem do sklepu. Zobaczymy co z tego wyniknie...