jaki rower na maratony?
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| corvinus Posty: 64 Miejscowość: Kraków Dołączył: 27 lip 09 |
|
witam! poradźcie proszę co kupić. Na codzień poruszam się dobrą szosówką .rocznie ok 5 tyś km.Ale od paru lat ,startuję też w maratonach Grabka i Golonki ,(nawet zdażyło mi się podjum w mini i do tego jest mi potrzebny rower na którym planuję przejechać rocznie tylko 1tyś km.ale za to aby mi służył kilka lat. Chciałbym się trochę rozwinąć , ale nie wiem co kupić? Kwota na rower ok.5000. Co brać pod uwagę .Czy kryterium wagi np 10 kg,czy rama sztywna , chciałbym aby był super trwały jeżeli chodzi o osprzęt i możliwie bezawaryjny ,ale waga .Jak z oponami ,czy bezdętkowe ? pomóżcie! |
|
|
| |
spootnick ![]() Posty: 584 Miejscowość: Kraków Dołączył: 30 maj 08 |
|
| Według mnie rower do maratonu powinien być bardziej stabilny niż zwrotny jak na rower XC. Kąt główki koło 70, podsiodłowy 73 czy 74, amortyzator 100 mm z tych lepszych jak Reba, R7 czy Fox. Przy tym dość niska główka żeby na podjazdach nie odrywało przedniego koła. Rozstaw kół i rura pozioma też raczej dłuższa niż krótsza. Jestem zwolennikiem kierownicy przynajmniej 600mm. Opony takie żeby pompować możliwie mało i nie łapać gum (nie więcej niż 2 bar, bo lepsza przyczepność i mniejsze opory toczenia w terenie). Przy większej masie zawodnika raczej bez dętek, inaczej w zależności czy się chce bawić z uszczelniaczem. Jak można wybrać szerokość to bliżej 2.2" niż 2.0". Do 5000 raczej aluminiowy HT będzie optymalny. Z Fullem czy węglem ciężko się będzie zmieścić w kwocie z fajnymi kołami. Wtedy zostają jedynie modele z wyprzedaży jak się uda trafić. | |
| Edytowane przez spootnick dnia 05-09-2010 13:23 | |
|
| |
|
|
dziękuję za odpowiedź, może jescze ktoś mi podpowie ,czy nie widział gdzieś czegoś fajnego o podobnych parametrach jak napisane w odpowiedzi? rama raczej mała ,mam 170 cm wzrostu czyli max 18'' pozdrawiam |
|
|
| |
|
| Może się ktoś jeszcze wypowie, bo za eksperta się nie uważam. Mi się podoba przykładowo Canyon. Sprzedałbym nowe Crossride i złożył koła na ZTR i Revo czy kupił gotowe XT. | |
| Edytowane przez spootnick dnia 05-09-2010 21:36 | |
|
| |
pocio ![]() Posty: 3929 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 wrz 06 |
|
|
Trochę drogi jak na osprzęt na którym jest złożony (SLX w przewadze)
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
|
W dziale "giełda" masz KELLYS MAJESTIC 2010. Co prawda to Kellys ale poniżej piątki się mieścisz, a może kolega coś opuści ...
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
| Samba Posty: 189 Miejscowość: Kraków Dołączył: 22 maj 07 |
|
| Do 5 tys można znaleść fajne wyprzedaże chodźby ten fajny rowerek MBIKE EVO | |
|
| |
|
| Ja bym na Kellys bardzo uważał po testach w bikeBoard przez płaski kąt podsiodłowy. MBIKE ma ciężką ramę i koła trudne do sprzedania. Dla mnie liczy się rama i amortyzator. Napęd jak jest przynajmniej SLX i nie XTR czy podobny to jeden pies bo działa i waży w zasadzie tak samo. Jak się jest lekkim to na kołach bez zakładania papierowych opon można urwać gdzieś 700 g za 1000 zł sprzedając Crossride. | |
| Edytowane przez spootnick dnia 06-09-2010 08:33 | |
|
| |
| Makumba Posty: 91 Miejscowość: Kraków Dołączył: 17 wrz 09 |
|
Jak chcesz rower na maratony to mogę Ci mój sprzedać hehe ![]() |
|
|
| |
| Michu Posty: 984 Miejscowość: Kraków/Roma/San Gimignano Dołączył: 16 wrz 08 |
|
|
Jak to co....polecam sprawdzoną markę jaką jest: do 4500 już kupisz niezłego sprzęta...jak coś możemy iść razem będzie rabat. http://www.scott.pl I pogrzeb w zakładce SCALE | |
| Edytowane przez Michu dnia 06-09-2010 18:31 | |
|
| |
lukcio ![]() Posty: 1145 Miejscowość: kraków Dołączył: 11 lut 09 |
|
|
http://forumrowerowe.bikeholic…r-rockrider-8xc jak za tą cenę to dobra okazja
SIŁA! NIE MA LIPY! |
|
|
| |
|
Trzeba by jakoś ramę na mniejszą zmienić, ale nawet w takiej sytuacji wygląda ciekawie ![]() |
|
|
| |
| koval Posty: 15 Miejscowość: Kraków Dołączył: 27 maj 10 |
|
|
Zobacz na tego bike'a rower Cannondale Jak coś to mam u nich złotą kartę rabatową ![]() |
|
|
| |
|
|
dzięki za podpowiedzi ,dużo mi to dało ,pożyczyłem na dwa maratony ,dwa różne rowery zgodnie ze wskaówkami, ale naszła mnie myśl ,może trochę dołożyć i full. Napiszcie proszę czy full daje ,coś poza zjazdami i czy rekompensuje na dół to co ;;pływa "pod górę ,czy daje się łatwo zablokować ,jak z obsługą i wagą? pozdrawiam |
|
|
| |
| erni Posty: 86 Miejscowość: kraków Dołączył: 5 paź 07 |
|
|
Ja w tym roku zacząłem zabawę z fullem. Dla mnie rewelka na maratony. Na zjazdach raczej nie jadę szybciej ale czuję się pewniej. Full bardziej wybacza błędy i nie muszę jechać najlepszym torem jazdy (przydaje się przy wyprzedzaniu). Różnica jest na prostym nierównym odcinku, z dyżymi wybojami. Można jechać w siodle równym tępem. Na podjazdach płaskich blokuje damper, a jak jest bardzo nierówno to go zwalniam, wówczas kleji się do podłoża. Minusem jest większa waga około 1kg i więcej zabawy z czyszczeniem. Ogólnie dla mnie jazda na HT to jak siedzenie na taborecie, a jazda na fulu jak siedzenie w fotelu. Może jestem już stary i potrzebuję trochę wygody? |
|
|
| |
|
| Ja też w tym roku przesiadłem się na fulla (Anthem X) i nie wiem jak go oceniać. Dampera nie blokuję bo nie umiem zauważyć różnicy w czasach podjeżdżania. Na tym rowerze zacząłem jako tako zjeżdżać względem poprzedniego HT. Nie wiem jednak na ile to zaleta fulla, a na ile lepszej konfiguracji. Na pewno rower amortyzowany jest lepszy na wybojach przeszkadzających w pedałowaniu. Da się to zauważyć jadąc za kimś na HT. Z dodatkowych wad wymieniłbym jeszcze większą wrażliwość na błoto zwłaszcza w takim rowerze jak Anthem X (dwa zawiasy blisko korb i nisko umieszczony damper). W mokrych warunkach może być chyba ze 2kg cięższy od HT. Istebną planuję pojechać na HT, więc jak pogoda dopisze powinienem mieć bezpośrednie porównanie. | |
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
|
http://rowerowanie.pl/forum/vi…&thread_id=1425 Coś na temat ht/full. nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
|
| jeszcze raz dziekuję, już chyba wiem że sztywniak ,startuję raczej w krótszych maratonach ,waga i cena ma znaczennie no i mniej o jedną rzecz do serwisowania.jakbyście jeszcze jakieś fajne rowery widzieli to dajcie znać ,może być wysokiej klasy lekko używany a jak nie to kupię cos z tego co opisaliście wyżej. | |
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
|
Ja bym poszperał na allegro np : Scott Spec etc. tylko przy tej kwocie trzeba by się pofatygować osobiście | |
| Edytowane przez szbiker dnia 18-09-2010 16:33 | |
|
| |
|
tak tego scotta już śledzę od jakiegoś czasu ,tylko ta rama 19 trochę za duża ,są jeszcze dwie scale chyba 50 ,na ramie 17 ,znowu amortyzator słaby i jakieś duże otarcia od łańcucha na ramie ciekawe dlaczego ?i do tego w Szczecinie![]() | |
| Edytowane przez corvinus dnia 18-09-2010 21:35 | |
|
| |
| Skocz do Forum: |
i do tego jest mi potrzebny rower na którym planuję przejechać rocznie tylko 1tyś km.ale za to aby mi służył kilka lat. Chciałbym się trochę rozwinąć , ale nie wiem co kupić? Kwota na rower ok.5000. Co brać pod uwagę .Czy kryterium wagi np 10 kg,czy rama sztywna , chciałbym aby był super trwały jeżeli chodzi o osprzęt i możliwie bezawaryjny ,ale waga 
ale poniżej piątki się mieścisz, a może kolega coś opuści ...