jaki rower na maratony?

Autor Wiadomość
corvinus mężczyzna

corvinus
Miejscowość: Kraków
Dodane 04-09-2010 23:26 jaki rower na maratony?
witam! poradźcie proszę co kupić. Na codzień poruszam się dobrą szosówką .rocznie ok 5 tyś km.Ale od paru lat ,startuję też w maratonach Grabka i Golonki ,(nawet zdażyło mi się podjum w mini:) i do tego jest mi potrzebny rower na którym planuję przejechać rocznie tylko 1tyś km.ale za to aby mi służył kilka lat. Chciałbym się trochę rozwinąć , ale nie wiem co kupić? Kwota na rower ok.5000. Co brać pod uwagę .Czy kryterium wagi np 10 kg,czy rama sztywna , chciałbym aby był super trwały jeżeli chodzi o osprzęt i możliwie bezawaryjny ,ale waga :).Jak z oponami ,czy bezdętkowe ? pomóżcie!
spootnick mężczyzna

spootnick
Dodane 05-09-2010 13:21 RE: jaki rower na maratony?
Według mnie rower do maratonu powinien być bardziej stabilny niż zwrotny jak na rower XC. Kąt główki koło 70, podsiodłowy 73 czy 74, amortyzator 100 mm z tych lepszych jak Reba, R7 czy Fox. Przy tym dość niska główka żeby na podjazdach nie odrywało przedniego koła. Rozstaw kół i rura pozioma też raczej dłuższa niż krótsza. Jestem zwolennikiem kierownicy przynajmniej 600mm. Opony takie żeby pompować możliwie mało i nie łapać gum (nie więcej niż 2 bar, bo lepsza przyczepność i mniejsze opory toczenia w terenie). Przy większej masie zawodnika raczej bez dętek, inaczej w zależności czy się chce bawić z uszczelniaczem. Jak można wybrać szerokość to bliżej 2.2" niż 2.0". Do 5000 raczej aluminiowy HT będzie optymalny. Z Fullem czy węglem ciężko się będzie zmieścić w kwocie z fajnymi kołami. Wtedy zostają jedynie modele z wyprzedaży jak się uda trafić.
Edytowane przez spootnick dnia 05-09-2010 13:23
corvinus mężczyzna

corvinus
Dodane 05-09-2010 20:03 RE: dziękuję za odpowiedź
dziękuję za odpowiedź, może jescze ktoś mi podpowie ,czy nie widział gdzieś czegoś fajnego o podobnych parametrach jak napisane w odpowiedzi? rama raczej mała ,mam 170 cm wzrostu czyli max 18''
pozdrawiam
spootnick mężczyzna

spootnick
Dodane 05-09-2010 21:27 RE: jaki rower na maratony?
Może się ktoś jeszcze wypowie, bo za eksperta się nie uważam. Mi się podoba przykładowo Canyon. Sprzedałbym nowe Crossride i złożył koła na ZTR i Revo czy kupił gotowe XT.
Edytowane przez spootnick dnia 05-09-2010 21:36
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 05-09-2010 21:54 RE: jaki rower na maratony?
Trochę drogi jak na osprzęt na którym jest złożony (SLX w przewadze)

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 05-09-2010 23:18 RE: jaki rower na maratony?
W dziale "giełda" masz KELLYS MAJESTIC 2010.

Co prawda to Kellys ;) ale poniżej piątki się mieścisz, a może kolega coś opuści ...

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Samba mężczyzna

Dodane 05-09-2010 23:36 RE: jaki rower na maratony?
Do 5 tys można znaleść fajne wyprzedaże chodźby ten fajny rowerek MBIKE EVO
spootnick mężczyzna

spootnick
Dodane 06-09-2010 08:14 RE: jaki rower na maratony?
Ja bym na Kellys bardzo uważał po testach w bikeBoard przez płaski kąt podsiodłowy. MBIKE ma ciężką ramę i koła trudne do sprzedania. Dla mnie liczy się rama i amortyzator. Napęd jak jest przynajmniej SLX i nie XTR czy podobny to jeden pies bo działa i waży w zasadzie tak samo. Jak się jest lekkim to na kołach bez zakładania papierowych opon można urwać gdzieś 700 g za 1000 zł sprzedając Crossride.
Edytowane przez spootnick dnia 06-09-2010 08:33
Makumba mężczyzna

Makumba
Dodane 06-09-2010 17:02 RE: jaki rower na maratony?
Jak chcesz rower na maratony to mogę Ci mój sprzedać hehe :)
Michu mężczyzna

Michu
Miejscowość: Kraków/Roma/San Gimignano
Dodane 06-09-2010 18:29 RE: jaki rower na maratony?
Jak to co....polecam sprawdzoną markę jaką jest:
do 4500 już kupisz niezłego sprzęta...jak coś możemy iść razem będzie rabat.

http://www.scott.pl

I pogrzeb w zakładce SCALE
Edytowane przez Michu dnia 06-09-2010 18:31
lukcio mężczyzna

lukcio
Miejscowość: kraków
Dodane 07-09-2010 17:53 RE: jaki rower na maratony?
http://forumrowerowe.bikeholic…r-rockrider-8xc

jak za tą cenę to dobra okazja :)

SIŁA! NIE MA LIPY!

spootnick mężczyzna

spootnick
Dodane 07-09-2010 21:10 RE: jaki rower na maratony?
Trzeba by jakoś ramę na mniejszą zmienić, ale nawet w takiej sytuacji wygląda ciekawie :)
koval mężczyzna

koval
Dodane 09-09-2010 07:44 RE: jaki rower na maratony?
Zobacz na tego bike'a rower Cannondale
Jak coś to mam u nich złotą kartę rabatową ;)

corvinus mężczyzna

corvinus
Dodane 13-09-2010 20:31 RE: a może full?
dzięki za podpowiedzi ,dużo mi to dało ,pożyczyłem na dwa maratony ,dwa różne rowery zgodnie ze wskaówkami, ale naszła mnie myśl ,może trochę dołożyć i full. Napiszcie proszę czy full daje ,coś poza zjazdami i czy rekompensuje na dół to co ;;pływa "pod górę ,czy daje się łatwo zablokować ,jak z obsługą i wagą?
pozdrawiam
erni mężczyzna

erni
Miejscowość: kraków
Dodane 13-09-2010 21:17 RE: jaki rower na maratony?
Ja w tym roku zacząłem zabawę z fullem. Dla mnie rewelka na maratony.
Na zjazdach raczej nie jadę szybciej ale czuję się pewniej. Full bardziej wybacza błędy i nie muszę jechać najlepszym torem jazdy (przydaje się przy wyprzedzaniu). Różnica jest na prostym nierównym odcinku, z dyżymi wybojami. Można jechać w siodle równym tępem. Na podjazdach płaskich blokuje damper, a jak jest bardzo nierówno to go zwalniam, wówczas kleji się do podłoża.
Minusem jest większa waga około 1kg i więcej zabawy z czyszczeniem.
Ogólnie dla mnie jazda na HT to jak siedzenie na taborecie, a jazda na fulu jak siedzenie w fotelu.
Może jestem już stary i potrzebuję trochę wygody?

button stats bikestats.pl

spootnick mężczyzna

spootnick
Dodane 14-09-2010 09:44 RE: jaki rower na maratony?
Ja też w tym roku przesiadłem się na fulla (Anthem X) i nie wiem jak go oceniać. Dampera nie blokuję bo nie umiem zauważyć różnicy w czasach podjeżdżania. Na tym rowerze zacząłem jako tako zjeżdżać względem poprzedniego HT. Nie wiem jednak na ile to zaleta fulla, a na ile lepszej konfiguracji. Na pewno rower amortyzowany jest lepszy na wybojach przeszkadzających w pedałowaniu. Da się to zauważyć jadąc za kimś na HT. Z dodatkowych wad wymieniłbym jeszcze większą wrażliwość na błoto zwłaszcza w takim rowerze jak Anthem X (dwa zawiasy blisko korb i nisko umieszczony damper). W mokrych warunkach może być chyba ze 2kg cięższy od HT. Istebną planuję pojechać na HT, więc jak pogoda dopisze powinienem mieć bezpośrednie porównanie.
Versus mężczyzna

Dodane 14-09-2010 16:00 RE: jaki rower na maratony?
http://rowerowanie.pl/forum/vi…&thread_id=1425
Coś na temat ht/full.

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

corvinus mężczyzna

corvinus
Dodane 18-09-2010 16:01 RE: jeszcze raz dziekuję
jeszcze raz dziekuję, już chyba wiem że sztywniak ,startuję raczej w krótszych maratonach ,waga i cena ma znaczennie no i mniej o jedną rzecz do serwisowania.jakbyście jeszcze jakieś fajne rowery widzieli to dajcie znać ,może być wysokiej klasy lekko używany a jak nie to kupię cos z tego co opisaliście wyżej.
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 18-09-2010 16:33 RE: jaki rower na maratony?
Ja bym poszperał na allegro np :
Scott
Spec
etc.
tylko przy tej kwocie trzeba by się pofatygować osobiście
Edytowane przez szbiker dnia 18-09-2010 16:33
corvinus mężczyzna

corvinus
Dodane 18-09-2010 21:33 RE: tak tego scotta już śledzę od jakiego
tak tego scotta już śledzę od jakiegoś czasu ,tylko ta rama 19 trochę za duża ,są jeszcze dwie scale chyba 50 ,na ramie 17 ,znowu amortyzator słaby i jakieś duże otarcia od łańcucha na ramie ciekawe dlaczego ?i do tego w Szczecinie:)
Edytowane przez corvinus dnia 18-09-2010 21:35
Skocz do Forum: