Jaką ramę wybrać
- « początek
- ‹ poprz
- 1
- 2
- nast ›
- koniec »
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
spootnick ![]() Posty: 584 Miejscowość: Kraków Dołączył: 30 maj 08 |
|
|
Pierwsze testy wykonane. Były to podjazdy pod zoo 23.03 i dziś z włączonym i wyłączonym Pro Pedal w Fox RP2. Ugięcie wstępne ustawione zgodnie z instrukcją na 20%. Włączona platforma praktycznie eliminuje uginanie się pod wpływem pedałowania (jak się patrzy na damper to nie widać żeby się ruszał, a bez platformy widać), ale też usztywnia zawieszenie. Poniżej czasy kolejnych podjazdów. Symbol "p" oznacza włączony Pro Pedal. 23.03 6:53p, 7:02, 7:09, 7:27p 30.03 6:44, 6:55p, 7:06p, 7:06 Z czasów wygląda mi że sztywniejsze zawieszenie nie poprawia efektywności. Na HT jeszcze w tym roku nie podjeżdżałem. |
|
|
| |
| Kubus18 Posty: 70 Dołączył: 31 mar 09 |
|
|
Maetsro lubi niższe ciśnienia, rzędu 30 % sag. Swoją drogą właśnie testuję Manitou Swingera X4 i to jest niesamowite jak one zapobiegają bujaniu, przy najniższym stopniu platformy zwykły jednozawias buja mniej na prostej(praktycznie nie buja...) niż Maestro z Foxem rp2 również na najniższym stopniu platformy. P.S.Na podjeździe pod ZOO dobrze na początku mieć aktywne zawieszenie, na asfalcie już można wyłączyć. Ci wszyscy którzy mówią że wyższość HT nad Fullem jest jego sztywność nie mieli chyba nigdy do czynienia z prawdziwym fullem, to że damper porusza się 3mm przy obrocie korbą nie odbiera praktycznie nic energii, przynajmniej ja tego nigdy wyczuć nie mogłem, aby była jakaś różnica na zablokowanym czy aktywnym zawieszeniu. Podjazdy pod ZOO również wychodziły mi +- identyczne na obu zestawieniach zawieszenia. | |
| Edytowane przez Kubus18 dnia 31-03-2010 16:48 | |
|
| |
|
|
Ciąg dalszy eksperymentów treningowych pod Zoo. Wykonałem pierwsze próby na HT (10,7 kg na Conti RK+SK) i próby na Anthem X (11 kg na Schwalbe RR+RoRo). Wcześniejsze próby były na komplecie Nobby Nic. 12.04 HT: 5:58, 6:58, 6:53, 6:51 20.04 full: 6:33p, 6:38, 6:50, 6:53p W takich warunkach nie widzę różnicy między HT i full o prawie równej masie. Poprzednie obserwacje z platformą się potwierdzają. Na razie nie mogę użyć tego samego kompletu kół w obu rowerach przez brak drugiego kompletu tarczówek. Koła z Anthem na obwodzie są około 400g lżejsze i brak dętek może zmniejszać opory toczenia (na podstawie testów z magazynu Bike). |
|
|
| |
|
Testowo pojechałem Istebną na Accent Tormenta zamiast Anthem X. Naniosłem na siebie zdjęcia dwóch rowerów wyrównane środkami suportów:![]() Koła, hamulce i opony były takie same, mostki 90 mm i amortyzatory 100 mm. Dla lepszej amortyzacji wziąłem siodło C2 zamiast SLR i zmniejszyłem ciśnienie w oponach z 1,8 bar do 1,6 bar. HT miał też prostą kierownicę 600 mm bez rogów zamiast giętej 670 mm. W takiej konfiguracji jechało się bardzo podobnie jak na fullu. Na małych nierównościach było wygodnie, w zasadzie jak z tylnym zawieszeniem. Dało się odczuć że jest trochę bardziej twardo, ale nie sprawiało żadnego dyskomfortu nawet po 5 godzinach jazdy. Na kamienistych podjazdach nie widziałem różnicy. Zjazdy również podobnie jeśli chodzi o odczucia i tempo na tle innych zawodników. Byłoby gorzej na kamieniach, ale boję się nowych zjazdów i przy mojej prędkości uderzenia w tylne koło nie przeszkadzały. Inaczej było w okolicach Krakowa na korzeniach czy gruzie. Przy większej prędkości amortyzowany tył znacząco poprawia stabilność roweru i zjeżdżam szybciej. Teraz jakoś bardziej skłaniam się ku dobrze skonfigurowanemu HT. Przy tej samej klasie będzie lżejszy, a to się zawsze jakoś wykorzysta. Na fullu wypada szybko zjeżdżać w czym przeszkadza strach. Przy HT odpada też problem osadzania się znacznej ilości błota na elementach zawieszenia, o którym wcześniej nie myślałem. |
|
|
| |
- « początek
- ‹ poprz
- 1
- 2
- nast ›
- koniec »
| Skocz do Forum: |