Trenażer Tacx Flow

Autor Wiadomość
thomas_ mężczyzna

Dodane 11-03-2010 22:21 Trenażer Tacx Flow
Z tego co się zorientowałem wielu z was używa tego trenażera. Szukam planów treningowych, niestety te na stronce tacx'a są na przełożeniach z szosówki, a ja do treningów używam MTB. Jeśli posiadacie odpowiednie plany treningowe lub jesteście w posiadaniu wiedzy jak przeliczyć sobie przełożenie z kolarki na górala to proszę o podzielenie się tym ze mną :)
spinoza mężczyzna

spinoza
Miejscowość: Kraków - Kliny
Dodane 12-03-2010 10:00 RE: Trenażer Tacx Flow
...w sieci jest od groma różnych kalkulatorów do przeliczania przełożeń, szukaj np. na frazę : "bike gears calculator" itp...

Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama.

outsider mężczyzna

Dodane 29-07-2010 09:34 RE: Trenażer Tacx Flow
Trochę inne pytanie:
Wg. czego trenujecie na trenażerach? Tzn. treningi tacxa opierają się na kadencji więc jak się to ma do trenowania wg pulsometru? Trenujecie raczej w strefach pulsometru czy raczej wg kadencji?
furman mężczyzna

furman
Miejscowość: Kraków
Dodane 29-07-2010 09:55 RE: Trenażer Tacx Flow
Ja tam kadencje olewam totalnie. Póki nie mam czujnika mocy to tylko strefy są jako takim wskaźnikiem.
spootnick mężczyzna

spootnick
Miejscowość: Kraków
Dodane 29-07-2010 10:11 RE: Trenażer Tacx Flow
Ja według mocy i pulsu, a kadencja pomocniczo. Nie rozumiem też czemu mają służyć te plany na trenażer.
Edytowane przez spootnick dnia 29-07-2010 10:29
Kubak mężczyzna

Kubak
Miejscowość: Kraków-Zielonki
Dodane 29-07-2010 13:21 RE: Trenażer Tacx Flow
Mierzenie parametrów treningu odbywa się w oparciu

a) o pomiar mocy generowanej. Puls jest wówczas odzwierciedleniem reakcji organizmu zaprzęgniętego do pracy z określoną mocą w ciągu jakiegoś czasu.
albo
b) pomiaru pulsu, który domyślnie odzwierciedla obciążenia, a więc moc generowaną, której bez mierników mocy możemy się jedynie domyślać lub odnosić się do badań wydolnościowych.

Kadencja odpowiada za sposób w jaki generujemy moc (wykonujemy pracę). Możemy to robić mocno naciskając, ale kręcąc wolno lub lżej a szybko. Możemy więc generować moc chwilową 300 watt kręcąc 60 rpm jak i 100 rpm. Jeśli do tego dołożymy parametr czasu to otrzymamy wskaźnik pracy jaki wykonaliśmy.

Kadencja nie ma tu nic do rzeczy, chyba że założysz, że dany opór rolki, przy określonej średnicy koła i przełożeniach na przerzutkach daje Ci pojecie o mocy generowanej. Do tego należałoby jeszcze dorzucić ciśnienie w oponach oraz rodzaj gumy, z której są wykonane opony. Wydaje mi się, że suma błędów z takich przybliżeń będzie bardzo duża.

Tak to pojmuję swoim dość humanistycznym umysłem.

Куба

Pirx mężczyzna

Pirx
Miejscowość: Klucze
Dodane 30-07-2010 10:06 RE: Trenażer Tacx Flow
Trochę inne pytanie:
Wg. czego trenujecie na trenażerach? Tzn. treningi tacxa opierają się na kadencji więc jak się to ma do trenowania wg pulsometru? Trenujecie raczej w strefach pulsometru czy raczej wg kadencji? outsider

Nie można "raczej" względem tego czy tamtego, ponieważ:
- najpierw ustalamy rodzaj treningu, czyli docelową strefę pulsu,
- następnie ustawiamy takie obciążenie w trenażerze, albo przełożenie w rowerze, żeby przy zadanym pulsie dało się utrzymać specyficzną dla danego typu treningu kadencję (np. tlen 85-95, tempo 70-75 itd.), czyli puls idzie przed kadencją.
Jest jeden wyjątek: interwały, sprinty, gdzie zwykle puls jest nieistotny, bo i tak jest bardzo wysoki albo powtórzenia trwają na tyle krótko, że puls jeszcze rośnie kiedy Ty skończyłeś właśnie powtórzenie :) Wtedy decyduje kadencja, która dla interwałów nie ma prawa spaść poniżej 90. Prędkość może spadać, ale kadencja nie.
Treningi według mocy opierają się na strefach mocy, a nie pulsu, wyznaczonych w oparciu o tzw. moc progową. Najlepiej oznaczyć ją na badaniach w jakimś AWF-ie, choćby i katowickim. Trenowanie wdług mocy znam tylko teoretycznie to nie będę się wypowiadał za dużo :)
roswell mężczyzna

Dodane 03-12-2010 10:30 RE: Trenażer Tacx Flow
Orientuje się ktoś czy do pomiaru kadencji potrzebny jest magnes Tacx, czy wystarczy magnes od kadencji z licznika Sigma BC-1606L albo z Polara?

Teoretycznie magnes to magnes, ale wolałbym się upewnić, jako że muszę zamówić kabel do pomiaru cad, i nie wiem czy brać też magnes czy to zbędny wydatek.
Grzesiu mężczyzna

Grzesiu
Dodane 03-12-2010 22:23 RE: Trenażer Tacx Flow
Orientuje się ktoś czy do pomiaru kadencji potrzebny jest magnes Tacx, czy wystarczy magnes od kadencji z licznika Sigma BC-1606L albo z Polara?roswell

Odpowiem Ci, mimo, że nie masz w zwyczaju dziękować.
Owszem, ktoś na pewno się orientuje.B)
roswell mężczyzna

Dodane 03-12-2010 22:32 RE: Trenażer Tacx Flow
No to jedną odpowiedź już znam :)
Teraz drugie pytanie:
Czy do pomiaru kadencji potrzebny jest magnes Tacx, czy wystarczy magnes od kadencji z licznika Sigma BC-1606L albo z Polara? :D
Grzesiu mężczyzna

Grzesiu
Dodane 03-12-2010 23:56 RE: Trenażer Tacx Flow
Mi działa z magnesem Cateye'a Strada Cadence.:)
Skocz do Forum: