Treningowy blog Lesława
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
Leslaw ![]() Posty: 3705 Miejscowość: Kraków Dołączył: 19 lip 06 |
|
????![]() | |
| Edytowane przez Leslaw dnia 02-04-2007 20:43 | |
|
| |
| pit Posty: 1619 Dołączył: 9 sty 06 |
|
najwyższa pora..
|
|
|
| |
|
|
No dobra żarty żartami, ale nie chcę przynudzać swoim planem treningowym. Jedno co mogę powiedzieć to , że oparłem go w dużej mierze na książce Joe Friela " Biblia treningu kolarza górskiego" oraz małym swoim doświadczeniu choć treściwym , jak i prasie rowerowej. Ustalenie dokładne stref wydolnościowych, oraz trenażer, pulsometr i licznik z pomiarem kadencji to nieodzowne wyposażenie w moim treningu , który rozpocząłem już 20 listopada tzw. przygotowaniem. Niektórzy doświadczeni zapewne powiedzą , że to chyba za wcześnie na rower. Że powinno się preferować inne formy ruchu dla podtrzymania intensywnego krążenia. Niestety , nie w moim przypadku . Biegać nie mogę, wspinać chyba też , pływanie toleruję a rower pochłaniam. Oczywiście narty zjazdowe też pochłaniam, ale ponieważ nie ma śniegu , więc pozostaje co pozostaje. Gdyby ktoś mnej doświadczony potrzebował jakiś wskazówek jestem do dyspozycji. Reasumując. Minął mi miesiąc od rozpoczęcia pewnego cyklu treningowego i mówiąc szczerze, cele które były przewidziane na ten okres zostały osiągnięte a wyniki same mnie zaskoczyły. Ale mam jeden i to duży problem treningowy, niestety za bardzo lubię PS-y. ![]() |
|
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
Leslaw napisał/a: Czy możesz mi Lesławie pomóc z ustaleniem stref?
Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
|
MisQ napisał/a: Strefa pierwsza - regeneracja- pij tylko zimne piwo strefa druga -wytrzymałość tlenowa - pamietaj że schabowy najlepiej się spala w tlenie strefa trzecia - pod progiem mleczanowym- znowu trza przepić strefa czwarta- powyżej progu mleczanowego - schabowy przestaje działać ,piwo również, więc pij tylko mleko strefa piąta / anaerobowa/ czyli beztlen- szukaj bufetu z piwem strefa max - jeżeli jeszcze żyjesz, a bufetu nie znalazłeś sprawdź czy żyjesz. ![]() | |
| Edytowane przez Leslaw dnia 25-12-2006 22:45 | |
|
| |
Luki ![]() Posty: 2502 Miejscowość: Kraków Dołączył: 27 mar 06 |
|
Ja myśle Lesławie, że z tym podejściem i zapalem (ale serio) powinienes zostac trenerem naszym ![]() |
|
|
| |
| skolioza Posty: 951 Dołączył: 27 cze 06 |
|
Leslaw napisał/a: juz niedlugo czesc praktyczna - szykuj sie MisQ
www.RetroMTB.pl http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts |
|
|
| |
|
|
zaczynam się bać !!
Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
pocio ![]() Posty: 3929 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 wrz 06 |
|
MisQ napisał/a: czego? że do bufetu nie dotrzymasz?
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
|
pocio napisał/a: też, ale boję się przekroczyć próg mleczanowy
Grunt to nie przemęczać się! | |
| Edytowane przez MiśQ dnia 29-12-2006 00:44 | |
|
| |
|
| 28.12.06 - Wytrzymałość tlenowa. W założeniu 2 h 30 min.Była szosa i Mników ,oraz 68 km.Czas jazdy 2h 35min. Tętno powinno być 115-125, a ono przy utrzymaniu kadencji 85-95 / dla WT/ uparcie wychodziło około 130. Coś tu nie gra z tą teorią. | |
|
| |
| Marcin Posty: 1656 Dołączył: 9 sty 06 |
|
Leslaw napisał/a: Teoria jest dobra. Za szybko jechałeś. W zimie puls średni jest wyższy o 5-10 uderzeń. Kadencja dla mtb do 80-85 wystarczy powyżej to już na rowerze szosowym. Trzeba po prostu wolniej niż dotychczas jeżdzić B) |
|
|
| |
|
| Trening WT w załozeniu swoim powinien odbywać się w zakresie 65-70% HRmax oraz przy kadencji 85-95. Oczywiście nie jest to kadencja wygodna, ale nie o to tu przecież chodzi. A z tym że wychodzę poza zakres, to faktycznie zapomniałem że w okresie zimowym tętno jest wyższe. I może tu jest przyczyna. | |
| Edytowane przez Leslaw dnia 29-12-2006 11:07 | |
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
|
A mi się wydaje, że wyznacznikiem jest tętno. Na trening siłowy czy kadencji będzie czas za kilka tygodni. Wtedy można włączyć inne kadencje nie obawiając się się o puls. Gdyby tak było jak pisze Lesław to niektóre osoby nie mogły by trenować. No bo zrobić jeśli przy jakiejś kadencji puls nie jest taki jak powinien ? Dlatego teraz tylko - płasko, szosa, długo, tętno 60-70 % |
|
|
| |
|
|
Masz rację Furman ; płasko, szosa, zakres 60-70% HRmax , ale wysokość kadencji w zależności od rodzaju treningu należy trzymać . Na tym etapie jest to element równie istotny jak praca nad wytrzymałością tlenową . Wprowadziłem też już trening ,który kształtuje szybkość /kadencją max/ .W tym okresie istotny szczególnie dla osób , które kadencję mają słabo ukształtowaną. Tak przynajmniej podaje literatura. Oczywiście nie mam doświadczenia w treningach , ale czas pokaże na ile moje założenia treningowe się sprawdzą. |
|
|
| |
|
Dzisiaj w domku była wytrzymałość tlenowa i trenażer. No i wszystko dobrze. Powiedziałbym nawet ,że nuda gdyby nie jeden przydadek. Czy zdarzyło wam się złapać kiedyś kapcia w domu ? Powiecie ,że to niemozliwe. A jednak. Jutro dopiero będę robił ekspertyzę jak to się stało, czyli zmieniał dętkę.![]() |
|
|
| |
pocio ![]() Posty: 3929 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 wrz 06 |
|
czy dobrze rozumiem złapałeś gume na trenażerze?![]() a może to robota złoslliwego sasiada
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama | |
| Edytowane przez pocio dnia 07-01-2007 15:50 | |
|
| |
|
Pewnie jeszcze złapałeś Lesławie w przednim kole tą gumę... może ktoś z domowników rozsypał Ci gwoździe na "trasie" ? B) ![]() Z wyrazami współczucia MiśQ Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
| Goran Posty: 11 Miejscowość: Skawina Dołączył: 17 wrz 06 |
|
|
W sprawie stref pulsu , mnie też się wydawały zdecydowanie za niskie , szczegolnie że np. w porównaniu ze sterfami treningu np z bibli Joe . Proponuje wizytę na stronę Tacx Waclaw http://www.tacx.com/mediatheek…te_zones_uk.pdf Goran |
|
|
| |
| skolioza Posty: 951 Dołączył: 27 cze 06 |
|
Leslaw napisał/a: Lesławie, musisz spałzować nieco z tempem treningu - ja myślę że ten kapeć to sprawka zbyt wysokiej temperatury powstałej w wyniku oporu na rolce Po prostu nie pal gumy na trenazerze ![]() ![]()
www.RetroMTB.pl http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts | |
| Edytowane przez skolioza dnia 08-01-2007 21:32 | |
|
| |
| Skocz do Forum: |

Powiecie ,że to niemozliwe. A jednak. Jutro dopiero będę robił ekspertyzę jak to się stało, czyli zmieniał dętkę.