Test wydolności startowej
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
Leslaw ![]() Posty: 3705 Miejscowość: Kraków Dołączył: 19 lip 06 |
|
|
Pocio dla mnie obecność innych osób w teście jest elementem mobilizacji, zatem miejsce w stawce nie jest istotne. Istotą testu dla mnie jest sprawdzenie granic wydolności organizmu na chwilę obecną , w oparciu o takie parametry jak HRmax , HRavg , samopoczucie , oraz pobudzenie do pracy w strefie max układu krążenia oraz serca , a jak to Furman mówi " głowa jedzie" również i mózgu. Oczywiście porównanie wyników w odstępie czasu byłoby wymiernikiem postępu, ale nie o to mi chodzi. Chodzi o jak najlepsze przygotowanie się przed pierwszym startem, dlatego test w terenie zamknąłby pewien etap przygotowań. Z tego co mówił Axi może być jakieś XC w terminie 24 marca , z którego wtedy chętnie skorzystam . Jeżeli nie będzie pogody lub gdy będzie totalne błoto ,..... będzie znowu szosa. Zapomniałem dodac , że mój pierwszy maraton to Warszawa 15.04.2007 . |
|
|
| |
pocio ![]() Posty: 3929 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 wrz 06 |
|
no to na ta Warszawę to chyba więcej osób sie szykuje. A co do terenu to chyba faktycznie dobrze by było jakąś traske typu XC znaleść bo wtedy bezpieczniej można by było potestować jazdę.![]() Mnie w sumie bardziej interesuja wlasne postępy więc wolałbym test porownawczy a jak sam piszesz potrzeba do jego właściwego przebiegu motywacji w postaci wielu uczestników połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
spinoza ![]() Posty: 1419 Miejscowość: Kraków - Kliny Dołączył: 7 sie 06 |
|
| ...zrobiłem sobie dzis tą traskę w ramach rekonwalescencji bo przebytej ostatnio chorobie i zwiazanej z nią dziurach treningowych w minionym tygodniu ... z założenia chcialem pracować jak najwiecej w strefie progu mleczanowego (172-175 dla mnie) ale juz na dojezdzie wiedzialem że bedzie to trudne ponieważ tetno bez wiekszego wysiłku wchodziło na wysokie wartości ... na podjezdzie pod obserwatorium okazało sie ze chcąc utrzymać rozsądne tempo nie utrzymam tetna w ryzach i znacznie przejdzie ono ponad próg mleczanowy (regularnie wyświetlało sie 186 -188 max 190) ale ze zdziwieniem stwierdziłem ze organizm po wypoczynku zwiazanym z chorobą dość dobrze znosił takie obciążenie ... starałem sie żeby kadencja nie spadała poniżej 70 obr/min i żeby nie zakwasic nóg ... co dość dobrze mi sie udało ale pewnie odbiło sie na czasie jazdy który wyniósł 00:28:32 ... za cztery tygodnie planuje powtórke , już na rowerze startowym a nie zimowym ... | |
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
Noooo... dzisiaj zrobiłem test ale oczywiście jak to ja... oszukiwałem!! Jechałem na 1".
Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
|
| ...ha no jaki tam czasik sie udało wykręcić na jednocalówkach ?? ja dzisiaj robiłem powtórke już na rowerku startowym , gumki raczej z bieżnikiem na błoto i ubrany byłem na długo chociaż lżej niż ostatnio ,wiatr był chyba podobny ... czas 00:26:06 (HRMax 192) lepiej niż miesiąc temu ale mam wrażenie ze to zasługa lżejszego rowerka, ostatnio sie cos czuje jakbym sie z tramwajem zderzył ... jakies przesilenie wiosenne czy co .. ??? | |
| Edytowane przez spinoza dnia 03-04-2007 10:12 | |
|
| |
Luki ![]() Posty: 2502 Miejscowość: Kraków Dołączył: 27 mar 06 |
|
Mysle, ze kazdy powinien sobie zrobic powtoreczke przed sezonem niekoniecznie razem. Ja jakos wpadne na czasie, to sie pochwale jak bedzie czym... |
|
|
| |
| kasia Posty: 282 Dołączyła: 29 wrz 06 |
|
|
Lepiej pozno niz wcale...Zgodnie z planem, czyli trening od kwietnia w sobote zaliczylam czasowke, 31.03.07: 27min39 HR max 179 ![]() ![]() ![]() Bedzie szybciej nastepnym razem! |
|
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
|
No i jak Panie i Panowie... testujecie się jeszcze na TTL?? (Testowej Trasie Lesława) Ja dzisiaj śmignąłem znowu TTL (drugi raz) i już prawie bez oszukiwania, jechałem na biku gotowym do jazdy w terenie (jedynie zapomniałem wziąć z domu bidonu). Mój czas to 23'50'' przy temperaturze 25 stopni C. W tym sezonie zrobiłem "już" 600km ![]() Gorąco zachęcam do TTL'u !! Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
|
Ty rzeźniku! Prawie myknąłeś twórce TT! Widze, że trzeba nową liste ligową zrobić Marcinie do TTL ![]() | |
| Edytowane przez Luki dnia 28-04-2007 20:47 | |
|
| |
|
...no ponoć w zimie nie jeździł to świeży jest .... bardzo ładnie ... |
|
|
| |
| pit Posty: 1619 Dołączył: 9 sty 06 |
|
| Nie jeździł, a trenażer rdzewiał w pokoju - sam widziałem! B) | |
|
| |
| Orkiestra Posty: 697 Miejscowość: Krzyszkowice Dołączył: 9 sie 06 |
|
MisQ ja w tym roku kalendarzowym juz zrobilem 2000 a jestem leszczem jakim bylem good luck B)
mistrz ciętej riposty | |
| Edytowane przez Orkiestra dnia 29-04-2007 14:47 | |
|
| |
| dziczek Posty: 963 Dołączył: 18 kwi 06 |
|
| Mnie już od stycznia ponad 3500 km stuknęło B) | |
|
| |
| Marcin Posty: 1656 Dołączył: 9 sty 06 |
|
|
Wszyscy już zrobili czasówkę do zoo. Dla odmiany zrobiłem sobie dzisiaj test wydolności na trasie TTL (Testowej Trasie Lesława). Polecam pozostałym zrobić sobie dla porównania. Ostatnio prawie nie jeździłem. Chciałem się przekonać jak wpłynie długa regeneracja. Wyszło mi całkiem nieźle. dystans 11,6 km średnia prędkość 29,9 km/h Czas 23:16 (poprawa o 3:41) hr avs 170 hr max 181 W załączniku profil trasy z końcowym czasem (gps edge 205) Marcin dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez Marcin dnia 30-03-2009 16:09 | |
|
| |
|
Yszz kurna, ale obciach... cza poprawić czasa ![]() |
|
|
| |
| kasia Posty: 282 Dołączyła: 29 wrz 06 |
|
Jestem za, kiedy jedziemy?![]() ![]() ![]() |
|
|
| |
|
|
Miałem co prawda robić coś innego ale dla zabawy proponuję aby w tę sobotę zaliczyć start wspólny na trasie 2 x TTL. Dwie pętle , dystans 23,2 km. Start o godz 11.00 , rondo Chełm , koło sklepu. Ale tak czy inaczej, czas mierzy sobie każdy sam i zajęte miejsca ustalamy później. Trening na rowerach górskich startowych. Rowery szosowe jeżeli takowe będą ujęte będą w odrębnej klasyfikacji. |
|
|
| |
|
|
kusząca propozycja, chociaż trochę nie pasuje mnie w cyklu treningowym. POmyślimy
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
|
| Raczej nic z tego nie będzie .Jutro ma lać i to dość ostro. | |
|
| |
|
|
włąśnie widzę, że ICM przewiduje opady. A ja przecież mam Dzień Dziecka więc mnie na pewno nie będzie.
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

jak bedzie czym...