Kącik kulturalny :-)
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
|
20 listopada w niedzielę odbędą się Dni Otwartych Drzwi Muzeów Krakowskich. Może warto poświęcić niedzielne popołudnie na obcowanie ze sztuką ? Podziemia rynku, Manggha, Wawel, Muzeum Lotnictwa, Sukiennice, Muzeum sztuki Współczesnej etc - wstęp całkowicie za darmo ! :-) Program | |
| Edytowane przez szbiker dnia 17-11-2011 22:26 | |
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
|
Może ułożymy trasę. Może się zdarzyć, że tylu będzie chętnych pod danym adresem, że szkoda będzie niedzieli na stanie w kolejce. Wtedy dobrze wiedzieć gdzie można najbliżej przejść, by nie tracić z kolei czasu na przejazdy. Początek na przeciw smoka? Manggha? nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 17-11-2011 22:34 | |
|
| |
|
|
Fakt - trzeba ustalić jakiś plan. Manggha mówisz ? Myślałem bardziej o centrum ..jest tam sporo muzeów (od razu dwa na miejscu - Sukiennice i Podziemia rynku :-) ) i chyba dobra baza wypadowa ? ....coś wymyślimy ;-) Kto jeszcze byłby chętny ? | |
| Edytowane przez szbiker dnia 17-11-2011 22:59 | |
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
|
ja + Bart. o której się zabawa zaczyna? na podziemia rynku dobrze byłoby się zarejestrować na www adrenalina? pół kilo poproszę :)
| |
| Edytowane przez mandraghora dnia 17-11-2011 23:09 | |
|
| |
|
Fajnie No właśnie ustalamy, miejsce spotkania godzinę i ogólnie trasę ...Niestety nie da się już zarezerwować miejsc w podziemiach rynku (ani dla grup ani indywidualnych) Jedyne co możemy zrobić to spróbować na miejscu doczepić się do jakieś grupy. Generalnie z tego co patrzyłem po godzinach otwarcia to muzea przeważnie są otwarte od 10:00. To żeby zobaczyć jak najwięcej przydałoby się zacząć jak najwcześniej :-) | |
| Edytowane przez szbiker dnia 17-11-2011 23:44 | |
|
| |
|
|
Właśnie! Od razu myślałem, czy nie uderzyć na jakieś niszowe miejscówki. Zwiedzanie w tłumie to zazwyczaj strata czasu, bo tym razem trudno mówić o pieniądzach. Podczepianie się pod grupę... pewno ludzi z takim pomysłem będzie znacznie więcej niż w niej samej!
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
Miki ![]() Posty: 852 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 lis 06 |
|
|
W podziemiach Rynku byłem. Nie liczyłbym na wejście bez rezerwacji, kolejka będzie gigantyczna, o ile w ogóle będzie. Ja bym się wybrał do muzeum lotnictwa. |
|
|
| |
Maciu ![]() Posty: 2014 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 kwi 08 |
|
|
Miki wiesz co? ...http://www.youtube.com/watch?v=sDJxU-QoNgU
...całe życie drugi! |
|
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
|
Bodajże w tamtym roku postanowiliśmy pozwiedzać muzea w "noc muzeów" (chyba tak to się nazywa). Ludzi było do zatrzęsienia!! Udało nam się jedynie wejść na mury przy Floriańskiej, do Barbakanu i dostaliśmy się do Muzeum Lotnictwa. Próbowaliśmy "pod Rynek", do sukiennic oraz do innych ciekawych miejsc ale bezskutecznie. Będzie Wam bardzo ciężko, ale może coś zwiedzić się uda - Powodzenia! .
Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
|
|
Trochę późno na to, ale powinniśmy się wybrać kiedyś do muzeum naszego kolegi Skoliozy. Każdy mógłby przed wyjazdem zajrzeć do piwnicy i jakimś stosownym skarbem obdarzyć Kustosza.
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
Marcus ![]() Posty: 739 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
Ja pisałbym się na lotnictwo ![]() |
|
|
| |
|
Chytrze! Hangar z natury rzeczy szybko wchłonie najdłuższą nawet kolejkę!![]() nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
|
Lotnictwo ok, może uda się zabawić w czymś takim:http://www.youtube.com/watch?v=59kAQEOI0H4 na nocy muzeów była tam kolejka na stanie do rana... jestem też za MOCAK-iem adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
To u nas w Muzeum Lotnictwa jest taki przyrząd??
Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
|
| Aaa, ja jeszcze postaram się wejść do Muzeum Narodowego na Turnera! Może być ścisk, ale akurat o 10.00 organizujemy trening chaszczokowy na Błoniach, to ok 11-11.30 byłbym pod Muzeum. Jeśli nie jutro, to jakoś w tygodniu tam pójdę - podobno wystawa jest świetna. | |
|
| |
| Aga2 Posty: 50 Miejscowość: Kraków Dołączyła: 18 sie 11 |
|
Marcus sprawdź jeszcze sobie ale mnie się wydaje, że Turner jako specjalna wystawa czasowa nie podlega pod to darmowe zwiedzanie. Ja też się na to wybieram ale w jakimś innym terminie, bo jutro raczej wykorzystam pogodę na rowerową wycieczkę ![]() |
|
|
| |
|
Dzięki Aga2, faktycznie, Turner nie wchodzi do akcji . Zamieniam go chwilowo na Muzeum Historii Fotografii - myślę, ze jest tam całkiem niezła wystawa "Człowiek" :http://www.mhf.krakow.pl/?acti…n¶m=current Ktoś stawiłby się około 11.30 na Józefitów, albo wcześniej na Błoniach przy lądowisku? Planuję potem przejechać na rowerze do M.Lotnictwa - może zorganizujemy wspólny przejazd? ![]() |
|
|
| |
|
To gdzie się spotykamy i idziemy bo się już pogubiłem ? Versus pomóż proszę ! ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 19-11-2011 21:09 | |
|
| |
|
|
Właśnie, czas na konkrety. Jeżeli chodzi o muzea, to te od techniki mogą być. Sztuki plastyczne, fotografia, te omijam, bo nie chcę się zainfekować cudzym spojrzeniem. ![]() W/g mojej teorii ludzie dzielą się na tych, co po muzeach chodzą, i na tych, co w muzeach "wiszą", w sensie wystawiają się, bądź, co szlachetniejsze, są wystawiani. Ja na siłę chce do tych drugich. ![]() Markus, podoba mi się pomysł, by zabrać graty. W razie porażki z możliwością wejścia, nie stracimy czas. Ale, wracając do myśli pierwotnej, może w razie nadmiaru czasu sami zrobimy mały happening? Środki siłą rzeczy mieć będziemy ubogie. Konkretnie, to myślałem o dalszym ciągu testu, o którym pisałem na pw do Markusa. Otóż, moglibyśmy, powiedzmy ...wobec faktu sporej kolejki do Muzeum Lotnictwa, zażyć w okolicznych(w stosunku do Muzeum) zasobach leśnych, luksusów życia a'la kloszard. W sensie przygotować sobie ciepły poczęstunek. Zaznaczam, obowiązuje konwencja artystyczna! ??? nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
|
Ja będę od 10-11.15 na Błoniach (wyżej wspominałem - mamy chaszczokowe ćwiczenia - zapraszam), potem jadę do Muzeum Historii Fotografii i jeśli ktoś przyjedzie, to będę tam o 11.30, następnie, pewnie po ok 30 min w stronę Muzeum Lotnictwa, gdzie byłbym ok 12.30-45. Zapraszam do dołączania się .... Swoją drogą wpakowałem się w wątek i się rządzę ... |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

No właśnie ustalamy, miejsce spotkania godzinę i ogólnie trasę ...
Jedyne co możemy zrobić to spróbować na miejscu doczepić się do jakieś grupy.
Podczepianie się pod grupę... pewno ludzi z takim pomysłem będzie znacznie więcej niż w niej samej!

Versus pomóż proszę !