Kluby rowerowe w Krakowie

Autor Wiadomość
maciak01 mężczyzna

Dodane 13-03-2012 21:04 Kluby rowerowe w Krakowie
Witam!

Od niedawna ze względu na studia mieszkam w Mieście Królów Polskich ;) Również od stosunkowo niedawna zacząłem "na poważnie" trenować kolarstwo górskie. Jeździłem na rowerze w sumie od małego, ale dopiero jakiś rok/dwa lata temu zacząłem się tym interesować na poważnie.
Doszedłem do wniosku, że przydałby się trening z kimś obeznanym w temacie. Z kimś, kto jasno wskaże co robię źle i jak poprawić formę.
Tutaj pojawia się moje pytanie: czy znacie i możecie polecić w jakieś amatorskie kluby rowerowe z trenerem w Krakowie? Wiem, że są wypisane na stronie MZKolu, ale jedne w ogóle nie odpisują na maile, a do innych nie idzie znaleźć żadnego kontaktu.

Z góry dzięki za jakiekolwiek informacje,
pozdrawiam! :)
Roza kobieta

Roza
Dodane 13-03-2012 22:04 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
o trenera w Krakowie trudno...i co?
Maciu mężczyzna

Maciu
Miejscowość: Kraków
Dodane 13-03-2012 22:05 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
Cichy Kącik każdy weekend godzina 10:10 najlepis trenerzy jakich znam :)

...całe życie drugi!

spinoza mężczyzna

spinoza
Miejscowość: Kraków - Kliny
Dodane 13-03-2012 22:22 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
WLKS KRAKUS z pod ręki pana Zbigniewa Klęka wyszło kilku dobrych kolarzy szosowych. Chociaż nie wiem jak tam z naborem mają bo chyba stawiają tylko na młodzież.

Trenera to chyba łatwiej teraz online jakiegoś wyrwać niż z klubu. Zapłacisz ale będziesz miał indywidualizację pod siebie. Z trenerami klubowymi jest ten problem że mają pod opieką często niezłą sforę i stawiają na tych wybijających się, reszta jest traktowana jako grupa całościowo.

Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama.

Edytowane przez spinoza dnia 13-03-2012 22:31
maciak01 mężczyzna

Dodane 13-03-2012 22:38 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
Dzięki za odpowiedzi.
Przeglądałem stronę WLKS Krakus już wcześniej, jednak wydaje mi się właśnie że tam szkolą tylko szosowców, a ja jestem nastawiony raczej na XC/maraton :)

Co do trenera online - na jakiej zasadzie to działa? Trzeba mieć jakieś cudowne urządzenia rejestrujące każdy aspekt treningu prawdopodobnie, tak?

Maciu - na pewno również się zacznę pokazywać, jednak na razie z weekendami problem, bo zwykle wracam do domu (Tarnów).

Dzięki za wszystkie informacje :)
mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 14-03-2012 08:59 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
możesz spróbować poszukać coś w sieci, np. Czarnota trening www.czarnotatrening.pl, Bike Academy www.bikeacademy.pl/, BodyiCoach (?), ale jest to zapewne dosyć droga inwestycja.

adrenalina? pół kilo poproszę :)

Stary Kuba mężczyzna

Dodane 14-03-2012 13:48 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
Nic nie napisałeś jakie masz doświadczenie ? Ile sezonów w MTB ? Z Cichym Kącikiem ostrożnie Pan Maciu z wrodzonym poczuciem humoru kieruje Cię do grupy ludzi, którzy potrafią skutecznie zamęczyć. Jeżeli posiadasz Polara oraz oprogramowanie możesz pokusić się o szukanie osoby, która rozpisze Ci program np. miesięczny Ty trenujesz i wysyłasz dane wyczytane z Polara jest to baza do analiz Twojej pracy. A tak tylko zapytam na jakim etapie jesteś (stosunkowo niedawno) to bardzo płynne określenie i co?
Maciu mężczyzna

Maciu
Dodane 14-03-2012 17:28 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
Panie Stary Kubo otóż CK nie jest taki straszny jak ludzie mówią. Tak mniej więcej od sierpnia czyli około pół roku gdzie Romek wraz z Dominikiem organizują wiele wyjazdów starają sie by jak największa grupa wracała, oczywiscie na pewien czas nastepuje urwanie ale później i tak sie wszyscy spotykają, a jak mowa jest o równym tempie to faktycznie takie jest. Można sie wiele nauczyc jednocześnie świenie spędzic czas i zaliczyc dobry trening :)

Panie Stary Kubo, nie jestem żadnym panem bo na niego trzeba mieć wygląd i pieniądze wiec jestem ot po prostu Maciu :)
Witam na forum.

...całe życie drugi!

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 14-03-2012 19:58 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
Generalnie to lipa jest z tymi klubami mtb w Krakowie i co? Na stronie MZK jest wymienionych tylko 6 z tym że do pierwszego przyjmują tylko "debeściaków" a do drugiego i trzeciego głównie dzieci :) Dębnicki tylko trial i zjazd a Smok jest raczej nastawiony na szosę

1. KS CENTRUM SPORTU MTB TEAM RMF FM MOUNTAIN DEW Kraków, 30-087 ul. Radzikowskiego 100b/58 MTB, Zjazd 601 411 176 mtb.team@poczta.fm http://mtb.interia.pl/2/

2. KSKG MTB 3184 Kraków, 30-381 ul. Uroczysko 6 MTB www.mtb3184.pl

3. MULKS MAŁE KRAKUSY Kraków, 30-698 ul. Kąpielowa 51 Szosa, MTB, Przełaj, Tor (012) 654 72 10

4. WLKS KRAKUS Kraków, 30-698 ul. Kąpielowa 51 Szosa, MTB, Przełaj, Tor 507 060 520 http://www.wlkskrakus.pl/

5. KS DĘBNICKI PKS Kraków, 30-960 Kraków 1, Skr .poczt. 789 MTB, Zjazd, Trial 605 269 352 http://debnicki.pl/index2.php

6. KKCIM SMOK Kraków, 31-054 ul. Dietla 67/9 Szosa, MTB, Przełaj, Tor, Trial 604 838 263 http://autokary.nazwa.pl/smok/przylacz.htm
Edytowane przez szbiker dnia 14-03-2012 20:48
szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 14-03-2012 21:16 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
Jest jeszcze Sokół Kęty ale też jest nastawiony głównie na młodzież zarówno szosa jak i mtbhttp://www.sokol-kety.pl/indeks.php
wiem wiem że Kęty a w swoich szeregach ma zawodników praktycznie z całej Małopolski od Zawoi po Brzesko
maciak01 mężczyzna

Dodane 14-03-2012 21:34 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
Młodzież, czyli 20 lat to już raczej za dużo? :) Co do mojego poziomu: ciężko określić, bo nie startowałem jeszcze w żadnych maratonach, zero porównania. MTB jeżdżę dopiero drugi sezon, wcześniej oczywiście lasów nie unikałem, ale były to raczej przejażdżki. Ciekawa opcja z tym trenerem online, bo to zawsze rzetelna opinia kogoś, kto sie zna i komu się za taką opinię płaci. Jakie urządzenie byłoby NIEZBĘDNE do takiej współpracy z trenerem? Wiem, że pulsometr z jakimiś opcjami zaawansowanej analizy treningu, jednak kompletnie się na tym nie znam i nie wiem w co warto pakować pieniądze.

Dzięki wielkie za pomoc :)
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 14-03-2012 21:46 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
Chyba najtańszym (co nie znaczy że tanim) dobrym rozwiązaniem tego typu jest Garmin Edge 500. Choć ma naprawdę duże możliwości, to niestety ma też całą masę irytujących braków. Wygrywa jednak ze wszystkimi Polarami (które IMO są dużo, dużo lepiej przemyślane od strony użytkowej i jakości softu) prawie o połowę niższą ceną.

Pozdrawiam :)
Axi

szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 14-03-2012 21:56 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
Ciekawa opcja z tym trenerem online, bo to zawsze rzetelna opinia kogoś, kto sie zna i komu się za taką opinię płaci. Jakie urządzenie byłoby NIEZBĘDNE do takiej współpracy z trenerem? Wiem, że pulsometr z jakimiś opcjami zaawansowanej analizy treningu, jednak kompletnie się na tym nie znam i nie wiem w co warto pakować pieniądze.

Dzięki wielkie za pomoc :)maciak01

Sorki nie uważam opcji typu virtual trainer za dobrą liczby, wartości, parametry owszem mówią dużo ale nic nie zastąpi kontaktu oko w oko. Ciekawe czy te plany układane online biorą pod uwagę tryb życia tj,. obciążenie pracą, nauką, czas na sen itp.
Stary Kuba mężczyzna

Dodane 14-03-2012 22:00 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
I się zaczęło.... Teraz wiadomo jak Ci pomóc :). Pytasz o pulsometr - poszukaj na tym forum była tu lat temu dwa rozmowa o pulsometrach. Osobiście polecam Polara - ale to cudo kosztuje :/ . Może Sigma ? Odsyłam Cię do lektury : "Biblia kolarza .... " Powinieneś też pojawić się na treningach " Polska na rowery" w 2011 roku prowadził to Bartek Janowski robił to bardzo bardzo dobrze. W 2012 to spontan ale może pojawi się kontynuacja tego fajnego projektu. Na tej stronie znajdziesz wiele cennych informacji. Pogmeraj na blogach ludzi, którzy są na tej stronie aktywni. Moja opinia o CK była oparta na latach ubiegłych .... - może najlepiej gdy sam ocenisz czy "lekki tlenik" to dla Ciebie odpowiedni klimat.
maciak01 mężczyzna

Dodane 14-03-2012 22:06 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
No, trzeba będzie popróbować wszystkiego i czegoś się złapać :)

Biblię przeczytałem i to właśnie skłoniło mnie do poszukiwania trenera. Po prostu - mimo, że wydaje mi się ze wszystko jest tam dla mnie zrozumiałe - nie czuję się na siłach aż tak obiektywnie na siebie spojrzeć i stwierdzić czego w danej chwili potrzebuje do osiągnięcia wyższej formy.
Maciu mężczyzna

Maciu
Dodane 14-03-2012 22:18 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
Moja opinia o CK była oparta na latach ubiegłych .... - może najlepiej gdy sam ocenisz czy "lekki tlenik" to dla Ciebie odpowiedni klimat. Stary Kuba

A na czym była oparta ta opinia?

Dodane dnia 14 marca 2012 22:20:27

Pierwszy trening na CK uczy wiele pokory co wpływa bardzo mobilizująco na dalszy rozwój przyszłości rowerowej :)

...całe życie drugi!

Edytowane przez Maciu dnia 14-03-2012 22:20
maciak01 mężczyzna

Dodane 14-03-2012 22:25 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
Można gdzieś poczytać coś więcej o tych treningach na CK? Kto tam jeździ (jakiś team, czy po prostu grupa ludzi?), jakie traski, kiedy zaczynają sezon?
Stary Kuba mężczyzna

Dodane 14-03-2012 22:39 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
Moja opinia o CK była oparta na latach ubiegłych .... - może najlepiej gdy sam ocenisz czy "lekki tlenik" to dla Ciebie odpowiedni klimat. Maciu

A na czym była oparta ta opinia?

Dodane dnia 14 marca 2012 22:20:27

Pierwszy trening na CK uczy wiele pokory co wpływa bardzo mobilizująco na dalszy rozwój przyszłości rowerowej :)Stary Kuba

Bardzo cenna i dojrzała wypowiedź ... Zasada wdeptać w błoto wyśmiać zagonić to nauka pokory i mobilizuje - tym właśnie CK przegrywa z treningami Bartka Janowskiego - On pokazuje czasem bardzo ciężkie "tematy" ale zna umiar tymczasem CK to "wycinaki" którzy wybacz kiedyś tylko czekali na leszczy aby im dokopać ... Maciu przestań - masz tyle samo lat co osoba, która zadaje pytanie na forum. Uważam, że treningi Bartka były promowaniem MTB - fajne tereny i wiele cennych uwag - Ty i wielu zielonych też mogło zaszaleć - mimo czasem publikowanych negatywnych opinii ( wycinaki musiały czekać na "leszczy"). Uważam,że sezon pierwszy powinien przepracować w klimacie Bartka a nie CK ...
olek123 mężczyzna

olek123
Miejscowość: Tarnów
Dodane 14-03-2012 23:04 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
Jak w weekendy bywasz w Tarnowie to co niedziele jest trening (szosa), zazwyczaj około 5 osób.
W sezonie też są treningi wtorek/czwartek.

Jak jesteś zainteresowany to zapraszam na PW
krzysiek s mężczyzna

Dodane 15-03-2012 06:34 RE: Kluby rowerowe w Krakowie
Sorki nie uważam opcji typu virtual trainer za dobrą liczby, wartości, parametry owszem mówią dużo ale nic nie zastąpi kontaktu oko w oko. Ciekawe czy te plany układane online biorą pod uwagę tryb życia tj,. obciążenie pracą, nauką, czas na sen itp.szkasia

Z własnego doświadczenia powiem że zdecydowanie takie aspekty są analizowane również! Polecam Cyclotrenera za przystępne pieniądze masz na prawdę bardzo dobrej jakości plan indywidualnie dopasowany do możliwości/chęci/czasu. Sprawdź również tą stronę

Skocz do Forum: