Zakaz wstępu z rowerem na teren dworca PKP
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| stanbiker Posty: 25 Miejscowość: Kraków Dołączył: 19 lut 08 |
|
|
Nie można wejść z rowerem na dworzec kolejowy aby kupić bilet na wyjazd np. na drugi dzięń za co można zapłacić mandat. To jest karanie klienta za to, że chce skorzystać z usług firmy i dać jej zarobić - to jest możliwe tylko na PKP! Pan Andrzej Massel znikąd i znienacka wskoczył od razu na najwyższe miejsce podium w rywalizacji o najgłupszą wypowiedź roku 2012 w temacie rowerów. Zobacz więcej: andrzej massel,bezpieczeństwo,kolej,pkp,prawo http://polskanarowery.sport.pl…transportu/1#Cu Co o tym myślą rowerzyści? Stan |
|
|
| |
| RB Posty: 398 Dołączył: 5 kwi 07 |
|
| Ciekawy jestem skąd się biorą takie matoły. Czy mają tak od urodzenia czy może nad tym pracują? | |
|
| |
Marcus ![]() Posty: 739 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
| To już wiem czemu nie modernizują PKP, nie budują autostrad i w ogóle nic nie robią - wszystko to mogłoby posłużyć terrorystom (wiadomo, szybszy transport - krótszy czas przejazdu z bombą)... No, a dróg rowerowych, to szczególnie nie można budować... | |
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
A jednak minister miał rację. Terrorysta-rowerzysta Sz. Już jeździ do miasta z tykającą bombą i grozi że ona lada moment wybuchnie... ;-)(...) ...a tak serio to trzeba będzie w końcu wybrać się gdzieś na rower tylko muszę reaktywować zimówkę bo jeżdżę teraz tylko do miasta na "tykającej bombie" (nadpękniętej obręczy) która lada chwila "wybuchnie" adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
pe_pawel ![]() Posty: 353 Miejscowość: Kraków Dołączył: 18 cze 07 |
|
|
O ile jeszcze rozumiem zakaz jazdy rowerem po dworcu, to totalną abstrakcją jest zakaz wprowadzania roweru. Mam wrażenie że w przypadku konieczności ewakuacji to większe zagrożenie dla akcji ratowniczej stanowią walizki i inne bagaże. Pomijając że w walizce spokojnie można przenieść nawet bombę atomową (głowica małej bomby to 40 x 27 cm) Dwa Pi Er |
|
|
| |
Marcus ![]() Posty: 739 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
pe_pawle, widzę, że jako rowerzysta masz doskonałą wiedzę z zakresu wymiarów tego i owego . Pewnie stąd akcja wspaniałego ministerstwa. |
|
|
| |
| Jacekddd Posty: 535 Miejscowość: Kraków Dołączył: 23 paź 09 |
|
|
A w teorii kolej to niemal idealny środek transportu, kiedyś ludziom się na przykład wydawało, że potrzebuje wody, fizyczna budowa torowisk i kół ogranicza ją do 180km/h moc silników parowych, spalinowych limituje. Okazało się, że to wszystko nieprawda i rozwój kolejnictwa zniósł te głupie przekonania. Ciekawe więc jest pytanie dlaczego nie ugruntowała się jako dominujący środek transportu na całym świecie? No właśnie ciekawe dlaczego ? Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
|
Ciekawe więc jest pytanie dlaczego nie ugruntowała się jako dominujący środek transportu na całym świecie?JacekJacekddd Ja wiem dlaczego ja nie korzystam. Dopóki kolej będzie działała tak jak dotychczas, czyli będzie jakim samoistnym bytem funkcjonującym tylko dla siebie, to ja nie biorę pod uwagę tego środka transportu. Wielokrotnie miałem ochotę wsiąść z rowerem do pociągu i gdzieś pojechać, ale wyobrażam sobie, że: - nie będę mógł znaleźć informacji (bo udzielana jest wybiórczo, tylko o swoich spółkach) - dowiem się w ostatniej chwili, że pociąg jest odwołany lub bardzo spóźniony - okaże się, że wbrew informacjom nie można w nim przewozić rowerów będę musiał użerać się z kolejarzami z powodów jw. - okaże się, już po zakupieniu biletów, że pociąg jest tak przepełniony, że nie ma mowy o dostaniu się do środka - a na domiar tego będę traktowany jak intruz czy nawet terrorysta to stukam się w głowę i tłumię taką chęć w zarodku. (Nie napisałem również o bezpieczeństwie, czyli o kradzieżach, rozbojach, chuligaństwie) Piszę to na podstawie, niestety, wieloletnich doświadczeń (swoich i cudzych). Obawiam się, że mając taki obraz kolei, na korzystanie z jej usług zdecyduję się tylko i wyłącznie w sytuacji najwyższej desperacji. |
|
|
| |
|
|
a szkoda, że kolej traktuje rowerzystów jak intruzów, bo akurat na tej grupie mogliby sporo zarobić. Przykład jak rozwiązują te problemy we Francji - specjalne miejsca dla rowerów, przewóz za free. Dodam, że po drugiej stronie podróżował tam miejski rowerek, którego właścicielka wysiadła na jednym dworcu i odjechała sobie do pracy. Ciekawe kiedy u nas dojdą do takiego poziomu. adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
Taki poziom, takie wagony, oferty za 1pln/darmo już jest, był niedawno! M, nie jeździsz koleją! Ktoś właśnie to chce zepsuć!
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 30-01-2013 15:02 | |
|
| |
|
ostatni raz miałam okazję jechać w sierpniu, a więc pół roku temu, wciśnięta z rowerem gdzieś w przejściu, przesuwając się za każdym razem w jedną lub drugą stronę, w zależności od tego gdzie był peron.... Być może mam pecha
adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
|
Ok, uczepiłem się tej foty, bo gdzieś w archiwach mam kilka takich z pociągu relacji Krk- Tarnów. Ba, kiedyś wracając z Mazur widziałem jeszcze lepsze rozwiązanie! Wagon do połowy stanowił parking dla rowerów, a druga połowę stanowiły tradycyjne, 8 osobowe przedziały z(uwaga!) szklanymi ściankami. Dawało to możliwość obserwacji sprzętu z nawet najdalszego miejsca!![]() Ale zgodzę się, że u nas, rozwiązania rozsądne są rzadkie i bardzo krótkotrwałe! nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
O, akurat na czasie mamy teraz temat kolei: http://wiadomosci.gazeta.pl/wi…tml#BoxSlotIIMT
Pozdrawiam |
|
|
| |
pe_pawel ![]() Posty: 353 Miejscowość: Kraków Dołączył: 18 cze 07 |
|
|
Muszę jednak przyznać że udało mi się wyszukać jeden plus na PKP. Pojawiło się połączenie do Wadowic. Do tej pory to połączenie było z 2 przesiadkami i trwało tyle co przejazd do Gdańska. A teraz do Kalwarii można dojechać na 11:11 a do Wadowic na 11:35. A na koniec mała ilustracja: Tak wygląda wagon w Słowenii. Połowa jest przeznaczona dla rowerów, a połowa da ludzi Dwa Pi Er |
|
|
| |
|
|
Jakiś czas temu z Krakowa do Wadowic kursował tzw. Pociąg Papieski (chyba już nie jeździ). Gdzieś przeczytałem, że chciał nim pojechać w tamte okolice jakiś rowerzysta. Nie wpuścili go do pustawego pociągu. Na pytanie, dlaczego nie może nim pojechać, usłyszał, że "nie wypada"!!! Nie wątpię, że gdzieś w Polsce kursują pociągi w których można przewozić rowery. Oczywiście oficjalnie, legalnie i bez uśmiechania się do konduktora. Ale taka informacja musi być powszechnie dostępna i pewna. A nie na zasadzie "panie, tym składem się nie da, ale już za 5 godzin pojedzie taki, co zabiera rowery". Ale to chyba musi się zmienić nastawienie całej PKP do swoich klientów, również potencjalnych. |
|
|
| |
|
W Polsce też się da. Pani(Dżina) wskazuje na okienko, podgląd do "bagażowego" dla chcących podróżować w tradycyjnych, a nie z "miejscami do leżenie" przedziale. (Relacja Augustów-Katowice)Tak, w RP też się da, o ile Kolej jest zajęta adaptacją wagonów pocztowych na bagażowo-rowerowe a nie namnażaniem spółek, posad, "upadaniem" firmy pod sprzedaż zachodniemu inwestorowi.
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych Versus dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez Versus dnia 01-02-2013 08:27 | |
|
| |
PePe ![]() Posty: 1074 Dołączył: 22 sie 06 |
|
|
A fe Versusie, a gdzie ustawa o wychowaniu w trzeźwości, gdzie papierowa torebka no i to miejsce publiczne, każdy urzędnik w postaci choćby konduktora mógł nałożyć na ciebie bardzo dotkliwą karę. Zakładam że ten typ który tak nonszalancko prezentuje owłosione kolano to Ty, chociaż jak tak teraz patrze to jednak mogę być w dużym błędzie, ale co tam już napisałem i się nie wycofuje
PePe |
|
|
| |
|
|
Pepe, ja golę nogi, unikam Żubra!
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
PePe ![]() Posty: 1074 Dołączył: 22 sie 06 |
|
|
No właśnie o tym pisałem jak już zauważyłem potencjalny swój błąd, ale trochę też mnie zmylił Twój wpis że to Dżina gdyż: a) nie ma Żubra b) ma ogolone nogi
PePe |
|
|
| |
|
No masz! Zamęczy mnie!![]() Ja podróżowałem odrobinę dalej, III klasą, na gołej podłodze, otwartym wagonem! nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych Versus dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez Versus dnia 01-02-2013 12:05 | |
|
| |
| Skocz do Forum: |

szbiker
. Pewnie stąd akcja wspaniałego ministerstwa.

Ktoś właśnie to chce zepsuć!

(Relacja Augustów-Katowice)