Kto ma racje ? pierwszeństwo

Autor Wiadomość
ZenekPOL mężczyzna

Dodane 04-10-2013 19:44 Kto ma racje ? pierwszeństwo
Witam,
dość często poruszam się rowerem, opiszę moją trasę powrotną.

Jadąc bulwarami wiślanymi za mostem dębnickim wyjeżdżam do góry cały czas ścieżką rowerową do ulicy Tadeusza Kościuszki - dosyć ruchliwa ulica, jak widzę rozpędzone auta czy jadący tramwaj nie wciskam się na ulice, ale jeżeli już wjadę na ulice to oczywiście znajdą się mędrcy którzy twierdzą że nie mogę tamtędy jechać a jest znak jak byk że to przejazd rowerowy i przejście dla pieszych. Wydaje mi się ze ja mam pierwszeństwo ale może się mylę. proszę o opinie.

Druga sprawa dotyczy aut parkujących przy ulicy Oleandry tuż za Uniwersytetem Rolniczym. Jadę tamtędy bo chce się dostać na ulice Reymonta. Na dole załącze zdjęcie, czy jak zadzwonie na straż miejską to ukarzą kierowce gdy stanie samochodem tak jak na zdjęciu ?

Póżniej jest wyjazd z Oleandry na ulice Reymonta, chcę jechać w kierunku stadionu, ulice przecina ścieżka rowerowa, czy od ulicy oleandry to ja mam pierwszeństwo ? myślę że tak bo są ustawione znaki po obu stronach że jest przejazd rowerowy.

Oczywiście nie wbijam się na przejazd specjalnie ale czasami kierowcy uważają że to oni zawsze mają pierwszeństwo a że rower to trzeba przeprowadzić i czekać aż ktoś puści.

Daje link do mapki rowerowej którą się posluguje.
http://ibikekrakow.com/mapa/
Grezi mężczyzna

Grezi
Dodane 04-10-2013 21:13 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
Trochę czasami przegina w komentarzach, ale generalnie dobrze tłumaczy przepisy
http://www.tvp.pl/krakow/jedz-…werowym/4547658
i jeszcze więcej
w wyszukiwaniu wpisz "rower" http://jedz-bezpiecznie.cba.pl/?filt=rower
:)

[i co?]

szbiker mężczyzna

szbiker
Miejscowość: Kraków
Dodane 04-10-2013 21:18 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
ad.1
Bardzo ważne z punktu widzenia bezpieczeństwa będzie nasze zachowanie na przejeździe rowerowym. Rowerzysta ma obecnie pierwszeństwo przejazdu na przejeździe rowerowym. Kierowca samochodu dojeżdżając do przejazdu powinien zachować szczególną ostrożność i jeżeli już wjedziemy na przejazd, powinien ustąpić nam pierwszeństwa. Z ustawy został wykreślony przepis, który zakazywał rowerzyście wjazd na przejazd dla rowerów bezpośrednio przed samochodem. Natomiast rowerzyści powinni w tym przypadku zachować rozsądek, by kierowcy nie mieli argumentów mówiących, że na drodze pojawia się rowerzysta „znikąd”.

Rower jadący prosto ma bezwzględne pierwszeństwo przed samochodem w przypadku, gdy kierowca samochodu skręca w prawo i przecina ścieżkę rowerową, wyznaczony pas dla rowerów, a nawet gdy jedzie pasem ruchu obok rowerzysty, który ma zamiar jechać na wprost. Taka sama sytuacja ma miejsce, gdy samochód dojeżdża do drogi głównej i napotyka znak ustąp pierwszeństwa przejazdu. Ten znak zobowiązuje go wówczas także do przepuszczenia rowerzysty jadącego ścieżką rowerową.

Rowerzysta musi natomiast ustąpić pierwszeństwo samochodom, jeżeli włącza się do ruchu. Takie zachowanie obejmują także przypadki, gdy wjeżdża z pobocza lub ścieżki rowerowej na ulicę.

...rozsądek przed wariatami którzy nie zachowują szczególnej ostrożności tylko jadą na maxa ;-)

ad.2
Ukażą blacho smroda bo zaparkował na ścieżce rowerowej, chyba że zbagatelizują zgłoszenie ;-P
ad.3
Na przejeździe rowerowym jak w ad.1 i nie trzeba absolutnie schodzić z roweru
Edytowane przez szbiker dnia 04-10-2013 21:36
qnick mężczyzna

Dodane 04-10-2013 22:35 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
jest znak jak byk że to przejazd rowerowy i przejście dla pieszych. Wydaje mi się ze ja mam pierwszeństwo ale może się mylę. proszę o opinie.ZenekPOL

Masz pierwszeństwo tylko nad tymi którzy wyjeżdżają spod Rossmana. Tramwaje i samochody poruszające się Kościuszki mają pierwszeństwo nad Tobą. Miałyby to zmienić przepisy które teraz są dyskutowane ale pewnie nigdy nie zostaną uchwalone.

Druga sprawa dotyczy aut parkujących przy ulicy Oleandry tuż za Uniwersytetem Rolniczym. ZenekPOL

Tak jak pisze szbiker - jeśli zareagują to tamci dostaną mandat. Jeśli...

Póżniej jest wyjazd z Oleandry na ulice Reymonta, chcę jechać w kierunku stadionu, ulice przecina ścieżka rowerowa, czy od ulicy oleandry to ja mam pierwszeństwo ? myślę że tak bo są ustawione znaki po obu stronach że jest przejazd rowerowy. ZenekPOL

Nie masz. Pierwszeństwo masz w takich sytuacjach w jakich miałbyś samochodem. Jadąc prosto wzdłuż ulicy głównej masz pierwszeństwo na skrzyżowaniu nad tymi którzy wyjeżdżają z podporządkowanej albo w nią skręcają (ale ograniczone zaufanie przedewszystkim). Na przejeździe przez ulicę nie masz pierwszeństwa chyba, że już na nim jesteś. To jest zabawne, bo wystarczy postawić koło albo nogę na przejeździe/przejściu i już masz pierwszeństwo. Ale jak po prostu wjedziesz albo wbiegniesz pod samochód to policja uzna to za wtargnięcie i oprócz kierowcy ty też dostaniesz mandat (do trumny :) )

Tak mnie ciekawi czy to była reklama tego co na końcu?
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 04-10-2013 23:28 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
jest znak jak byk że to przejazd rowerowy i przejście dla pieszych. Wydaje mi się ze ja mam pierwszeństwo ale może się mylę. proszę o opinie.qnick

Masz pierwszeństwo tylko nad tymi którzy wyjeżdżają spod Rossmana. Tramwaje i samochody poruszające się Kościuszki mają pierwszeństwo nad Tobą. Miałyby to zmienić przepisy które teraz są dyskutowane ale pewnie nigdy nie zostaną uchwalone.ZenekPOL

Nie tylko nad nimi. Jak się już jest na przejeździe to ma się pierwszeństwo także nad tymi jadącymi Kościuszki :)
Z tego wynika że rowerzysta ma pierwszeństwo również od tej chwili gdy zbliża się do przejazdu ale wiadomo jak wygląda rzeczywistość (3:40) :|
Edytowane przez szbiker dnia 05-10-2013 00:16
qnick mężczyzna

Dodane 05-10-2013 08:37 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
No właśnie nie. Dopiero jak się jest na przejeździe. Zbliżając się nie. To bardzo głupia konstrukcja ale mało to takich w naszym prawie? Chcą to wyprostować i właśnie był artykuł w gazecie. Jak znajdę link to wkleję.
Grezi mężczyzna

Grezi
Dodane 05-10-2013 09:04 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
No właśnie nie. Dopiero jak się jest na przejeździe. Zbliżając się nie. To bardzo głupia konstrukcja ale mało to takich w naszym prawie? Chcą to wyprostować i właśnie był artykuł w gazecie. Jak znajdę link to wkleję. qnick

W przypadku jak na filmie 3.40 ma pierwszeństwo bo jest w ciągu drogi głównej (Focha) i teoretycznie już podczas początku skrętu jest na przejeździe.

[i co?]

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 05-10-2013 10:37 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
No właśnie nie. Dopiero jak się jest na przejeździe. Zbliżając się nie. To bardzo głupia konstrukcja ale mało to takich w naszym prawie? Chcą to wyprostować i właśnie był artykuł w gazecie. Jak znajdę link to wkleję. qnick

Marek Dworak mówi na filmie który zamieściłem że wjeżdżający rowerzysta i już ten który zbliża się do przejazdu ma pierwszeństwo. Nawet wyraźnie podkreśla że jeśli kierowca zmusza nas do zejścia z roweru popełnia wykroczenie - dyrektor MORDU w Krakowie się nie zna ? :o
Wyjątek stanowi tylko taka sytuacja w której rowerzysta ma znak ustąp pierwszeństwa przejazdu, poziomy lub pionowy
Ja tez uważam że pierwszeństwo na przejeździe nie ma sensu i mija się z celem gdy trzeba zatrzymać się lub zejść z roweru i przepuszczać wszystkie nadjeżdżające auta :)
Tutaj widzę że rozgorzała kiedyś dyskusja jakiej zalążek szykuje się również u nas :D
Tak czy inaczej wiadomo że nie ma co "próbować się" z tirem, osobówką czy tramwajem pędzącym z dużą prędkością :) i co? Niestety często obowiązuje prawo silniejszego i co?
Edytowane przez szbiker dnia 05-10-2013 14:26
marco mężczyzna

marco
Miejscowość: KRAKÓW
Dodane 07-10-2013 10:10 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
....
W przypadku jak na filmie 3.40 ma pierwszeństwo bo jest w ciągu drogi głównej (Focha) i teoretycznie już podczas początku skrętu jest na przejeździe.GregorZi

Z tego co dzisiaj zauważyłem, sprawa pierwszeństwa została tam unormowana znakami "ustąp pierwszeństwa" na ścieżce rowerowej.
Grezi mężczyzna

Grezi
Dodane 07-10-2013 20:04 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
....
W przypadku jak na filmie 3.40 ma pierwszeństwo bo jest w ciągu drogi głównej (Focha) i teoretycznie już podczas początku skrętu jest na przejeździe.marco

Z tego co dzisiaj zauważyłem, sprawa pierwszeństwa została tam unormowana znakami "ustąp pierwszeństwa" na ścieżce rowerowej.GregorZi

Ale jaja :D
Z tymi przejazdami to nie takie proste.
Na tym przejeździe rowerzysta jednak miał pierwszeństwo choć moje uzasadnienie było błędne :[ . Prawidłowo powinno być (no chyba, że Departament Studiów GDDKiA też się nie zna ;)):
[color=cyan]Nowelizacja ustawy Prawo o Ruchu Drogowym z 1 kwietnia 2011 roku
(Dz. U. z 2011 roku nr 92 poz. 530) zmieniła zasady ruchu na przejazdach dla
rowerzystów. Uchylenie art. 33 ust. 4 ustawy w związku z przepisem art. 16 ust.
2 Konwencji Wiedeńskiej o ruchu drogowym (Dz. U. z 1988 r. nr 5 poz. 40 i 44)
oraz art. 25 ust 1 ustawy i nowym art. 27 ust. 1a ustawy spowodowało, że
przejazd dla rowerzystów stał się de facto skrzyżowaniem, jego częścią lub
„innym miejscem przecinania się kierunków ruchu” na którym pierwszeństwo
określa zasada prawej ręki, wynikająca z art. 25 ust. 1 ustawy, zasada określona
w art. 27 ust. 1a ustawy lub znaki i sygnały drogowe.
[/color]

Link do całego opracowania:
https://www.gddkia.gov.pl/user…rowerzystow.pdf

Ponadto z tego opracowania wynika, że aby było bezpiecznie, to na łącznicy Kotlarska - Podgórska również rowerzystom powinno być odebrane pierwszeństwo a nie jak obecnie prędkość samochodów jest ograniczona do 30.

[i co?]

pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Dodane 07-10-2013 20:50 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
Znam to miejsce na ul. Oleandry. Resztki drogi rowerowej permanentnie zastawionej autami. Z drugiej strony stan tych płyt jest mocno księżycowy i oznaczeń DdR praktycznie nie widać. Pewnie 5 lat temu trzeba było w urzędzie wykonać plan dróg rowerowych, to ekipa jeździła po Krakowie i pomalowała co popadnie. Od tego czasu nikt nie odnowił oznaczeń tego odcinka.

Jadąc Bulwarem Rodła pod górkę i dojeżdżając do ul Kościuszki trafiasz na znak C13a "Koniec drogi rowerowej". Czyli nie masz pierwszeństwa i nie jesteś na przejeździe rowerowym. Dobrze Ci rozsądek nakazywał zwolnić, ale znaki też należy czytać.

Dwa Pi Er

Edytowane przez pe_pawel dnia 07-10-2013 20:51
qnick mężczyzna

Dodane 07-10-2013 22:49 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
O ile mnie pamięć nie myli to na Oleandry powstała jedna z pierwszych ścieżek rowerowych w Krakowie i, tak jak wszystkie ścieżki z tamtych czasów, zupełnie niepotrzebnie. Ścieżki są potrzebne tam gdzie ruch zagraża rowerzystom.

Z tego co pisze GrzegorZi wynika, że jest dokładnie tak jak pisałem. Tam gdzie kierunek ścieżki pokrywa się z pierwszeństwem tam rowerzysta też ma pierwszeństwo. Dlatego na przejeździe przez Kościuszki go nie ma, a na przejeździe przez Focha pamiętam jak w tele Kraków jakiś pacan z miasta upierał się, że żadnych dodatkowych znaków nie będzie (chodziło o ten ustąp pierwszeństwa), bo pierwszeństwo samochodów wynika z innych przepisów. Jak widać albo go zwolnili albo ustąpił :)

Ale już nadchodzi ustawa która przyczyni się do zwiększenia śmiertelności pieszych i rowerzystów w pierwszych dniach funkcjonowania ale może potem ocali całe rzesze istnień:
http://wyborcza.pl/1,91446,146…_przejsciu.html
To jest tylko o pieszych ale czytałem gdzieś też o rowerzystach. A może to jakiemuś dziennikarzowi się rypło? Wiecie jak wygląda praca dziennikarza w naszych czasach...
pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Dodane 07-10-2013 23:45 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
Raczej się nie rypło.
Okazuje się że posiadanie nazwiska jednego z najlepszych kierowców, nie czyni z nikogo eksperta.
Ta sama kretynka już występowała żeby:
1) "Kierujący rowerem przed wjazdem na przejazd dla rowerzystów obowiązany jest zatrzymać się, także wówczas, gdy dla niego wyświetlany jest sygnał zielony; może wjechać na przejazd dopiero po upewnieniu się, że kierujący pojazdami ustępują mu pierwszeństwa"
2) Obowiązek jazdy na oponach zimowych w okresie zimowym
i pewnie jeszcze więcej genialnych pomysłów.

Dwa Pi Er

mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 08-10-2013 08:44 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
W większości przypadków sytuacja jest oczywista - pierwszeństwo ma większy, co w połączeniu z zasadą ograniczonego zaufania, pozwala uniknąć wielu nieprzyjemnych sytuacji. Chociaż przyznać trzeba, że i piesi i kierowcy zaczynają się coraz bardziej przyzwyczajać do dużego ruchu rowerowego, więc pozostaje mieć nadzieję, że będzie lepiej :) Ostatnio kilka razy już mi zdarzyło np. przepuszczenie na przejściu rowerowym... miłe :)

adrenalina? pół kilo poproszę :)

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 08-10-2013 09:02 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
....

Jadąc Bulwarem Rodła pod górkę i dojeżdżając do ul Kościuszki trafiasz na znak C13a "Koniec drogi rowerowej". Czyli nie masz pierwszeństwa i nie jesteś na przejeździe rowerowym. Dobrze Ci rozsądek nakazywał zwolnić, ale znaki też należy czytać.pe_pawel

ale z tego co pamiętam jest tam jeszcze znak poziomy P-11 "przejazd dla rowerzystów" (a dodatkowo auta mają jeszcze D6b - "przejście dla pieszych i przejazd dla rowerzystów" )
Czyli konkluzja z oznakowania jest taka - koniec drogi powoduje że mimo namalowanego znaku poziomego P11 "przejazd dla rowerów" nie ma przejazdu :D:D Nic z tego nie rozumiem :) Prawo nie jest jasne , oznakowanie nie jest przejrzyste, infrastruktura do d... a przepisy trzeba interpretować nie wprost tylko poprzez Konwencje Wiedeńskie :D B)
Edytowane przez szbiker dnia 08-10-2013 09:08
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 08-10-2013 13:58 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo

Ale już nadchodzi ustawa która przyczyni się do zwiększenia śmiertelności pieszych i rowerzystów w pierwszych dniach funkcjonowania ale może potem ocali całe rzesze istnień:
http://wyborcza.pl/1,91446,146…_przejsciu.html
To jest tylko o pieszych ale czytałem gdzieś też o rowerzystach. A może to jakiemuś dziennikarzowi się rypło? Wiecie jak wygląda praca dziennikarza w naszych czasach...qnick

Pomijając milczeniem poziom dziennikarstwa obecnie ;) mogę tylko dodać że przepis nakazujący kierowcy zatrzymanie kiedy pieszy zbliża się już do przejścia do pieszych nie mówiąc o tym że stoi i czeka aż go ktoś wpuści obowiązuje nie tylko w UK, Czechach czy Skandynawii ale w Niemczech np. też - a w Szwajcarii jest to niepisana zasada.

Oczywiście mam nadzieję że piesi nie zaczną masowo wchodzić na przejście bez patrzenia ;)

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Edytowane przez Kocur dnia 08-10-2013 14:00
Grezi mężczyzna

Grezi
Dodane 08-10-2013 20:34 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo

Czyli konkluzja z oznakowania jest taka - koniec drogi powoduje że mimo namalowanego znaku poziomego P11 "przejazd dla rowerów" nie ma przejazdu :D:D Nic z tego nie rozumiem :) Prawo nie jest jasne , oznakowanie nie jest przejrzyste, infrastruktura do d... a przepisy trzeba interpretować nie wprost tylko poprzez Konwencje Wiedeńskie :D B)szbiker

Znak "koniec drogi rowerowej" może sugerować, że za przejazdem drogi rowerowej już brak. No i tu się zastanawiam - jeżeli przejazd rowerowy kieruje nas na chodnik to czy zejść z roweru powinniśmy na końcu przejazdu, czy dopiero na chodniku :D. To jedno.
Drugie jak się w takim przypadku prawidłowo włączać do ruchu tzn. przejeżdżać na chodnik, ustępować pierwszeństwa tym co mi umożliwili przejazd, czy wyjeżdżać z przejazdu na pas ruchu którym chcę kontynuować jazdę :o. Niby przejazd jest oznaczony linią przerywaną.

[i co?]

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 09-10-2013 00:04 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
ciężko powiedzieć :) ..nie zdziwiłbym się natomiast jakby na końcu tego przejazdu stała straż miejska albo policja i kasowała rowerzystów :D ;)
Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 09-10-2013 07:27 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
Znak koniec drogi rowerowej niestety oznacza, że masz zsiąść z roweru i przejść przez ulicę pieszo :( Prawdopodobnie na drugiej stronie znajdzie się znak oznaczający rozpoczęcie ścieżki rowerowej, dzięki któremu będziesz mógł kontynuować jazdę rowerem.
Sam się przyznam, że od dawna jeżdżę tam na pamięć i nie pamiętam jakie znaki są poprzybijane. Jak znajdę chwilkę to podskoczę sprawdzić.
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 09-10-2013 18:10 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
To byłby absurd - schodzić z roweru i przechodzić z nim na drugą stronę po przejeździe dla rowerów (chyba nawet nie można) albo po pasach kiedy obok jest przejazd :) Żaden przepis nie zmusza do zejścia z roweru i przeprowadzania go przez jezdnię oprócz sytuacji w której są tylko pasy dla pieszych i nie ma wyjścia.
Jak sama nazwa wskazuje :
12) "przejazd dla rowerzystów" - powierzchnię jezdni lub torowiska przeznaczoną do przejeżdżania przez rowerzystów, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi;
Przecież znak C-13a „koniec drogi dla rowerów” wcale nie oznacza nieważności drugiego znaku P-11 przejazdu dla rowerzystów. i co?
Jeżeli intencją zarządcy drogi było to by rowerzyści schodzili z rowerów i przeprowadzali je przez jezdnię to mógł tam nie malować znaku P-11 i co?
Edytowane przez szbiker dnia 09-10-2013 18:56
Skocz do Forum: