Polska myśl techniczna...

Autor Wiadomość
kardynalek3 mężczyzna

Dodane 04-07-2014 15:25 Polska myśl techniczna...
Cześć,
Dzisiaj na świeżo remontowanej ulicy Mogilskiej zaprezentowano najświeższy przykład polskiej myśli technicznej... Służba oznakowania dróg wsadziła słupki na środku nowiutkiej ścieżki rowerowej. W sam raz, żeby się zabić na nich w nocy... Zresztą w dzień też nie trzeba wiele żeby zaczepić pedałem...
kardynalek3 dodał/a następującą grafikę:

Adinek mężczyzna

Adinek
Dodane 04-07-2014 16:30 RE: Polska myśl techniczna...
Zamysł był słuszny (uniemożliwić wjazd samochodom na ddr i chodnik), szkoda, że wykonanie chu...chuderlawe.
kardynalek3 mężczyzna

Dodane 04-07-2014 21:23 RE: Polska myśl techniczna...
Cel oczywisty bo zawsze znajdzie się "baran" który będzie "mądrzejszy" od innych i spróbuje ominąć korek ale bez przesady. W ten sposób ktoś sobie kiedyś zrobi krzywdę.
marekw mężczyzna

Miejscowość: KRK
Dodane 04-07-2014 23:12 RE: Polska myśl techniczna...
Swoją drogą - słupki na wysokość kolan są idealne, żeby przy OTB wylądować na jezdni. Lepsze przecież takie zwykłe, wysokie z podwójnym łańcuchem.
Adinek mężczyzna

Adinek
Dodane 05-07-2014 12:23 RE: Polska myśl techniczna...
Wysokich nie stosuje się ze względu na możliwość zahaczenia kierownicą.
RB mężczyzna

Dodane 06-07-2014 08:10 RE: Polska myśl techniczna...
Z tego co widzę na zdjęciu, to słupki nie są na środku ścieżki rowerowej, tylko z boku, ograniczając ją i uniemożliwiając wjazd samochodom. I bardzo dobrze, że są. Krytykować takie rozwiązanie to mniej więcej tak, jak mieć pretensje do tego, że chodniki są krawężnikami oddzielone od jezdni. Przecież można z nich spaść! A argumenty o możliwości zaczepienia pedałem, kierownicą są co najmniej dziwne. Jak ktoś nie umie jeździć na rowerze to niech się po prostu nauczy A jak jest osobą niewidomą to nich jeździ na tandemie, oczywiście na tylnym siodełku. Argument "nocny" też mnie nie przekonuje. Kraków jest oświetlony nocą, poza tym najtańsza (ale zupełnie przyzwoicie świecąca) lampka kosztuje kilkanaście zł.
No chyba, że ten wątek to kolejne badania socjologiczne polegające na tym, żeby chlapnąć coś jak gołąb na parapet i obserwować reakcję czytelników. Natomiast absolutnie nie godzę się na to, żeby czyjaś indolencja, skłonność do marudzenia i narzekania były przyczyną bezpodstawnej krytyki polskiej myśli technicznej.
pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Miejscowość: Kraków
Dodane 06-07-2014 13:06 RE: Polska myśl techniczna...
Ewidentnie słupki są na środku drogi dla rowerów. Można mieć wątpliwości czy są idealnie na środku, czy też może 10 cm w lewo bądź prawo. Ale są.

Dwa Pi Er

MiśQ mężczyzna

MiśQ
Dodane 06-07-2014 21:58 RE: Polska myśl techniczna...
Robert, przypatrz się dokładniej zdjęciu albo podejdź i zobacz. Faktycznie te dwa słupki są bardzo blisko osi drogi rowerowej. Nie zdziwię się, jak ktoś zaczepi o słupek. Wystarczy, że uruchomią w pełni całą drogę - tamtędy chodzi dużo ludzi, którzy nie zwracają uwagi czy to chodnik, czy też nie. Mogą zasłonić
Odnośnie widoczności w nocy, słupki powinny być oklejone folią odblaskową.
Nie wszyscy rowerzyści są skupieni tylko i wyłącznie na jeździe (tak jak i kierowcy samochodów, ale to już inna bajka)!

Grunt to nie przemęczać się!
Nie hamuj k...!! :)

Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 07-07-2014 08:27 RE: Polska myśl techniczna...
Też zwróciłem uwagę w piątek na te słupki. O ile można dyskutować nad sensem słupków ustawionych wzdłuż drogi rowerowej (Marcin Hyła podobno wnioskował za taką ich wysokością, aby nie zawadzać kierownicami, co dość długo ZIKiT przemyśliwał...), to słupki na środku są nieporozumieniem. Wystarczy, że rowerzyści będą jechać za sobą i pierwszy w ostatniej chwili ominie słupek - kolejny, nie znający trasy lub nie skoncentrowany w danym momencie nadzieje się z pewnością.
Rozumiem chęć zapewnienia drożności drogi rowerowej, ale bez przesady...Może jeszcze niech dadzą tam zasieki, wykopią rów i ustawią działa przeciw parkującym autom...
mandraghora kobieta

mandraghora
Dodane 07-07-2014 09:47 RE: Polska myśl techniczna...
Oj robicie aferę z powodu słupków.... Przecież krakowska myśl techniczna ZIKITU (mówiąca o tym, że słupek na środku ścieżki rowerowej nie szkodzi, ba, może nawet pomaga bo rozdziela potoki rowerzystów na prawo i lewo i dzięki temu nie zderzają się czołowo) ma długie tradycje. Czyżbyście zapomnieli o nowoczesnym rozwiązaniu na końcu ścieżki rowerowej na Bora Komorowskiego? Co tam słupek do pasa, latarnia miejska, ot, co! Dzięki słupkom na JPII wyeliminuje się tych co stanowią niebezpieczeństwo dla siebie i innych (brak koncentracji lub umiejętności), udrożni się ruch (panie na prawo, panowie na lewo) i zapewni odrobinę adrenaliny na nudnej, prostej i - mam nadzieję - równej ścieżce. Vivat ZIKIT!

adrenalina? pół kilo poproszę :)

pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Dodane 07-07-2014 20:05 RE: Polska myśl techniczna...
Byłem i zobaczyłem z bliska.
Celem tych słupków jest ograniczenie populacji rowerzystów. Te słupki są wetknięte w sam środek drogi. I nie tylko w tym miejscu, w innych też się plenią.
A tak to wygląda z bliska:

Słupki, więcej słupków:

Dwa Pi Er

Edytowane przez pe_pawel dnia 07-07-2014 20:06
Kresowiak mężczyzna

Kresowiak
Miejscowość: Nowa Huta
Dodane 07-07-2014 20:12 RE: Polska myśl techniczna...
czekam z niecierpliwością, aż ktoś się nadzieje na słupek brzuchem lub głową i zacznie się hałas medialny

A tak na poważnie, to wystarczy że pieszemu coś odbije, zacznie biec na tramwaj i rowerzysta nie ma gdzie zjechać bo słupki przy drodze, a jak nie one, to niespodzianka na środku drogi.

Już wiem którędy nie jeździć.
Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 07-07-2014 20:47 RE: Polska myśl techniczna...
Z pewnością prędzej czy później te słupki zostaną usunięte. Zostanie po nich załatana nowa droga rowerowa. Czy w końcu zaczniemy pociągać do odpowiedzialności matołów projektujących i akceptujących takie buble? Podobnie jak krawężniki w poprzek dróg rowerowych na skrzyżowaniach z ulicami. Ciekawe czemu podobnych krawężników nie wytyczna się w poprzek ulic...
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 07-07-2014 22:16 RE: Polska myśl techniczna...
Z tego co widzę na zdjęciu, to słupki nie są na środku ścieżki rowerowej, tylko z boku, ograniczając ją i uniemożliwiając wjazd samochodom. I bardzo dobrze, że są. RB

Już Paweł wkleił wyraźne fotki na których widać że słupki:

1. są centralnie na środku - dzisiaj oglądałem specjalnie jeszcze
2. są bardzo niskie
3. nie są odblaskowe
4. ulica taka jak Mogilska jest oświetlona wyłącznie pod auta - żadnych lamp nad alejką nie ma i nie będzie
5. proponuję kupić lampkę za 20 zł i jechać po Krakowie - pomijając słupki człowiek wjedzie w 20 innych rzeczy i nie mówię tutaj o kimś kto wsiada na rower raz do roku ale właśnie ci co jeżdżą jeżdżą zazwyczaj szybciej
6. w ŻADNYM innym miejscu w Krakowie ścieżki rowerowe nie są tak idiotycznie "ochraniane" przed samochodami

Jak ktoś nie umie jeździć na rowerze to niech się po prostu nauczy A jak jest osobą niewidomą to nich jeździ na tandemie, oczywiście na tylnym siodełku. Argument "nocny" też mnie nie przekonuje. Kraków jest oświetlony nocą, poza tym najtańsza (ale zupełnie przyzwoicie świecąca) lampka kosztuje kilkanaście zł. .RB

I Ty to piszesz Robert - aż wstyd. Kraków jest jednym z najgorzej oświetlonych miasta - mówimy tutaj ścieżkach rowerowych.
Poza tym setki doświadczonych rowerzystów jeżdżą po mieście i znajdź mi 5, którzy powiedzą że to dobry pomysł ...

Też jestem zdania że po oddaniu ulicy po remoncie będzie petycja o usunięcie - jak nie wcześniej.

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 08-07-2014 07:55 RE: Polska myśl techniczna...
Na szczęście nie musimy tylko narzekać na polską myśl techniczną :https://www.kickstarter.com/pr…e-of-the-future

cały rower 10,7 kg.
mandraghora kobieta

mandraghora
Dodane 08-07-2014 11:54 RE: Polska myśl techniczna...
Paweł, piękne są te foty! Jeszcze dokładnie widać, że pocięli nawierzchnię ścieżki żeby powstawiać te słupki. Genialne! Niestety jednak nie odosobnione. Nie wiem kto szkolił ZIKIT w zakresie projektowania i przepisów dot. znakowania, ale kolejne genialne wariacje projektanta spotkałam wczoraj. Oto wyjazd ze ścieżki Bora Komorowskiego (za tą feralną latarnią). O ile zamienienie betonowych separatorów które tam stały na słupki uważam za dobry pomysł, o tyle ustawienie jednego z nich na lewoskręcie - wjeździe z ulicy na ścieżkę i do tego jeszcze między wysepkami to już trochę przesada.

marekw mężczyzna

Dodane 11-07-2014 08:23 RE: Polska myśl techniczna...
Dziś widziałem kolejne 6 lub 8 słupków bliżej KWP. Do tego odnoszę wrażenie, że na odcinku kilkudziesięciu metrów ścieżki i tak nie będzie.
Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 11-07-2014 12:08 RE: Polska myśl techniczna...
cóż, prawdopodobnie część rowerzystów-ekologów traktuje ścieżki rowerowe jak chodniki tylko z innym oznaczeniem. Jeżdżą niewiele szybciej niż przechodzień, więc słupki im nie przeszkodzą, bo będą go długo mijać...

Wg mnie tą ścieżką powinno się puścić najbliższą masę krytyczną. Szpitale na Kopernika są blisko, więc karetki powinny nadążyć ze zwożeniem rannych ;)
marekw mężczyzna

Dodane 23-10-2014 10:09 RE: Polska myśl techniczna...
Znów miałem dziś nieprzyjemność przejechać od KWP do ronda mogilskiego. Okazuje się, że zrobili krawężniki na ścieżce o wysokości około 5 cm a nie powinny przekraczać 1 cm ztcp.
Do tego o braku ostatnich 15 m ścieżki nie wspomnę.
mandraghora kobieta

mandraghora
Dodane 23-10-2014 20:31 RE: Polska myśl techniczna...
za to dobra wiadomość jest taka że kończą ścieżkę na Andersa, dzięki czemu ciąg Bora-Komorowskiego - Plac Centralny będzie kompletny.

Skocz do Forum: