Biała droga
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| Bystry Posty: 52 Miejscowość: Kraków Dołączył: 19 lip 06 |
|
|
hej Białej drogi de facto już nie ma. Około rok temu pojawił się tam paskudny bruk. Mniej więcej z 2-3 miesiące temu ustawiono od strony ulicy Starowolskiej zakaz wjazdu (domyślam się, że dla rowerów również ponieważ nie ma tam żadnej informacji) czyli, że można zjeżdżać ale gdyby się niebiescy uparli to mogliby nam mandaty lepić za podjeżdżanie. Od pewnego czasu również zaczęto przy "białej drodze" niwelować teren czyli domyślam się, że staną tam domy. Możliwe, że ewentualna budowa w tym miejscu może całkowicie zamknąć tą drogę. Powiem wprost chcę zrobić dym, mam pytanie czy wg Was jest sens? jeśli mają już pozwolenia budowlane to po ptokach ale jak tylko wz to jest szansa. Poza tym może przynajmniej się wyegzekwuje możliwość przejazdu zgodnie z prawem w obu kierunkach. Mogę ten temat podpowiedzieć dziennikarce z Gaz. Wyborczej plus złożyć interpelacje z wnioskiem o wyjasnienia. Pozdro Paweł Aha btw dróg rowerowych. Użerałem się cały rok o wybudowanie brakującego odcinka drogi rowerowej przy Tynieckiej wzdłuz Skałek. Jest wydana juz wz teraz kzk stara się o zatwierdzenie projektu budowlanego i jeśli pójdzie wszystko ok (no na 95%) to na wiosnę ruszy tam budowa![]() |
|
|
| |
| dziczek Posty: 963 Dołączył: 18 kwi 06 |
|
|
Brawo, brawo! Świetna sprawa z tą Tyniecką! Jeśli zaś chodzi o "białą drogę" to myślę, że warto drążyć temat. Team Jubilat Polska | |
| Edytowane przez dziczek dnia 18-09-2007 16:27 | |
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
Również zauważyłem jakieś podejrzane wyrównywanie terenu/ ogołocenie skarpy z drzew. Chrońmy "białą drogę" ! Przecież na krótki jesienne popołudniowe wyjazdy przejazd przez Sikornik jest świetną przystawką lub podwieczorkiem do dania głównego - Lasku Wolskiego. Oprócz tego jest dobrą, mocną wstawką (500m podjazdu 11%) rokrocznie na koniec krakowskiego maratonu, co to byłby za maraton w Krakowie bez końcowego podjazdu białą drogą .
Pozdrawiam |
|
|
| |
| superMario Posty: 640 Miejscowość: krakow Dołączył: 18 sie 06 |
|
z ta budowa o ktorej mowisz to gdzies juz to slyszalem i jest to bardzo przykra sprawa -jesli masz mozliwosci sprawdzania archwiwum czy bog wie czego to zawsze warto szukac co i dlaczego?a co do sciezki rowerowej na Tynieckiej to chyba marzenie calego Krakowa, choc osobiscie twierdze ze powinny byc tam znaki o ruchu rowerowym bo odcinek jest bardzo niebezpieczny A jesli juz rozmawiamy o sciezkach rowerowych to czy nie warto by zrobic wytycznych pasow polaczen i tp. po drugiej stronie wisly? (mowa tu o bulwarach od strony Podgorza) | |
| Edytowane przez superMario dnia 18-09-2007 16:09 | |
|
| |
pocio ![]() Posty: 3929 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 wrz 06 |
|
|
sądzę, że tanim kosztem (farba) można wyznaczyć ścieżkę rowerową po bulwarach wiślanych od strony Podgórza. Co do Białej Drogi to jest to przykra sprawa. połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
Luki ![]() Posty: 2502 Miejscowość: Kraków Dołączył: 27 mar 06 |
|
Powiem wprost chcę zrobić dym, mam pytanie czy wg Was jest sens? Zawsze jest sens walczyć o Białą Drogę. A Sikornik to miejsce święte. co do sciezki rowerowej na Tynieckiej to chyba marzenie calego Krakowa, choc osobiscie twierdze ze powinny byc tam znaki o ruchu rowerowym bo odcinek jest bardzo niebezpieczny Co Ty gadasz Marzeniem to jest około 100-120km dróg rowerowych, plus "niewidzalna infrastruktura rowerowa" czyli przyjazne drogi z ograniczeniem 30km/h, małe ronda, strefy uspokojonego ruchu itp. Tyniecka to powinna być już dawno oddana...A jesli juz rozmawiamy o sciezkach rowerowych to czy nie warto by zrobic wytycznych pasow polaczen i tp. po drugiej stronie wisly? (mowa tu o bulwarach od strony Podgorza) Do 2015 roku raczej powstanie droga rowerowa od mostu Koltarskiego do mostu Dębnickiego. Wyznaczanie drogi rowerowej tam teraz nie jest potrzebne, gdyż jest tam alejka podpadająca pod drogi/ulice przyjazne dla rowerów, a po drugie nie ma tam zadnych dróg rowerowych w celach zorganizowania skrzyżowań, przejazdów rowerowych (to nastąpi dopiero do 2010r i 2015r) |
|
|
| |
| Zbawiec Posty: 4 Miejscowość: Wierzchowie Dołączył: 18 wrz 07 |
|
No niestety w Krakowie buduje się wszystko i wszędzie, niezwracacając uwagi na jakiekolwiek względy estetyczne...lepiej zabudować ciekawą rekreacyjnie okolice tzn Biała Droge niż wydać pozwolenie na remont lub przebudowe szkieletu na Mogilskim "musi nawiązywać sylwetką do kościołów krakowskich" tak twierdzi pan Janczykowski, a Tobie Pawle gratuluje walki o ścieżki rowerowe bo inni Nasi radni z PO też to obiecywali a jakoś nie widzę ich szczególnej aktywności w tej sprawie.![]() A tak pozatym witam wszystkich forumowiczów Jestem bratem Myszki i niektórzy zapewne mnie znają![]() |
|
|
| |
| dziczek Posty: 963 Dołączył: 18 kwi 06 |
|
Witamy na rowerowaniu
Team Jubilat Polska |
|
|
| |
|
|
Hej Złożyłem w środę inrepelację w sprawie białej drogi - za 3 tygodnie będzie odpowiedź to Was zapoznam ![]() Pozdrawiam Paweł |
|
|
| |
| elawinia Posty: 920 Miejscowość: Kraków Dołączyła: 8 mar 06 |
|
Super, w takim razie czekamy |
|
|
| |
|
|
hej Trochę zapomniałem sobie o sprawie a mam od dawna odpowiedź: http://dt.bip.krakow.pl/interp…_2007-09-26.PDF Sytuacja jest trochę idiotyczna - droga brukowa powstała na zlecenie rady dzielnicy... Powiem Wam, że zupełne realne byłoby do przeforsowania zdjęcie tego bruku pytanie czy nie wybuchła by większa awantura w mediach...? Co sądzicie? A tak w ogóle jak widzicie zainteresowanie sprawą się przydało ponieważ ewidentnie widać, że ktoś tam miał ochotę na inwestycję w tym miejscu. Pozdro Paweł |
|
|
| |
| pit Posty: 1619 Dołączył: 9 sty 06 |
|
No nieźle Bystry sprawa ewidentna Śmieszy mnie w szczególności powód budowy tej drogi podany w piśmie "w celu odbywania corocznego biegu „Śladem Panien Zwierzynieckich”. Wiadomo przecież, że bieg ten z nazwy jest biegiem przełajowym i jak do tej pory nie uczestniczyło w nim więcej niż 50-60 osób ![]()
|
|
|
| |
|
|
co do chybionych inwestycji to sam w zeszłym roku niszczyłem świeżo zrobiony przez dzielnicę chodnik bo nie popatzryli, że od kilku lat w tym miejscu na ZUTpie jest kabel do położenia. Ja bym byl za zdjęciem płyt. połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
gruby neeq ![]() Posty: 291 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 wrz 06 |
|
|
Ja tez bylbym za zdjeciem kostek ale nie widze sposobu by przywrócic stan bialej drogi przed polozemniem kostki. Szkoda bo byl to dobry odcinek techniczy szczegolnie jesli chodzi o podjazd.
i coz pan zrobisz?... http://www.youtube.com/watch?v=zhxFFUSLs8c%5D" | |
| Edytowane przez gruby neeq dnia 26-03-2008 17:30 | |
|
| |
| Tom Posty: 185 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 sty 06 |
|
| Zdejmując kostkę niestety nie uzyska się już dawnej ulubionej "Białej Drogi" choć każdy by sobie tego pewnie życzył....eh szkoda.... Pytanie pozostaje - czy warto....? | |
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
Sądzę, że jednak z biegiem czasu wróciła by do swojej dawnej postaci. A początkowo byłaby jedynie trochę bardziej sypka. Z czasem grawitacja, aura, piesi i rowerzyści ściągali by kamyczki coraz niżej aż na wierzch wróciły by wapienne skałki. A kostkę można położyć w jakimś bardziej tego wymagającym miejscu póki jeszcze jest w dobrym stanie .
Pozdrawiam |
|
|
| |
| mt_jr Posty: 478 Miejscowość: kraków Dołączył: 1 paź 06 |
|
IMHO ta kostka jest tak "wspaniale" położona, że nawierzchnia wróci do pierwotnego stanu szybciej niż nam się wydaje
http://www.xouted.com - zobacz nową wersję mojego bloga! |
|
|
| |
spinoza ![]() Posty: 1419 Miejscowość: Kraków - Kliny Dołączył: 7 sie 06 |
|
...będzie namiastka zjazdu po "telewizorach" ...
Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama. |
|
|
| |
|
IMHO ta kostka jest tak "wspaniale" położona, że nawierzchnia wróci do pierwotnego stanu szybciej niż nam się wydaje jak ja ukladali to prognozowalem. W tym miejscu nic dłużej sie nie utrzyma chyba że zrobi się murki oporowe co kilka metrów. połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama | |
| Edytowane przez pocio dnia 26-03-2008 21:58 | |
|
| |
| skolioza Posty: 951 Dołączył: 27 cze 06 |
|
|
Apropos - od strony Zakamycza znika pod wyrównanym żwirem kolejny podjazd... ciekawe co na górę położą...
www.RetroMTB.pl http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |
teraz kzk stara się o zatwierdzenie projektu budowlanego i jeśli pójdzie wszystko ok (no na 95%) to na wiosnę ruszy tam budowa
.
-jesli masz mozliwosci sprawdzania archwiwum czy bog wie czego to zawsze warto szukac co i dlaczego?
Marzeniem to jest około 100-120km dróg rowerowych, plus "niewidzalna infrastruktura rowerowa" czyli przyjazne drogi z ograniczeniem 30km/h, małe ronda, strefy uspokojonego ruchu itp. Tyniecka to powinna być już dawno oddana...
Śmieszy mnie w szczególności powód budowy tej drogi podany w piśmie