Tragedia na drodze

Autor Wiadomość
Leslaw mężczyzna

Leslaw
Miejscowość: Kraków
Dodane 14-01-2008 14:25 Tragedia na drodze
:(
tragiczny wypadek rowerzystów na drodze
Bardzo smutna sprawa,śmierć rowerzysty na drodze a drugi w ciężkim stanie.
Akurat ze Zbyszkiem Jędrzejczakiem często się ścigam na trasach maratonów.
Mam nadzieję ,że wyjdzie z tego.
Tutaj przyjaciele i znajomi zmarłego tragicznie Marka wspominają jego osobę, a Zbyszkowi życzą powrotu do zdrowia :rowerowy Poznań
Edytowane przez Leslaw dnia 14-01-2008 17:28
superMario mężczyzna

Miejscowość: krakow
Dodane 14-01-2008 16:32 RE: Tragedia na drodze
-wyrazy wspolczucia...:(

-zawsze jak jezdze po ruchliwej szosie to serce mi bije mocniej
-gdy mnie potracil samochod do dzis pamietam ten metaliczny dzwiek i plaskniecie ktore oddaje upadek na asfalt, poczulem sie tak, jak by ktos targnol na moje zycie celowo, tymbardziej ze kierowca uciekl...
furman mężczyzna

furman
Dodane 14-01-2008 16:40 RE: Tragedia na drodze
Dlatego właśnie niekiedy warto pokręcić na dywanie :)..zwłaszcza gdy mgła,ciemno i ślisko.
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 14-01-2008 20:07 RE: Tragedia na drodze
Leslaw napisał/a:
Mam nadzieję ,że wyjdzie z tego.

Niestety, nie:
Drzastwa napisał: nahttp://www.zico-skating.com/fo….php?f=7&t=2379
Zbyszkowi umarł korzen mozgu zona zgodziła sie aby go odłonczyli organy jego moga komus uratowac zycie

:(

Zdarzenie miało miejsce o 14:00 na prostej drodzehttp://www.poznan.policja.gov.pl/?a=2891

Pozdrawiam :)
Axi

elawinia kobieta

elawinia
Dodane 14-01-2008 21:09 RE: Tragedia na drodze
smutne wieści przyniósł dzisiejszy dzień :(
skolioza mężczyzna

skolioza
Dodane 14-01-2008 21:14 RE: Tragedia na drodze
furman napisał/a:
Dlatego właśnie niekiedy warto pokręcić na dywanie :)..zwłaszcza gdy mgła,ciemno i ślisko.

Możesz zmniejszyć ryzyko ale i tak nie wiesz co Ci pisane...

Nie znałem żadnego z tragicznie zmarłych, ale takie smutne wiadomości nigdy nie pozostają obojętne...

www.RetroMTB.pl
pierwsza polska strona o kultowym sprzęcie

http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts
RetroMTB na Facebooku

Leslaw mężczyzna

Leslaw
Dodane 14-01-2008 22:19 RE: Tragedia na drodze
[*][*][*]
Bystry mężczyzna

Dodane 15-01-2008 11:07 RE: Tragedia na drodze
Straszne, wyrazy współczucia dla ich rodzin. W jednej chwili dwa życia skasował skurczybyk...
Oprócz nudy to drugi powód dla którego nie lubię szosy.

Pozdrawiam
Paweł
MiśQ mężczyzna

MiśQ
Dodane 15-01-2008 19:04 RE: Tragedia na drodze
Oczywiście wielka strata!
Nie wiadomo jednak, czy kierowca jest w 100% winny (na pewno nim kierował i wiedział czym jedzie). Jak dla mnie to ten samochód nie powinien już dawno jeździć po drogach, ale pewnie diagnosta na "badaniach" wziął w łapę i podbił dowód rejestracyjny.:[
Chciwość i głupota ludzka nie zna granic, a dwóch niczemu niewinnych ludzi nie żyje!

Grunt to nie przemęczać się!
Nie hamuj k...!! :)

Edytowane przez MiśQ dnia 15-01-2008 19:12
Kubak mężczyzna

Kubak
Miejscowość: Kraków-Zielonki
Dodane 16-01-2008 11:59 RE: Tragedia na drodze
Tak ja też mam taki odruch - nauczony doświadczeniem - że od razu myślę o polskich kierowcach. Niestety nie tylko u nas zdarzają się takie wypadki. Wiadomość z dzisiaj

Куба

buli mężczyzna

buli
Dodane 16-01-2008 12:46 RE: Tragedia na drodze
To straszne! :(
Wszyscy musimy bardzo uwazac i myslec za siebie i przede wszystkim za kierowcow!! W poniedzialek zostalem prawie potracony przez jakis mniejszy samochod dostawczy! Kierowcy sie nie spodobalo, ze wyminalem go w korku do swiatel. Jak mnie wyprzedzal, to otarl sie bokiem samochodu o mnie, prawie wywracajac... :[
W takich chwilach naprawde rece czlowiekowi opadaja! Przeciez rowerzysta nie ma zadnych szans z jakimkolwiek samochodem! Czy naprawde niektorych popier... kierowcow podnieca ta przewaga i musza ja okazywac??!!
MiśQ mężczyzna

MiśQ
Dodane 16-01-2008 16:21 RE: Tragedia na drodze
buli napisał/a:
Czy naprawde niektorych popier... kierowcow podnieca ta przewaga i musza ja okazywac??!!

Jestem kierowcą zawodowym od 12 lat i jeżdżę tylko po Krakowie. Staram się zawsze uważać na rowerzystów, ale jak widzę co często rowerzyści wyrabiają to też ręce opadają. A do tego jeszcze widzę ludzi jadących skuterami po chodniku z dość dużą prędkością ćwicząc slalom pomiędzy pieszymi.:[ Policja śpi albo "wlepia" mandaty źle zaparkowanym samochodom - samochody nie uciekną, nie trzeba ich gonić!B)
No cóż, możemy sobie tylko wymieniać poglądy.

buli mężczyzna

buli
Dodane 16-01-2008 18:00 RE: Tragedia na drodze
Oczywiscie kazdy kija ma dwa konce! Sam jezdze autem dosc duzo po miescie (ok. 10 tys. rocznie), ale trzeba zdac sobie sprawe z bardzo prostego faktu: rowerzysta nie ma zadnych szans z samochodem!! Ostre zderzenie pomiedzy tymi dwoma skonczy sie prawdopodobnie smiercia bikera i wgniecionym blotnikiem w samochodzie... :|
Co do jazdy skuterami i motocyklami (:o) po chodnikach, to trudno sie z Toba nie zgodzic! Ja nawet rowerem prawie nigdy po chodniku nie jezdze...
MiśQ mężczyzna

MiśQ
Dodane 16-01-2008 19:06 RE: Tragedia na drodze
buli napisał/a:
Oczywiscie kazdy kija ma dwa konce! Ostre zderzenie pomiedzy tymi dwoma skonczy sie prawdopodobnie smiercia bikera i wgniecionym blotnikiem w samochodzie... :|

Ja Ciebie rozumiem, masz rację. Ale jak tu wyhamować w miejscu, gdy nagle rowerzysta wjeżdża przed zderzak (dotyczy również pieszych!)?

skrzynia mężczyzna

skrzynia
Miejscowość: bikegaraż
Dodane 16-01-2008 20:34 RE: Tragedia na drodze
W miejscu się raczej nie da wyhamować ale w takim przypadku to jest wymuszenie pierwszeństwa przez pieszego/rowerzystę i jest sam sobie winien. A głównym grzechem kierowców jest IMHO nieprzepisowe wyprzedzanie, gdzie zamiast 1m odstępu jest to często 10cm lub mniej...
Luki mężczyzna

Luki
Dodane 16-01-2008 21:06 RE: Tragedia na drodze
skrzynia napisał/a:
W miejscu się raczej nie da wyhamować ale w takim przypadku to jest wymuszenie pierwszeństwa przez pieszego/rowerzystę i jest sam sobie winien. A głównym grzechem kierowców jest IMHO nieprzepisowe wyprzedzanie, gdzie zamiast 1m odstępu jest to często 10cm lub mniej...

Dokładnie tak. Poza tym należy dostosować prędkość do warunków panujących w danym miejscu i sytuacji oraz do swoich umiejętności.
MiśQ mężczyzna

MiśQ
Dodane 16-01-2008 22:13 RE: Tragedia na drodze
Lukas napisał/a:
skrzynia napisał/a:

Dokładnie tak. Poza tym należy dostosować prędkość do warunków panujących w danym miejscu i sytuacji oraz do swoich umiejętności.

Oczywiście, bo nikomu nie chce się wyhamowywać i wyprzedza rowerzystę oraz wymija się z jadącym z przeciwka samochodem. Po prostu na trzeciego!
Najgorsze jest to, że większość kierowców wie o tym, ale robią po swojemu.

kasia kobieta

Dodane 16-01-2008 22:28 RE: Tragedia na drodze
A ja widzialam na wlasne oczy, jak pewien rowerzysta uprawia slalom na zatloczonych Alejach na granicy rozsadku. Ten rowerzysta to doswiadczony kierowca samochodowy, a dalej zamilcze...taktaktak
Kubak mężczyzna

Kubak
Miejscowość: Kraków-Zielonki
Dodane 16-01-2008 22:43 RE: Tragedia na drodze
Lukas napisał/a:
(...)dostosować prędkość (...)do swoich umiejętności.

No właśnie 99 % kierowców uważa, że 10 cm od rowerzysty to i tak 9 cm za dużo w stosunku do jego umiejętności, a Hołek, czy inny Kuzaj to mogliby się od nich uczyć jak się jeździ...

Куба

Tom mężczyzna

Tom
Dodane 16-01-2008 23:02 RE: Tragedia na drodze
kasia napisał/a:
A ja widzialam na wlasne oczy, jak pewien rowerzysta uprawia slalom na zatloczonych Alejach na granicy rozsadku. Ten rowerzysta to doswiadczony kierowca samochodowy, a dalej zamilcze...taktaktak

A ja się domyślam kto to taki....
Skocz do Forum: