Tragedia na drodze
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
Leslaw ![]() Posty: 3705 Miejscowość: Kraków Dołączył: 19 lip 06 |
|
![]() tragiczny wypadek rowerzystów na drodze Bardzo smutna sprawa,śmierć rowerzysty na drodze a drugi w ciężkim stanie. Akurat ze Zbyszkiem Jędrzejczakiem często się ścigam na trasach maratonów. Mam nadzieję ,że wyjdzie z tego. Tutaj przyjaciele i znajomi zmarłego tragicznie Marka wspominają jego osobę, a Zbyszkowi życzą powrotu do zdrowia :rowerowy Poznań | |
| Edytowane przez Leslaw dnia 14-01-2008 17:28 | |
|
| |
| superMario Posty: 640 Miejscowość: krakow Dołączył: 18 sie 06 |
|
-wyrazy wspolczucia...![]() -zawsze jak jezdze po ruchliwej szosie to serce mi bije mocniej -gdy mnie potracil samochod do dzis pamietam ten metaliczny dzwiek i plaskniecie ktore oddaje upadek na asfalt, poczulem sie tak, jak by ktos targnol na moje zycie celowo, tymbardziej ze kierowca uciekl... |
|
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
Dlatego właśnie niekiedy warto pokręcić na dywanie ..zwłaszcza gdy mgła,ciemno i ślisko.
|
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
Leslaw napisał/a: Niestety, nie: Drzastwa napisał: nahttp://www.zico-skating.com/fo….php?f=7&t=2379 ![]() Zdarzenie miało miejsce o 14:00 na prostej drodzehttp://www.poznan.policja.gov.pl/?a=2891 Pozdrawiam |
|
|
| |
| elawinia Posty: 920 Miejscowość: Kraków Dołączyła: 8 mar 06 |
|
smutne wieści przyniósł dzisiejszy dzień |
|
|
| |
| skolioza Posty: 951 Dołączył: 27 cze 06 |
|
furman napisał/a: Możesz zmniejszyć ryzyko ale i tak nie wiesz co Ci pisane... Nie znałem żadnego z tragicznie zmarłych, ale takie smutne wiadomości nigdy nie pozostają obojętne... www.RetroMTB.pl http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts |
|
|
| |
Leslaw ![]() Posty: 3705 Miejscowość: Kraków Dołączył: 19 lip 06 |
|
| [*][*][*] | |
|
| |
| Bystry Posty: 52 Miejscowość: Kraków Dołączył: 19 lip 06 |
|
|
Straszne, wyrazy współczucia dla ich rodzin. W jednej chwili dwa życia skasował skurczybyk... Oprócz nudy to drugi powód dla którego nie lubię szosy. Pozdrawiam Paweł |
|
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
|
Oczywiście wielka strata! Nie wiadomo jednak, czy kierowca jest w 100% winny (na pewno nim kierował i wiedział czym jedzie). Jak dla mnie to ten samochód nie powinien już dawno jeździć po drogach, ale pewnie diagnosta na "badaniach" wziął w łapę i podbił dowód rejestracyjny. Chciwość i głupota ludzka nie zna granic, a dwóch niczemu niewinnych ludzi nie żyje! Grunt to nie przemęczać się! | |
| Edytowane przez MiśQ dnia 15-01-2008 19:12 | |
|
| |
Kubak ![]() Posty: 2452 Miejscowość: Kraków-Zielonki Dołączył: 21 mar 07 |
|
|
Tak ja też mam taki odruch - nauczony doświadczeniem - że od razu myślę o polskich kierowcach. Niestety nie tylko u nas zdarzają się takie wypadki. Wiadomość z dzisiaj
Куба |
|
|
| |
| buli Posty: 736 Dołączył: 16 sty 08 |
|
To straszne! ![]() Wszyscy musimy bardzo uwazac i myslec za siebie i przede wszystkim za kierowcow!! W poniedzialek zostalem prawie potracony przez jakis mniejszy samochod dostawczy! Kierowcy sie nie spodobalo, ze wyminalem go w korku do swiatel. Jak mnie wyprzedzal, to otarl sie bokiem samochodu o mnie, prawie wywracajac... W takich chwilach naprawde rece czlowiekowi opadaja! Przeciez rowerzysta nie ma zadnych szans z jakimkolwiek samochodem! Czy naprawde niektorych popier... kierowcow podnieca ta przewaga i musza ja okazywac??!! |
|
|
| |
|
buli napisał/a: Jestem kierowcą zawodowym od 12 lat i jeżdżę tylko po Krakowie. Staram się zawsze uważać na rowerzystów, ale jak widzę co często rowerzyści wyrabiają to też ręce opadają. A do tego jeszcze widzę ludzi jadących skuterami po chodniku z dość dużą prędkością ćwicząc slalom pomiędzy pieszymi. Policja śpi albo "wlepia" mandaty źle zaparkowanym samochodom - samochody nie uciekną, nie trzeba ich gonić!![]() No cóż, możemy sobie tylko wymieniać poglądy. Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
| buli Posty: 736 Dołączył: 16 sty 08 |
|
Oczywiscie kazdy kija ma dwa konce! Sam jezdze autem dosc duzo po miescie (ok. 10 tys. rocznie), ale trzeba zdac sobie sprawe z bardzo prostego faktu: rowerzysta nie ma zadnych szans z samochodem!! Ostre zderzenie pomiedzy tymi dwoma skonczy sie prawdopodobnie smiercia bikera i wgniecionym blotnikiem w samochodzie... ![]() Co do jazdy skuterami i motocyklami ( ) po chodnikach, to trudno sie z Toba nie zgodzic! Ja nawet rowerem prawie nigdy po chodniku nie jezdze... |
|
|
| |
|
buli napisał/a: Ja Ciebie rozumiem, masz rację. Ale jak tu wyhamować w miejscu, gdy nagle rowerzysta wjeżdża przed zderzak (dotyczy również pieszych!)? Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
| skrzynia Posty: 566 Miejscowość: bikegaraż Dołączył: 29 lip 06 |
|
| W miejscu się raczej nie da wyhamować ale w takim przypadku to jest wymuszenie pierwszeństwa przez pieszego/rowerzystę i jest sam sobie winien. A głównym grzechem kierowców jest IMHO nieprzepisowe wyprzedzanie, gdzie zamiast 1m odstępu jest to często 10cm lub mniej... | |
|
| |
Luki ![]() Posty: 2502 Miejscowość: Kraków Dołączył: 27 mar 06 |
|
skrzynia napisał/a: Dokładnie tak. Poza tym należy dostosować prędkość do warunków panujących w danym miejscu i sytuacji oraz do swoich umiejętności. |
|
|
| |
|
Lukas napisał/a: Oczywiście, bo nikomu nie chce się wyhamowywać i wyprzedza rowerzystę oraz wymija się z jadącym z przeciwka samochodem. Po prostu na trzeciego! Najgorsze jest to, że większość kierowców wie o tym, ale robią po swojemu. Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
| kasia Posty: 282 Dołączyła: 29 wrz 06 |
|
A ja widzialam na wlasne oczy, jak pewien rowerzysta uprawia slalom na zatloczonych Alejach na granicy rozsadku. Ten rowerzysta to doswiadczony kierowca samochodowy, a dalej zamilcze...![]() ![]() ![]() |
|
|
| |
Kubak ![]() Posty: 2452 Miejscowość: Kraków-Zielonki Dołączył: 21 mar 07 |
|
Lukas napisał/a: No właśnie 99 % kierowców uważa, że 10 cm od rowerzysty to i tak 9 cm za dużo w stosunku do jego umiejętności, a Hołek, czy inny Kuzaj to mogliby się od nich uczyć jak się jeździ... Куба |
|
|
| |
| Tom Posty: 185 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 sty 06 |
|
kasia napisał/a: A ja się domyślam kto to taki.... |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

..zwłaszcza gdy mgła,ciemno i ślisko.

) po chodnikach, to trudno sie z Toba nie zgodzic! Ja nawet rowerem prawie nigdy po chodniku nie jezdze...