Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.

Autor Wiadomość
woockash mężczyzna

Dodane 27-06-2008 11:04 Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Wygląda na to, że znowu ruszyła doroczna akcja "Bezpieczny rowerzysta". Dziś rano na Piastowskiej, na przeciw "Osady 2000" zatrzymał mnie policjat. Pytał o światełka - miałem, choć nie mógł uwierzyć, że te małe klipsy mogą świecić. Chciał też, żebym pokazał mój dzwonek ale się wstydziłem. Jak to tak wyciągnąć dzwonek na ulicy? Powiedział, że kodeks drogowy wymaga posiadanie dzwonka i że on ma gwiezdek i może mi go pokazać. Ale nie byłem zainteresowany oglądaniem gwizdka pana policjanta. Skończyło się na pouczeniu. Szybko oddaliłem się, dociskając na wszelki wypadek pośladki do siodełka.
Tak więc bądzcie gotowi na kontrolę dzwonków.
vol7 mężczyzna

Miejscowość: s
Dodane 27-06-2008 11:18 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Jak jeżdżę po ulicy to przecież i tak kierowca go nie usłyszy, więc po co mi on?
Kocur mężczyzna

Kocur
Miejscowość: Kraków
Dodane 27-06-2008 11:44 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Rowerzystę obowiązują go przepisy prawa o ruchu drogowym. Musi ich przestrzegać, by nie ulec wypadkowi i nie spowodować kolizji. Jednak rowerzyści - jedni świadomie, a większość z niewiedzy - łamią wiele zakazów i nakazów.

Przypominamy podstawowe zasady wynikające z kodeksu drogowego.

Kodeks drogowy w art. 33 jasno określa: rowerzysta musi korzystać z istniejącej drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych. Korzystając z tej drugiej, powinien zachować szczególną ostrożność i - uwaga! - jest zobowiązany ustępować miejsca pieszym (tylko na ścieżce rowerowej to rowerzysta ma pierwszeństwo). A jak się zachować, gdy nie ma drogi rowerowej? Wtedy rowerzysta powinien w pierwszej kolejności korzystać z pobocza, pamiętając o zasadzie nakazującej rezygnację z jazdy poboczem, jeśli utrudniłaby ona poruszanie się pieszych lub gdy pobocze nie nadaje się do jazdy. Dopiero gdy nie może skorzystać z pobocza, rowerzysta powinien jechać prawą stroną jezdni. Nie wolno mu jeździć po autostradzie ani po drodze przeznaczonej wyłącznie dla samochodów.

Z dzieckiem?

Dziecko, które ma mniej niż 7 lat, przewozimy na rowerze w specjalnym siodełku zapewniającym bezpieczną jazdę. Warto wiedzieć, że rowerzysta wiozący dziecko musi mieć co najmniej 17 lat. Jeśli rowerzysta opiekuje się dzieckiem w wieku do lat 10, które również porusza się na rowerze, powinno jechać ono z przodu, by można było mieć nad nim kontrolę. W takiej sytuacji wolno jechać po chodniku, ale powoli, z zachowaniem szczególnej ostrożności. Nie wolno jednak zapominać o tym, że pierwszeństwo na chodniku ma pieszy! Jeśli jazda z dzieckiem musi odbywać się po ulicy (nie ma ścieżki rowerowej, pobocza, chodnika lub możliwości korzystania z nich), jedziemy lewą stroną jezdni, zachowując się tak, jak pieszy, czyli zajmując miejsce jak najbliżej krawędzi i ustępując miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.

Po chodniku?

Generalnie obowiązuje zakaz poruszania się rowerem po chodniku, są jednak wyjątki. Pierwszy to opieka rowerzysty nad dzieckiem jadącym na rowerze. Drugi to sytuacja, gdy na jezdni dozwolona jest prędkość większa niż 50 km/h, a chodnik ma co najmniej 2 m szerokości. A ponieważ po godz. 23. w większości miast dozwolona prędkość to 60 km/h, w praktyce w nocy jesteśmy uprawnieni do jazdy po wielu chodnikach. Nic innego - ani dziury w jezdni, ani lód, ani mgła - nie uprawnia do jazdy po chodniku. Gdy więc widzimy rowerzystów lawirujących między umykającymi w popłochu przechodniami, wiedzmy, że łamią prawo.

Z kartą rowerową?

Jeżeli rowerzysta jest pełnoletni, nie ma obowiązku posiadania karty rowerowej (art. 87 pkt 3 kodeksu drogowego stanowi: "Nie wymaga się uprawnienia do kierowania rowerem, motorowerem lub pojazdem zaprzęgowym od osoby, która ukończyła 18 lat). Inaczej jest w przypadku osób, które nie ukończyły 18 lat. Muszą posiadać dokument, który uprawnia do jazdy na rowerze, czyli mówiąc w języku kodeksu drogowego uprawnia do "kierowania rowerem". A jest nim: karta rowerowa, motorowerowa lub prawo jazdy. Kartę rowerową może uzyskać osoba, która zdała egzamin i ma ukończone 10 lat (motorowerową - 13 lat). Kartę taką wydaje nieodpłatnie dyrektor szkoły.

W kasku?

Nie ma takiego obowiązku, jest jedynie zalecenie. Kask chroni głowę przed urazem, warto więc się w niego zaopatrzyć.

Istnieją natomiast pewne wymogi co do wyposażenia samego roweru.

Nasz pojazd powinien posiadać: z przodu jedno światło pozycyjne barwy białej; z tyłu jedno światło odblaskowe koloru czerwonego o kształcie innym niż trójkąt; jedno światło pozycyjne koloru czerwonego (może być migające); co najmniej jeden skutecznie działający hamulec; dzwonek lub inny sygnał "o nieprzeraźliwym dźwięku".

Przyda się też światełko odblaskowe umocowane na kołach i opaska odblaskowa do założenia na lewe ramię. Dzięki tym wszystkim przedmiotom jesteśmy bardziej widoczni na drodze, co zwiększa nasze bezpieczeństwo.

Co jest zakazane

Oprócz tego, że rowerzystów obowiązują przepisy stworzone tylko dla nich, każdy rowerzysta, jako pełnoprawny uczestnik ruchu, jest obowiązany przestrzegać przepisów kodeksu drogowego (na przykład o zakazie ruchu, nakazie jazdy w lewo, zakazie wjazdu itp.). Za ich złamanie przewidziane są grzywny w formie mandatu w wysokości od 20 do 500 zł.

Mandat grozi m.in. za:

- Przejeżdżanie rowerem przejściem dla pieszych! Jeśli chcemy dostać się na drugą stronę ulicy, korzystając z przejścia dla pieszych, musimy zsiąść z roweru i przeprowadzić go po pasach.

- Jazdę "bez trzymanki". Często widzimy popisy rowerzystów, którzy jadą, unosząc nogi do góry lub nie trzymając kierownicy. Jest to zakazane! Zgodnie z kodeksem drogowym musimy trzymać co najmniej jedną rękę na kierownicy i stopy na pedałach.

- Chwytanie się pojazdów mechanicznych podczas jazdy - najczęściej praktykowane na wsi, gdy chcąc ulżyć sobie w jeździe, rowerzysta przytrzymuje się ciągnika, samochodu, przyczepy.

- Jazdę obok innego uczestnika ruchu, czyli rowerzysty, furmanki czy pieszego. Jest to często praktykowane. Na internetowych stronach dla rowerzystów są wręcz instrukcje, jak jechać w grupie.

- Korzystanie podczas jazdy z komórki, jeżeli wymaga to trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręce. Zasada ta obowiązuje wszystkich kierujących pojazdami, czyli także rowerzystów.

- Zwalnianie lub zatrzymywanie się bez uzasadnionej przyczyny na przejazdach dla rowerzystów, wjeżdżanie przed jadący pojazd.

- Wyprzedzanie innych pojazdów na wzniesieniach i na zakrętach, na przejściu dla pieszych i przed samym przejściem, na torach pojazdów szynowych (tramwajów i pociągów). Nie wolno także omijać pojazdów, które zatrzymały się przed skrzyżowaniem.

kilka wskazówek :) wygląda na to że upierdliwy policjant za brak dzwonka może wypisać świstek ... :/

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Dodane 27-06-2008 12:16 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Nasz pojazd powinien posiadać: z przodu jedno światło pozycyjne barwy białej; z tyłu jedno światło odblaskowe koloru czerwonego o kształcie innym niż trójkąt; jedno światło pozycyjne koloru czerwonego (może być migające); co najmniej jeden skutecznie działający hamulec; dzwonek lub inny sygnał "o nieprzeraźliwym dźwięku".

A myślałem że mam wszystko OK. A tu zonk: nie mam czerwonego odblasku z tyłu. Mam odblaski w torbie pod siodłem, w butach ale są białe.:(

Dzwonek jest obowiązkowy, zwłaszcza na ludzi łażących na ścieżkach rowerowych. Be niego nie ma co się wypuszczać na miasto. (może jego brak był przyczyną że bulwary nad wisłą zostały w ostatniej ankiecie jako sprawiające najwięcej problemów).

Co do świateł, to szlag mnie trafia jak widzę rowery w nocy bez świateł na drodze. :[ Najtańsze światła to ok 15 pln za komplet.
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 27-06-2008 12:43 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.

Co do świateł, to szlag mnie trafia jak widzę rowery w nocy bez świateł na drodze. pe_pawel

tak zwani "cichociemni" :D

symulant mężczyzna

Dodane 02-01-2009 17:42 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Moim zdaniem rower powinien mieć DWA dzwonki. Jeden o nieprzeraźliwym dźwięku (do normalnego użytku) i drugi przynajmniej tak donośny jak ten w pociągu - przeznaczony dla rolkarzy jadących ścieżkami rowerowymi z MP3 w uszach, bo taki żadnego dzwonka nie usłyszy.

OFFtopic:

Miałem jedno doświadczenie z takim typem, jadę sobie spokojnie (45 km/h) do toru kajakowego i widzę rolkarza na ścieżce z dwoma owczarkami niemieckimi. Zwalniam chociaż wcale mi się to nie uśmiecha, daję mu dzwonek 1x, żeby pies mi pod koła nie wleciał. Zero reakcji. Minąwszy tą "świętą krowę" trawnikiem pies i tak zahaczył o oponę. Gościu do mnie z dość ciekawą wiązanką, że jak jeżdżę, żebym hamował jak mam hamulce itp itd. Na moje pytanie czy wie że to ścieżka dla rowerów odpowiedział że on ma rower - i pokazuje na rolki. Wyprowadziłem go z błędu i pojechałem dalej.

http://www.elblag.policja.gov.pl/?m=1&i=4627 - tu jest napisane ze rolkarz to pieszy i nic mu do ścieżki rowerowej.
Kubak mężczyzna

Kubak
Miejscowość: Kraków-Zielonki
Dodane 02-01-2009 18:05 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
(...) jadę sobie spokojnie (45 km/h) do toru kajakowego (...)symulant

To dla mnie nowa definicja spokojnej jazdy. Gratuluję ;)

Куба

Maciu mężczyzna

Maciu
Dodane 02-01-2009 18:30 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Ja jak jadę po mieście to nie mam z tym problemu, w rowerze miejskim posiadam dzwonek z dźwiękiem przypominającym tramwaj. Działa na zasadzie dynama więc im szybciej jadę tym głośniej dzwoni:) Lubie nim straszyć ludzi:D:D:D

...całe życie drugi!

Michu mężczyzna

Michu
Miejscowość: Kraków/Roma/San Gimignano
Dodane 03-01-2009 18:11 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Dzwonki...mnie kiedyś na błoniach Straż Miejska zatrzymała na nadmierną prędkość w miejscu niedozwolonym, jechałem tylko 42km/h i oni mi lizaczek i mandacik 50zeta :( już nie maja co robić naprawdę.
elawinia kobieta

elawinia
Dodane 03-01-2009 20:25 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
A jaki jest limit prędkości na Błoniach ? Na wałach chyba 40 jest, ale nie jeste pewna
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 03-01-2009 23:25 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
W jaki sposób Ci udowodnili prędkość z jaką jechałeś ?!?!

Jeszcze nie widziałem Straży Miejskiej z radarem :o

pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Dodane 04-01-2009 10:57 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Czy możesz podać podstawę prawną tego zatrzymania i mandatu?
Z tego co udało mi się znaleść w Kodeksie Ruchu to rower podlega (jako pojazd) zwykłym ograniczeniom prędkości, czyli 50 km/h w dzień i 60 km/h w nocy, jeśli chodzi o tereny zabudowane.

Dwa Pi Er

Edytowane przez pe_pawel dnia 04-01-2009 10:57
skrzynia mężczyzna

skrzynia
Miejscowość: bikegaraż
Dodane 04-01-2009 17:00 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
No i nie musi być wyposażony w prędkościomierz, ja bym nie przyjął takiego mandatu, i wątpie, żeby z tego powodu były jakieś konsekwencje... W ogóle taka sytuacja wydaje mi się mało prawdopodobna :o
Edytowane przez skrzynia dnia 04-01-2009 17:02
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 04-01-2009 17:12 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
brak licznika do pomiaru prędkości nie zwalnia z odpowiedzialności za jej przekroczenie. Przykładem były tramwaje w starej wersji nie wyposażone w prędkościomierze.

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 04-01-2009 18:07 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Pocio - zatrzymuje Cię Strażnik i wlepia 100 zł - mówiąc że jechałeś 55 km/h.
Protestujesz że nie jechałeś - on mówi ze na oko jechałeś nawet 70 km/h.

Przyjmujesz taki mandat ?? :) Litości - w ten sposób po co np. policji fotoradary jak można prędkość ocenić na podstawie wiatru jaki robi auto przejeżdżając obok :)

Po prostu czasami Straż Miejska wyczuwa sytuację kiedy może coś zarobić - działa z zaskoczenia, człowiek jest lekko przestraszony, czasami popełni błąd przez to - np. przyjmie mandat z d... wzięty za przeproszeniem :)

Podstawą prawną jakiegokolwiek mandatu za przekroczenie prędkości jest dokładny pomiar dokonany przez urządzenia wymienione w kodeksie.

skrzynia mężczyzna

skrzynia
Dodane 04-01-2009 18:36 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Dokładnie, straż miejska IMHO nie ma jak dokonać pomiaru, a Policja raczej ma ciekawsze rzeczy do roboty niż zasadzanie się z radarami na rowerzystów :D Jak mnie straż zatrzyma za prędkość to ich wyśmieję :D

Info z netu:
Zarejestrowani przez fotoradar, którzy odmówią przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości wystawionego przez straż miejską, wygrają sprawy w sądach grodzkich.

Strażnicy miejscy i gminni dokonują kontroli ruchu drogowego na podstawie przepisów, które są sprzeczne z prawem o ruchu drogowym twierdzą rzecznik praw obywatelskich, sądy, a nawet były minister spraw wewnętrznych i administracji Ludwik Dorn (odpowiadając na zarzuty RPO). Zgodnie z ustawą z 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2005 r. nr 108, poz. 908 ze zm.) kontrola przestrzegania dozwolonej prędkości należy przede wszystkim do zadań policji, żandarmerii wojskowej i straży granicznej. Nie ma tutaj mowy o straży miejskiej, dlatego, zdaniem rzecznika Janusza Kochanowskiego, minister spraw wewnętrznych i administracji posunął się za daleko przyznając jej takie kompetencje w rozporządzeniu z 30 grudnia 2002 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego (Dz.U. z 2003 r. nr 14, poz. 144). Dlatego też wystąpił do Trybunału Konstytucyjnego z wnioskiem o stwierdzenie braku podstawy prawnej do wydania takiej regulacji.

Przepisy, które obecnie obowiązują, uprawniają nas do dokonywania kontroli ruchu drogowego przy wykorzystaniu fotoradarów na drodze i nakładania mandatów karnych w tym zakresie mówi Ryszard Brodala, komendant straży miejskiej w Pabianicach.

Podkreśla jednocześnie, że strażnicy nie mają podstaw, żeby niestosować się do tych przepisów. Zdaniem ekspertów nie jest to powód do uporczywego korzystania z błędnych regulacji.

Mylą się ci, którzy postępują w myśl reguły twarde prawo, ale prawo, i należy je stosować. To, że wydano jakieś rozporządzenie, nie oznacza, że musi ono obowiązywać w całości mówi prof. Hubert Izdebski z Uniwersytetu Warszawskiego.

Co więc mają zrobić ci, którym straż miejska przysłała mandat za przekroczenie prędkości? Po prostu nie przyjąć mandatu.

Gdy ktoś się zgodzi na jego zapłacenie, to nie ma już procesowych możliwości podważenia podstawy prawnej, na której go wydano. Jeżeli odmówi jego przyjęcia, to sprawa trafia do sądu, o ile straż miejska w ogóle skieruje taki wniosek mówi prof. Izdebski.

Dalej wszystko zależy od uznania sędziów.

Orzekamy wyłącznie na podstawie konstytucji i ustaw. W związku z tym mamy prawo badać przy okazji rozpoznawania konkretnej sprawę, czy dane rozporządzenie jest zgodne z aktami wyższej rangi mówi Sławomir Przykucki z Sądu Okręgowego w Kosza-linie.

W praktyce sądy coraz częściej dostrzegają bezpodstawność uprawnień straży miejskiej i przyznają rację kierowcom. Przykładem są chociażby wyroki sądów w Wodzisławiu, Szczecinku czy Gliwicach.
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 04-01-2009 20:21 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
skrzynia tylko Ustawa o Ruchu Drogowym w tej kwesti ostatnio sie zmieniła. Tekst jest chyba nieaktualny.
Kocur źle mnie zrozumiałeś. Nie chodzi o to czy rowerzysta ma licznik czy nie jeżeli zostanie złapany na radar to płaci za przekroczenie predkości.

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

skrzynia mężczyzna

skrzynia
Dodane 04-01-2009 21:00 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
pocio, nie przyjąłbym mandatu i tyle, sąd grodzki na 99.9% nic by mi nie zrobił. Dyskusja czysto teoretyczna bo jakoś nie wyobrażam sobie straży miejskiej z radarem gdzieś w krzakach zaczajonej na rowerzystę buheheheh :D W ogóle straż miejska to dla mnie jest śmieszna, niewiele robiąca instytucja ale to już OT i nie chce mi się tego rozwijać.
Szymon mężczyzna

Dodane 05-01-2009 08:41 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Mandat można dostać za niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze. I prędkość ta może być za wysoka jak i za niska. A drogą może też być ścieżka rowerowa np. na Błoniach.

nie przyjąłbym mandatu i tyle, sąd grodzki na 99.9% nic by mi nie zrobił. skrzynia

Zrobiłby.
dziczek mężczyzna

Dodane 05-01-2009 09:39 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Jest nauczka, żeby się nie zatrzymywać i tyle :D

Team Jubilat Polska

Skocz do Forum: