Kącik kulturalny :-)

Autor Wiadomość
szbiker mężczyzna

szbiker
Miejscowość: Kraków
Dodane 05-09-2013 23:37 RE: Kącik kulturalny :-)
Coś z pogranicza sportu i kultury - Trasą biegu 3 kopców
pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Dodane 17-10-2013 15:06 RE: Kącik kulturalny :-)
"SEZON" film o polskiej scenie downhillowej
Zapowiada się ciekawie.
Nie jestem fanem DH, ale zamierzam się wybrać.

Link do informacji na BB

Dwa Pi Er

Edytowane przez pe_pawel dnia 17-10-2013 15:06
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 20-10-2013 17:51 RE: Kącik kulturalny :-)
Dolinki Krakowskie wygrały najnowszy plebiscyt magazynu "National Geographic Traveler" na 7 nowych cudów Polski.

W głosowaniu brali udział czytelnicy "NGT". Dolinki Krakowskie zdobyły najwięcej głosów spośród 32 nominowanych miejsc z całej Polski. Jak podkreślają w uzasadnieniu werdyktu organizatorzy plebiscytu, "kochają je nie tylko Krakusy. Bo kto raz przyjedzie w te okolice, wraca tu potem wielokrotnie". Głosujący podkreślali piękną rzeźbę terenu, z licznymi dolinami, jarami i rzekami, oraz widoki, jakich mogą pozazdrościć najpiękniejsze parki narodowe Europy. Plusem są też świetnie oznaczone trasy rowerowe i piesze, dzięki którym można dotrzeć do najważniejszych atrakcji.

Dolinki pokonały m.in. Centralne Muzeum Włókiennictwa w Łodzi, Wzgórze Zamkowe w Cieszynie, Centrum Dziedzictwa Szkła w Krośnie, Wielką Synagogę w Tykocinie, XIV-wieczne polichromie w Małujowicach, Zamek Piastów Śląskich w Brzegu.

W tym roku organizatorzy stworzyli też po raz pierwszy specjalną kategorię "Natura". Czytelnicy mogli głosować na 16 najpiękniejszych miejsc w Polsce, które chronione są w ramach sieci Natura 2000. Trzecie miejsce w tej kategorii zajęły Małe Pieniny.

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 02-11-2013 14:38 RE: Kącik kulturalny :-)
W listopadzie Zamek Królewski na Wawelu można zwiedzać za darmo B)
Versus mężczyzna

Dodane 30-11-2013 18:46 RE: Kącik kulturalny :-)

"Bardzo serdecznie zapraszamy już w najbliższą niedzielę godz. 20:00 na Krakowską 13 na spektakl "Obrachunki Fredrowskie" w reż. Agnieszki Baranowskiej.

Rok Aleksandra Fredry nie mógł pozostać niezauważony przez Teatr Bez Rzędów. "OBRACHUNKI FREDROWSKIE, CZYLI FREDRO PO MĘSKU" w reż. Agnieszki Baranowskiej już w niedzielę o 20:00. Spektakl oparty na motywach wybranych komedii Aleksandra Fredry może zaskoczyć dotychczasowych widzów przychodzących na Krakowską 13!!

Aktorzy zaprezentują państwu sceny z takich oto komedii jak Damy I Huzary, czy Śluby Panieńskie... Tych którzy chcą zobaczyć płaczącego Albina (Łukasz Pracki), czy zgrabną i powabną Zofiję (Adam Godlewski) zapraszamy w na Krakowską 13.

Całości dopełniają niebanalna scenografia Kamili Grzybowskiej - Sosnowskiej oraz grana na żywo muzyka Igi Eckert!"

Polecam tym, którzy są zdania, że imprezy MTB, bez zaangażowania Ministerstwa Sportu, także mają pewną szansę powodzenia! Czy z teatrem może być podobnie? i co?
Sam, z pewnością skorzystam z okazji, by to sprawdzić!

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

Edytowane przez Versus dnia 30-11-2013 18:48
lukcio mężczyzna

lukcio
Miejscowość: kraków
Dodane 19-02-2014 10:08 RE: Kącik kulturalny :-)
Dzisiaj:

http://www.cafekontynenty.pl/c…da-w-australii/

19 lutego 2014 roku o godzi­nie 19.00 ser­decz­nie zapra­szamy na kolejne spo­tka­nie ze Zbysz­kiem Mos­so­czym. Tym razem będziemy mogli posłu­chać rela­cji z nie­po­wta­rzal­nego, mor­der­czego wyścigu Cro­co­dile Tro­phy — roz­gry­wa­nego w dniach 19 — 27 paź­dzier­nika 2013 roku w Austra­lii.

SIŁA! NIE MA LIPY!

Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 19-02-2014 18:40 RE: Kącik kulturalny :-)
XXXIII Międzynarodowy Festiwal Piosenki Żeglarskiej

20 - 23 LUTEGO

http://www.shanties.pl/shanties-2014.html

Hej, ho i butelka rumu !!! :D

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

bartekkowal mężczyzna

Dodane 26-02-2014 18:18 RE: Kącik kulturalny :-)
Bardzo się cieszę, że trafiłem na to forum, a jeszcze bardziej się cieszę że trafiłem na ten właśnie inspirujący wątek. Nigdy nie pomyślałem, że można aż tak fajnie połączyć 2 pasje. I właśnie teraz przypomniał mi się świetny film- wątek sport i kultura, miało to miejsce w Kanionie w Ameryce i wiem, że kolarz utknął i sam sobie musiał odciąć rękę bodajże. Kojarzycie tytuł?
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 26-02-2014 18:31 RE: Kącik kulturalny :-)
Nie kolarz, tylko wspinacz. "127 godzin"

Pozdrawiam :)
Axi

pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Dodane 27-02-2014 15:42 RE: Kącik kulturalny :-)
Kolarz też. Przecież na początku filmu jechał na rowerze po tych górach.

Dwa Pi Er

robnowak mężczyzna

Dodane 28-02-2014 08:14 RE: Kącik kulturalny :-)
Dokładnie. też pamiętam, że miał rower, a to że się tam po drodze gdzieś potem musiał wspiąć to inna kwestia. I dokładnie to jest film 127 godzin i na mnie te 127 godzin też zrobiło spore wrażenie, niby akcja działa się prawie cały czas w jednym miejscu, ale napięcie było. Znacie może jakiś film w podobnym temacie? Weekend się zbliża, z przyjemnością bym objerzał.
Skocz do Forum: