Badania wydolnościowe
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
mjn ![]() Posty: 180 Miejscowość: Kraków Dołączył: 11 kwi 06 |
|
| Tak potwierdzam, zamierzam badania razem z gazometrią przprowadzić. | |
|
| |
Leslaw ![]() Posty: 3705 Miejscowość: Kraków Dołączył: 19 lip 06 |
|
| Ciaposo zaproponował przesunięcie badań naszej załogi z uwagi na zaplanowane na dzień 18 października XC w Pychowicach / o ile się odbędzie/. Mógłbym przesunąć badania na 25 pażdziernika /o ile to wolny termin/ ale czy XC napewno się odbędzie i nie wiem jak innym pasowałby ten dzień. | |
|
| |
| Pirx Posty: 663 Miejscowość: Klucze Dołączył: 16 maj 07 |
|
| Gazometria - nie, interesują mnie przede wszystkim strefy i próg mleczanowy, do tej pory ustawiałem "na oko", ewentualnie według testu drogowego Friela. | |
|
| |
|
|
Termin badań wydolnościowych załogi mojego wozu został ostatecznie przesunięty na sobotę 25 października. Początek badań od godz. 9.00. Badanie z gazometrią /dotyczy to tylko Łatki/ będzie wykonywane na końcu z uwagi na zajęte w tym czasie urządzenie. Dodane dnia 10 Października 2008 08:29:19 Jeżeli byłby ktoś zainteresowany to zwolniło się u mnie jedno miejsce na badania wydolnościowe. | |
| Edytowane przez Leslaw dnia 10-10-2008 08:29 | |
|
| |
| kasia Posty: 282 Dołączyła: 29 wrz 06 |
|
A moja ekipa jedzie jutro- info na PW wyslane ![]() |
|
|
| |
| saint Posty: 32 Miejscowość: Kraków Dołączył: 31 gru 06 |
|
dzięki za wczoraj dla "tłuściochów" -> http://www.healthchecksystems.com/bodyfat.htm ![]() i parę fotek w picassie | |
| Edytowane przez saint dnia 12-10-2008 09:19 | |
|
| |
|
He he, załapałem się na zdjęcie, morda jeszcze wesoła, bo i obciążenie tutaj było chyba 200W ![]() |
|
|
| |
|
|
U mnie już komplet .Roza uzupełniła sklad na badania. Dodane dnia 20 Października 2008 11:51:42 Znowu mam jedno miejsce wolne na badania wydolnościowe zaplanowane na najbliższą sobotę. | |
| Edytowane przez Leslaw dnia 20-10-2008 11:51 | |
|
| |
|
No i mam wyniki, ale chyba mniej wiem niż przed badaniami Próg beztlenowy zgadza mi się dokładnie z tym, co oznaczyłem według testu Friela (159-163 ud/min), natomiast rozkład stref jest dla mnie niezrozumiały (wszystkie przesunięte w dół). No i próg mleczanowy (146 ud/min) prawie na progu tlenowym (137ud/min)? Jakim cudem wykręciłem 360W? Może to jakieś inne progi mleczanowe, w necie znalazłem kilka definicji rożnych progów "mleczanowych", a ten, który chyba większość ma na myśli to tzw. AT4, czyli liczba uderzeń serca przy stężeniu mleczanu 4mmol/l.Chyba się wezmę za lekturę jakąś, trzeba się doszkolić... | |
| Edytowane przez Pirx dnia 23-10-2008 21:10 | |
|
| |
| mt_jr Posty: 478 Miejscowość: kraków Dołączył: 1 paź 06 |
|
Może to jakieś inne progi mleczanowe, w necie znalazłem kilka definicji rożnych progów "mleczanowych", a ten, który chyba większość ma na myśli to tzw. AT4, czyli liczba uderzeń serca przy stężeniu mleczanu 4mmol/l. A co oznaczają 4mmole? ;> I czemu 4 a nie 3 albo 6. I co to jest próg mleczanowy . Welcome to the real world. A czasówkę Friela to sobie można
http://www.xouted.com - zobacz nową wersję mojego bloga! |
|
|
| |
|
No i mam wyniki, ale chyba mniej wiem niż przed badaniami Próg beztlenowy, inaczej anaerobowy, inaczej mleczanowy masz jak widzę wg badań wskazany na 146 ud/min. Nie kieruj się wskaźnikami 2 mmol/l i 4 mmol/l, gdyż jest to metoda stara i bardzo teoretyczna . Podają przy wynikach tylko dla porównania z właściwym wynikiem badania. Dla ustalenia swoich stref otrzymałeś dwa parametry tj. HRmax i HR na progu mleczanowym. |
|
|
| |
|
Tak gwoli ścisłości, to OIDW wyznaczany w Katowicach "IAT" nie jest ani progiem beztlenowym, ani inaczej anaerobowym ani inaczej mleczanowym a MLSS - stanem maksymalnej równowagi mleczanowej. Teoretycznie są pewne różnice między tymi pojęciami. http://www.xouted.com - zobacz nową wersję mojego bloga! | |
| Edytowane przez mt_jr dnia 24-10-2008 11:25 | |
|
| |
|
| Znalazłem taki artykuł . | |
| Edytowane przez Leslaw dnia 24-10-2008 12:16 | |
|
| |
spinoza ![]() Posty: 1419 Miejscowość: Kraków - Kliny Dołączył: 7 sie 06 |
|
|
..czy po zrobieniu tych badań nie ma możliwości skonsultowania wyników z jakimś "fachowcem" ?? ... ponieważ odnoszę wrażenie (może mylne) że Pirx zapłacił za coś co nie do końca było tym o czym myślał i nie za bardzo ma to do czego odnieś ... bo co ma zrobić "HR na progu mleczanowym" ?? - do tabelki Friela wsadzić i wyznaczyć strefy ?? ... czy statystycznie z HR max policzyć ?? ... z artykułu znalezionego przez Lesława wynika że MLSS jest niższe niż AT4 i IAT czyli lekka korekta stref w dół ... Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama. |
|
|
| |
|
Na AWF-ie w Katowicach oznaczany mamy IAT , czyli indywidualny próg anaerobowy. Tak mam zapisane na wynikach poprzednich badań. A MLSS jest stanem maksymalnej równowagi mleczanowej i pokazuje górną wartość stężenia mleczanu podczas wysiłku o stałej intensywności /test 30-to minutowy/, co w tym przypadku nie ma miejsca. |
|
|
| |
|
TUTAJ pełna wersja artykułu znalezionego przez Lesława, w pdf-ie i z wykresami. Jednak nadal mało kapuję co wcale nie oznacza, że na awf-ie zrobili coś źle, tylko, że ewidentnie trzeba się doszkolić. Konsultacje owszem, u Miłosza Czuby (ekstra płatne), ale go nie było akurat.A TUTAJ trochę się wyjaśnia. Poniżej również (fragment rozdziału książki napisany przez prof.Zołądzia) Pirx dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez Pirx dnia 24-10-2008 20:53 | |
|
| |
|
|
I dalej: (nie wiem jak wstawić dwa obrazki w jednym poście, więc dwa posty są). Czyli jednak chodzi o ten próg mleczanowy, czasami nazywany LT1. Oznacza to, że muszę poprzestawiać strefy treningu. Wot dziwne, Friel rozumie przez próg mleczanowy dokładnie to samo co Żołądź, ale jego test oznacza raczej próg anaerobowy, przynajmniej w moim przypadku. Pirx dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez Pirx dnia 24-10-2008 20:59 | |
|
| |
|
Wiem, że tam jest napisane IAT. Ale ZTCW jest to coś na kształt "szacowanego" (za pomocą jakiegoś tam wzoru) MLSS. Choć mogę słabo pamiętać, bo rozmawiałem z kimś na ten temat już jakieś 2 lata temu. Dodane dnia 24 Października 2008 21:13:29 Konsultacje owszem, u Miłosza Czuby (ekstra płatne), ale go nie było akurat. W teście AWF Katowice i w "Zoladz Tescie" OIDP progi są liczone/(ustalane) w nieco inny sposób. W "Zoladz Tescie" nie ma pobrań po wysiłku, próg ustalany jest na podstawie wzrostu stężenia mleczanu. W teście "katowickim" próg liczony jest z wzoru, który bierze również pod uwagę zakwaszenie po wysiłku. OIDW bezpośredniego testu na MLSS póki co nie ma, jest w fazie projektowania/testowania, stąd też w jakiś sposób się go szacuje. http://www.xouted.com - zobacz nową wersję mojego bloga! | |
| Edytowane przez mt_jr dnia 24-10-2008 21:13 | |
|
| |
| Godul Posty: 115 Miejscowość: Kraków Dołączył: 21 mar 08 |
|
|
Witam, Zarezerwowałem termin na badania wydolnościowe na AWF-ie katowickim na 13.12.2008 (sobota). Zasady jak poprzednio: badanie obejmuje: 1. Pomiar masy ciala i tkanki tluszczowej metoda elektryczna 2. Wyznaczanie progow przemiam beztlenowych za pomoca stezenia kwasu mleczanowego Koszt badania to 55zł+ 5zł od każdego pobrania próbki krwi (łącznie do 120 zł). Możliwe jest też badanie pełne z gazometrią, które kosztuje łącznie 200 zł. Mogą przebadać 4-6 osób. Mam jeszcze 2 wolne miejsca w samochodzie. UWAGA aby podejść do badań trzeba mieć przy sobie zaświadczenie (od lekarza rodzinnego wystarczy) o następującej treści: Brak przeciwskazan do wykonywania testów wysiłkowych o maksymalnej intensywności - do odmowy przez badanego. Chętnych proszę o kontakt tutaj lub telefoniczny 606 948 600. Paweł Godula | |
| Edytowane przez Godul dnia 26-11-2008 22:06 | |
|
| |
|
| Planuję pomiędzy 17 a 21 lutym powtórkę badań wydolnościowych i gdyby ktoś był chętny to niech da znać. | |
|
| |
| Skocz do Forum: |

. Welcome to the real world. A czasówkę Friela to sobie można