Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| pconrad Posty: 16 Miejscowość: krk Dołączył: 29 paź 11 |
|
|
Najciekawsza jest ta część artykułu pokazująca absurdalność dotychczasowych rozwiązań: W petycji autorzy przypomną urzędnikom, że miasto może się starać o unijne dotacje przy inwestycjach ekologicznych. Bo tymczasem w budżecie zarezerwowano niespełna 3 mln zł na wymianę ogrzewania, co starczy na 150 pieców. Tylko według szacunków miasta należałoby wymienić około 30 tys., co jest liczbą - zdaniem autorów petycji - zaniżoną. - W takim tempie nasze wnuki nie doczekają czystego powietrza - komentuje Lutomska. Cały tekst:http://krakow.gazeta.pl/krakow…l#ixzz2FbEss3mo |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
Piece po 20tys. zł? Wydaje mi się, że wkład elektryczny do pieca kaflowego jest tańszy, no chyba że chcą finansować od razu instalację grzewczą opartą o kaloryfery z wyburzeniem pieców. Trochę dziwi brak chęci podpinania CO, zwłaszcza w centrum miasta. Ciekawe czy przynajmniej miejskie kamienice są podpięte do sieci. Tutaj w pierwszej chwili wydaje się, że koszt przyłączenia będzie jeszcze wyższy, ale może też zależeć od ilości lokali w budynku...
Pozdrawiam |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
|
Z moich źródeł wiem, że MPEC jest bardzo chętny na podłączanie kogokolwiek bo praktycznie zawsze się im to opłaca - tym bardziej mnie dziwi parcie na ogrzewanie elektryczne itp - przecież rury ciepłownicze są pod całym miastem.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
| slawekg Posty: 144 Dołączył: 17 sie 12 |
|
| Może problem tkwi w cenie "kotłowni" MPC z wymiennikiem ciepła bo nie podpina się bezpośrednio z tego co mi wiadomo. | |
|
| |
|
|
U mnie na osiedlu jest jeden wymiennik ciepła na kilka tysięcy mieszkań - nie widzę żeby zrobić coś takiego np. dla Rynku i okolic.
|
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
Najciekawsza jest ta część artykułu pokazująca absurdalność dotychczasowych rozwiązań: Zgadza się - ustalono że kwota przeznaczona w budżecie miasta na dofinansowanie wymiany starych pieców to 2,8 milinów zł. Po pierwsze to stanowczo za mało jak na priorytetowe zadnie ! zwłaszcza że W roku 2012 na dofinansowanie wymiany pieców przeznaczono w stolicy Małpolski 2,7 mln zł. Do Wydziału Kształtowania Środowiska Urzędu Miasta Krakowa wpłynęło ponad 300 wniosków na kwotę ponad 4 mln zł. a po drugie jest jeszcze oprócz tego pula 800 milinów zł (do rozdysponowania w skali kraju) z programu likwidacji niskiej emisji ogłaszanego właśnie przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. TUTAJ WIĘCEJ na temat programu. Powstaje pytanie jak zostaną wykorzystane te pieniądze i ile dostanie z tego Kraków jako najbardziej zanieczyszczone miasto w Polsce !? (Barczyk wspominał coś o kwocie 45 milionów) Trzeba będzie to monitorować - co się robi z tą kasą i protestować czemu tak mało się na ten cel przeznacza Poza tym jest jeszcze taki problem : Główny problem w tym, że tak naprawdę nikt nie wie, ile mamy pieców w Krakowie. Urzędnicy dysponują jedynie danymi szacunkowymi (w dodatku już mocno przestarzałymi), które mówią że pieców może być od 35 do 65 tysięcy. !! Jak widać, rozpiętość jest bardzo duża, więc magistrat postanowił wreszcie przeprowadzić inwentaryzację pieców. Więcej Wkurzające jest to że wszystkie te działania giną gdzieś w połowie (albo na początku) drogi i brak jest rezultatów, wyników realnych liczb albo manipuluje się danymi, tudzież mówi się "że prawo nie pozwala na to i tamto" i dalej nic nie wiadomo Cieszy natomiast to że o akcji KAS jest coraz głośniej Dziennik Polski Kiedy podpisywałem wczoraj petycję było 500 wpisów za . Dzisiaj jest już ich PRAWIE 2500 ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 20-12-2012 17:03 | |
|
| |
| rowerus Posty: 9 Miejscowość: Kraków-NH Dołączył: 9 lis 12 |
|
|
Niestety, ostatnio na Czyżynach jak byłem strasznie było czuć zapach tytoniu... Ja wiem że niedaleko jest Philip Morris ale żeby aż tak intensywny zapach był?
Forum studentów z Tarnowa! - Forum PWSZ w Tarnowie . Serdecznie zapraszam! |
|
|
| |
Hinol ![]() Posty: 610 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
Tam prawie zawsze tak czuć tytoń, ale wg to fajny zapach
|
|
|
| |
|
|
Generalnie rzecz biorąc głównymi źródłami zanieczyszczeń powietrza w Krakowie są : - zakłady przemysłowe - przedsiębiorstwa energetyki cieplnej - transport - kotłownie lokalne - paleniska indywidualne To nie zakłady przemysłowe są głównym winowajcą pyłów zawieszonych bo są one objęte kontrolą i ewidencją, muszą spełniać określone normy emisji i stosują coraz bardziej nowoczesne urządzenia ograniczające emisje. Ponad to można dostrzec znaczącą poprawę jeśli chodzi o zakłady po wykresie poniżej ukazującym emisje zanieczyszczeń pyłowych ze źródeł szczególnie uciążliwych z Małopolski. Do takich szczególnie uciążliwych należą m.in. - dawna huta T.Sendzimira (Arcelor Mittal) - elektrociepłownia Kraków - elektrownia Skawina - elektrownia Siersza w Trzebini - zakłady azotowe w Tarnowie Mościcach - energetyka Dwory w Oświęcimiu Jak mówią eksperci głównym problemem jeżeli chodzi o pył zawieszony w powietrzu w Krakowie są jednak trzy ostatnie czynniki który wymieniłem wyżej czyli transport, kotłownie lokalne ale zwłaszcza oraz paleniska indywidualne których może być (od 35-65tyś) szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez Axi dnia 21-12-2012 17:45 | |
|
| |
|
|
Na poprzedniej stronie w wywiadzie wojewódzki inspektor ochrony środowiska mówi że zakłady przemysłowe to maks 10% zanieczyszczeń a kotłownie i paleniska to ponad 30%. Czy jakoś tak - nie mam jak teraz odsłuchać
|
|
| |
| nou Posty: 4 Dołączył: 22 gru 12 |
|
|
A czy ktoś uwzględnił Elektrociepłownię? Tyle kominów, w okresie grzewczym generuje sporo zanieczyszczeń.
Zapraszam! > http://www.kredytforum.pl |
|
|
| |
|
Masz na myśli Łęg? Generuje mniej więcej tyle zanieczyszczeń co 10 letnie auto ![]() Tutaj: http://www.cieplodlakrakowa.pl/ Można się dowiedzieć jak składać wnioski w imieniu wspólnot mieszkaniowych na podłączenie itp itd MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
|
A czy ktoś uwzględnił Elektrociepłownię? Tyle kominów, w okresie grzewczym generuje sporo zanieczyszczeń. nou Elektrociepłownie wymieniłem już powyżej. Kocur jednak ma racje tzn. też zależy jaki konkretnie składnik zanieczyszczenia powietrza rozważamy. Generalnie są pyłowe i gazowe (np. tlenki węgla, azotu, dwutlenek siarki) - czyli te pozostałe składowe na które składa się ogólna jakość powietrza na tej znanej wszystkim stronieDo tej pory odnosiliśmy się do PYŁU ZAWIESZONEGO PM10. Elektrociepłownia jak i większość pozostałych dużych zakładów w Krakowie wyposażona jest w wysokiej jakości urządzenia odpylające pozwalające na redukcję około 99% emitowanych pyłów ! Redukcja gazowych jest niestety wciąż na niskim poziomie. | |
| Edytowane przez szbiker dnia 23-12-2012 21:30 | |
|
| |
| kujawiq Posty: 4 Dołączył: 24 gru 12 |
|
EC tyle co 10-letnie auto? Nie przesadzajmy... to tylko dane suche, w praktyce wiadomo jak jest. Nie wierzę, że są tam same filtry.Tak w ogóle to czym oni tam palą? Węglem? Kuponiki rabatowe - zapraszam do zajrzenia w wolnej chwili! -> http://tukuponyrabatowe.pl/ |
|
|
| |
| @rek Posty: 123 Miejscowość: Kraków Dołączył: 16 kwi 12 |
|
Niestety Polska to nie Anglia czy Irlandia ludzie palą węglem bo ich nie stać na opalanie domów gazem. Zastanawiające jest to że miasto samo nie próbuje walczyć z zanieczyszczeniem tylko udaje że nie ma problemu ![]() Druga kwestia to palenie w samym centrum miasta, według mnie właściciele i zarządcy kamienic powinni zostać zobowiązani na własny koszt do wymiany ogrzewania na bardziej ekologiczne |
|
|
| |
| kujawiq Posty: 4 Dołączył: 24 gru 12 |
|
A gdzieś mi się obiło o uszy, że gaz ma tanieć od nowego roku chociaż to i tak 3k miesięcznie za sam gaz jeśli się nim ogrzewa mieszkanie to chyba jednak taniej wyjdzie z EC.Ale czy w centrum miasta właścicieli starych kamienic stać na wymianę? Jeśli by miasto to finansowało chociażby w połowie to tak, ale to musza się wszyscy zgodzić, bo jak jedna kamienica nie będzie paliła węglem to nic nie da... Kuponiki rabatowe - zapraszam do zajrzenia w wolnej chwili! -> http://tukuponyrabatowe.pl/ |
|
|
| |
|
EC tyle co 10-letnie auto? W praktyce jak jest mowia raporty na podstawie ktorych przynajmniej ja opieram swoje rozwazania (nie elektrocieplowni ani spolki weglowej tylko np. Wojewodzkiego Inspektoratu Ochrony Srodowiska) np. TEN (ale mam inne jak potrzeba )Przecież wiadomo ze Kocur żartował i mówił w przenośni . Chodziło generalnie o to ze główną przyczyna smogu w Krakowie a wiec tych pyłów unoszących sie w powietrzu jest dym pochodzący z kominów palenisk domowych węglowych których jest jak juz bylo wspominane od 35- 65tys. Wobec czego tak jak Kocur uważam ze nie ma sensu skupiać uwagi na zakładach takich jak elektrociepłownia - po pierwsze dlatego ze są one jak ufam rzetelnie i ściśle kontrolowane , po drugie ze wyniki badan i kontroli wskazują na zdecydowana poprawę w kwestii redukcji emisji zanieczyszczeń z dużych zakładów. Zaklady emituja glownie bardzo duze ilosci gazów nie pyłów. p.s Jak macie rzetelnie opracowane dane emisji zanieczyszczeń przez zakłady to podajcie - chetnie sie zapoznam . Do tej pory na podstawie raportów i rożnych opracowań (od powiedzmy 10 lat wstecz) mogę jedynie stwierdzić tylko poprawę w względzie emisji zanieczyszczeń przez zakłady
Rozwiązanie tych problemów znajduje się w realizacji przez rządzących PETYCJI o której pisaliśmy wyżej (chodzi w skrócie m.in. o zmobilizowanie do działania rządzących, o całkowity zakaz palenia węglem w paleniskach domowych oraz projekt dopłat dla ludzi najuboższych, których nie będzie stać na poniesienie zwiększonych kosztów ogrzewania. ! ) Pozdrawiam Świątecznie | |
| Edytowane przez szbiker dnia 24-12-2012 22:31 | |
|
| |
| @rek Posty: 123 Miejscowość: Kraków Dołączył: 16 kwi 12 |
|
|
Wczoraj byłem w Skale i muszę powiedzieć - tragedia Zadymienie, wszechobecny smród węgla, nie dało się wytrzymać Jest jeszcze zasadnicza kwestia jeśli chodzi o czystość powietrza w Krakowie a mianowicie "niszczenie" terenów zielonych przez deweloperów której tu nikt nie przytoczył, a przecież nic tak nie oczyszcza powietrza powietrza z wszelkiego syfu jak rośliny | |
| Edytowane przez @rek dnia 29-12-2012 10:52 | |
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
przez chwilę było "zielono", a dzisiaj znowu fiolecik... czyli wszystkie alarmy przekroczone
adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
|
|
Ja mam wskaźnik jakości powietrza za oknem - jeśli dzisiaj rano z balkonu ledwo widziałem zarysy Szkieletora a Wawelu nie było widać w ogóle to znaczy że lepiej nie wychodzić z domu. Bo z tego samego balkonu po dobrym wietrze widać pierwsze górki a po porządnym halnym Tatry. MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

chociaż to i tak 3k miesięcznie za sam gaz jeśli się nim ogrzewa mieszkanie to chyba jednak taniej wyjdzie z EC.
)