Z rogami czy bez ? :)

Autor Wiadomość
szbiker mężczyzna

szbiker
Miejscowość: Kraków
Dodane 11-08-2009 14:43 RE: Z rogami czy bez ? :)
Przeglądając ostatnio zdjęcia z wyścigów w U.S.A zdziwił mnie i zaciekawił fakt że tam prawie nikt nie używa rogów, natomiast gięte szerokie kierownice są na porządku dziennym :D Zobaczcie sami
Kiery gięte w wyścigu XC w USA

Czas więc wyrzucić rogi oraz proste kierownice i zastanowić się na giętą kierą :D:D:p
Edytowane przez szbiker dnia 11-08-2009 14:52
szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 11-08-2009 15:01 RE: Z rogami czy bez ? :)
A ja znam takich co schodząc po schodach złamali noge.
Swego czasu jak miałem koła SPINERGY to zakazano startowac na mistrzostwach świata na takich koła ze względu na bezpieczeństwo pociecia rąk i palców w przypadku wypadku.
Taak samo dotyczy to korków do kierownicy , , bo monza sobie palca tam wsadzic i złamać.
Jesli jedziesz na krótki dystans - powiedzmy sciaganie 40 km i zalezy nam na wadze całosci, ale rower już waży z 8 kg to rogi odrzucamy , ale w pozostałych przypadkach to raczej się przydają.

To tak samo jakby dac do szoski kierownice prosta i jest dupa na podjazdach.

Poza tym temat podobny jakby napisać - jeżdzić z błotnikami lub bez.
Każdy załozy jak mu wygodniej.
Mnie rogi idealnie osłaniały jak lezałem na zjazdach mokrych. ale miałem rogi zagięte kątowo - co takze ważne jest jakie rogi mamy.
A o kierownicy to piasłaem jako o całej kierze, nie o jej końcówkachpiotr

Piotr z tymi korkami to chodzi chyba bardziej o to żeby wywalając sie na kogoś kierownicą nie zrobić w nim dziury.
Szbiker na zdjęciu zawodnik z numerem 6 ma ładne skarpetki:-)
Witek mężczyzna

Dodane 11-08-2009 15:09 RE: Z rogami czy bez ? :)
Gięta kiera na lato, prosta z rogami na zime i wszystko gra i buczy. :D Jak dla mnie to nie ma różnicy bo pozycję rąk na kierownicy można zmienić, wtedy tylko sie opierasz srodkiem dłoni na końcu kierownicy. Tak jakby się trzymało za rogi. B)
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 11-08-2009 15:14 RE: Z rogami czy bez ? :)

Szbiker na zdjęciu zawodnik z numerem 6 ma ładne skarpetki:-)kasiasz

Ładne, nie ładne to Geoff Kabush - jeden z najlepszych zawodników XC w USA i nie tylko.
P.S
Wygrał ten wyścig ;)
Edytowane przez szbiker dnia 11-08-2009 15:32
spinoza mężczyzna

spinoza
Miejscowość: Kraków - Kliny
Dodane 11-08-2009 15:22 RE: Z rogami czy bez ? :)
..widać że amerykańce lubią długie gięte kiery i jeszcze dłuższe skarpetki :) ... Elita USA wygląda trochę (na tym pierwszym zdjęciu) jak grupa amatorów z jakiegoś maratonu ... ale można spać spokojnie póki Absalon tłucze ich na normalnej kierze i w miarę normalnych skarpetkach ... ;)

Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama.

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 11-08-2009 15:32 RE: Z rogami czy bez ? :)
Może i gość ma śmieszne skarpetki ale polecam artykuł z Pucharu Świata w Kanadyjskim Bromont. Potwierdza on że jest jednym z najlepszych zawodników na arenie międzynarodowej.
piotr mężczyzna

piotr
Miejscowość: Królewski Kraków
Dodane 11-08-2009 21:04 RE: Z rogami czy bez ? :)
Panowie ( no i Panie ) co do kierownic to takie spostrzeżenie mam ostatnio

Prosta kierownica z rogami prostymi - takie cos mam jest mi najlepiej, ale ..... jeśli jest sporo trawy lub krzeków jak sie jedzie bokiem jakiegoś wąwozu to trzeba mieć czuja mocnego i mocno kiere trzymać aby nie wyewała nam go trawa co już niejeden raz by sieprzytrafiło, w tym przypadku warto by było , aby rogi miały zakrzywiony kształt do środka, a w przypadku przewrotki w pare osób takze byłyby bezpieczniejsze.

Kierownica bez rogów płaska - pozwala na m na szerszy chwyt - jest to dosyć popularne wśród zawodników , którzy licza miligramy na całym rowerze, pozwala nam wykorzystać szerzej kierownice .

Kierownica wygięta - no tutaj do XC stosuje sie głównie wygięcie 1", czyli wznios 25.4 mm , kierownica podnosi nam pozycje - lub też niweluje wprowadzenie systemu sterów wpuszczanych w bez potrzeby stosowania podkładek pod mostek.
Są różne szerokości takiej kierownicy, najcześciej są to 620, 640 jeśli mówimy o XC.
Szersze raczej już są mniej praktyczne do ścigania, co nie wyklucza ich z zastosowania.

Dzięki szerszej kierownicy mamy jakby tu powiedzieć większą - stabilniejszą kontrolę nad prowadzeniem roweru, może jest on mniej zwrotny niż na płaskiej kierze typu 560mm , ale na zjazdach przydaje sie ta kontrola.
Troche gorzej z podjazdami, gdyż nie ma jak chwycić roweru za rogi - to jednek najlepszy chwyt na podciąganie na stojąco.

Do jazdy na gietej kierownicy do XC trzeba się przyzwyczaić, ale nie wyobrażam sobie jazdy przez ok 6-8 g tylko na prawie jednej pozycji rąk, na giętej nie mamy możliwości pełnego ułożzenia rąk w poprzek, czyli jak na rogach.

Z tego też powodu ludziki montują sobie do giętych kierownic rogi, no jeszcze fajnie jest jak kiera ma te max 640 mm szerokości , ale jak montują do 700 mm to juz jest przesada , tym można spokojnie zamiatać pół lasu, no jeszcze nic jak ktoś po bezludziu jeżdzi na tym czymś, ale strach z taka szerokością i rogami pokazać sie w tłumie.

Są spotykane takze inne sposoby na gietą kiere, stosujemy mostek odwrócony +- 6-8 st pochylając go w dół, i dajemy wygiętą kierownice.
To niby to samo , jakby był odwrócony mostek prawidłowo do góry i płaska kiera, ale mamy szerszy chwyt. Troche to dziwnie wygląda i dlatego rzadko jest stosowane.

Rower do XC , typowo ściganie raczej montuję z prostą kierownicą, wygięta mozna by zastosować do maratonów w trudniejszym terenie ze względu na pewniejsze prowadzenie w dół, tak samo giętą kiere do fuli, ale niekoniecznie do wersji do ścigania, Enduro, FR i jak tam jeszcze zwą .

Prostą kierownice takze warto mieć do roweru którym poruszamy sie po mieście, między ludżmi, np z dodatkowymi rogami , ale zagietymi.

Reasumując , czy z rogami , czy bez, czy z prostą , czy z wygięta, wszystko zalezy od preferencji uzytkownika i jego potrzeb.

Ja w sztywniakach mam proste kierownice i obowiązkowo rogi - na nich najdłuższe trasy robie i ważzny dla mnie jest komfort przekładania rąk na rózne pozycjie, do fula natomiast tylko wygietą kiere, bez rogów - tutaj ważne dla mnie jest bezpieczne prowadzenie na zjazdach i kierownica nie przekracza 640 mm - mnie tyle wystarcza.

u3391y2009v4.gif

tel. 0-666-316-604
serwis: www.bikeserwis.pl.tl

szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 12-08-2009 09:28 RE: Z rogami czy bez ? :)
Za dużo kombinowania z gieta kierownicą\. Jak bym zmieniła zaraz pewno długość i kąt wzniosu mostka zaczeła by sie niezgadzać-lepiej inwestować w co innego a i pewno rower nie prowadził się pod górę tak jak powinnien:-)
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 12-08-2009 10:53 RE: Z rogami czy bez ? :)
Jeżeli chodzi o gięte kierownice. Na zjazdach wiadomo - od lat zawodnicy w DH używali takich kierownic ze względu na lepsze panowanie nad rowerem. Odnośnie podjazdów na takiej kierownicy, myślę że szersze rozstawienie rąk powoduje nazwijmy to " mniej zaburzoną, bardziej swobodną " pracę klatki piersiowej.
Niedawno widziałem że w Głuszycy na maratonie Marcin Karczyński też miał taką kierownicę a tam prawie same podjazdy :) Myślę że na podjazdach również dobrze sprawuje się taka kierownica.
Ja osobiście używam prostej bez rogów (bo jak już napisałem mnie ograniczają co kłóci się z moją definicją wolności nieskrępowanej jazdy na rowerze :)) W przyszłości jednak zastanowię się jednak nad zakupem giętej. Żeby było jasne, ja nie promuje kierownic giętych, tylko poruszam temat że coraz więcej ich widać w zawodowym XC i maraton i ze coś w takim razie musi w tym być oprócz marketingu.
Edytowane przez szbiker dnia 12-08-2009 10:57
szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 12-08-2009 11:54 RE: Z rogami czy bez ? :)
Jeżeli chodzi o gięte kierownice. Na zjazdach wiadomo - od lat zawodnicy w DH używali takich kierownic ze względu na lepsze panowanie nad rowerem. Odnośnie podjazdów na takiej kierownicy, myślę że szersze rozstawienie rąk powoduje nazwijmy to " mniej zaburzoną, bardziej swobodną " pracę klatki piersiowej.
Niedawno widziałem że w Głuszycy na maratonie Marcin Karczyński też miał taką kierownicę a tam prawie same podjazdy :) Myślę że na podjazdach również dobrze sprawuje się taka kierownica.
Ja osobiście używam prostej bez rogów (bo jak już napisałem mnie ograniczają co kłóci się z moją definicją wolności nieskrępowanej jazdy na rowerze :)) W przyszłości jednak zastanowię się jednak nad zakupem giętej. Żeby było jasne, ja nie promuje kierownic giętych, tylko poruszam temat że coraz więcej ich widać w zawodowym XC i maraton i ze coś w takim razie musi w tym być oprócz marketingu.szbiker

Oj nie przesadzaj z tą "mniej zaburzoną, bardziej swobodną " pracę klatki piersiowej. " bo co maja powiedzieć szosowcy.?
Pozatym przykrecając giętą kierownicę a nie zmnieniając ułożenia mostka zmieniasz pozycję na rowerze na taką nie sprzyjającą podjazdom.
Mam pytanie co do Głuszczycy jak były podjazdy to chyba też musiały być zjazdy?-start i meta był w tym samym miejscu?
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 12-08-2009 12:04 RE: Z rogami czy bez ? :)
start i meta był w tym samym miejscu?kasiasz

nie

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 12-08-2009 12:25 RE: Z rogami czy bez ? :)
Ciekawe :o
Kubak mężczyzna

Kubak
Miejscowość: Kraków-Zielonki
Dodane 12-08-2009 12:52 RE: Z rogami czy bez ? :)
Off top: meta była po drugiej stronie głównej drogi przez Głuszyce, tak aby nie trzeba było jej przecinać wracając. Odległość na oko około 500 metrów, trochę wyżej niż start. Stąd różnica w sumie podjazdów i zjazdów (pomijając niedokładności barometryczne).

Куба

Versus mężczyzna

Dodane 13-08-2009 11:17 RE: Z rogami czy bez ? :)
Z rogami/bez rogów- ludzie czasem robią coś, by zwyczajnie zabić nudę.Osobiście po zmontowaniu idealnego fulla(jak na mnie) do długodystansowych startów, który to zapewniał mi taki komfort,że na mecie, po 90 km chciałem jechać dalej -zbudowałem ht! Po co ? Bo zatęskniłem za bolącymi nadgarstkami, trudami szutrowych zjazdów, wyczerpania,"połamania" na mecie.Wyniki (czasy,miejsca) miałem gorsze. Także obecny renesans widelców sztywnych w mtb jest dowodem na to,że lubimy coś zmieniać, ulepszać...zakładać, ściągać i nie potrzebujemy do tego świeżych wyników na "tak" z laboratoriów najlepszych inżynierów.Homo sapiens tak już ma!
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 13-08-2009 15:07 RE: Z rogami czy bez ? :)
Homo sapiens też tak ma że lubi się wymądrzać :D
Versus mężczyzna

Dodane 14-08-2009 10:26 RE: Z rogami czy bez ? :)
Dokładnie tak! ;)
Edytowane przez Versus dnia 14-08-2009 10:26
szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 15-08-2009 20:09 RE: Z rogami czy bez ? :)
Przepraszam za offtopa ale zapamiętajcie moje słowa z tymi skarpetkami jest coś na rzeczy!!!!!
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 18-08-2009 14:56 RE: Z rogami czy bez ? :)
Przepraszam za offtopa ale zapamiętajcie moje słowa z tymi skarpetkami jest coś na rzeczy!!!!!kasiasz

..wygrywa się w takich Puchary Świata ? :) Lecę do sklepu po takie same :D
szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 19-08-2009 09:19 RE: Z rogami czy bez ? :)
A ja bym chciała takie:http://velonews.com/photo/96694
też wysokie
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 19-08-2009 11:04 RE: Z rogami czy bez ? :)
Temat zszedł nieco z torów :D
A wracając, oprócz czarnych skarpetek Lance używa giętej kierownicy :) Z drugiej strony widzę też że jemu to wszystko obojętne bo czy na flaku czy giętej kierze czy fullu i tak zawsze jedzie przeważnie po zwycięstwo :)
Edytowane przez szbiker dnia 19-08-2009 11:32
Skocz do Forum: