Rowery MTB znanych zawodników

Autor Wiadomość
skolioza mężczyzna

skolioza
Dodane 24-08-2009 18:55 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Panowie: mnie nie chodzi o to że ja Amerykę na nowo odkrywam z wykupami Srama Przeczytajcie uważnie post Hinola który zacytowałem - wg mnie z niego wynika że TF nie ma Sida bo RS go nie sponsoruje....
NIe wiem czy ja mam ostatnio kłopoty w wyrazem swoich myśli czy wszyscy zaczynają po łebkach czytać :p ;pi co?

www.RetroMTB.pl
pierwsza polska strona o kultowym sprzęcie

http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts
RetroMTB na Facebooku

szbiker mężczyzna

szbiker
Miejscowość: Kraków
Dodane 24-08-2009 20:19 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Spokojnie bo niedługo zaczniemy udowadniać kto jest mądrzejszy od drugiego a to przecież nie o to chodzi przynajmniej w merytorycznej dyskusji :)
piotr mężczyzna

piotr
Miejscowość: Królewski Kraków
Dodane 24-08-2009 21:13 RE: Rowery MTB znanych zawodników
W zasadzie to my wszystkiego nie wiemy na bieząco , bo mało informacji tu dochodzi, firmy sie wykupują, zmieniają się zarządy itd, dla na s jest ważne , aby produkt był takiej jakości ile sieza niego zapłaci.

Teraz jest okres gonitwy, bo targi w Niemczech i każda firma i sponsorzy gonią jak opetani, na czym kto jeździ w czołówce , okazać sie może troche pózniej, myśle że przed pierwszymi startami.

Shimano ma pod sobą sporo firm podrzędnych, ale brakuje mu firmy od zmortyzatorów.

u3391y2009v4.gif

tel. 0-666-316-604
serwis: www.bikeserwis.pl.tl

piotr mężczyzna

piotr
Dodane 24-08-2009 23:01 RE: Rowery MTB znanych zawodników
A to maszyna ulubinego zawodnika
Chris Eatough, mistrz świata 24 h, bedzie jeżdził na takiej maszynie.

http://www.mtbnews.pl/content/view/489/34/

rowerek jest po prostu bajkowy.

u3391y2009v4.gif

tel. 0-666-316-604

Axi mężczyzna

Axi
Dodane 24-08-2009 23:19 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Jakoś zupełnie nie podobają mi się to rozwiązanie z rurą podsiodłową "wygięte" z górnej... tym bardziej że właśnie tego typu ramę z pękniętą ("odpadniętą") rurą podsiodłową mieliśmy okazję widzieć w Krynicy...

Pozdrawiam :)
Axi

Szymon mężczyzna

Dodane 24-08-2009 23:32 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Przecież ten ostatni rower, to już zupełnie seryjny TREK. Fakt, że top-wypas ale to dalej seria.
Generalnie, to w tym temacie przewijają się rowery raczej seryjne (z najwyższej półki) lub zaopatrzone w prototypowe części, które i tak w przyszłym roku trafią do sprzedaży. Więc jak dla mnie to bez szału to wszystko.
Ale w sumie temat rokuje dobrze jeżeli chodzi o sprzęt, więc ze swojej strony mogę polecić stronę light-bike.com. Swojska, bo krajowa, ale jest tam wiele ciekawych rowerków oraz tematów dotyczących części itp, itd.
Jedyny minus, jest taki, że strona sama w sobie właściwie nie istnieje, tylko forum do niej doczepione na które trzeba się zarejestrować, aby móc z niego korzystać.
Polecam jeżeli kogoś interesuje lekki rower, czasami wcale nie za duże pieniądze.
No i galeria "na wadze";)

bikestats

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 24-08-2009 23:55 RE: Rowery MTB znanych zawodników

Generalnie, to w tym temacie przewijają się rowery raczej seryjne (z najwyższej półki) lub zaopatrzone w prototypowe części, które i tak w przyszłym roku trafią do sprzedaży. Więc jak dla mnie to bez szału to wszystko.
Szymon

Dziwne rzeczy opowiadasz. To przecież rowery znanych zawodników na których startują w zawodach !! i co?
A że np. Roel Paulissen czy inny zawodnik jeździ na seryjnym Cannondale Scalpel z tą tylko różnicą którą opisałem w poście powyżej to nic na to nie poradzę :) Poza tym właśnie te subtelne różnice są chyba najbardziej ciekawe.
Edytowane przez szbiker dnia 25-08-2009 00:15
skrzynia mężczyzna

skrzynia
Miejscowość: bikegaraż
Dodane 25-08-2009 11:04 RE: Rowery MTB znanych zawodników

O teście grupy sram XX można więcej poczytać tu albo tuszbiker

Super :) Wygląda na to, że nareszcie będzie można sobie w miarę bezproblemowo złożyć napęd z dwoma zębatkami :) :) Do tej poty było niewiele takich modeli, a cena i dostępność niektórych raczej niefajna. Ciekawe jak będzie z XX choć biorąc pod uwagę, że to grupa zawodnicza może się okazać droga...
Dobrze, że jest kilka opcji, myślę, że zębatki 26/39 w połączeniu z kasetą 11-36 sprawdzą się nawet w fullu do turystyki :)
Dziwi mnie tylko tylny hamulec - przydałaby się opcja 160mm.

Wracając do tego Scalpela ciekawy jest amor Cannondale Lefty Speed Carbon SL który wizualnie wygląda masywnie, ma skok 110mm a waży niespełna 1,16kg !! Ciekawe jak się jeździ na takiej ladze :)szbiker

Mam Lefty'ego Speed ale w wersji alu, pracuje OK, choć na razie za krótko jeżdżę, żeby coś więcej napisać :) Zblokowany, w połączeniu ze sterówką, mostkiem itp w rozmiarze 1,5" daje naprawdę sztywny przód!
Jedyne co dziwi, to fakt, że na stronie cannondale jest mnóstwo manuali serwisowych a w żadnym nie znalazłem informacji o tym, jaka jest maksymalna dopuszczalna tarcza :|

PS. Ten Trek na super osprzęt ale wizualnie mi się nie podoba :)
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 25-08-2009 11:32 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Widzę że jesteś szczęśliwym posiadaczem cannondale'a.
Nie odczuwa się dyskomfortu podczas jazdy na tak "mało wyważonej" konstrukcji jaką wydaje się że jest Lefty??
Edytowane przez szbiker dnia 25-08-2009 11:42
skrzynia mężczyzna

skrzynia
Dodane 25-08-2009 11:52 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Szczerze mówiąc nie czuć tego podczas normalnej jazdy ;) Zdziwiłem się tylko, jak puściłem kierownicę - wtedy koło skręcało na boki :D Wcześniej słyszałem, po czasie to mija i faktycznie, po kilkuset km jest "normalnie". Lekkie obawy miałem tylko na pierwszych, szybszych zjazdach w terenie ale jest OK.
A czy jestem szczęśliwym posiadaczem to się okaże w zimie, jak go będę chciał sam rozłożyć i serwisować ;) :D Ale może nie będzie tak źle :)
Szkoda tylko, że trzeba odkręcać zacisk hamulca, żeby ściągnąć koło np. do transportu, ale z drugiej strony nie trzeba ściągać koła przy zmianie dętki czy opony :D
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 25-08-2009 11:59 RE: Rowery MTB znanych zawodników

Super :) Wygląda na to, że nareszcie będzie można sobie w miarę bezproblemowo złożyć napęd z dwoma zębatkami :) :) Do tej poty było niewiele takich modeli, a cena i dostępność niektórych raczej niefajna. Ciekawe jak będzie z XX choć biorąc pod uwagę, że to grupa zawodnicza może się okazać droga...skrzynia

Haha, nie bądź taki hop do przodu. Tutaj to dopiero będą "niefajne" ceny. Że tylko o kasecie wspomnę
Cena tej kasety jest adekwatna do jej skomplikowania i wynosić ma na rynku amerykańskim 328$.
Korba to w sumie zwykły Truvativ Noir, więc ta za to że jest xx pewnie będzie tylko jakieś 1.2-1.5 razy droższa ;). No i ma jakże uniwersalny rozmiar mocowania tarcz (BCD) 120/80mm, w końcu na tradycyjnym 104/64 by koronki mogły podpasować od innego producenta, już nie mówiąc o microdrive 94/58 pięcioramiennym, gdzie trzeba by od nowa modelować korbę. A tak to jest się skazanemu na jedyne słuszne zębatki i po problemie ;).

Axi

skrzynia mężczyzna

skrzynia
Dodane 25-08-2009 12:41 RE: Rowery MTB znanych zawodników

Haha, nie bądź taki hop do przodu. Tutaj to dopiero będą "niefajne" ceny. Że tylko o kasecie wspomnę
Cena tej kasety jest adekwatna do jej skomplikowania i wynosić ma na rynku amerykańskim 328$.
Axi

Hmm, w takim razie wygląda na to, że jeszcze trochę pojeżdżę na 3x9... ;) :D
szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 26-08-2009 10:27 RE: Rowery MTB znanych zawodników
OK zębatki 11-36 ale czy korba z blatami 26-39 39 to nawet jak na górala strasznie mało ?
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 26-08-2009 10:36 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Do wyboru są jeszcze 28/42 i 30/45. Nie pamiętam, czy pisano to o 26/39 czy 28/42 że to w zasadzie na trasy wyścigów xc i tyle, bo tam są zjazdy z reguły takie, że nie rozwija się dużych prędkości, więc korby starczy, a podjazdy są raczej wymagające.

Axi

piotr mężczyzna

piotr
Dodane 26-08-2009 10:38 RE: Rowery MTB znanych zawodników
A gdzie to Kasiu się naczytałas ze takie blaty są , bo raczej wszedzie jest 42/28 lub 29 ???

Naped 2-biegowy to jak najbardziej słuszny naped, odpada myslenie o przełożeniach skrajnych

u3391y2009v4.gif

tel. 0-666-316-604

Axi mężczyzna

Axi
Dodane 26-08-2009 10:52 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Jeśli uczestniczysz w dyskusji, to czytaj też co piszą inni. Tutaj skrzynia pisze o takich korbach, a nie jest problemem sprawdzić, że korby XX będę robione z trzeba zestawami koronek: 39/26, 28/42 i 30/45 z.

Axi

szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 26-08-2009 11:43 RE: Rowery MTB znanych zawodników
A gdzie to Kasiu się naczytałas ze takie blaty są , bo raczej wszedzie jest 42/28 lub 29 ???

Naped 2-biegowy to jak najbardziej słuszny naped, odpada myslenie o przełożeniach skrajnychpiotr

Tak oczywiście 2 chyba może być OK

Piotr przeczytałam w wczesnijszym poście skrzyni o tym 26/39 :)
skrzynia mężczyzna

skrzynia
Dodane 26-08-2009 12:25 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Kasiu trudno powiedzieć jak się sprawdzi zębatka 39, ale ta wypowiedź z testu na bW nawet ma sens:

Brak dużej koronki 42 z. okazuje się mniej istotny. Przyznajcie zresztą szczerze, czy używacie jej często, szczególnie z 11-tką z tyłu

- korzystając z całego zakresu kasety może by się okazało OK. Najlepiej byłoby przetestować w terenie ale przy zapowiadanych cenach ta wizja mi się lekko oddala :D

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 26-08-2009 12:40 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Myślę że nie będzie tak źle i ze z czasem rozwiązania te jak zawsze zstąpią do ludu tzn. pojawią się w grupach niższych. To przecież najwyższa grupa Srama jak XTR

Tą grupę znajdziemy w rowerach takich zawodników

Burry Stander South Africa Specialized
Christoph Sauser Switzerland Specialized
Florian Vogel Switzerland Team Swiss Power/Scott
Heather Irmiger USA Team Subaru/Gary Fisher
Jeremy Horgan-Kobelski USA Team Subaru/Gary Fisher
Julien Absalon France Team Orbea
Lene Byberg Norway Specialized
Mary McConneloug USA Team Kenda/Seven/NoTubes
Mike Broderick USA Team Kenda/Seven/NoTubes
Nino Schurter South Africa Team Swiss Power/Scott
Roel Paulissen Belgium Team Cannondale
Rad Ross Schnell USA TREK Cooperative
Sam Schultz USA Team Subaru/Gary Fisher
Todd Wells USA Specialized
Willow Koerber USA Team Subaru/Gary Fisher

Kolejny ciekawy artykuł dla poszerzenia wiedzy na temat XX ;)
http://www.mtbnews.pl/content/view/1202/44/

Ciekawe jest też że SRAM wykupił firmę ZIPP znaną z produkcji kół carbonowych, także tak jak jest napisane w artykule można się przygotować na to że będą i kola SRAM
Edytowane przez szbiker dnia 26-08-2009 13:53
skolioza mężczyzna

skolioza
Dodane 26-08-2009 15:22 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Kasiu trudno powiedzieć jak się sprawdzi zębatka 39, ale ta wypowiedź z testu na bW nawet ma sens:

Brak dużej koronki 42 z. okazuje się mniej istotny. Przyznajcie zresztą szczerze, czy używacie jej często, szczególnie z 11-tką z tyłu
skrzynia

Zakładając że ktoś może sobie pozwolić na kilka rowerów i tego będzie używać tylko w terenie to powiedzmy że może i ok - choc na szybkich, łatwych zjazdach będzie brakować
Jeśli jednak będziemy chcieli przejechać kilka km po szosie, czy po szutrówkach/gruntówkach w bardziej płaskim lesie to i 42 bywa mało...

www.RetroMTB.pl
pierwsza polska strona o kultowym sprzęcie

http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts
RetroMTB na Facebooku

Skocz do Forum: