Rowery MTB znanych zawodników
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| skolioza Posty: 951 Dołączył: 27 cze 06 |
|
|
Panowie: mnie nie chodzi o to że ja Amerykę na nowo odkrywam z wykupami Srama Przeczytajcie uważnie post Hinola który zacytowałem - wg mnie z niego wynika że TF nie ma Sida bo RS go nie sponsoruje.... NIe wiem czy ja mam ostatnio kłopoty w wyrazem swoich myśli czy wszyscy zaczynają po łebkach czytać ![]()
www.RetroMTB.pl http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts |
|
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
Spokojnie bo niedługo zaczniemy udowadniać kto jest mądrzejszy od drugiego a to przecież nie o to chodzi przynajmniej w merytorycznej dyskusji ![]() |
|
|
| |
| piotr Posty: 291 Miejscowość: Królewski Kraków Dołączył: 8 lis 06 |
|
|
W zasadzie to my wszystkiego nie wiemy na bieząco , bo mało informacji tu dochodzi, firmy sie wykupują, zmieniają się zarządy itd, dla na s jest ważne , aby produkt był takiej jakości ile sieza niego zapłaci. Teraz jest okres gonitwy, bo targi w Niemczech i każda firma i sponsorzy gonią jak opetani, na czym kto jeździ w czołówce , okazać sie może troche pózniej, myśle że przed pierwszymi startami. Shimano ma pod sobą sporo firm podrzędnych, ale brakuje mu firmy od zmortyzatorów. |
|
|
| |
|
|
A to maszyna ulubinego zawodnika Chris Eatough, mistrz świata 24 h, bedzie jeżdził na takiej maszynie. http://www.mtbnews.pl/content/view/489/34/ rowerek jest po prostu bajkowy. |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
Jakoś zupełnie nie podobają mi się to rozwiązanie z rurą podsiodłową "wygięte" z górnej... tym bardziej że właśnie tego typu ramę z pękniętą ("odpadniętą") rurą podsiodłową mieliśmy okazję widzieć w Krynicy...
Pozdrawiam |
|
|
| |
| Szymon Posty: 67 Dołączył: 16 sty 08 |
|
|
Przecież ten ostatni rower, to już zupełnie seryjny TREK. Fakt, że top-wypas ale to dalej seria. Generalnie, to w tym temacie przewijają się rowery raczej seryjne (z najwyższej półki) lub zaopatrzone w prototypowe części, które i tak w przyszłym roku trafią do sprzedaży. Więc jak dla mnie to bez szału to wszystko. Ale w sumie temat rokuje dobrze jeżeli chodzi o sprzęt, więc ze swojej strony mogę polecić stronę light-bike.com. Swojska, bo krajowa, ale jest tam wiele ciekawych rowerków oraz tematów dotyczących części itp, itd. Jedyny minus, jest taki, że strona sama w sobie właściwie nie istnieje, tylko forum do niej doczepione na które trzeba się zarejestrować, aby móc z niego korzystać. Polecam jeżeli kogoś interesuje lekki rower, czasami wcale nie za duże pieniądze. No i galeria "na wadze"
|
|
|
| |
|
Dziwne rzeczy opowiadasz. To przecież rowery znanych zawodników na których startują w zawodach !! A że np. Roel Paulissen czy inny zawodnik jeździ na seryjnym Cannondale Scalpel z tą tylko różnicą którą opisałem w poście powyżej to nic na to nie poradzę Poza tym właśnie te subtelne różnice są chyba najbardziej ciekawe. | |
| Edytowane przez szbiker dnia 25-08-2009 00:15 | |
|
| |
| skrzynia Posty: 566 Miejscowość: bikegaraż Dołączył: 29 lip 06 |
|
Super Wygląda na to, że nareszcie będzie można sobie w miarę bezproblemowo złożyć napęd z dwoma zębatkami Do tej poty było niewiele takich modeli, a cena i dostępność niektórych raczej niefajna. Ciekawe jak będzie z XX choć biorąc pod uwagę, że to grupa zawodnicza może się okazać droga...Dobrze, że jest kilka opcji, myślę, że zębatki 26/39 w połączeniu z kasetą 11-36 sprawdzą się nawet w fullu do turystyki Dziwi mnie tylko tylny hamulec - przydałaby się opcja 160mm.
Mam Lefty'ego Speed ale w wersji alu, pracuje OK, choć na razie za krótko jeżdżę, żeby coś więcej napisać Zblokowany, w połączeniu ze sterówką, mostkiem itp w rozmiarze 1,5" daje naprawdę sztywny przód!Jedyne co dziwi, to fakt, że na stronie cannondale jest mnóstwo manuali serwisowych a w żadnym nie znalazłem informacji o tym, jaka jest maksymalna dopuszczalna tarcza ![]() PS. Ten Trek na super osprzęt ale wizualnie mi się nie podoba
|
|
|
| |
|
|
Widzę że jesteś szczęśliwym posiadaczem cannondale'a. Nie odczuwa się dyskomfortu podczas jazdy na tak "mało wyważonej" konstrukcji jaką wydaje się że jest Lefty?? | |
| Edytowane przez szbiker dnia 25-08-2009 11:42 | |
|
| |
|
Szczerze mówiąc nie czuć tego podczas normalnej jazdy Zdziwiłem się tylko, jak puściłem kierownicę - wtedy koło skręcało na boki Wcześniej słyszałem, po czasie to mija i faktycznie, po kilkuset km jest "normalnie". Lekkie obawy miałem tylko na pierwszych, szybszych zjazdach w terenie ale jest OK.A czy jestem szczęśliwym posiadaczem to się okaże w zimie, jak go będę chciał sam rozłożyć i serwisować Ale może nie będzie tak źle Szkoda tylko, że trzeba odkręcać zacisk hamulca, żeby ściągnąć koło np. do transportu, ale z drugiej strony nie trzeba ściągać koła przy zmianie dętki czy opony
|
|
|
| |
|
Haha, nie bądź taki hop do przodu. Tutaj to dopiero będą "niefajne" ceny. Że tylko o kasecie wspomnę Cena tej kasety jest adekwatna do jej skomplikowania i wynosić ma na rynku amerykańskim 328$.Korba to w sumie zwykły Truvativ Noir, więc ta za to że jest xx pewnie będzie tylko jakieś 1.2-1.5 razy droższa . No i ma jakże uniwersalny rozmiar mocowania tarcz (BCD) 120/80mm, w końcu na tradycyjnym 104/64 by koronki mogły podpasować od innego producenta, już nie mówiąc o microdrive 94/58 pięcioramiennym, gdzie trzeba by od nowa modelować korbę. A tak to jest się skazanemu na jedyne słuszne zębatki i po problemie .
Pozdrawiam |
|
|
| |
|
Hmm, w takim razie wygląda na to, że jeszcze trochę pojeżdżę na 3x9...
|
|
|
| |
| szkasia Posty: 507 Dołączył: 13 sie 07 |
|
| OK zębatki 11-36 ale czy korba z blatami 26-39 39 to nawet jak na górala strasznie mało ? | |
|
| |
|
|
Do wyboru są jeszcze 28/42 i 30/45. Nie pamiętam, czy pisano to o 26/39 czy 28/42 że to w zasadzie na trasy wyścigów xc i tyle, bo tam są zjazdy z reguły takie, że nie rozwija się dużych prędkości, więc korby starczy, a podjazdy są raczej wymagające. Pozdrawiam |
|
|
| |
|
|
A gdzie to Kasiu się naczytałas ze takie blaty są , bo raczej wszedzie jest 42/28 lub 29 ??? Naped 2-biegowy to jak najbardziej słuszny naped, odpada myslenie o przełożeniach skrajnych |
|
|
| |
|
|
Jeśli uczestniczysz w dyskusji, to czytaj też co piszą inni. Tutaj skrzynia pisze o takich korbach, a nie jest problemem sprawdzić, że korby XX będę robione z trzeba zestawami koronek: 39/26, 28/42 i 30/45 z. Pozdrawiam |
|
|
| |
| szkasia Posty: 507 Dołączył: 13 sie 07 |
|
A gdzie to Kasiu się naczytałas ze takie blaty są , bo raczej wszedzie jest 42/28 lub 29 ??? Tak oczywiście 2 chyba może być OK Piotr przeczytałam w wczesnijszym poście skrzyni o tym 26/39 ![]() |
|
|
| |
|
|
Kasiu trudno powiedzieć jak się sprawdzi zębatka 39, ale ta wypowiedź z testu na bW nawet ma sens: Brak dużej koronki 42 z. okazuje się mniej istotny. Przyznajcie zresztą szczerze, czy używacie jej często, szczególnie z 11-tką z tyłu - korzystając z całego zakresu kasety może by się okazało OK. Najlepiej byłoby przetestować w terenie ale przy zapowiadanych cenach ta wizja mi się lekko oddala ![]() |
|
|
| |
|
|
Myślę że nie będzie tak źle i ze z czasem rozwiązania te jak zawsze zstąpią do ludu tzn. pojawią się w grupach niższych. To przecież najwyższa grupa Srama jak XTR Tą grupę znajdziemy w rowerach takich zawodników Burry Stander South Africa Specialized Christoph Sauser Switzerland Specialized Florian Vogel Switzerland Team Swiss Power/Scott Heather Irmiger USA Team Subaru/Gary Fisher Jeremy Horgan-Kobelski USA Team Subaru/Gary Fisher Julien Absalon France Team Orbea Lene Byberg Norway Specialized Mary McConneloug USA Team Kenda/Seven/NoTubes Mike Broderick USA Team Kenda/Seven/NoTubes Nino Schurter South Africa Team Swiss Power/Scott Roel Paulissen Belgium Team Cannondale Rad Ross Schnell USA TREK Cooperative Sam Schultz USA Team Subaru/Gary Fisher Todd Wells USA Specialized Willow Koerber USA Team Subaru/Gary Fisher Kolejny ciekawy artykuł dla poszerzenia wiedzy na temat XX http://www.mtbnews.pl/content/view/1202/44/ Ciekawe jest też że SRAM wykupił firmę ZIPP znaną z produkcji kół carbonowych, także tak jak jest napisane w artykule można się przygotować na to że będą i kola SRAM | |
| Edytowane przez szbiker dnia 26-08-2009 13:53 | |
|
| |
| skolioza Posty: 951 Dołączył: 27 cze 06 |
|
Kasiu trudno powiedzieć jak się sprawdzi zębatka 39, ale ta wypowiedź z testu na bW nawet ma sens: Zakładając że ktoś może sobie pozwolić na kilka rowerów i tego będzie używać tylko w terenie to powiedzmy że może i ok - choc na szybkich, łatwych zjazdach będzie brakować Jeśli jednak będziemy chcieli przejechać kilka km po szosie, czy po szutrówkach/gruntówkach w bardziej płaskim lesie to i 42 bywa mało... www.RetroMTB.pl http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

Wcześniej słyszałem, po czasie to mija i faktycznie, po kilkuset km jest "normalnie". Lekkie obawy miałem tylko na pierwszych, szybszych zjazdach w terenie ale jest OK.