Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| Roza Posty: 441 Dołączyła: 30 lip 07 |
|
ja chciałabym do Briancon ![]() |
|
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
Heh Dla tego miasta niestety nie wiem jakie są wykresy pyłu zawieszonego ale zapewne niezłe ;-) |
|
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
Od lat żyjemy w syfie a nowością jest informacja o nim Takie informacje docierały do mnie już od dawna. Cała akcja wymiany pieców na gazowe, dopłaty do niej w centrum miasta, była motywowana takimi danymi. Cieszy to, że podobno lepszym zakątkiem pod tym względem jest Ruczaj, ale ... khh khhh, lekko nie jest. Tereny tu podmokłe, często występująca mgła reaguje ze spalinami i oddycha się niemal rozpylonym kwasem. ![]() Antidotum? Wynajmijmy nasze mieszkania, przenieśmy się w Bieszczady, załóżmy rowerową komunę(brzydkie słowo).
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
|
Wielkie "halo" o to, że deszcz o nas zapomniał - to on jest największym winowajcom!! Gdyby popadało jeden dzień od razu wykresy by się zmieniły ![]() Jak na razie deszczu nie zapowiadają a samochody każdego ranka są co raz brudniejsze .
Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
| Roza Posty: 441 Dołączyła: 30 lip 07 |
|
dzisiaj zaświeciło słońce; czy to coś oznacza ![]() |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
W słońcu lepiej widać pył który wdychamy
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
Wielkie "halo" o to, że deszcz o nas zapomniał - to on jest największym winowajcom!! Mógłby być jeszcze stały mocny wiatr... ale ani na deszcz ani na wiatr się nie zapowiada .
Pozdrawiam |
|
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
|
dalej jest fajnie...rekordy już blisko:http://wiadomosci.onet.pl/regi…wiadomosc.html#
adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
| Kresowiak Posty: 120 Miejscowość: Nowa Huta Dołączył: 20 sie 11 |
|
| Największą lipę mają ludzie ze Śródmieścia. Na Mistrzejowicach albo Prądniku jest troszeczke wyżej i czasem powieje wiatr + nie ma tam tyle domków z piecami | |
|
| |
spinoza ![]() Posty: 1419 Miejscowość: Kraków - Kliny Dołączył: 7 sie 06 |
|
hmmm dobry powód żeby odpuścić dzisiejszy trening .
Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama. |
|
|
| |
| Jacekddd Posty: 534 Miejscowość: Kraków Dołączył: 23 paź 09 |
|
|
... albo żeby pojechać na nim dalej i oddalić się od centrum miasta :-) Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
spinoza ![]() Posty: 1419 Miejscowość: Kraków - Kliny Dołączył: 7 sie 06 |
|
|
W niektórych wioskach pod Krakowem jest jeszcze gorzej, ludzie palą czym popadnie dym gryzący że przejechać trudno.
Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama. |
|
|
| |
|
|
Zresztą to zanieczyszczenie widać po mapach, że obejmuje duży obszar wokół Krakowa również. A w radiu nawet słyszałem, że ciągnie się aż do granicy z Czechami.
Pozdrawiam |
|
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
Przydał by się maraton GG i nie będziecie mieli tu o czym pisać ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
| Kresowiak Posty: 120 Miejscowość: Nowa Huta Dołączył: 20 sie 11 |
|
| A co uważacie o ludziach, którzy w taką pogodę wychodzą sobie wieczorkiem na jogging i biegną wzdłóż najbardziej ruchliwych ulic? czy to jest rozsądne? Oni nałykają 20 razy więcej tego syfu od przeciętnego rowerzysty. | |
|
| |
| Cvbge Posty: 769 Dołączył: 13 sty 07 |
|
| http://krakow.gazeta.pl/krakow…jmlodszych.html | |
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
Niejaki Żyrinowski wspominał kiedyś o wielkich wentylatorach mających nawiewać skażone powietrze na terytorium Polski z rosyjskiej inicjatywy.Rety, może ma gdzieś przynajmniej jakiś prototyp
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
|
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,10692474,Smog_nad_Krakowem_zagraza_zdrowiu_najmlodszych.htmlCvbge No to "ekstra": W Krakowie w ubiegłym roku normy przekroczone były przez 223 dni. Pozdrawiam |
|
|
| |
| Tankian Posty: 25 Dołączył: 30 lip 10 |
|
|
Masakra jakaś, jeśli rzeczywiście tak fatalnie to wygląda to zaczynam się zastanawiać nad zakupem takiego czegoś: http://www.chainreactioncycles…px?ModelID=7327 Jak jest zimno to i tak pasuje coś na twarz naciągnąć więc bez różnicy czy to będzie Buff czy taka maseczka o ile rzeczywiście coś to zmienia. ![]() Używa ktoś takiego wynalazku ? Sprawdzi się to ? |
|
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
|
Nie wiem nie używałem ale jeśli to "ustrojstwo" ;-) wyłapie cząsteczki 2,5 µm i 10 µm to może warto. Z drugiej strony co prawda problem jest poważny i bezpośrednio wpływa na nasze zdrowie (dowiedzione naukowo) to nie ma sensu popadać w jakąś paranoję i np. jeżdzić z butlą tlenową ;-) Poniżej ciekawostka ;-) - wielkość pyłu PM10 i PM2,5 na tle włosa ludzkiego szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 23-11-2011 13:30 | |
|
| |
| Skocz do Forum: |

Dla tego miasta niestety nie wiem jakie są wykresy pyłu zawieszonego
ale zapewne niezłe ;-)
.

.