TdF 2013
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
Od dzisiaj nie chce słyszeć o żadnym koksie ![]() p.s ... a jak się mają te wyliczenia do naszej czasówki pod zoo ? Najlepszy Kamil Pomarański ma 407W przez mase całości 85,3kg (- jakies 10kg rower + reszta) to daje orientacyjnie jakies 5,40 W/kg ?! Większa moc niż grupa Froome'a ? Nie wiem czy dobrze liczę ;-P U nas podjazd oczywiście krótszy ale średnie nachylenie tylko 1% mniejsze jest : 1,9km, 6,4% , 121 m. Jak policzyć żeby bylo jakieś porównanie, odniesienie ? p.s O teraz widzę na tym Twitterze jakiś kalkulator ktoś podał : http://bikecalculator.com/wattsMetric.html ...dużo parametrów nawet temperatura i rodzaj opon Nie znam się p.s Podali też ciekawostkę że Omega Pharma - Quick-Step wypiła do tej pory w TdF 1300 bidonów ...bo w końcu Kwiatek wody też potrzebuje ![]() ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 08-07-2013 22:37 | |
|
| |
spootnick ![]() Posty: 584 Miejscowość: Kraków Dołączył: 30 maj 08 |
|
Tak krótki podjazd jest całkiem niemiarodajny. Jeśli miernik mocy dobrze działał to nawet ja na czysto zrobiłem pod Zoo koło 6W/kg ![]() | |
| Edytowane przez spootnick dnia 08-07-2013 22:43 | |
|
| |
|
Ok ale dla niektórych jechać tylko przez 100m pod górę w tempie albo lepiej od Froome'a to sukces , np. dla mnie heh ;-) ![]() edit: 09.07.2013 20:01 Dzisiaj 10 plaski etap ale wśród pięknych zamków i malowniczych miasteczek Bretanii (np. Dinan). Wygrał go po Marcel KITTEL,(ARGOS-SHIMANO) po zacietym finiszu (W filmie też zderzenie Cavendisha z Veelesem ) . Generalka pozostała bez istotnych zmian. Stage 10 Results GER 1 KITTEL, Marcel (ARGOS-SHIMANO) 4:53:25 GER 2 GREIPEL, André (LOTTO BELISOL) GBR 3 CAVENDISH, Mark (OMEGA PHARMA - QUICK-STEP) SVK 4 SAGAN, Peter (CANNONDALE PRO CYCLING) FRA 5 BONNET, William (FDJ) NOR 6 KRISTOFF, Alexander (KATUSHA) FRA 7 DUMOULIN, Samuel (AG2R LA MONDIALE) FRA 8 REZA, Kévin (EUROPCAR) NED 9 VAN POPPEL, Danny (VACANSOLEIL-DCM) ESP 10 ROJAS GIL, Jose Joaquin (MOVISTAR TEAM) AUS 11 GOSS, Matthew Harley (ORICA GREENEDGE) Pełne wyniki | |
| Edytowane przez szbiker dnia 09-07-2013 20:06 | |
|
| |
| anna1987 Posty: 4 Dołączył: 10 lip 13 |
|
| Kwiatek odzyskał dzisiaj białą koszulkę, bardzo dobra jazda polaka, oficjalnie 5 miejsce w czasówce. W generalce 7 miejsce . GRATULACJE !! | |
|
| |
| Luzac Posty: 163 Miejscowość: Kraków Dołączył: 10 lip 10 |
|
Właśnie skończyłem oglądać, chłopak miażdży dużo bardziej utytułowanych zawodników. Myślałem, na początku TdF, że to jednorazowy wyskok ale z etapu na etap coraz piękniej się to ogląda. Oby tak dalej!!!!![]() |
|
|
| |
| anna1987 Posty: 4 Dołączył: 10 lip 13 |
|
Trzymamy kciuki za niego![]() Ps. dźwięk strasznie dzisiaj przerywał na polski eurosporcie ale to taki mały szczegół. |
|
|
| |
|
|
Stage 11 Results Stage 11 Results GER 1 MARTIN, Tony (OMEGA PHARMA - QUICK-STEP) 36:29 GBR 2 FROOME, Christopher (SKY PROCYCLING) + 12 BEL 3 DE GENDT, Thomas (VACANSOLEIL-DCM) + 1:01 AUS 4 PORTE, Richie (SKY PROCYCLING) + 1:21 POL 5 KWIATKOWSKI, Michal (OMEGA PHARMA - QUICK-STEP) + 1:31 CAN 6 TUFT, Svein (ORICA GREENEDGE) + 1:35 FRA 7 CHAVANEL, Sylvain (OMEGA PHARMA - QUICK-STEP) + 1:37 FRA 8 ROY, Jérémy (FDJ) + 1:43 NED 9 DUMOULIN, Tom (ARGOS-SHIMANO) + 1:45 ESP 10 CASTROVIEJO NICOLAS, Jonathan (MOVISTAR TEAM) + 1:52 NED 11 MOLLEMA, Bauke (BELKIN PRO CYCLING) + 2:05 USA 12 TALANSKY, Andrew (GARMIN SHARP) + 2:08 ESP 13 VALVERDE BELMONTE, Alejandro (MOVISTAR TEAM) + 2:12 DEN 14 BAK, Lars Ytting (LOTTO BELISOL) + 2:15 ESP 15 CONTADOR VELASCO, Alberto (SAXO-TINKOFF) CZE 16 KREUZIGER, Roman (SAXO-TINKOFF) + 2:18 SVK 17 SAGAN, Peter (CANNONDALE PRO CYCLING) POL 18 BODNAR, Maciej (CANNONDALE PRO CYCLING) + 2:21 FRA 19 PERAUD, Jean-Christophe (AG2R LA MONDIALE) + 2:22 AUS 20 ROGERS, Michael (SAXO-TINKOFF) + 2:26 General Classification after Stage 11 GBR 1 FROOME, Christopher (SKY PROCYCLING) 42:29:24 ESP 2 VALVERDE BELMONTE, Alejandro (MOVISTAR TEAM) + 3:25 NED 3 MOLLEMA, Bauke (BELKIN PRO CYCLING) + 3:37 ESP 4 CONTADOR VELASCO, Alberto (SAXO-TINKOFF) + 3:54 CZE 5 KREUZIGER, Roman (SAXO-TINKOFF) + 3:57 NED 6 TEN DAM, Laurens (BELKIN PRO CYCLING) + 4:10 POL 7 KWIATKOWSKI, Michal (OMEGA PHARMA - QUICK-STEP) + 4:44 COL 8 QUINTANA ROJAS, Nairo Alexander (MOVISTAR TEAM) + 5:18 POR 9 FARIA DA COSTA, Rui Alberto (MOVISTAR TEAM) + 5:37 FRA 10 PERAUD, Jean-Christophe (AG2R LA MONDIALE) + 5:39 Pełne wyniki Świetna jazda Kwiatkowskiego Co tu dużo pisać - Wielkie ![]() ![]() Poniżej fotka z oficjalnej strony Touru. Na tejże stronie czytamy również : The Polish champion came to his first Tour de France to learn but Michal Kwiatkowski is proving to be the all-round revelation of the 100th edition. He can climb, sprint and time trial... his fifth place in Mont-Saint-Michel puts him back in the white jersey... ![]() szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 11-07-2013 13:28 | |
|
| |
|
"Flowermen" nadal w czołówce - pięknie się trzyma - dzisiaj 16 miejsce i przyjazd wraz z peletonem (a jeszcze rozprowadzał przecież z grupą Cavendisha) więc czas taki sam jak zwycięzca etapowy Marcel Kittel. Swoją drogą to już 3 wygrana Kittela w tym Tourze a Cavendisha "tylko" jedna. Nie dominuje juz tak jak np. w 2009 roku gdzie miał 6 wygranych etapowych ((2008 – cztery, 2009 – sześć, 2010 – pięć, 2011 – pięć, 2012 – trzy). Info z jego twittera: Like I said, @marcelkittel's the new big thing. Simply better than me today. Congrats! Sorry I couldn't finish @opqscyclingteam's hard work. To by było coś niesamowitego i pięknego gdyby Kwiatek utrzymał do końca tą dyspozycję - tylko czy to możliwe ? Pojawiły się głosy niepewności ;-) Człowiek o tym dziwnym nazwisku QUINTANA ROJAS Nairo Alexander ;-P może być niebezpieczny bo jest cholernie dobry w górach (jak to maja w zwyczaju Kolumbijczycy) i odebrać biały trykot ale zobaczymy. Kwiatek już zapowiedział że : I'll not give up" i jak narazie wszystkich zaskakuje - oby jak najdłużej ![]() Info o 12 etapie Generalka prawie bez zmian. Pełne wyniki Jutro szansa dla Cavendisha i pozostałych sprinterów, pojutrze etap pagórkowaty a 14 lipca etap 15 z metą na słynnym Mont Ventoux EDIT: A to ciekawa informacja mogąca mieć bezpośrednie przełożenie na dalsze losy Froome | |
| Edytowane przez szbiker dnia 12-07-2013 09:41 | |
|
| |
|
No i fajnie Szkoda tylko Valverde ![]() p.s Coś czuję że Froome nie wygra tego Touru | |
| Edytowane przez szbiker dnia 12-07-2013 21:04 | |
|
| |
|
.... a może jednak wygra Kwiatek pięknie ale Quintana jeszcze lepiej ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 14-07-2013 17:21 | |
|
| |
Marcus ![]() Posty: 739 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
A może by tak zrobić nową tabelkę z czasówką na Mont Ventoux? Ktoś jechał? Ja niestety tylko z Sault, czyli początek inaczej niż TdF (łagodniej) - coś ok 20-25km podjazdu. |
|
|
| |
| Marcin Posty: 1656 Dołączył: 9 sty 06 |
|
A może by tak zrobić nową tabelkę z czasówką na Mont Ventoux? Tabelka jest na strava.com. |
|
|
| |
|
Hmmm ja tam widzę wyniki jednego Holendra, ale może źle patrzę, albo trzeba być zarejestrowanym. W każdym razie sam myślałem o ostatnim odcinku - podjeździe na górę i oczywiście o naszych wynikach (jak najbardziej w odniesieniu do kolarzy zawodowych ). Chętnie bym kiedyś zrobił taką czasówkę jeszcze - może się zbierzemy w więcej osób? ![]() |
|
|
| |
| Marcin Posty: 1656 Dołączył: 9 sty 06 |
|
|
Wszystko widać jak się zaloguje/zarejestruje. W tabeli jest ponad 3000 pozycji. Ten holender Laurens Ten Dam (Ned) Belkin Pro Cycling Team był dzisiaj na 9 pozycji. Szkoda, że Froome nie wrzuca tracka ![]() Tu masz segment z Sault. |
|
|
| |
| Luzac Posty: 163 Miejscowość: Kraków Dołączył: 10 lip 10 |
|
A ja pamiętam jak pierwszy raz,parę lat temu, pokonywałem taki dłuższy podjazd. Oczywiście dużo łatwiejszy niż Mont Ventoux i na rowerze górskim przez to znacznie wolniej ale jako, że wcześniej nie miałem z takimi do czynienia to pamiętam jak walczyłem z psychiką i obtartą dolną częścią ciała. Podjazd był na płw. Istria na Chorwacji (szczyt Vojak dł. 23 km, 1400 m przewyższenia). Piękne wspomnienia![]() |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
A może by tak zrobić nową tabelkę z czasówką na Mont Ventoux? O ile pamiętam Przemo jechał kiedyś i testował swój organizm - chyba wjechał
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
Tak, Przemo bodajże w tamtym roku wjechał na tą górkę
Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
Andy ![]() Posty: 1299 Dołączył: 21 kwi 07 |
|
| Przemo tak, ale czy rowerem to nie wiem? | |
|
| |
|
Właśnie zerknąłem do notatek. Byłbym 5... wśród kobiet hehe. Jechałem na góralu z 1 sakwą. Fajny podjazd ![]() |
|
|
| |
przemo ![]() Posty: 558 Miejscowość: Kraków Dołączył: 31 sie 06 |
|
| Byłem na górze 2 razy, najpierw samochodem, drugi raz na rowerze. Startowałem z Bedoin. | |
|
| |
| Skocz do Forum: |

Nie znam się
...bo w końcu Kwiatek wody też potrzebuje 
ale to taki mały szczegół.

ale zobaczymy. Kwiatek już zapowiedział że : 
Kwiatek pięknie ale Quintana jeszcze lepiej