Kto ma racje ? pierwszeństwo

Autor Wiadomość
Grezi mężczyzna

Grezi
Dodane 09-10-2013 19:13 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
Znak C-13a odwołuje znak NAKAZU C-13 (to nie informacja, że jest jakaś droga rowerowa, tylko nakaz poruszania się tą drogą, jeśli poruszamy się w tym samym kierunku). Czyli za tym znakiem kończy się obowiązek poruszania się tą drogą oraz związane z nią przywileje i możemy wybrać każdą inną dozwoloną. Co więcej jeśli za tym znakiem jest przejazd rowerowy i nie ma znaku A-7 (ustąp pierwszeństwa), to mamy na nim pierwszeństwo (ale który kierowca o tym wie).
Poniżej wyjaśnienie według GDDKiA do którego link dałem wcześniej.

W niektórych sytuacjach drogę dla rowerów należy połączyć z układem
dróg ogólnodostępnych w taki sposób, że tworzy ona samodzielny wlot
skrzyżowania. Ma to miejsce w szczególności, gdy droga dla rowerów biegnie po
jednej tylko stronie jezdni drogi ogólnodostępnej i konieczne jest umożliwienie
dostępu do niej z jezdni wlotów poprzecznych zlokalizowanych po stronie
przeciwnej. Aby poprawić orientację uczestników ruchu, niektórzy zarządcy dróg
stosują w tym przypadku przejazdy dla rowerzystów łączące ogólnodostępną
jezdnię wlotu poprzecznego z drogą dla rowerów.

W tym przypadku jeśli pierwszeństwo ma droga, której jezdnię przecinają
rowerzyści opuszczający drogę dla rowerów, konieczne jest zastosowanie znaku
A-7 niezależnie od znaku C-13a („koniec drogi dla rowerów”), gdyż zgodnie z art.
17 ust. 1 pkt. 3a ustawy nie zachodzi w tym przypadku włączanie się do ruchu.
Jeśli zarządca drogi nie wyznaczy w tym przypadku przejazdu dla rowerzystów,
wystarczający jest sam znak C-13a, który oznacza że rowerzysta włącza się do
ruchu i jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdom poruszającym się po
jezdni.

[i co?]

ZenekPOL mężczyzna

Dodane 09-10-2013 22:03 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
Tyle rożnych odpowiedzi a jeździć jakoś trzeba. Chciałbym byc pewny 100% co do sytuacji na Kościuszki. Narazie zakładam ze pierwszeństwa niemam, z roweru nie schodze a jak jestem w połowie przejazdu przez drogę to kierowcy jadący od strony jubilatu powinni mnie puścic - chyba. Na ulicy znajduje sie znak ze to przejazd i przejście. Obok pasów linia przerywania dla rowerów.

Natomiast co do sytuacji na oleandry ktoś mówił ze tam nie powinno byc ścieżki bo o mało ruchliwa ulica. Zgadzam sie z tym jednak mi chodziło o kawałek drogi rowerowej który za budynkiem UR łączy nas z ulica Reymonta i tam mamy piękna ścieżkę :) jednak jak widać cieżko przejechać tym kawałkiem ścieżki bo stoją auta.
Niestety z tym sie chyba nie wygra i wybrałem inna drogę.
Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 09-10-2013 22:57 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
Prawdę mówiąc to trochę pogubiłem się o który przejazd chodzi. Jeżeli ten wpadający w Ul. Włóczków (koło stacji benzynowej) a to chyba najprostsza trasa na Oleandry, to tam sprawa jest jasna, można śmiało przejeżdżać, jeżeli chodzi o pierwszeństwo to jak pisała Mandraghora, lepiej przeżyć.
Szbiker, o tym schodzeniu z roweru to pisałem trochę z boku tematu, tak bardziej utyskiwanie na te niedorobione ścieżki rowerowe, na których co chwila brakuje przejazdów i są jedynie zwykłe pasy dla pieszych. Prawdę mówiąc w końcówkę bulwaru rowerem się nigdy nie zapuszczałem więc nie widziałem tych znaków, a koniec ścieżki rowerowej jednoznacznie skojarzył mi się z wyżej wymienionymi niedoróbkami.
szbiker mężczyzna

szbiker
Miejscowość: Kraków
Dodane 10-10-2013 14:38 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
Znak C-13a odwołuje znak NAKAZU C-13 (to nie informacja, że jest jakaś droga rowerowa, tylko nakaz poruszania się tą drogą, jeśli poruszamy się w tym samym kierunku). Czyli za tym znakiem kończy się obowiązek poruszania się tą drogą oraz związane z nią przywileje i możemy wybrać każdą inną dozwoloną. Co więcej jeśli za tym znakiem jest przejazd rowerowy i nie ma znaku A-7 (ustąp pierwszeństwa), to mamy na nim pierwszeństwo (ale który kierowca o tym wie). ...
GregorZi

Pełna zgoda tylko daliśmy się niepotrzebnie wciągnąć w dyskusje o końcu drogi rowerowej bo tam nie ma żadnego takiego znaku :D :| i co? Zdjęcie z dzisiaj poniżej
Swoją drogą tam jest mega popieprzona infrastruktura , tak jakby nie można było tego przejazdu wpuścić od razu w ulicę Włóczków i namalować tam pas dla rowerów i połączyć sensownie z dalsza częścią drogi idącej pod Cracovię (tylko trzeba było wpuścić w chodnik i słup trakcyjny, tudzież kwadratowy obłożony krawężnikiem skrawek zieleni B):D brawo!)

Tyle rożnych odpowiedzi a jeździć jakoś trzeba. Chciałbym byc pewny 100% co do sytuacji na Kościuszki. Narazie zakładam ze pierwszeństwa niemam, z roweru nie schodze a jak jestem w połowie przejazdu przez drogę to kierowcy jadący od strony jubilatu powinni mnie puścic - chyba. Na ulicy znajduje sie znak ze to przejazd i przejście. Obok pasów linia przerywania dla rowerów. ZenekPOL

Będąc na przejeździe rowerzysta zawsze ma pierwszeństwo :
Art. 27.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerzystów, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa rowerowi znajdującemu się na przejeździe.

Bezpośrednio przed wjazdem na przejazd sytuacja zawsze będzie dyskusyjna (chyba że będą światła lub znaki typu "ustąp pierwszeństwa" albo "stop") dopóki nie zmienią w/w artykułu i nie wprowadzą jeszcze zapisu .... i zbliżającego się do przejazdu. O czym wspomina tutaj Dworak
Nie da się jednoznacznie powiedzieć bo nie ma jednoznacznego przepisu i co? Kierowcy będą korzystać w wypadku kolizji z art. 3 czyli o stwarzaniu zagrożenia bezpieczeństwa a rowerzyści będą argumentować swoja niewinność tym że art. 33. ustęp 4 mówiący o tym że zabrania się wjazdu bezpośrednio pod nadjeżdżający pojazd został zlikwidowany i co?
Tutaj też artykuł i dyskusja na ten temat
Nie polecam jednak próbować wymuszać na kierowcach pierwszeństwa wjeżdżając energicznie na przejazd bo niektórzy z nich nie maja wyobraźni i mają w d.... wszystkie przejścia dla pieszych i przejazdy rowerowe (tak jakby ich w ogóle nie było)
szbiker dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez szbiker dnia 11-10-2013 10:30
Grezi mężczyzna

Grezi
Dodane 10-10-2013 19:09 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo

....
Swoją drogą tam jest mega popieprzona infrastruktura , tak jakby nie można było tego przejazdu wpuścić od razu w ulicę Włóczków i namalować tam pas dla rowerów i połączyć sensownie z dalsza częścią drogi idącej pod Cracovię (tylko trzeba było wpuścić w chodnik i słup trakcyjny, tudzież kwadratowy obłożony krawężnikiem skrawek zieleni B):D brawo!)
....szbiker

Dodam jeszcze, że za przejazdem są pasy i aby po nich nie przejechać powinniśmy pojechać w stronę hotelu a przecież tam nie ma ścieżki :[ A jak w trakcie przejazdu pojawi się pieszy na tych pasach to zostajemy na jezdni;(

Artykuł trochę przegina. Zmiany trzeba wprowadzać ale nie kosztem innych. Niech powie babci, że może wg prawa na przejeździe rowerowym wjechać pod nadjeżdżający pojazd. :/

[i co?]

Edytowane przez Grezi dnia 10-10-2013 19:20
pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Miejscowość: Kraków
Dodane 11-10-2013 09:06 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
Cały czas myślałem że dyskusja jest o innym skrzyżowaniu.

Dwa Pi Er

Maly mężczyzna

Maly
Dodane 11-10-2013 09:46 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
Mnie tam kiedyś jakieś dresy z VW pogoniły z lewarkiem w ręku za to, że im śmiałem przejechać przed nosem :o, nawet specjalnie nie musieli się zatrzymywać, a wystarczyło zwolnić (oczywiście dawno już byłem na przejeździe). Furiatów jak widać nie brakuje, najgorsze było to, że dostałem ataku śmiechu :D, jak zobaczyłem co się dzieje, bo przecież ja byłem na rowerze, a oni piechtą wspierani samochodem, co prawda. Szczęśliwie udało mi się opanować spazmy i spokojnie im umknąć.

Rower lekarstwem na wszystko :)

ZenekPOL mężczyzna

Dodane 11-10-2013 16:22 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
Ok. Teraz będę pewny ze mam pierwszeństwo ale itak trzeba uważać bo zakładam ze 90% kierowców którzy tamtędy jeżdżą myślą ze to oni maja pierwszeństwo. Jeżdzę tamtędy codziennie i moze 1 na 10 zatrzyma sie i mnie przepuści. Ostatnio to był radiowóz :)
Grezi mężczyzna

Grezi
Dodane 11-10-2013 18:18 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo

...Ostatnio to był radiowóz :) ZenekPOL

brawo! coś pozytywnego ze strony policji B)

[i co?]

JagodaMazur kobieta

Dodane 15-10-2013 09:11 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
Większość kierowców nie ma świdomości pierwszeństwa rowerzysty na przejeździe.
DaroMróz mężczyzna

Dodane 02-05-2014 23:52 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
Też myślę, że większość, ale dziś miałem wyjątkowy dzień - stawali, przepuszczali. Normalnie, jak w zachodniej Europie.
JaroZych mężczyzna

Dodane 05-05-2014 12:35 RE: Kto ma racje ? pierwszeństwo
Niestety sam się czasem łapię, że robię tak samo jadąc autem.
Skocz do Forum: