Polska myśl techniczna...

Autor Wiadomość
marco mężczyzna

marco
Miejscowość: KRAKÓW
Dodane 26-10-2014 23:59 RE: Polska myśl techniczna...
cóż, prawdopodobnie część rowerzystów-ekologów traktuje ścieżki rowerowe jak chodniki tylko z innym oznaczeniem. Jeżdżą niewiele szybciej niż przechodzień, więc słupki im nie przeszkodzą, bo będą go długo mijać...

Wg mnie tą ścieżką powinno się puścić najbliższą masę krytyczną. Szpitale na Kopernika są blisko, więc karetki powinny nadążyć ze zwożeniem rannych ;)Marcus

W pełni się z Tobą zgadzam, a po masie krytycznej poprawić jeszcze rolkarzami którzy też chyba raz w miesiącu tak jeżdżą.
Tylko pytanie czy pobliskim szpitalom by wówczas kontraktów w NFZ wystarczyło?
Versus mężczyzna

Miejscowość: Kraków
Dodane 27-10-2014 21:04 RE: Polska myśl techniczna...
Wnioskując z treści tematu, jedziemy tu po naszych dziadkach, babkach, ojcach, matkach, braciach, siostrach itd. W takim razie, proszę o drobną modyfikację, tak, by moją rodzinę temat omijał, mimo, że to, cóż... Polacy. Ale z przedstawianymi inwestycjami nie mają ni wspólnego. Za moich młodych czasów, świat przedstawiano jako bardziej skomplikowany. Śmiano się z "PRL-owskiej" myśli technicznej", nie "polskiej". Śmiano się z rządzących, nie zarządzanych... ale teraz ogłoszono, że "Polska to nienormalność"- i zarządzający nią, nic nie mogą zrobić! ...tylko brać wynagrodzenie za...zarządzanie i wyśmiewanie! i co?
Dziczejemy, chamiejemy! A to będzie trudniej naprawi niż ścieżki rowerowe.

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

Versus mężczyzna

Dodane 28-10-2014 19:04 RE: Polska myśl techniczna...
Czy nie lepiej tak?
"Myśl techniczna III RP pod rządami sitwy w ramach Unii Europejskiej"?
http://www.kuriertrzebnicki.pl…nami-juz-3-lata
"...Barierki ochronne mają bowiem wg GDDKiA kilka zadań, zabezpieczają użytkowników ścieżki przed niebezpieczeństwem wtargnięcia na nią pojazdu poruszającego się po ruchliwej trasie krajowej..."

Versus dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez Versus dnia 28-10-2014 19:09
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 28-10-2014 19:18 RE: Polska myśl techniczna...
Może chodziło im o pędzące ciągniki rolnicze :D ;-) burak
..słusznie ktoś napisał pod artykułem że to tak jak z tymi ekranami akustycznymi w szczerym polu: "Sens tych barierek jest porównywalny z ekranami dźwiękochłonnym i w szczerym polu przy drogach ekspresowych i autostradach (koszt w przeciągu ostatnich 5 lat 1 mld zł wg raportu NIKu)"
Edytowane przez szbiker dnia 28-10-2014 19:59
PePe mężczyzna

PePe
Dodane 29-10-2014 10:48 RE: Polska myśl techniczna...
Czy nie lepiej tak?
"Myśl techniczna III RP pod rządami sitwy w ramach Unii Europejskiej"? Versus

Może i lepiej, niemniej nie mamy gwarancji kto był projektantem a dokładniej nie znamy jego wieku, więc niekoniecznie łapie się do III RP oraz UE. Może to być projektant leciwy i za jego wykształcenie będzie odpowiedzialna całkiem inna RP.
Może też oczywiście być całkiem odwrotnie. Po co jednak znów wchodzić w politykę.

PePe

Versus mężczyzna

Dodane 29-10-2014 14:25 RE: Polska myśl techniczna...
Pepe, nie zgrywaj naiwniaka. Projektant, kim by nie był, jechał w/g nor i wytycznych. A te przypisane są do konkretnego etapu zarządzania państwem. Dlatego wolę bardziej szczegółowo niż jechać po kraju, narodzie... poczynają od Mieszka.
Dwa, "polityka" to dbanie o dobro wspólne. Ścieżka rowerowa to dobro wspólne- jak odłączy jedno od drugiego? ....tylko tresurą! ;) Z tym, że ja nie jestem psem, dlatego na mnie akurat ona nie działa.

Edytowane przez Versus dnia 29-10-2014 14:28
PePe mężczyzna

PePe
Dodane 29-10-2014 15:23 RE: Polska myśl techniczna...
I znów: normy i wytyczne nie zmieniają się, wraz ze zmianą kolejnej RP, ale tylko tyle.
Z jednego uogólnienia przechodzimy w drugie -> na to zwracam uwagę.

Sama ścieżka aby wrócić do tematu, a w szczególności te słupki mnie samemu nie przeszkadzają, a jeżdżę koło nich codziennie. I wydaje mi się, że jest to jedyny sposób na nie parkowanie "na chwilę" na takiej ścieżce. Mam tez okno z biura na tą ścieżkę i mimo tych słupków już nie raz widziałem auto jadące ścieżką, nie chce mówić co by było gdyby tych słupków nie było.

PePe

Versus mężczyzna

Dodane 29-10-2014 17:56 RE: Polska myśl techniczna...
@"I znów: normy i wytyczne nie zmieniają się, wraz ze zmianą kolejnej RP, ale tylko tyle."
Nie myślę tu o IIIRP i IVRP ale o Polsce. A chyba nie sugerujesz, że od 966 roku normy techniczne mamy te same? Zwłaszcza w kwestii ścieżek rowerowych?:D
Ale dosyć tego. Tu chodzi o pewną wrażliwość, inną niż techniczna, robotnicza! Zatem nie dogadam się.

Dodane dnia 29 października 2014 18:25:36

Chodzi o jakieś podstawy wychowania! Jakieś mętne przejawy kultury. Jakiś minimalny ślad tego, że rodzice nie tylko karmili i posyłali do szkoły, ale i coś przekazali z ..."dziedziny abstraktów". Że mówili o czyś więcej, niż tylko "jak szybko i skutecznie zarabiać pieniądze", by być..., o zgrozo, "kimś". Miazga, pustka, woda z mózgu, Europa! Szkoda słów!

Edytowane przez Versus dnia 29-10-2014 18:25
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 30-10-2014 08:46 RE: Polska myśl techniczna...
...
http://www.kuriertrzebnicki.pl…nami-juz-3-lata
"...Barierki ochronne mają bowiem wg GDDKiA kilka zadań, zabezpieczają użytkowników ścieżki przed niebezpieczeństwem wtargnięcia na nią pojazdu poruszającego się po ruchliwej trasie krajowej..."Versus

Mówili nawet wczoraj na tvn o tej ścieżce
marekw mężczyzna

Miejscowość: KRK
Dodane 30-10-2014 10:08 RE: Polska myśl techniczna...
Jakoś mnie to nie dziwi, pewnie szwagier dyrektora gddkia wygrał przetarg.
Skocz do Forum: