Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.

Autor Wiadomość
ośka kobieta

ośka
Miejscowość: Chrzanów
Dodane 05-01-2009 10:24 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Ja kiedyś miałam taką sytuację, że stał przy drodze policjant z suszarką w dłoni i mierzył ją w moją stronę. Górka była stroma i na poewno przekroczyłam dozwolone 40km/h. Jeden z nich coś tam do mnie machnął, ale nie sądze, że udało im się odczytać moją prędkość, a już na pewno bym się nie zatrzymała :p
dziczek mężczyzna

Dodane 05-01-2009 12:01 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Na pewno chciał cię serdecznie pozdrowić, jestem przekonay :D

Team Jubilat Polska

pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Miejscowość: Kraków
Dodane 05-01-2009 23:59 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Rozmawiałem dziś ze przedstawicielem Straży Miejskiej w Krakowie. (była to nieoficjalna rozmowa, więc stanowisko nie musi na 100% reprezentować całości urzędu).
Dostałem następujące informacje:
1. Straż Miejska w Krakowie nie posiada radaru do pomiaru prędkości. Co więcej, w rozsądnej przyszłości nie zamierzają brać się za kontrolę takowej. Od tego jest Policja.
2. Pomysł łapania rowerzystów na ściecze rowerowej uznany został za co najmniej kuriozalny.
3. Rower (jak każdy pojazd) podlega ograniczeniom prędkości (50 km/h w terenie zabudowanym w dzień, 60 km/h w nocy, itd - artykuł 20 Kodeksu Ruchu Drogowego).

Ponadto:
Dowiem się jeszcze co Policja sądzi w temacie.
Temat też wrzuciłem znajomej prawniczce. Obiecała sprawdzić.

A do nas wszystkich:
Nie dajmy się zwariować.

Dwa Pi Er

szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 06-01-2009 08:00 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Jak by mnie Policja lub Straz próbowała zatrzymać na ścieżce to na pewno bym się nie zatrzymała bo i tak gonic nie będą a to dlatego, że ewentualne korzyści wynikające z pościgu nie pokryją strat. Taki pościg to mnóstwo problemów trzeba mieć zgodę na jazde na sygnale, duże ryzyko wywołania niebezpiecznej sytuacji w czasie pościgu itp.(nie wspomianając już o trudzie np. wypełnienia dokumentacji ) Najlepsze co może zrobić Policjant lub Strażnik to zgłosić innemu patrolowi, żeby się przyglądneli takiej a takiej osobie w tym rejonie ale wtedy i tak udowodnienie poprzedniego wykroczenia było by trudniejsze -bo zawsze można sie tłumaczyć, że to był ktoś podobny do Ciebie- nikt Ci nie udowodni, że to byłeś Ty chyba żeby mieli kamery (nie suszarki) ale nie mają:)))
dziczek mężczyzna

Dodane 06-01-2009 08:46 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Autocenzura.

Team Jubilat Polska

Edytowane przez dziczek dnia 06-01-2009 20:57
szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 06-01-2009 09:16 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
A to juz tylko zależy tylko od umiejętności jeździeckich bikera a to, że cie dogonią i ukażą to może 1% pewności a jak się zatrzymasz to możesz mieć pewność 99 %. A pozatym i tak zawsze możesz nie przyjąć mandatu wtedy muszą kierować wniosek do Sądu Grodzkiego nie zawsze się im chce (znowu ta dokumentacja) a Sąd i tak zwykle daje mniejszą karę niż proponował Strażnik lub Policjant ( specjalnie mówią żę Sąd da wyższą żebyś przyjął mandat)lub Sąd uniewinia ( z braku racjonalnych, mocnych dowodów lub widząc skróchę obwinionego)
Maciu mężczyzna

Maciu
Dodane 06-01-2009 09:33 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Jasne można uciekać przed policją, tylko kiedyś jadąc bulwarami w okolicy: śluza Dąbie - galeria Kazimierz spotkałem dwóch panów w koszulkach z napisami POLICJA na plecach. Byli na rowerach oznakowanych mieli kajdanki i pałke, nie dopatrzyłem sie pistoletu. Na szczęście wyglądali na leszczy więc pogoń by sie szybko zakończyła, ale niedzielnych rowerzystów mogą ścigać za to że nie jadą ścieżką rowerową.

...całe życie drugi!

dziczek mężczyzna

Dodane 06-01-2009 09:52 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Autocenzura.

Team Jubilat Polska

Edytowane przez dziczek dnia 06-01-2009 20:58
szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 06-01-2009 09:58 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Strasznie sie boimy kajanek i pałki jak nie jesteś agresywny to nikt wobec Ciebie tego rodzaju sprzętu nie urzyje (musi byś podstwa urzycia tego typu sprzętu-określa to wile procedór)A pałka wielofunkcyjną typu "Tonfa" nie wolno zadawać uderzeń wolno jej urzywać do różnego rodzaju dźwigni oraz przy transporcie sprawcy, udzielania pierwszej pomocy chyba, że nastąpi stan wyższej konieczności np. zagrożenie życia i zdrowia funkcjusza a jakoś sobie nie mogę wyobraziś żadnego z kolarzy atakującego funkcjusza np. nożem przy kontroli dzwonka oraz światełek.
p.s a pozatym te pałki to lipa wszyscy funkcjusze je przeklinają lepsze były tgz. Gumy
Edytowane przez szkasia dnia 06-01-2009 10:00
Kubak mężczyzna

Kubak
Miejscowość: Kraków-Zielonki
Dodane 06-01-2009 10:00 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Kurcze. Zatrzymuję się do kontroli policji nie z tego powodu, że nie mogę uciec tylko dlatego, że takie jest prawo w moim kraju, ba! na dodatek nie traktuję policji jako swojego potencjalnego przeciwnika w ruchu drogowym :)

Jeśli łamię przepisy jadąc po chodniku to postępuje nie w porządku wobec prawa, ale zgodnie ze zdrowym rozsądkiem, niemniej jednak liczę się z ryzykiem mandatu.

Ale pewnie jestem staroświecki...

Kilka cytatów
Art. 92. § 1. Kto nie stosuje się do znaku lub sygnału drogowego albo do sygnału lub polecenia osoby uprawnionej do kierowania ruchem lub do kontroli ruchu drogowego, podlega karze grzywny albo karze nagany.
§ 2. Kto w celu uniknięcia kontroli nie stosuje się do sygnału osoby uprawnionej do kontroli ruchu drogowego, nakazującego zatrzymanie pojazdu,
podlega karze aresztu albo grzywny.
§ 3. (107) W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 2 można orzec zakaz prowadzenia pojazdów.

Куба

szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 06-01-2009 10:07 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Sorry Panowie powiem tak cytuje ale nie powiem kogo:)) "Tylko głupi dają sie łapać i płacą mandaty" A nawet jeśli ktoś jest patriotą to jego 100 a nawet 200 złotowy mandat nie pomorze naszej gospodarce za to Ty bedziesz miał mniej kaski na wydanie a i tak od Twoich transakcji ściągną Vat. A pozatym zejdcie na ziemie zadużo amerykańskich filmów leci w TV policja nie użądzi za wami pościgu po mieście rodem z filmu akcji. (w razie kolizji radiowozu solidne tłumaczenie tony akt i notatek etc.)

Dodane dnia 06 stycznia 2009 10:09:07

No i po premi:))
Edytowane przez szkasia dnia 06-01-2009 10:09
pit mężczyzna

pit
Dodane 06-01-2009 10:42 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
no ale czy to przystoi - byłej funkcjonariuszce :D
szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 06-01-2009 10:54 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Już mi nie płacą:))) a pozatym to co innego płacić za mandat a co innego wystawiać:)))
p.s "Mogę zatańczyć mogę zaśpiewać ale po co"
Versus mężczyzna

Dodane 06-01-2009 11:04 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
KasiaSz(o/u),mylisz pojęcia praworządność/patriotyzmem.Faktem jest natomiast,że w Naszym Kraju ustawodawcy ośmieszają swymi produktami ludzi usiłujących prawo i siebie traktować poważnie.Co do dzwonka,może wystarczy krzyknąć/powiedzieć zależnie od potrzeby-"uwaga","przepraszam"? Po co sugerować kierowcy liczenie na urządzenie techniczne,które ze swej natury może zawieść,a jego użycie wymaga uwagi,koncentracji, często w krytycznej sytuacji?!Dzwonek,owszem może być pomocą dla ludzi z chorobą gardła,nieśmiałych,obcojęzycznych,trwale pozbawionych możliwości używania narządu mowy,jeżdżących dużo,szybko,w hałasie,dbających o struny głosowe.Sugerowanie ,że magicznie usunie wszystkie przeszkody z naszej drogi jest błędem.Osobiście wolę zwolnić,przeprosić,niż przeganiać metalicznym dzwonkiem.Podobnie jako pieszy nie lubię być ostrzegany tępym urządzeniem-brzmi bezwzględnie,jak nagana,groźba,a sytuacja nie zawsze jest tak jednoznaczna.Wniosek-dzwonek jako świadomy(polecany,sugerowany,promowany) wybór tak,nie jako obowiązkowe"magiczne"urządzenie.A co do sytuacji gospodarczej Kraju to Kasiasz -jestem z Tobą całym sercem i rozumem!
Szymon mężczyzna

Dodane 06-01-2009 11:31 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Kasiasz/Kasiarka, coś mi się wydaje że co najmniej nie wiesz o czym piszesz. Dla policji czy straży miejskiej nie ma znaczenia na czym ty jedziesz. Jak się nie zatrzymasz na wezwanie to interpretacja ich jest mniej więcej taka, masz coś do ukrycia, ergo jesteś niebezpieczny/a. Więc możesz być pewny/a że zaczną Cię w jakiś tam sposób ścigać. I nie muszą mieć jakiegoś tam pozwolenia na włączenie sygnałów w swojej Nysie, tylko powód, który sam/a im dałeś/aś nie zatrzymując się na wezwanie. A co do użycia pałki, to możesz sprawdzić. Np. podjedź do stojącego radiowozu, kopnij w reflektor i zacznij uciekać. Szybko się przekonasz jak to działatak
dziczek mężczyzna

Dodane 06-01-2009 11:45 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Autocenzura.

Team Jubilat Polska

Edytowane przez dziczek dnia 06-01-2009 20:57
szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 06-01-2009 12:04 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Oj Szymon ty chyba kopałeś w ten radiowóz (Gratuluje). W Tego typach obowiązuje zasada przedewszystkim CHSD co w rozwinięciu oznacza (chroń swóją d....) nikt nie zaryzykuje bezsasadnego użycia środka przymusu bespośredniego - bo wie co go może spotkać (nagana , zwolnienie z pracy a jeśli sprawca wykroczenia lub przestepsta który oberwał pałą będzie cwany to również prokurator możliwe że płacenie komuś renty do końca życia) I nie porównój sytuacji kopania w radiowóz z jazda po mieście bez dzwonka. A dla Policji i Straży Miejskiej ma akurat duże znaczenie na czym jedziesz nikt za kolarzem nie będzie sie uganiał po mieście bo łatwiej jest z suszarką stac w miejscu i wytawiać mandaty. Jak by pościgi Policyjne były takie łatwe to goście na szliferkach nie szaleli by tak.
A tak pozatym czasy kiedy funkcjonariusz był Alfą i Omegą już dawno mineły, a teraz żeby komuś przyłożyć (mówię hipotetycznie) to trzeba się 10 razy zastanowić czy nie ma jakiś świadków:))
Versus dobrze prawi dzwonek to lipa a zastanawialiście się kiedyś nad czerwoną migającą" tylna lampką jest to z punktu widzenia "ustawy o ruchu drogowym" niedopuszczalne ale Policja wychodzi z założenia, że lepiej aby rowerzysta miał taką i był widoczny niż nie miał żadnej.
Edytowane przez szkasia dnia 06-01-2009 12:10
pit mężczyzna

pit
Dodane 06-01-2009 12:24 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Trza było w zeszłym roku pod Jubilatem dyla dać dziczku zamiast mandat płacić.. :D

Żarty żartami ale proponuję zamknąć tę- w sumię głupią dyskusję. Żyjemy w państwie prawa. Mamy policję mamy straż miejską mamy też Prawo które winniśmy przestrzegać. Nie żebym był święty, ale nie chcę pozostać bierny temu co tu czytam. Łatwo dawać rady - typu policja jest be, a prawo jest głupie. Nie chciałbym aby jakiś dzieciak czytający to forum uznał Wasze słowa za głos boży i napytał sobie biedy! Przykre to jest tym bardziej że swego czasu Kasiusz byłaś Strażniczką Miejską :(
szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 06-01-2009 12:38 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
Jak bym się zgadzała ze wszystkim co się tam robiło to bym nadal była. A z tego co wiem to większa część społeczeństwa jest za rozwiązaniem SM ( bo nic nie robią, tylko mandaty za parkowanie dają, nic nie mogą bo i tak jak ujawnia przestępstwo to trzeba wzywać Policje ITP , itd.) Pit a dzieciaki trzeba edukować a nie chronić bo nawet 12 latek ma swój rozum a Twoje rozumowanie przypomina mi sytuacje kiedy byłam w Liceum zapraszaliśmy wtedy na "pogadanki" różne znane osoby : naukowców, lekarzy, polityków, pisarzy. Jednym z polityków był pan Korwin Mike(czy jak się to pisze) pamiętam jak po "pogadance" wygłoszonej przez niego nasza pani wychowawczyni która również była zarazem dyrektorem szkoły uznała, że takich osób nie powinno się w ogóle wpuszczać do szkoły.Pan Mike nie wygłaszał niczego nie moralnego miał tylko inne poglądy niż nasza pani dyrektor i większość nas samych ale dali nam szanse pomimo,że mieśmy po 15 16 lat poznać poglądy innych osób.
Edytowane przez szkasia dnia 06-01-2009 12:40
pit mężczyzna

pit
Dodane 06-01-2009 12:48 RE: Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
No właśnie dzieci trzeba edukować, a teksty tu pojawiające nietety, ale są wręcz deprawujące.
Jestem tu strażnikiem więc.. zamykam ten temat i co?

Skocz do Forum: