Ciekawostki
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
pocio ![]() Posty: 3929 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 wrz 06 |
|
|
fajne tylko mnie przed urazem by nie zabezpieczył. Kask jednak jest chyba tańszym rozwiązaniem połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
W zestawie powinna być szklana kula( ta od przewidywania przyszłości), by obroży nie wozić po próżnicy!
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
| Jacekddd Posty: 534 Miejscowość: Kraków Dołączył: 23 paź 09 |
|
|
Ups http://www.youtube.com/watch?v…feature=related jak On wszedł w Jej buty to mnie zastanawia? Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
| Maly Posty: 95 Dołączył: 8 paź 07 |
|
Widać, że specjalnie się wywrócił, co by rany mu opatrzyły ręce Mai .
Rower lekarstwem na wszystko |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Dla miłośników fizyki ![]() Finisz peletonu na czwartym etapie Tour de Suisse 2010 w Wettingen kończy się potężną kraksą, gdy prowadzący zawodnicy – Heinrich Haussler (GER) i Mark Cavendish (GBR) – dotykają się kołami kilka metrów przed metą i upadają. MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
|
Rower odrzutowy: http://www.youtube.com/watch?v…player_embedded MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
| Samba Posty: 189 Miejscowość: Kraków Dołączył: 22 maj 07 |
|
Ciekawe jak jest w praktyce Nieprzebijalna dędka |
|
|
| |
| Pirx Posty: 663 Miejscowość: Klucze Dołączył: 16 maj 07 |
|
| Powiem jak potestuję troszkę. Poza tym ona nie jest nieprzebijalna, tylko po przebiciu długo utrzymuje powietrze. Kupiłem je na zimę, bo jakoś sobie nie wyobrażam zmiany dętki przy -5st. zgrabiałymi rękami. | |
| Edytowane przez Pirx dnia 27-11-2010 09:54 | |
|
| |
|
|
Jeżeli już o sprytnych rozwiązaniach trudnych problemów mowa, to mam pytanie. Czy ktoś myślał o, albo może widział w ofercie sklepów ochraniacz kręgosłupa, ale taki możliwy do zaakceptowania przez zawodnika xc/maraton. Nie wiem z jakiego powodu, prócz wagi, tego typu rozwiązania omijają szerokim łukiem trasy w/w dyscyplin. W dobie karbonu, tytanu, super lekkich siodełek, kasków, opracowanie konstrukcji o wadze do zaakceptowania jest przecież możliwe. Czy tylko ja, nudząc się w pracy, trudzę się nad takim rozwiązaniem?
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
| 235245 Posty: 83 Miejscowość: KrK Dołączył: 23 wrz 10 |
|
|
Mysle, ze ochraniacz kregoslupa powinien opierac sie o takie rozwiazania jak to z zamieszczonego zdjecia. Nad problemem pracuja juz spece z firmy POC - a tutaj mozna zobaczyc pare modeli w roznych wariantach.
~235245~ 235245 dodał/a następującą grafikę: ![]() |
|
|
| |
|
|
Niestety te produkty wywodzą się głównie z motokrosu i nikt tam nie myślał o dobrej wentylacji. Być może już taki produkt istnieje ale na wypadek gdybyś nie mógł nic znaleźć dwie myśli; - poszukaj w klasycznych produktach z rodzaju: http://www.cyklotur.com/x_C_I_…ontent=53081485 http://www.snowboard1.pl/ochra…/d-75191-c-922/ http://www.kombinezon.pl/ochra…con-scapol.html ale pytaj o taki w którym uszy/ zakładki można odpinać z szelek, wtedy pozbędziesz się warstwy izolującej, co powinno pomóc - drugie rozwiązanie prostsze ale może być trochę pracochłonne, są ochraniacze przeznaczone do kieszeni kurtek moto, one nie mają pasków ale też nie mają zmiękczeń a zatem prawie wcale izolacji, otworki wentylacyjne można użyć jako mocowania dla pasków uprzęży tu przykład, w zasadzie to samo co powyżej ale da się znaleźć protektor zupełnie pozbawiony podbicia http://www.moto-center.pl/prod…roducts_id=8777 Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
| 235245 Posty: 83 Miejscowość: KrK Dołączył: 23 wrz 10 |
|
|
Zaryzykuje tutaj stwierdzenie, ze pan Jacek nigdy takiego "zolwia" na plecach nie mial i nie wie jak w oddychaniu potrafia przeszkadzac te wszystkie paski. Pamietajmy, ze pozycja rowerzysty w XC/Maratonie jest calkiem inna niz w MX. Ja bym jednak obstawial, ze wygodniejszym rozwiazaniem "mixem": oddychajaca koszulka + piankowe ochraniacze plecow. Koszulka nie bedzie z czasem uwierac a dodatkowo bedzie lzejsza niz pasy mocujace. Jedno jest pewne - unikniecie potu pomiedzy ochraniaczem a cialem bedzie raczej bardzo ciezkie do osiagniecia. Z doswiadczenia wiem, ze pod standardowe ochraniacze dobrze jest cos jeszcze ubrac - co w XC/Maratonie raczej nie jest rozwiazaniem wygodnym.
~235245~ |
|
|
| |
|
|
Dziękuję! Domyślam się, że problemem jest tylko spodziewana chłonność rynku na takie produkty. Pojawienie się czegoś na kształt nastroszonej rybiej łuski lub zaciągniętej, jednak otwartej pod kątem 45 stopni żaluzji jest tylko kwestią ekonomiczną. Mam nadzieję , ze także czasu. Takie w/w rozwiązanie zapewniałoby przynajmniej poprawną wentylację, a składając się, tym samym uszczelniając w krytycznej sytuacji, zapewniało przyzwoitą ochronę. Oczywiście myślę tu o rozwiązaniu jedynie ograniczającym skutki upadku typu OTB. Na zasadzie, że lepiej zedrzeć lajkrę niż skórę. Mieć obity, pęknięty kręgosłup niż złamany. Wolę mieć, powiedzmy 70% szans na wyjście cało, niż 10%. Już nie jednego śmiałka uratował od przykrych następstw głupi (prawie pusty)plecak, czy camelbak. nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
| skrzynia Posty: 566 Miejscowość: bikegaraż Dołączył: 29 lip 06 |
|
Zaryzykuje tutaj stwierdzenie, ze pan Jacek nigdy takiego "zolwia" na plecach nie mial i nie wie jak w oddychaniu potrafia przeszkadzac te wszystkie paski. Pamietajmy, ze pozycja rowerzysty w XC/Maratonie jest calkiem inna niz w MX. 235245 Zależy jeszcze jaki. Jakieś tanie no-name faktycznie nie są zbyt wygodne, materiały od strony wewnętrznej też nie są rewelacyjne... Ale są też lepsze - lekkie, wygodne, gdzie ktoś pomyślał o komforcie, wentylacji itp (np. Alpinestars). Pod ochraniacz jakaś porządna potówka i powinno być OK. Inna sprawa to to, czy takie zabezpieczenie jest potrzebne np w xc - moim zdaniem nie ma to sensu... |
|
|
| |
|
Zaryzykuje tutaj stwierdzenie, ze pan Jacek nigdy takiego "zolwia" na plecach nie mial i nie wie jak w oddychaniu potrafia przeszkadzac te wszystkie paski. 235245 Moja wypowiedź odnosi się wyłącznie do moich linków i nie komentuje Twojej bo jej nawet nie widziałem i dopiero teraz widzę (16:02). Nie miałem tego na plecach w sensie, że nie jeździłem w tym a to dlatego, że już przymiarki do kilku takich żółwików mnie zniechęciły. Jeśli już korzystać z czegoś takiego na rowerze to koniecznie jak pisałem w opcji umożliwiającej rozebranie z istniejącej uprzęży. Dlatego właśnie sądzę, że gdyby nie udało się znaleźć czegoś dedykowanego to sama wkładka + mocowanie jest opcją. Normalnie sama koszulka już jest nadto na podjazdach tak więc każde rozwiązanie będzie tylko mniejszym złem. Proponowane rozwiązanie jak w typowej kurtce motocyklowej uważam za niezbyt dobre. Ja w mojej kurtce w kieszeni plecowej mam wzmocnioną piankę, jej zadaniem jest głównie zmniejszenie wibracji pleców kurtki przy większych prędkościach, nieraz już kombinowałem, żeby tam wsadzić żółwia ale jakoś nie widzę w tamtym zastosowaniu sensu. Niezależnie od przeznaczenia dwie warstwy materiału oblekające żółwia, choćby nawet był mocno ażurowy, zawsze będą stanowić izolację. Na rower potrzebne jest jakieś inne rozwiązanie ew. koszulka z wyłącznie siatki na plecach. Jacek
Quest, Snoek, Kross |
|
|
| |
pocio ![]() Posty: 3929 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 wrz 06 |
|
ale bijecie pianę. Zwykły camel wystarczy. Jak jeszcze ma włożoną kartę do samochodu to bezpieczeństwo gwarantowane. ![]() ![]() ![]() Mnie przynajmniej w Zawoi uratowało po pięknym locie na zjeździe z Jałowca. połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
|
Dziękuje za opinie i sugestie. Będa mi bardzo pomocne, bo nie pozostaje mi nic innego, niż na wiosnę zaprezentować prototyp.
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 28-11-2010 20:25 | |
|
| |
Kubak ![]() Posty: 2452 Miejscowość: Kraków-Zielonki Dołączył: 21 mar 07 |
|
|
Ciekawa koncepcja zimowych opon
Куба |
|
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
Widziałem - wszystko fajnie ładnie do czasu jak dętkę trzeba wymienić
|
|
|
| |
| Giresse Posty: 103 Miejscowość: Zabierzów / Kraków Dołączył: 15 lis 10 |
|
| ...szkoda by mi było gdybym przez takie eksperymenty stracił / uszkodził lakier na moich XR4.2d. | |
|
| |
| Skocz do Forum: |

.