Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
Marcus ![]() Posty: 739 Miejscowość: Kraków Dołączył: 14 sie 08 |
|
|
Takie tuszowanie niestety nie jest trudne... U nas (w całej Polsce) w zeszłym roku umarło wyjątkowo dużo osób (jeśli pamiętam ok kilkanaście tysięcy) z powodu chorób dróg oddechowych. Pytanie ile z nich z powodu na powikłania po świńskiej grypie? Hmmm sam w nią nie bardzo wierzyłem, ale kto wie... W związku z tym w Chinach nawet specjalnie się nie wysilą wkładając zgony gdzieś w masę statystyk. Fakt, lepiej ich w tym zakresie nie gonić. Inna sprawa to ich podejście do gazu łupkowego... Kilkanaście państwowych i kilka prywatnych firm chińskich tym się zajmuje, są ustalone konkretne daty, wymogi, przepisy... Będą efekty... A u nas? Skąd ma być ta tania, czysta energia? |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
|
W Chinach ironicznie mogą sobie z tym dużo łatwiej poradzić i nie chodzi mi o tuszowanie. Wiadomo jaki ustrój ale czasy się zmieniają i w wielu dziedzinach życia skośni wyprzedzają resztę świata. Albo: 1. Decyzja zamykamy elektrownie czy kopalnie i nikt się nie przejmuje związkami zawodowymi - decyzja od przyszłego poniedziałku 2. Mając praktycznie nieograniczone fundusze zainstalują takie systemy filtrowania o których się nam nie śniło i też sobie z tym poradzą. Koszty leczenia tysięcy ludzi zawsze są większe na koniec niż koszty zapobiegania ![]() ps. Pekin ma podobny problem do Krakowa - lokalizacja. Nie chodzi o te kopalnie czy elektrownie ale 80% wiatrów leci znad pustyń na zachód od miasta i zawsze pyły przynosi. MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
|
Fabryk chyba właśnie nie zamkną bo produkcja liczy się bardziej niż człowiek wzorem industrializacji w latach 30 pod rządami Stalina --> patrz LAGOAI p.s a co u nas ? (powyżej 200 jednostek) ![]() p.s 2 Zgadzam się z Marcusem - powinniśmy próbować wykorzystać swój potencjał gazowy drzemiący w łupkach albo/i geotermię na szerszą skalę.... a może też oprócz tego skoro Polska węglem stoi stosować technologie czystego węgla ??! edit 23:01 Gonimy Pekin Ostatnie wskazania z 21:00 są następujące : Kraków - Kurdwanów 406 µg/m3 Kraków - Aleja Krasińskiego 340 µg/m3 Kraków - Nowa Huta 381 µg/m3 ![]() szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 24-01-2013 23:01 | |
|
| |
|
Raport badań opinii publicznej Krakowa w sprawie wprowadzenia zakazu palenia węglem ![]() |
|
|
| |
|
Coś się tam "na górze" zaczyna się dziać 1. najpierw akcje antysmogowe i protesty mieszkańców 2. potem list prezydenta do marszałka 3. teraz TAKIE RUCHY Na razie jednak są to tylko plany i nie wiadomo czy zostaną i z jakim skutkiem przekute w działania ale staram się śledzić na bieżąco rozwój sytuacji dlatego wspominam p.s Po w/w artykule widać coraz bardziej zdecydowane ruchy bo wiszą też nad nami wysokie kary unijne na ale zobaczymy jak to będzie. Po co mamy słono bulić za nieprzestrzeganie norm jeśli jeszcze coś teraz można zrobić dla poprawy jakości powietrza |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
No lepiej jednak zabulić tylko za poprawę sytuacji, niż bulić i karę i przecież i tak wykładać kasę na poprawianie sytuacji, tylko później. A póki co, to dziś po jeździe czułem się jak "wędzonka po krakowsku" .
Pozdrawiam |
|
|
| |
|
Tak - dzisiaj nie było najlepiej. Biegałem rano w Lasku Wolskim z grupką Salomona i krajobrazy przepiękne , powietrze tez nie najgorsze jednak po wbiegnięciu w zabudowania jak mówisz wędzonka Na wysokości mostu grunwaldzkiego widziałem też szykujące się morsy . Potem już nie biegłem dalej bo nie miałem już siły i jeszcze ten syf więc wsiadłem w autobus. p.s W Lasku spotkałem też grupkę około 6 osobową bikerów w przeważającej części płci tej ładniejszej ..tak mi się zdaje Nawet ścigałem się dla zabawy z nimi pod zoo - okazuje się że szybciej biegiem ...a tak serio to trzeba będzie w końcu wybrać się gdzieś na rower tylko muszę reaktywować zimówkę bo jeżdżę teraz tylko do miasta na "tykającej bombie" (nadpękniętej obręczy) która lada chwila "wybuchnie" ![]() |
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Idiotów nie sieją ...- Województwo będzie posiadało dość środków aby zapobiegać zanieczyszczaniu powietrza, ale Kraków musi przygotować odpowiedni program i mieć pieniądze na wkład własny - przyznał w porannej rozmowie Radia Kraków członek Zarządu Województwa Małopolskiego - Jacek Krupa. Wicemarszałek dodał, że władze województwa nie wydadzą zakazu palenia węglem. Ten sam zarząd województwa publikuje raport, z którego wynika że transport generuje jedną piątą zanieczyszczeń a potem mówi że to główny kierunek walki z syfem. Ręce opadają dosłownie MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
|
Wg radnego PO Scigalskiego w 35% za smog w KRK odpowiedzialne są samochody. W związku z tym chce on wprowadzić podwożenie prywatnymi autami (tak, aby nie jeździły puste) i zezwolenie dla nich do korzystania z bus-pasów. Ambitnie, w końcu mamy XXI wiek! ![]() |
|
|
| |
|
Myślę że w wielu wypadkach takie przekłamywanie raportów będzie miało niestety miejsce. Jeśli chodzi o polityczne wypowiedzi to chyba lepiej już trzymać się TEGO OPRACOWANIA sporządzonego na bazie "Programu ochrony powietrza dla województwa małopolskiego" (projekt. grudzień 2012) p.s Sejmik przyjął rezolucję w sprawie walki ze smogiem. Na stronie http://www.malopolskie.pl/ czytamy: Przewodniczący Sejmiku WM Kazimierz Barczyk zwrócił się z apelem o wspólne podjęcie działań przez samorządy najbardziej zdegradowanych ekologicznie województw w Polsce – tj. Małopolski i Śląska, z którego do naszego województwa napływa część zanieczyszczeń. Elementem tych działań jest właśnie rezolucja, która przyczyni się do podjęcia dyskusji na temat zmniejszenia zanieczyszczeń powietrza, pozostawiając czas na konsultację przed przygotowaniem jesienią wiążącego dokumentu. TUTAJ też trochę informacji z innej strony (niż samorządowej ) i czytamy m.in. : .... Trzeba jednak zaznaczyć, że rezolucja nie ma żadnej mocy wiążącej i jest tylko przyczynkiem do dyskusji. Dopiero za kilka miesięcy możemy spodziewać się konkretnych efektów, w postaci projektów zmian w prawie. oraz jeszcze JEDEN ARTYKUŁ który mówi że NIE BĘDZIE ZAKAZU PALENIA WĘGLEM oraz żePrezydent miasta i marszałek województwa piszą do siebie listy, a małopolski sejmik podejmuje rezolucję. Nic jednak z tego nie wynika. ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 30-01-2013 00:13 | |
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
|
ciekawe czy szanowni radni pamiętają, że węglem pali 30-60tys. a w mieście mieszka 800tys. Szkoda że troska o los płuc, gardeł, nosów i zdrowia tych 800tys. nie porusza ich tak jak los tych 30 tys. którzy będą wymieniali piece. Chyba że wydawanie kasy na służbę zdrowia i leczenie mieszkańców jest ich ulubioną pozycją w budżecie? Poza tym, zakładając że prawo do głosowania w wyborach ma więcej niż 30 tys palących węglem to ja bym się zastanowiła
adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
|
Pisałem o tym wcześniej i cóż - myślę, że trzeba się z tym zgodzić. Obawiam się, że rozwiązanie problemu nie jest takie proste: "zmiana polityków spowoduje zmianę stanowiska i zakaz palenia w piecach". Taki nakaz byłby prawdopodobnie jednak niekonstytucyjny, czego przykład dał już jakiś inny samorząd, który musiał się potem z niego wycofywać. Zresztą nie o formalizm tu do końca chodzi - większość ludzi, którzy opalają węglem robi to tylko i wyłącznie z braku środków na utrzymanie ogrzewania gazowego. |
|
|
| |
|
Wiesz co jest też niekonstytucyjne - narażanie mieszkańców na utratę zdrowia lub życia Prawo do zdrowego oddychania Więcej Cały czas sprawa odgórnie wygląda w ten sam sposób - listy, rezolucje, "przyczynki do dyskusji" ...a czas leci i prawda jest taka że bez radykalnych i odważnych decyzji np. w postaci zakazu palenia paliwem stałym nie rozwiąże się niestety tego problemu . Bo co innego ? Decyzje i ich efekty potrzebne są w jakieś bliskiej perspektywie czasowej a nie za 100 lat bo co nam i naszym najbliższym po tymJeśli nic z tym nie zrobimy w najbliższym czasie to będziemy w dalszym ciągu podtruwani z powodu notorycznie przekroczonych norm i oprócz tego jednocześnie płacili 4 MLN EURO / dziennie ![]() ![]() p.s Wydaje mi się że ten zakaz to jedyne możliwe i sensowe wyjście z tej kiepskiej sytuacji a jak go osiągnąć by nie krzywdzić ?! (pytanie kto kogo ) tych 30 tyś to druga sprawa | |
| Edytowane przez szbiker dnia 30-01-2013 11:05 | |
|
| |
|
Cóż, chyba masz rację ![]() |
|
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
@szbiker "zakaz to jedyne możliwe i sensowe wyjście" Smutny wniosek! Coś w stylu postawy konia z książki Orwella(1984)!![]() A może wprowadzić zakaz(niech będzie ) nakładania podatków, akcyz i innych sztucznie dodanych obciążeń na paliwa bardziej ekologiczne? Opalanie gazem, jazda na lpg- to da się osiągnąć jednym podpisem, w 5 sekund!Że zmniejsza się wpływy podatkowe? Przecież one i tak idą na finansowanie "wspólnego dobra", a tu akurat poniechanie pobrania podatku- PRZYNOSI owo WIELKIE DOBRO WSPÓLNE! ![]()
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 30-01-2013 13:04 | |
|
| |
| @rek Posty: 123 Miejscowość: Kraków Dołączył: 16 kwi 12 |
|
|
Zmniejszenie durnych opłat np. w gazie ziemnym to dobry pomysł, dodam tylko że gaz bez tych opłat byłby ok. 30 % tańszy, ale kto się na to zgodzi Obniżka tak dopłaty nie ponieważ otworzą się drzwi dla kombinatorów i różnego rodzaju przekrętów |
|
|
| |
|
Zresztą nie o formalizm tu do końca chodzi - większość ludzi, którzy opalają węglem robi to tylko i wyłącznie z braku środków na utrzymanie ogrzewania gazowego.Marcus A ja myślę, że nawet ci co mają środki na ogrzewanie gazem to palą węglem, bo... mogą. Co ich obchodzi, że trują siebie i innych, skoro mogą sobie za różnicę w kosztach ogrzewania zalać bak paliwa lub dwa, chodzić w weekendy na obiady do restauracji lub zmieniać komórkę co pół roku a nie co rok! Widząc jak u nas na każdym kroku ze wszystkim jest kombinowanie, jakoś nie wierzę w poprawę powietrza w Krakowie. A szkoda, bo okolice Krakowa są naprawdę niezłe i żal się z nimi rozstawać. Pozdrawiam |
|
|
| |
|
|
Axi, myślę, że takich nie ma za wielu. Zabawa z węglem naprawdę nie jest łatwa - to wymaga trochę pracy... Wydaje mi się, że większość tych osób nie zmienia komórki co pół roku i nie chodzą w ogóle do restauracji. To teraz z ręką na sercu, ilu z Was wymieni auto na najnowsze z 2013 roku, spełniające normy Euro 6 tylko po to, żeby nie truć innych? Z Versusem zgadzam się co do tego, że zakazy są najprostszym (przy planowaniu, nie w konsekwencji) sposobem na zmiany tego i owego. Czasem wynikają one z mentalności wyniesionej z minionego (?) systemu. Trudniej pomyśleć całościowo, zachęcić do czegoś. Na pewno większa (jakakolwiek?) energia aby wydobywać więcej gazu i obniżyć jego ceny byłaby wskazana. Jednak zakazy jako takie też mają rację bytu w wielu przypadkach. |
|
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
|
cd. Uwolnić z wszelkich opłat podatkowych(VAT chociażby!) rachunki wobec MPEC. Podobnie z kosztami materiałów i robocizny wykonania przyłączy do tegoż zakładu. Wyznaczyć wokół miasta kilka działek, uzbroić, doprowadzić infrastrukturę i oddać w dzierżawę na 200 lat kolejnym PECom, by robiły konkurencję Łęgowi i Skawinie. Ale tak się nie stanie, bo ukraść da się tylko kasę z podatku pobranego, zaniechany ciężko jest "zajumać". Ogólnie, płakać się nad tym tematem chce! Naród jest już tak ciemny, zdrenowany z ludzi myślących, że wobec faktu "brutalnego kochania go na rozmaite sposoby" przez władzę, stać go tylko na rozpaczliwe sięganie wokół siebie- w nadziej że natrafi na odrobinę substancji przynoszącej ulgę. ![]() ![]() Dodane dnia 30 stycznia 2013 14:50:08 Zresztą nie o formalizm tu do końca chodzi - większość ludzi, którzy opalają węglem robi to tylko i wyłącznie z braku środków na utrzymanie ogrzewania gazowego.Axi Axi, chyba nigdy nie paliłeś węglem! Ludzie woleliby dopłacić rozsądną porcję pln(z pewnością równowartość proponowanych prze Ciebie luksusów) niż paprać się w przechowywanie węgla, dokładanie, nadzorowanie spalania, usuwanie popiołów itd.Wolą użyć programatora(gaz) i zapomnieć o ogrzewaniu do wiosny. Problemem są ci, co mają problem z "dociągnięciem do pierwszego". Nich dla nich MPEC będzie najtańszym rozwiązaniem ogrzewania mieszkania a lpg napędzania auta. Tym szczególnie, ale i wszystkim należy ulżyć darując sobie podatki, akcyzy, vat w cenie ogrzewania i paliwa do auta. nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych | |
| Edytowane przez Versus dnia 30-01-2013 14:57 | |
|
| |
|
Tym szczególnie, ale i wszystkim należy ulżyć darując sobie podatki, akcyzy, vat w cenie ogrzewania i paliwa do auta.Versus Veldeus Ja też, ale pewnie dach na Wiśle zaraz naprawią za nasze podatki, a dziurawe drogi i smog w powietrzu... Pozdrawiam |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

Ostatnie wskazania z 21:00 są następujące : 

.
Nawet ścigałem się dla zabawy z nimi pod zoo - okazuje się że szybciej biegiem
...a tak serio to trzeba będzie w końcu wybrać się gdzieś na rower tylko muszę reaktywować zimówkę bo jeżdżę teraz tylko do miasta na "tykającej bombie" (nadpękniętej obręczy) która lada chwila "wybuchnie"

Smutny wniosek! Coś w stylu postawy konia z książki Orwella(1984)!