Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
|
a mogliby za tą kasę te parę pieców wymienić...
adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
|
Ja bym im za 4 tysiaki policzył ... Ręce opadają - ogłoszenie i rozstrzygnięcie przetargu - > 6 miesięcy. Nawet mi się bluzgać już nie chce. MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
|
|
Jutro rusza o 18.00 spod Adasia anty-smogowa masa krytycznahttp://ibikekrakow.com/masa-krytyczna/
|
|
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
Urzędnicy mają w marcu br. ogłosić przetarg na firmę, która policzy piece węglowe w Krakowie. To one głównie zatruwają nasze powietrze. Magistrat planuje przeznaczyć na ten cel ok. 200 tys. złotych.... Dokładnie Kocur ! Tak walczą z tym smogiem przez prawie 20 lat że do tej pory nie wiedzą nawet ile jest pieców węglowych w Krakowie ... będą tak liczyć przez kolejne 20 p.s Szkoda że nie mam jeszcze sprawnego mieszczucha bo na bank bym pojechał na tą masę |
|
|
| |
|
|
świetny pomysł goni świetny pomysł. A może by tak winiety dla posiadaczy pieców?http://www.gazetakrakowska.pl/…t.html?cookie=1
|
|
|
| |
| @rek Posty: 123 Miejscowość: Kraków Dołączył: 16 kwi 12 |
|
świetny pomysł goni świetny pomysł. A może by tak winiety dla posiadaczy pieców?http://www.gazetakrakowska.pl/…t.html?cookie=1mandraghora Samochód to jest "luksus", jak ktoś chce wozić swoje cztery litery to jestem za tym aby płacił, a palenie węglem to dla niektórych jedyna możliwość ogrzania domu czy mieszkania ![]() | |
| Edytowane przez @rek dnia 27-02-2013 19:55 | |
|
| |
|
|
Owszem jest to jakiś luksus. Tylko winiety dla samochodów które generują niewielki procent pyłu którym oddychamy, to tak jakby wystrzelać wszystkie papugi dlatego że wróble srają na pomniki.
|
|
|
| |
|
|
To po co pomysł z winietami dla samochodów które sprawy czystości powietrza nie załatwi. Dyskusja się toczy, coraz "lepsze" pomysły mają nasi rządzący a tak naprawdę z tego nic nie wynika | |
| Edytowane przez @rek dnia 27-02-2013 21:07 | |
|
| |
pe_pawel ![]() Posty: 353 Miejscowość: Kraków Dołączył: 18 cze 07 |
|
|
Kierowcy nie są studnią bez dna. Płacą podatek i akcyzę w benzynie, ukryty podatek w postaci OC, ukryty podatek w postaci badań technicznych, prawie jawny podatek w postaci mandatów i fotoradarów. I pewnie jeszcze by się kilka znalazło. Auto staje się luksusem, nie dlatego że może być często wygodne, ale dlatego że coraz mniej ludzi będzie na nie stać. Sam do tej pory jeździłem rowerem dla przyjemności, jednak w zeszłym roku jeździłem też z przyczyn ekonomicznych. Może dla kogoś z PSL auto to super nowoczesność, zwłaszcza jak się furmanką przedtem jeździło. Dwa Pi Er |
|
|
| |
|
|
Brawo kolejny mądry pomysł, zamiast zachęcać ludzi do używania komunikacji miejskiej i rowerów buduje się parking w centrum miasta za 10 mln zł http://wiadomosci.onet.pl/regi…-wiadomosc.html |
|
|
| |
|
|
to pokazuje jak wygląda myślenie wśród radnych - chyba nikt z nich nie jeżdził nigdy po mieście własnym autem. Jeżeli mogę wjechać do strefy i zaparkować pod miejscem docelowym, to tam wjeżdżam i parkuję, a nie zostawiam auto 3 km dalej na parkingu który kosztuje mnie tyle samo. Podobnie z parkingiem który jest przy Wawelu. Godzina za 8 zł to chyba cennik dla frajerów albo nadzianych zagranicznych gości. Żaden człowiek który zna matematykę w stopniu podstawowym nie zostawi tam auta, jeżeli 300m dalej po drugiej stronie alei zaparkuje za darmo. Czasem mam wrażenie, że radni to chyba nawet podstawowej znajomości matmy nie zaliczyli... To niestety pokazuje jak wygląda polityka zrównoważonego rozwoju miasta.
|
|
|
| |
lukcio ![]() Posty: 1145 Miejscowość: kraków Dołączył: 11 lut 09 |
|
Pieniądze zdobyte w ten sposób władze miasta wydałyby na program wymiany pieców węglowych w mieście. To one trują bowiem najbardziej. Mistrzostwo! SIŁA! NIE MA LIPY! |
|
|
| |
|
Wprowadzenie winiet zwiększy biurokrację, zatrudnienie dodatkowych urzędników, problem windykacji, itd. i wyjdzie na to że winiety na siebie nie zarobią i trzeba będzie do tego dokładać ![]() |
|
|
| |
|
|
Wypłata 50 zł zasiłku w Polsce kosztuje 100 zł - ostatnio oficjalne dane. Raz: Dokładnie z winietkami będzie tak że 95% zeżrą urzędnicy Dwa: Proponuję obłożyć podatkiem rybaków żeby naprawiać szlaki w Tatrach ... Jest to równie logiczne jak debilne pomysły wicemarszałka. MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
|
Pieniądze zdobyte w ten sposób władze miasta wydałyby na program wymiany pieców węglowych w mieście. To one trują bowiem najbardziej. heh p.s Wczoraj ukazał się ciekawy wywiad przybliżający twórców KAS i kampanię której przestraszył się prezydent ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 03-03-2013 15:43 | |
|
| |
| daczek900 Posty: 3 Dołączył: 12 mar 13 |
|
Ale 5 dni temu była ulga, padało, wiało i piękna widoczność była
Ciekawe, co sądzicie, czy jest praca portsmouth dla Polaków, czy nawet w Wielkiej Brytanii już Polaków nie chcą do pracy? Jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii? |
|
|
| |
|
Teraz jak temperatura spadnie znowu zapylenie wzrośnie, do tego mgła i smog mamy gwarantowany. Wiatr jest potrzebny ale fajnie byłoby gdyby korytarze powietrzne też funkcjonowały i były uwzględniane przy planowaniu przestrzennym budynków. Swoją drogą cały czas na wiatr też nie możemy liczyć bo ... jak piszą: (...)Najgorszą jakość powietrza mamy w miesiącach, gdy temperatury mocno spadają i nie ma wiatru. (...)Położenie geograficzne Krakowa w dolinie Wisły, stwarza niekorzystne warunki atmosferyczne. Miasto ma bardzo złą cyrkulację powietrza z niewielkimi wiatrami wiejącymi głównie wzdłuż osi zachód - wschód. Cechą charakterystyczną jest znaczna częstotliwość występowania ciszy. ...stąd m.in. pomysł by eliminować główne źródła emisji pyłów w Krakowie czyli w głównej mierze indywidualne paleniska węglowe p.s Niedawno ukazał się ARTYKUŁ w którym proponowane są przez zagranicznego specjalistę zmiany w naszym transporcie... jest tam też ta kontrowersyjna oplata za wjazd do miasta ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 12-03-2013 22:54 | |
|
| |
|
Ale 5 dni temu była ulga, padało, wiało i piękna widoczność była Super pomysł dla naszych radnych. Zainwestujmy w deszcz i wiatr. Jak będzie się robił syf to poproszę opad o wielkości 3 mm dziennie plus godzinę wiatru o prędkości maksymalnej 50 km/h ....
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
|
W piątek odbyła się konferencja poświęcona wpływowi zanieczyszczonego powietrza na organizm zorganizowana przez Szpital Specjalistyczny im. Jana Pawła II w Krakowie.....Dr Ewa Konduracka wykazywała bezpośredni wpływ smogu na powstawanie nowotworów. Małopolska jest pod tym względem w ścisłej czołówce: w naszym województwie co godzinę rozpoznawany jest nowotwór złośliwy. Liczba zgonów wśród chorych na POChP (przewlekła obturacyjna choroba płuc) zwiększyła się o 22 proc. z powodu skażenia środowiska. Śmiertelność ogółem z tego powodu wzrasta o 20 procent... Tutaj więcej Info również na stronie KAS .... Lekarze biją na alarm. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne Poniżej obrazek z strony KAS obrazujący stężenie rakotwórczego BaP Ciekawe jaki wpływ zanieczyszczenia na "utrzymywanie się" wszelakiego rodzaju zapaleń górnych dróg oddechowych. Mnie trzyma od tygodnia a marzanna już za tydzień ![]() szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 17-03-2013 19:20 | |
|
| |
|
Tym razem urzędnicy pokonają smog strefą parkowania ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 18-03-2013 10:23 | |
|
| |
| Skocz do Forum: |