Rowery MTB znanych zawodników

Autor Wiadomość
Szymon mężczyzna

Dodane 26-08-2009 16:10 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Koła SRAM'a już są..

bikestats

szbiker mężczyzna

szbiker
Miejscowość: Kraków
Dodane 27-08-2009 10:33 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Faktycznie :) Myślałem co prawda o kołach MTB ale rzeczywiście masz rację.
piotr mężczyzna

piotr
Miejscowość: Królewski Kraków
Dodane 28-08-2009 20:31 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Jak to koronki 42 przedniej sie nie używa ??

Nawet Pocio zasuwa na blacie pod góre, na 44 z .

39-tka to stanowczo za mało, do FR na podróze może sie nadaje

a 45 to za dużo i w terenie nie uciągnie

Pozostaje słuszne 42/28 i to jest najbardziej optymalny napęd do górala, zresztą juz 10 lat temu gostki jeździły na takich napędach, wiec żadna nowość, jedyne to od tamntego czasu to zwiększona pojemnosć kasety do 10 s i zębatki 34 i 36 - wymóg dla 29er, co wykorzystała firma Sram do rowerów górskich i blatów na przód.
Po prostu kolej rzeczy, technologia na przód idzie, niestety ceny korbowodów są spore.

u3391y2009v4.gif

tel. 0-666-316-604
serwis: www.bikeserwis.pl.tl

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 28-08-2009 22:00 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Ale 10 lat temu chyba nie mieli takiego podejścia żeby do korby dawać tylko 2 zębatki i używać tylko 20 biegów. Tendencja była raczej odwrotna i producenci prześcigali się w ilości biegów w myśl zasady kto da więcej to będzie miał większy zbyt :) . Dopiero później zastanowili się że nie ma to sensu :D i doszli do wniosku że z części biegów nie korzysta się tak często co w rezultacie spowodowało iż zrezygnowali z jednej zębatki w korbie.:D
skrzynia mężczyzna

skrzynia
Miejscowość: bikegaraż
Dodane 28-08-2009 22:07 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Jak to koronki 42 przedniej sie nie używa ??

piotr

Jeśli odnosisz się do tego:

Brak dużej koronki 42 z. okazuje się mniej istotny. Przyznajcie zresztą szczerze, czy używacie jej często, szczególnie z 11-tką z tyłu
skrzynia

- to polecam przeczytanie całej wypowiedzi a nie tylko pierwszego zdania.

Czy 39 się nie sprawdzi nie wiem, miałem cztery korby pod 2x9 ale zawsze było to 29/44 i to się super sprawdzało w lekkim sztywniaku. W fullu, mogłoby być ciężko w górach i tu właśnie widzę 26/39.

Ewentualnie sama kaseta srama z zębatką 36 + korba 29/44 lub 29/42, muszę pomyśleć w zimie o czymś takim bo i tak mnie czeka zmiana napędu :) Ta opcja byłaby rozsądna - na pewno tańsza korba, i lepszy dostęp do zębatek, pewnie też tańszych niż nowość srama.
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 28-08-2009 22:24 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Ależ 10 lat temu jak najbardziej mieli takie podjeście! W czasach gdy królowały napędy 3x8 Ritchey produkował zestaw umożliwiający jazdę na 2x9. W skład zestawu wchodziła zębatka 33z "podkładana" pod kasetę, do tego specjalna dłuższa nakrętka do kasety, aby to wszystko skręcić do kupy, blat i mała koronka do korby (44/29) oraz przerobione manetki Sachs (obcnie Sram) signowane logiem Ritchey. Rozwiązanie to szczególnie wypromował Thomas Frischknecht.

Udało mi się nawet znaleźć zdjęcie takiego zestawu:

Pozdrawiam :)
Axi

Edytowane przez Axi dnia 28-08-2009 22:25
skolioza mężczyzna

skolioza
Dodane 28-08-2009 22:35 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Z ust mi Axi to wyjąłeś brawo!

www.RetroMTB.pl
pierwsza polska strona o kultowym sprzęcie

http://www.facebook.com/pages/RetroMTBpl/139103036115861?ref=ts
RetroMTB na Facebooku

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 28-08-2009 23:26 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Ależ 10 lat temu jak najbardziej mieli takie podjeście! W czasach gdy królowały napędy 3x8 Ritchey produkował zestaw umożliwiający jazdę na 2x9. W skład zestawu wchodziła zębatka 33z "podkładana" pod kasetę, do tego specjalna dłuższa nakrętka do kasety, aby to wszystko skręcić do kupy, blat i mała koronka do korby (44/29) oraz przerobione manetki Sachs (obcnie Sram) signowane logiem Ritchey. Rozwiązanie to szczególnie wypromował Thomas Frischknecht.
Axi

Ale bez wątpienia największa wówczas firma Shimano lub jakakolwiek inna oprócz Ritcheya nie myślała nawet o takim rozwiązaniu. Wśród tych wszystkich pozostałych firm tendencja była taka jak opisałem ! To było rewolucyjne podejście tylko i wyłącznie firmy Ritchey więc nie "mieli" Axi tylko "miał" i wówczas się zgodzę ;)
Poza tym rzeczywiście masz rację.
Zacząłem szperać i znalazłem katalog Ritcheya już z 1997 roku ! w którym jest to rozwiązanie.

Katalog Ritchey 1997
spinoza mężczyzna

spinoza
Miejscowość: Kraków - Kliny
Dodane 29-08-2009 11:52 RE: Rowery MTB znanych zawodników
..się mi przypomniało że gdzieś 92/93 sam śmigałem na zestawie 2x6 w "góralu" ... nie pytajcie o szczegóły nie powiem ... OT się zrobił o tych napędach ...

Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama.

Marcin mężczyzna

Marcin
Dodane 05-09-2009 10:35 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Willow Koerber zajęła drugie miejsce na 29er.Marcin

Dzisiaj w nocy był wyścig XC MŚ kobiet.
Koerber zajęła 3 miejsce. Miło było zobaczyć na żywo, jak śmiga na 29er.
5 miejsce zajęła Szafraniec.
Edytowane przez Marcin dnia 05-09-2009 10:37
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 05-09-2009 12:21 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Rzeczywiście 29er były częstym widokiem podczas tego wyścigu kobiet.
BRAWO ANIA za doskonałe 5 miejsce !! Tylko 45s od medalu !! Mężczyzn niestety nie widziałem bo jechali o 7 rano i zgasiłem TV po czym poszedłem spać w błogiej nieświadomości :D Trasa rzeczywiście bardzo trudna technicznie i niezła gimnastyka między kamieniami, głazami.
Mi najbardziej podobała się Irina Kalentieva szła jak burza i konsekwentnie wyprzedzała kolejne zawodniczki. Chociaz jechała na odległej pozycji nie załamywała się (chyba spadł jej łańcuch na początku wyścigu). Na ostatnim okrążeniu jechała na kole pierwszej Lene Byberg (Norwegia) i pod koniec jednego z ostatnich wzniesień zaatakowała nie oddając prowadzenia do mety.
Trzeba będzie koniecznie wziąć pod lupę rowerek Iriny Kalentievej ;)
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 05-09-2009 12:37 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Na cyclingnews jest dokładnie rozpisany (teoretycznie zeszłoroczny, ale z tego co dostrzegłem, to w tym roku jeśli zaszły jakieś zmiany, to kosmetyczne i nie widoczne na pierwszy rzut oka).

Axi

Edytowane przez Axi dnia 05-09-2009 12:37
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 05-09-2009 13:01 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Dzięki Axi. Nietuzinkowy rowerek B)
W tym artykule też fotki
Edytowane przez szbiker dnia 05-09-2009 13:03
buli mężczyzna

buli
Dodane 05-09-2009 13:22 RE: Rowery MTB znanych zawodników
I znowu 2 blaty w korbie ;)
Czy ktos z Was wie, jak przerobic korbe XT Hollotech 2 na wersje 2-blatowa??
Mysle od jakiegos czasu nad rozwiazaniem: 11-34 na kasecie i 28-42 na korbie - niesamowicie mi sie podoba taki zestaw!! :D
skrzynia mężczyzna

skrzynia
Dodane 05-09-2009 13:53 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Możesz założyć w miejsce średniej zębatkę pod 2x9. XT ma OIDP rozstaw 104mm więc w grę wchodzi np. Extralite OctaRamp 30T - mniejsza w to miejsce nie wejdzie ze względu na rozstaw.
Jeśli chcesz 29 lub 28 to raczej musiałbyś mieć pająk pod 5 śrub - rozstaw 94mm ;)
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 05-09-2009 13:55 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Bardzo prosto, o ile umożliwi Ci to rama. Przekładasz blat w miejsce środkowej zębatki i przykręcasz solo (ew. konieczne może się okazać lekkie skrócenie kominów). Do tego dokupujesz zębatkę 28z Specialites TA na rozstaw 64mm (w Krakowie mam ten luksus, że są dostępne u Poręby) i przykręcasz w miejsce młynka. Z tego co wiem, to właśnie takie rozwiązanie stosuje u siebie parę osób z czołówki - teamu bW.

Ewentualnie można przełożyć podkładki przy suporcie tak, aby poprawić linię łańcucha.

Problematyczne przy niektórych ramach może być zmieszczenie blatu, zamocowanego na środku przy rurkach tylnego widelca...

Dodane dnia 05 września 2009 13:58:50

Możesz założyć w miejsce średniej zębatkę pod 2x9. XT ma OIDP rozstaw 104mm więc w grę wchodzi np. Extralite OctaRamp 30T - mniejsza w to miejsce nie wejdzie ze względu na rozstaw.
Jeśli chcesz 29 lub 28 to raczej musiałbyś mieć pająk pod 5 śrub - rozstaw 94mm ;)skrzynia

Akurat jak chodzi o 30z, to nie "np." a jedynie Extralite robi ją na rozstaw 104mm, zębatka jest od razu zintegrowana z kominami i dość droga. Poza tym Bulego interesował jednak troszkę mniejszy młynek.

Jak chodzi o rozstaw 94mm - microdrive - to niestety coraz ciężej o korby na takowy, a jak są, to na kwadrat do których ciężko dokupić dobry pakiet. I też pod 94mm spotkałem się tylko z 29z, nie widziałem w sprzedaży 28z.

Axi

Edytowane przez Axi dnia 05-09-2009 14:00
skrzynia mężczyzna

skrzynia
Dodane 05-09-2009 14:33 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Można wrzucić mniejszą w miejsce młynka ale pozostaje kwestia linii łańcucha i ramy. Trzeba by przymierzyć i zobaczyć, czy będzie ok.

Dlatego wolę 94mm, pasuje od razu bez zbędnych kombinacji. Choć z dostępnością bywa różnie - najlepiej Allegro, kiedyś trafiłem nową Codę (same ramiona) za 80zł z odbiorem w Krakowie ;) Do tego suport Dura-Ace i mamy lekki i dobry zestaw - w pełni rozbieralny suport na czterech łożyskach. Oczywiście zakładając, że będzie pod Octalink V1 a nie V2, wtedy nie będzie już tak lekko.
BTW ciekaw jestem, co jest warte odnowione Oxale Two - teraz ma inną grafikę i jest cała czarna, jeśli poprawili mocowanie pająka to wydaje się to ciekawą opcją (a może to tylko ja miałem pecha co w przypadku korb mi się zdarza :p :D ).

edit:
. I też pod 94mm spotkałem się tylko z 29z, nie widziałem w sprzedaży 28z.Axi

chyba masz rację ;)

BTW apropo tematu rowerów i wspomnianej 28 w miejsce młynka:

http://news.bikeworld.pl/rower…er.Marka.Konwy/
Edytowane przez skrzynia dnia 05-09-2009 14:49
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 05-09-2009 15:48 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Się nie do końca zgodzę, że 94mm pasuje od razu. Jak normalnie korby na microdrive są na pakiet 110mm to pod 2x9 dla lepszej linii łańcucha potrzeba pakietu 107mm, który wcale nie jest łatwo dostępny.
Miałem właśnie teraz do nie dawna pakiet XT'ka na kwadrat 107mm. Niestety, po pokonaniu 2900km (1000 na maratonach) padł... W Krakowie jedyne co mi się na szybko udało dostać na taką długość osi to LX (30g cięższy :(, zobaczy się jak będzie z trwałością). Gdyby XT'ki były trwalsze, to może bawiłbym się w ściąganie z Niemiec, ale jak są ani trwałe, ani tanie a do tego wagowo bez szału, to sobie odpuściłem i w związku z niedostępnością już RaceFace'ów Taperlocków też powoli myślę o zwykłej korbie pokroju XT HT2 i wyżej wspomnianym rozwiązaniu.

A o 2x9 można poczytać jeszcze (póki nie znikło ;) ) artykuł Marka na cyclo, jak również zobaczyć jak wygląda z korbą RaceFace Deus ;).

Axi

Edytowane przez Axi dnia 05-09-2009 15:49
skrzynia mężczyzna

skrzynia
Dodane 05-09-2009 16:03 RE: Rowery MTB znanych zawodników
Szczerze mówiąc nie pomyślałem o problemie z suportem na kwadrat, zawsze używałem z 2x9 korb pod isis lub octalink ;) 2900km to faktycznie niewiele :|

Zaciekawiło mnie to 28T w miejscu młynka, ale tu dużo zależy od ramy, u mnie chyba nie da rady bo przeszkadza wahacz :/
buli mężczyzna

buli
Dodane 05-09-2009 18:58 RE: Rowery MTB znanych zawodników
O rozwiazaniu blat w miejsce srodkowej i mlynek malej tarczy slyszalem. Wielu zawodnikow zmuszonych do jazdy na korbach XTRa ma takie rozwiazania!
Nie wiem tylko, czy przy takim ulozeniu tarcz nie trzeba jakos kombinowac z podkladkami oraz jakie sruby stosowac do mocowania: klasyczne jak z normalnych korb?? Na pierwszy rzut oka takie rozwiazanie z blatem sprawia bardzo delikatne wrazenie, ale jak Marek Konwa tego nie urwie to ja tym bardziej... ;)
Podejrzewam, ze skonczy sie na kupieniu jakis drogich lekkich korb 2-blatowych nie powiem
Skocz do Forum: