Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?

Autor Wiadomość
Pirx mężczyzna

Pirx
Miejscowość: Klucze
Dodane 10-06-2010 16:09 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
No więc próbuję właśnie, bo różne preparaty działają różnie na każdego. Np. na mnie nie działa l-karnityna, po miesiącu zażywania nic się nie zmieniło, żadnych rezultatów, nie spadłem nawet 0,5 kg.
A ZMa biorę przed treningiem, przed snem zwykle nic nie muszę robić, wręcz zasypiam jak kamień - po prostu zawsze jestem niedospany i tyle. A jeszcze po ciężkim treningu, to masakra, jak tylko przysiądę gdzieś, to zaraz kimka :)
spinoza mężczyzna

spinoza
Miejscowość: Kraków - Kliny
Dodane 10-06-2010 22:00 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
...po ZMA powinieneś budzić się w trochę lepszym stanie :) ...

Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama.

Jacekddd mężczyzna

Jacekddd
Miejscowość: Kraków
Dodane 10-06-2010 23:57 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
A ja dawniej popijałem wodę z sokiem mocno dosłodzoną.
Ale to było kiedyś teraz jest tyle wynalazków, że postanowiłem
sięgnąć po coś z dziedziny dopracowanej.

Carbo z FitMax 3kg jakieś 69zł, plus ręczny bidon do miksowania,
choć niepotrzebny bo miesza się to tak łatwo, że można wsypać do bidonu
i po kilkuset metrach jest ok.
Skład w 100g
373 kcal,
węglowodany 93g (doczytałem, że to w >90% maltodekstryna)
E-20mg
B1-3,3mg
B2-3,68mg
B6-4,2mg
Kwas foliowy-730mikro g
B3--6,3mg
C-109,55mg
B12-2,27mikro g
Biotyna-0,28mg
Sód-40mg,
Wapń-14mg
Magnez-10mg
Potas-67mg

Jak widać zawartość minerałów może nie być
wystarczająca.
Przyjmując zużycie płynów ok 400-600ml/h
zapotrzebowanie energetyczne 250-500kcal/h
bukłak 3l wymagałby od 330g do 1000g odżywki,
wystarczając na 5 do 7,5h (w teorii).
Dla przykładu 4h wysiłek to w takim przypadku
od 1,6l do 2,4l
oraz od 270 do 540g odżywki.

Próbowałem tego w różnych stężeniach od ok 100g/ litr
do ok 200g/l zaczynając od najniższych i faktycznie
większe stężenie bardziej mi odpowiada co by potwierdzało
mądrości książkowe.

Ponieważ są tu i wymiatacze, którym zdarza się start w imprezce
gdzie po 30 min jest już po wszystkim to jeszcze jedno małe
porównanie z siłowni.
Ćwiczenie anarobowe. (Po ok 1h20min ćwiczeń.)
Przysiady obciążenie 100kg,
bez wsparcia - seria 6 powtórzeń
i mam dość przy temp. 18st C,
Popijając w stężeniu ok 200g/l ok 300ml
dwie serie po 8powt. spokojnie wykonane
przy temp 22st C.

Czyli coś tam działa.

Wypadało by uzupełnić to o minerały a po >2h
dorzucić jakiś miks z białkami i można by uzyskać
optymalny efekt.
Opiszcie wasze specyfiki w działaniu.

Jacek

Quest, Snoek, Kross

Cvbge mężczyzna

Dodane 11-06-2010 07:41 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
W Magazynie Rowerowym z maja jest tekst o piciu, wypowiada się profesor z Zakładu Medycyny Sportu i Żywienia wrocławskiej AWF.

W związku z małą zdolnością przyswajania płynów (średnio 400ml-1000ml na godzinę, zależy od spalonych kalorii) radzi pić przed wysiłkiem wodę mineralną i napoje hipotoniczne (elektrolity i minimalną ilość węglowodanów) - coś o niskim ciśnieniu osmotycznym (szybko się wchłania).

W czasie wysiłku zaleca napoje izotoniczne z sodem, potasem, magnezem (neutralne ciśnienie osmotyczne).

Po wysiłku zaś proponuje hipertoniki z dużą ilością węglowodanów i wapniem (wyższe ciśnienie osmotyczne, wolniej się wchłaniają).

Na pytanie, czy jest sens w trakcie wysiłku spożywać napoje energetyzujące, z dużą ilością węglowodanów odpowiada, że napoje takie zawierają zazwyczaj kofeinę lub specyficzne aminokwasy np taurynę. Tego typu napoje, podobnie jak bogate w węglowodany hipertoniki, nie nadają się do stosowania podczas ćwiczeń, gdyż po dłuższym czasie odwadniają organizm.

Jacekddd mężczyzna

Jacekddd
Dodane 11-06-2010 12:55 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
A to przepraszam bo faktycznie bardzo ważna rzecz a jej
nie napisałem, mianowicie przede wszystkim szukałem czegoś
w odżywkach ponieważ nie zawierają "napędzaczy",
które uważam za szkodliwe dla zdrowia (np. tauryna, kofeina).
Z tego samego powodu wiele żeli mi nie podchodzi
bo właśnie mają różne energetyzujące dodatki czyli
te szkodliwe dopalacze. Jak jadę to sam z siebie cisnę ile
mogę i nie chcę czegoś co jeszcze mnie popędzi.
A na dłuższą metę szkoda układu nerwowego i serca
na takie eksperymenty.

Jacek

Quest, Snoek, Kross

Pirx mężczyzna

Pirx
Miejscowość: Klucze
Dodane 11-06-2010 15:43 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
Jacek, z kofeiną jest tak, że jej wpływ zależy od przyzwyczajenia organizmu i osobniczych właściwości - robiłem eksperymenty. Po 200mg nic nie czuję, po 400mg mam dziwne odczucie niemiarowości rytmu serca, po 600mg nieco upośledzony kontakt z otoczeniem (nie wiem dokładnie jak to opisać - uczucie "częściowej nierealności zdarzeń"?), 800mg wolałem nie próbować. Tymczasem Friel pisze, że można i 1000mg wziąć dla pobudzenia. Ja dziękuję :)
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 11-06-2010 15:47 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
Jacek, z kofeiną jest tak, że jej wpływ zależy od przyzwyczajenia organizmu i osobniczych właściwości - robiłem eksperymenty. Po 200mg nic nie czuję, po 400mg mam dziwne odczucie niemiarowości rytmu serca, po 600mg nieco upośledzony kontakt z otoczeniem (nie wiem dokładnie jak to opisać - uczucie "częściowej nierealności zdarzeń"?), 800mg wolałem nie próbować. Tymczasem Friel pisze, że można i 1000mg wziąć dla pobudzenia. Ja dziękuję :)Pirx

a co na to Twój kardiolog?

sorry za OT ale nie mogłem się powstrzymać.

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

Kubak mężczyzna

Kubak
Miejscowość: Kraków-Zielonki
Dodane 11-06-2010 16:02 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
Jacek, z kofeiną jest tak, że jej wpływ zależy od przyzwyczajenia organizmu i osobniczych właściwości - robiłem eksperymenty. Po 200mg nic nie czuję, po 400mg mam dziwne odczucie niemiarowości rytmu serca, po 600mg nieco upośledzony kontakt z otoczeniem (nie wiem dokładnie jak to opisać - uczucie "częściowej nierealności zdarzeń"?), 800mg wolałem nie próbować. Tymczasem Friel pisze, że można i 1000mg wziąć dla pobudzenia. Ja dziękuję :)Pirx

Pirx rozwalasz mnie swoją postawą badacza :)

Куба

spinoza mężczyzna

spinoza
Miejscowość: Kraków - Kliny
Dodane 11-06-2010 19:49 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?

które uważam za szkodliwe dla zdrowia (np. tauryna, kofeina).
Jacekddd

...tauryna szkodliwa dla zdrowia ??? rzekł bym że to jeden z bardziej przydatnych aminokwasów który organizm ludzki wytwarza w małych ilościach.

Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama.

Jacekddd mężczyzna

Jacekddd
Dodane 11-06-2010 21:12 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
Tak tak bardzo potrzebna ale w małych ilościach a nie takich jak w
różnego rodzaju płynach, które są teraz w modzie.
Kofeinę też można znaleźć o dziwo w najróżniejszych produktach
i nie ma powodu robić z tego dramatu bo stężenie jest niewielkie.
Co innego ilości wywołujące "palpitację" bo o takich tu mowa
- no dobrze pijcie co chcecie
ja się dopalaczy nie tykam i odradzam na podstawie moich
własnych doświadczeń.

Jacek

Quest, Snoek, Kross

Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 11-06-2010 21:30 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
Ech Jacekddd,

Nawet ja odwieczny dogryzacz w kwestii izotoników i dopalaczy muszę powiedzieć że dobry izotonik nie zawiera nic bardziej szkodliwego niż woda z kranu.

Więcej kofeiny wypijesz w zwykłej herbacie ekspresowej i jak ktoś ma skłonności to po jednym Earl Grey'u może wylądować z nadciśnieniem :)

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Maciu mężczyzna

Maciu
Dodane 11-06-2010 21:57 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
własnych doświadczeń.
Jacekddd

Co do dopalaczy to, obecnie wiele osób sobie chwali :D:D:D Podobno dobrze piorą mózg i to legalnie :p
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 12-06-2010 11:34 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
aby zakończyć temat kofeiny podam tylko, że mała czarna ma jej 10 razy więcej niż filiżanka np. Pepsi, Coli itp.

szkasia mężczyzna

szkasia
Dodane 12-06-2010 14:50 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
własnych doświadczeń.
Maciu

Co do dopalaczy to, obecnie wiele osób sobie chwali :D:D:D Podobno dobrze piorą mózg i to legalnie :pJacekddd

Ku uciesze rządzących;(
Cvbge mężczyzna

Dodane 19-06-2010 22:25 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
Kupiłem sobie Isostar w tabletkach (Power Tabs). W sklepie wyszło mi, że bardziej się opłaca od proszku (Hydrate & Perform), bo z tabletek wyjdzie 2.5L za 10zł, a z proszku 5L za 25zł...

Dopiero w domu się zorientowałem, że przy tabletkach używa się o połowę mniejszej dawki... ;)
Michnik mężczyzna

Michnik
Dodane 31-07-2010 15:22 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
A jakie jest Wasze zdanie na temat rozrabiania izotoniku w proszku?
Na opakowaniach jest napisane żeby rozrabiać w przegotowanej wodzie.
Czy jest to koniecznym warunkiem utrzymania izotoniczności napoju?
Czy można rozrabiać w wodzie mineralnej wysokozmineralizowanej?
Czy lepiej np w źródlanej (mało mineralizowanej) ?
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 31-07-2010 19:46 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
z wodą mineralną trzeba uważać, aby nie przedobrzyć. Kiedyś bidon ni prawie wybuch od wody wysokozmineralizowanej. Na ogół jeżeli jest naturalna to ma naturalny gaz.
Co do przegotowanej, to w USA zalecają dla młodych matek zakup sterylizatora. Nie dajmy się zwariować.

Michnik mężczyzna

Michnik
Dodane 31-07-2010 19:52 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
Miałem na myśli taką odgazowaną.
Nie chciałbym żeby mi camel na plecach eksplodował :D :D
Cvbge mężczyzna

Dodane 31-07-2010 21:28 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
Może chodzi o to, żeby minerały były w odpowiednich ilościach?
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 02-02-2011 20:51 RE: Izotoniki bez Aspartamu E951 w skladzie - co polecacie?
pojawił się w sprzedaży nowy izotonik. Cena aktualnie w Selgrosie około 25 zł więc ciekawa. Kupiłem i całkiem zasmakował mnie cytrynowy. Postaram się dorzucić do tabelki w artykule dane odnośnie składu by było porównanie czym to się je.
Tabelka w załączniku.
Jak się Axi zlituje to może poprawi ją w artykule

pocio dodał/a następujący plik:
izotoniki1.doc
Edytowane przez pocio dnia 02-02-2011 21:28
Skocz do Forum: