Rowerowy Kraków

Autor Wiadomość
@rek mężczyzna

Miejscowość: Kraków
Dodane 10-10-2012 10:20 RE: Rowerowy Kraków
Bezpieczny rowerzysta. Bezpieczny rower
http://wiadomosci.onet.pl/regi…-wiadomosc.html
rowerus mężczyzna

Miejscowość: Kraków-NH
Dodane 09-11-2012 20:47 RE: Rowerowy Kraków
Bezpieczny rowerzysta. Bezpieczny rower
http://wiadomosci.onet.pl/regi…-wiadomosc.html@rek

dopóki rowerzyści będą jeździć po chodnikach nigdy nie będą bezpiecznie - powinni rozwiązać ten problem...

Forum studentów z Tarnowa! - Forum PWSZ w Tarnowie . Serdecznie zapraszam!

Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 09-11-2012 21:53 RE: Rowerowy Kraków
Mając do wyboru być rozjechanym np. na Alei Pokoju czy jechać po chodniku to chyba się nie ma nad czym zastanawiać?

Np. na Alejach chodniki są za wąskie - ale to wyjątek.

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Jacekddd mężczyzna

Jacekddd
Dodane 09-11-2012 22:31 RE: Rowerowy Kraków
Chodniki nigdy nie nadawały się do poruszania po nich rowerem. Droga powinna pomieścić i auta i rowery inaczej tworzy się patologia.

Jacek

Quest, Snoek, Kross

rowerus mężczyzna

Miejscowość: Kraków-NH
Dodane 10-11-2012 17:19 RE: Rowerowy Kraków
Na JPII jest całkiem znośnie, aczkolwiek na wysokości KWP kończy się ścieżka i każą zjechać na drogę.

Forum studentów z Tarnowa! - Forum PWSZ w Tarnowie . Serdecznie zapraszam!

Cvbge mężczyzna

Dodane 01-01-2013 11:45 RE: Rowerowy Kraków
Nie ma już Kryspinowa - jest "Zalew Budzyński" oraz "Zalew na Piaskach".
http://krakow.gazeta.pl/krakow…Malopolsce.html
pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Dodane 03-01-2013 20:58 RE: Rowerowy Kraków
Z tym Kryspinowem to jakaś wtopa i robienie niepotrzebnego zamieszania.
A czy ktoś wie (bez szukania w necie) gdzie w Krakowie jest plac Ronalda Reagana?

Dwa Pi Er

mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 03-01-2013 21:01 RE: Rowerowy Kraków
w Hucie?

adrenalina? pół kilo poproszę :)

przemo mężczyzna

przemo
Dodane 03-01-2013 21:32 RE: Rowerowy Kraków
Przeca to Plac Centralny.
pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Dodane 04-01-2013 23:12 RE: Rowerowy Kraków
Bingobrawo!
Choć nazwa w dalszym ciągu dla mnie jest abstrakcyjna. Pomijam plany jakie się pojawiają co do nazwy Ronda Mogilskiego:/

A z innej beczki:
A zeszłym roku, będąc w Beskidzie Sądeckim, pewna lokalna osoba powiedziała patrząc na południe: "O za chwilę będzie deszcz, bo na Jaworkach już leje".
Szukałem potem tych Jaworek na mapie i nie znalazłem. Jakaś lokalna nazwa widać była.

Dwa Pi Er

Marcus mężczyzna

Marcus
Dodane 04-01-2013 23:45 RE: Rowerowy Kraków
Hmm? Jak to Jaworek nie znalazłeś...? Chyba, że szukałeś "Najaworkach" ;)
mandraghora kobieta

mandraghora
Dodane 05-01-2013 09:48 RE: Rowerowy Kraków
Jaworki? Piękny wąwóz Homole i fajne podejście pod Wysoką.
Wiki prawdę Ci powie

pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Dodane 10-01-2013 11:57 RE: Rowerowy Kraków
Kajam się.
Na mapie Compassu znalazłem od razu.
Rozwiązaliście kolejną zagadkę.

Dwa Pi Er

JagodaMazur kobieta

Dodane 22-08-2013 16:33 RE: Rowerowy Kraków
Wąwóz Homole - jedno z najpiękniejszych miejsc, z tych które widziałam.
Cvbge mężczyzna

Dodane 22-08-2013 20:56 RE: Rowerowy Kraków
A jakie są te inne najpiękniejsze?
JagodaMazur kobieta

Dodane 23-08-2013 13:27 RE: Rowerowy Kraków
No, na ten przykład Sokolica i widok z niej. Z Trzech Koron. Kawałek dalej - nie ma co nawet wymieniać bo całe Tatry, ale jeden to wymienię - widok z Łomnicy. Chmury poniżej, ośnieżone stoki wiosną.
Cvbge mężczyzna

Dodane 16-09-2013 21:24 RE: Rowerowy Kraków
Wystartował Tydzień Mobilności

Od przejazdu rowerowego z udziałem władz Krakowa rozpoczęły się obchody Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Transportu. Tegoroczna edycja poświęcona jest promocji działań na rzecz czystego powietrza, pod europejskim hasłem „clean air - it's your move!"

Kraków już po raz czternasty bierze udział w Europejskim Tygodniu Zrównoważonego Transportu i dwunasty raz z rzędu uczestniczy w Europejskim Dniu bez Samochodu. W tym roku ideą przewodnią wydarzeń, które odbywają się od 16 do 22 września, jest promocja działań na rzecz czystego powietrza.

W pierwszym dniu odbyła sie przejażdżka rowerowa z udziałem władz Krakowa. W rajdzie, który prowadził Tadeusz Trzmiel, Zastępca Prezydenta Krakowa, uczestniczyło kilkadziesiąt osób. Trasa wiodła spod Magistratu, przez Rynek Główny, następnie ulicą Sławkowską na plac Matejki, a dalej Warszawską, Szlak, Krowoderską, pl. Biskupi, Batorego, Karmelicką, Rajską, Dolnych Młynów, Krupniczą, Szewską na plac Wszystkich Świętych.

Ciekawie zapowiada się środa, 18 września. Tego dnia uruchomione zostaną dwa postoje dla EKOTAKSÓWEK, czyli samochodów hybrydowych i elektrycznych. Będą one działać przy placu Wszystkich Świętych i przy ul. Wiślnej.

Z kolei w czwartek, 19 września w zajezdni tramwajowej przy ul. Brożka odbędzie się pokaz i szkolenie z zakresu ratownictwa medycznego. Również tam, o godz. 12.00, zaplanowano symulację wypadku z udziałem tramwaju i samochodu osobowego.
Natomiast o godz. 16.00 w Sali Obrad RMK odbędzie się Forum Mobilności. Tematem dyskusji będzie zmiana organizacji ruchu na Kazimierzu.

Organizatorzy zaplanowali szereg atrakcyjnych wydarzeń na kolejne dni. Wśród najciekawszych warto wymienić happening, podczas którego porównamy, ile miejsca zajmuje autobus miejski, a ile 160 samochodów. Dlaczego 160? Bo tylu pasażerów na pokład zabiera autobus. Przy okazji będzie też można zobaczyć, ile gazów do atmosfery emitują samochody, a ile autobus. Happening odbędzie sie 20 września o godz. 12.00 na ul. Lema.

Również 20 września o godz. 10.00 w Sali Obrad RMK odbędzie sie międzynarodowa konferencja VELOKRAKÓW, poświęcona polityce rowerowej w miastach.

Rower będzie tematem głównym przedostatniego dnia Europejksiego Tygodnia Zrównoważonego Transportu. W sobotę, 21 września od 12.00 na placu Biskupim rozpocznie się Piknik Cykliczny. Wśród atrakcji jest bezpłatny serwis rowerowy, gra miejska SMOG WARS, czyli wygraj bitwę – przewietrz Kraków, a także wystawa nietypowych jednośladów.
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 17-09-2013 00:47 RE: Rowerowy Kraków
Bardzo dobrze że przesiadają się na rowery ! Super akcja. Mam tylko jedną prośbę : skoro tak biorą sobie do serca i popierają akcję ETZT pod hasłem: „clean air - it's your move!" to niech przestaną się kłócić (sejmik województwa i rada miasta) i wprowadzą w końcu ten zakaz :)
Edytowane przez szbiker dnia 17-09-2013 00:48
mandraghora kobieta

mandraghora
Dodane 17-09-2013 08:36 RE: Rowerowy Kraków
taaa, pojeździli sobie w eskorcie policji i potem się dziwią po co te ścieżki rowerowe, kontrapasy i inne "fanaberie". Przecież tak dobrze się jeździ po KRK rowerem...i co?

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 17-09-2013 11:01 RE: Rowerowy Kraków
Ano :
- Taki przejazd mógł w oczach mieszkańców wywołać efekt odwrotny do zamierzonego. Jednych zdenerwował, u innych wywołał uśmiechy politowania - mówi Dariusz Tworzydło, ekspert od public relations z Uniwersytetu Wrocławskiego. - Jeśli obstawa była konieczna, nie powinna rzucać się w oczy, a przejazd nie powinien utrudniać życia krakowianom - dodaje.

Całość
p.s
Teraz już wiem - zrównoważony transport jest wtedy kiedy przed rowerem jedzie auto :D
Edytowane przez szbiker dnia 17-09-2013 11:17
Skocz do Forum: