Niebezpieczne miejsca w Krakowie

Autor Wiadomość
mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 17-05-2013 12:42 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
IMO we Francji nie ma tak że przejście dla pieszych jest też przejazdem dla rowerów (przynajmniej nie ma takiego standardu) no ale może czegoś nie wiem - przykład na zdjęciuszbiker

na przedmieściach Strasbourga są takie rozwiązania, wydawało mi się, że robiłam nawet fotę, ale nie mogę jej znaleźć. Być może to nie jest standard, z wydzielonymi przejazdami też się spotkałam.

adrenalina? pół kilo poproszę :)

kociol mężczyzna

Dodane 31-05-2013 14:20 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
Skrzyżowanie Kopernika z Westerplatte gdy jedziemy na wprost. To jest najgorsze a przynajmniej jedno z najgorszych skrzyżowań dla rowerów.

Wszystkim gorąco polecam  http://www.e-kaszuby.pl

marekw mężczyzna

Dodane 01-06-2013 14:16 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
Jeszcze trochę samochodów więcej i będzie można jeździć bez zatrzymania
JagodaMazur kobieta

Dodane 19-08-2013 12:44 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
DDR wzdłóż Bora-Komorowskiego na wysokości tunelu dla pieszych między os. Oświecenia a akademikami PK. Zawsze jadę możliwie daleko od wylotu tunelu i zwalniam. Jeżdżę tak od lat (choć DDR jest od kilku dni), wczoraj widziałam zderzenie dwóch rowerzystów. Tunel jest w dole, jeśli jechać beztrosko - tam się człek rozpędza, bo z obu stron jest zjazd. Gość pędził z góry, a z tunelu też na luziku wyjechał wcale nie wolno inny. Huknęło porządnie. Zatrzymałam się, jak powiedzieli, na razie nie chcieli wzywać pogotowia, ale jeden, jak na mój gust nie był całkiem świadom co się dzieje. Ale był bardzo pewien, że nic mu nie jest, wróci do domu na Oświecenia sam, a jakby co to wezwie 999 sam. Pokrwawieni, poharatani.
kryck mężczyzna

Dodane 21-08-2013 13:28 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
Dokładnie. Wielokrotnie mi się zdarzyło że pieszy wylazł z tunelu gdy ja zjeżdżałem w dół jadąc w stronę Stella-Sawickiego. Teraz powinni tam barierki zrobić skoro nową DDR wybudowali :)

Zastanawiam się, czy lepszy na weselu będzie zespół czy może dj na wesele to wcale nie jest taki zły pomysł?

pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Miejscowość: Kraków
Dodane 22-08-2013 09:29 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
Barierki:|
Zaraz gostek z Zikitu powie że to nie było w projekcie, a zamontowanie barierek kosztowało by 250 tyś. (analogicznie do przestawienia lampy za 500 tyś na tej samej DR)

Dwa Pi Er

JagodaMazur kobieta

Dodane 22-08-2013 12:48 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
Właśnie, projekty kosztują nieprawdopodobne pieniądze. Pół biedy jak zrobią dobry projekt. Kawałek od miejsca, które opisywałam, jest plac zabaw. Kiedyś po prostu pusty trawnik. Projektantka zaprojektowała pagórek do zjazdu dla dzieci, a u stóp wzniesienia stół do tenisa stołowego. Dokładnie w miejscu, gdzie dzieciaki miałyby zjeżdżać na rowerze czy sankach.
pe_pawel mężczyzna

pe_pawel
Dodane 22-08-2013 22:45 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
Dziś znalezione w gazecie. Mapka kolizji rowerowych.
Przepraszam za słabą jakość, ale robione komórką:

Dwa Pi Er

JagodaMazur kobieta

Dodane 23-08-2013 13:19 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
Mogilska - 8. Jest kilka przejazdów przez ulicę, nie każdy kierowca jest świadom przepisów dot. przejazdów DDRiP. Zawsze znajdzie się pieszy na części dla rowerzystów. No i jest ten zjazd na ulicę za wiaduktem kolejowym w kierunku Ronda Mogilskiego. Swoją drogą, sporo tych zdarzeń rowerzystów.
Ucik mężczyzna

Ucik
Dodane 25-08-2013 20:03 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
Prawdopodobnie jest ich znacznie więcej. Nie wszystkie zdarzenia są zgłaszane policji, a podejrzewam, że to właśnie na podstawie tych danych mapka jest zrobiona.
W innym wypadku brakowało biskupiej i okolic gdzie kierowcy regularnie wyrabiają a nawet przekraczają na mnie średnią :(
JagodaMazur kobieta

Dodane 26-08-2013 14:06 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
To jest na pewno z danych drogówki.
bike mężczyzna

Dodane 10-02-2014 12:06 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
Mnie najbardziej denerwują remonty dróg:o.
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 11-02-2014 22:30 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
Słusznie - lepiej się jeździ po dziurach ... B)

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

mandraghora kobieta

mandraghora
Dodane 12-02-2014 09:06 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
Słusznie - lepiej się jeździ po dziurach ... B)Kocur

niektórzy lubią szosę, a niektórzy MTB :D

mnie ostatnio zastanowiła jedna kwestia - jak włączyć się "legalnie" i zgodnie z przepisami na ścieżkę rowerową z drogi, jeżeli się one przecinają? Przykład: Skrzyżowanie ułanów z JPII - przez JPII leci ścieżka z przejazdem rowerowym i przejęciem dla pieszych przez ułanów, zjeżdżam od Ułanów, chcę w lewo w stronę huty i co? Pokazuję lewy i wjeżdżam na ścieżkę na przejeździe rowerowym (wszyscy myślą, że skręcam w JPII)? zatrzymuję się i przejeżdżam? wjeżdżam na chodnik i przejeżdżam? Ktoś wie?

Edytowane przez mandraghora dnia 12-02-2014 09:11
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 13-02-2014 07:42 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
EDIT No normalnie , odpowiednio wcześniej sygnalizujesz skręt w lewo, przytulasz się jak najbliżej osi jezdni i skręcasz na ścieżkę rowerową w stronę huty mając na względzie to że rowery na przejeździe i piesi na pasach mają pierwszeństwo więc trzeba ich przepuścić i tyle .
Wiadomo też że po chodniku można jeździć tylko w wyjątkowych sytuacjach
*jesli to to skrzyżowanie
Edytowane przez szbiker dnia 13-02-2014 08:25
mandraghora kobieta

mandraghora
Dodane 13-02-2014 08:06 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
ok, czy przepuszczam (teoretycznie, bo praktycznie wiadomo że tak), skręcających z JPII w prawo w ułanów? Bo skręcając jestem już na ścieżce, czy nie jestem? :)

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 13-02-2014 09:04 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
Hmm, :-) ...wydaje mi się że jeśli jesteś w trakcie skręcania (chyba ;-) wtedy nie jesteś jeszcze na przejeździe) to jednak auto będąc na swoim pasie ma pierwszeństwo
Maciu mężczyzna

Maciu
Dodane 13-02-2014 09:34 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
Wg prawa nie mozna skrecic w lewo a sciezke tylko przed przejsciem zjechac w prawo na chodnik, zejsc z roweru, przeprowadzic rower na sciezke, wsiasc na rower i przeciac ulanow:)

...całe życie drugi!

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 15-02-2014 15:31 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
Rowerzysta jadący jezdnią może po uprzednim zasygnalizowaniu zmiany kierunku jazdy i upewnieniu się, iż manewr nie zagraża bezpieczeństwu jego i innych oraz nie łamie żadnych innych przepisów, wjechać bezpośrednio z jezdni na przejazd dla rowerów, kontynuując dalszą jazdę specjalnie wyznaczoną trasą.

Źródło
Edytowane przez szbiker dnia 15-02-2014 15:36
Miki mężczyzna

Miki
Dodane 15-02-2014 21:37 RE: Niebezpieczne miejsca w Krakowie
Nie bardzo widzę w czym problem. Sprawa jest prosta jak świński ogon. Jest tak jak pisze Szymek - dojeżdżasz do skrzyżowania zbliżając się do osi jezdni, sygnalizujesz zamiar zmiany kierunku jazdy w lewo i skręcasz. Co do pierwszeństwa to tu też jest prosto - zauważ, że poruszający się JPII poruszają się drogą z pierwszeństwem, więc im wszystkim ustępujesz.
Skocz do Forum: