Uwaga! Policja sprawdza dzwonki.
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
| pit Posty: 1619 Dołączył: 9 sty 06 |
|
| wolna droga Dziczku - taranem go! | |
|
| |
| dziczek Posty: 963 Dołączył: 18 kwi 06 |
|
|
Dzięki pit, zgadzam się z tobą całkowicie. Dla wspólnego dobra dokonałem autocenzury, tego mi brakowało, żeby móc wszystko skasować po zablokowaniu wątku. Możesz go zablokować z powrotem, a najlepiej skasować, piszę poważnie. Takie teksty nie powinny być na naszym forum, w końcu jesteśmy poważni, dorośli i odpowiedzialni.
Team Jubilat Polska |
|
|
| |
pocio ![]() Posty: 3929 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 wrz 06 |
|
zastanawialiście się kiedyś nad czerwoną migającą" tylna lampką jest to z punktu widzenia "ustawy o ruchu drogowym" niedopuszczalne kasiasz naprawdę chyba czytamy inne ustawy. tylna migająca jest dopuszczalna za to przednia ma świecić stałym światłem.
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
PePe ![]() Posty: 1074 Dołączył: 22 sie 06 |
|
| i zdaje się że musi być jeszcze tylni czerwony odblask. | |
|
| |
|
|
A co z przednim białym odblaskiem? Dzwonek na pewno musi być.
Team Jubilat Polska |
|
|
| |
Luki ![]() Posty: 2502 Miejscowość: Kraków Dołączył: 27 mar 06 |
|
|
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.) Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje: Dział II Wymiary, masy i naciski osi pojazdu § 2. 1. Długość pojazdu, nie może przekraczać: 7) motocykla, motoroweru lub roweru oraz zespołu złożonego z motocykla, motoroweru lub roweru i przyczepy - 4,00 m. 14. Szerokość motocykla i motoroweru wielośladowego nie może przekraczać 2,00 m, a jednośladowego motoroweru - 1,00 m. 16. Wysokość motocykla i motoroweru nie może przekraczać 2,50 m. § 53. 1. Rower powinien być wyposażony: 1) z przodu - w jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej selektywnej; 2) z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające; 3) co najmniej w jeden skutecznie działający hamulec; 4) w dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku. § 56. 1. Światła pojazdu, o których mowa w § 53, powinny odpowiadać następującym warunkom: (…) 2. Dopuszcza się umieszczanie świateł odblaskowych barwy żółtej samochodowej: (…) 2) na pedałach roweru i motoroweru; |
|
|
| |
|
|
Aha, czyli z przodu nie trzeba, a ja i tak mam dużo więcej odblasków, mam z przodu i z tyłu białe taśmy, do tego z przodu trzy białe naklejki z folii odblaskowej, z tyłu trzy czerwone z folii odblaskowej, cztery żółte światła odblaskowe na kołach (dozwolone, czy nie?), do tego migające światło czerwone z tyłu i białe z przodu z różnymi trybami do wyboru. Mimo, że trzeba jeździć na ciągłym, wydaje mi się, że tryb "stroboskopowy" jest dużo lepiej widoczny, choć niezgodny z przepisami.
Team Jubilat Polska |
|
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
Pit! Fakty z życia prywatnego Kasiasza nie powinny być argumentem w dyskusji!Strach tu zabrać głos-może to być jednoznaczne ze zgodą na publikacje życiorysu!? ![]() |
|
|
| |
| pit Posty: 1619 Dołączył: 9 sty 06 |
|
Widziałem Kasiesz na służbie - czy to grzech ?? Zresztą czytuję też bikeworlda
|
|
|
| |
| żaba Posty: 361 Dołączyła: 15 wrz 06 |
|
mam dużo więcej odblasków, mam z przodu i z tyłu białe taśmy, do tego z przodu trzy białe naklejki z folii odblaskowej, z tyłu trzy czerwone z folii odblaskowej, cztery żółte światła odblaskowe na kołach (...) do tego migające światło czerwone z tyłu i białe z przodu z różnymi trybami do wyboru. dziczek Brawo! Wyglądasz jak jeżdżąca choinka ![]() ![]() ![]() Ale z drugiej strony to chyba bezpiecznie - nie ma szans Cię nie zauważyć na drodze. |
|
|
| |
|
|
Choinka, choinka, wesoła choinka, choinka, choinka, wesołoooooooo nam!
Team Jubilat Polska |
|
|
| |
| szkasia Posty: 507 Dołączył: 13 sie 07 |
|
|
Pocio tylna czy przednia próbowałam tylko przedstawić tok rozumowania Policji najważniejsze chyba żebyś, żebyśmy byli widoczni na drodze ścieżce, chodniku po zmroku. A wczoraj jak wracałam z siłowni (rowerem) około godziny 17,30 to prawie zderzyłam się z jakimś gościem na rowerze na ścieżce wzdłuż ul. Piastowskiej który miał co prawda przednią lampkę ale nie raczył jej włączy lub oszczędzał baterie. Możemy dyskutować o Policji czy SM za co i kogo łapią ale sądzie, że dopóki nie stwarzamy zagrożenia swoim zachowaniem w ruchu drogowym to wszystko jest OK bo co dla jednego jest prędkością bezpieczną np. 30 km/h dla innego jest prędkością nie do opanowania przy której nie jest wstanie wykonać żadnego manewru, wiem ktoś powie szybko dłuższa droga hamowania.etc. ale Panie Panowie jesteśmy wyposażeni w głowy (umiemy przewidywać) po to aby ich używać jeżdżąc latami zdobywamy doświadczenie jeździmy nie tylko szybciej ale też lepiej nasze umiejętności rosną (4 lata temu nie wybrałabym się do Lasu Wolskiego w zimie na oponach Semi Silic chyba tylko żeby pobiegać z rowerem a teraz jadę i wcale mnie to nie stresuje). Myślę również, że ten lub inne tematy odnośnie prawa nie są po to aby pisać jakie to mamy fajne prawo tylko po to aby dyskutować i szkalować buble prawne- nie wiem czy przedmówcą podoba się pomysł (na razie pomysł) aby każdy rowerzysta musiał jeździć w zielonej kamizelce mi się bardzo nie podoba: po pierwsze w lecie kamizelka po co mi kolejna ogrzewająca , nieprzyjemnie sztuczna trzepocząca na wietrze warstwa, po drugie większość naszych strojów jest w kolorach odblaskowych więc po co kamizelka, po trzecie kierowcy mają oczy zdając na prawo jazdy przechodzi się badania u okulisty, niektórzy nawet mają obowiązek jeździć autem w okularach lub szkłach ze względu na słabość wzroku, po czwarte to moje życie jadąc ubrana na czarno chyba zdaje sobie sprawę co robie i czym to grozi. Powinniśmy dyskutować nie zgadzać się w ciemno na pomysłowe wymysły ludzi którzy za takie rzeczy biorą naprawdę ciężkie pieniądze bo mogą wymyślić wszystko nawet zakaz jazdy na szosówkach na wąskich gumach dlaczego-bo ślisko jak ślisko to niebezpiecznie. W innym razie będziemy jak to stado baranków ( nie obrażając baranków) które tylko robi potulnie Be, Be… |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
Powinniśmy dyskutować nie zgadzać się w ciemno na pomysłowe wymysły ludzi którzy za takie rzeczy biorą naprawdę ciężkie pieniądze bo mogą wymyślić wszystko nawet zakaz jazdy na szosówkach na wąskich gumach dlaczego-bo ślisko jak ślisko to niebezpiecznie.kasiasz W temacie (nie)jazdy zimą już się nawet pojawiają teksty:http://polskalokalna.pl/wiadom…ch,1236225,3286 Pojawiła się też parodia powyższego tekstu (jedna z wypowiedzi tej dyskusji) Pozdrawiam |
|
|
| |
pocio ![]() Posty: 3929 Miejscowość: Kraków Dołączył: 4 wrz 06 |
|
jako rowerzysta zgadzam się, ale opisywany wcześniej przez ciebie przypadek inaczej by wyglądał gdyby gość miął kamizelkę. jako kierowca uważam, że rowerzysta powinien jeździć w odblaskowej kamizelce. Wielokrotnie na bocznych drogach musiałem wykonywać dziwne manewry by ratować życie "inaczej myślącego ubranego na czarno osobnika na rowerze" Moim zdaniem nie jest problemem istnienie przepisów, ale ich egzekwowanie. Nie srogość kary jest odstraszająca, ale jej nieuchronność. Jeżeli już piszemy o obowiązkowym wyposażeniu rowerzysty to na pewno powinien to być kask i ubezpieczenie OC. Myślę, że każdy logicznie myślący potwierdzi moje zdanie, a uważającym inaczej proponuje wizytę w poradni rehabilitacyjnej lub egzekwowanie od rowerzysty odszkodowania za uszkodzony z jego winy samochód. połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama |
|
|
| |
|
|
Pocio gość nie miał oświetlenia w nocy nawet w kamizelce za bardzo nie był by widoczny. A co do Twojego zdania dotyczącego kamizelek to w takim razie ja uważam, że wszystkie auta powinny być w jasnych kolorach aby były widoczne dla innych kierowców tym czasem najmodniejsze są chyba ciemne kolory nie wspominając o różnych odcieniach szarości. Co do kary to zgadzam się z Tobą w 100%-nieuchronność jest tym co odstrasza. Kask powinien być indywidualną sprawą każdego w końcu chronisz swoją głowę nie ma wpływu na bezpieczeństwo innych uczestników a wręcz przeciwnie niektórzy mają takie niedopasowane garki które wręcz stwarzają niebezpieczeństwo jak spadną na oczy.(pozatym zima nie wyobrażam siebie teraz w kasku pod którym mieści się tylko specjalna czapka pod kask, która i tak ogranicza widoczność pod wpływem uprzęży od kasku zjeżdża na oczy). owszem próbowałam ale mówię nie kask w zimie, jesieni, wczesna wiosną nie. A po zatym Pocio bez uszczęśliwiania ludzi na siłę bo za niedługo mogło by dojść do tego że by się sprawdzało datę produkcji kasków (bo materiały z których są zrobione starzeją się)i sprawdzania czy aby nigdy nie były uderzone bo po uderzeniu też trzeba wymienić kask. OC popieram pół na pół mogli by je zrobić, jak by było łatwo dostepne, nie złodziejsko drogie czemu nie. p.s Kamizelka tak ale dla turystów nigdy nie założę, i jeszcze pytanie bez urazy Pocio ty chyba bardzo boisz sie jeździć rowerem mam wrażenie, że jazda po szosach to dla Ciebie sport ekstremalny? | |
| Edytowane przez szkasia dnia 07-01-2009 13:03 | |
|
| |
| Maly Posty: 95 Dołączył: 8 paź 07 |
|
Ja jednak jeżdżę w kasku, zwłaszcza w zimie bym zalecał. Kaski posiadają regulację i spokojnie czapka polarowa się pod nim mieści. Można też sobie włożyć gazetę, ale wtedy przy -12 jest jak dla mnie za ciepło .
Rower lekarstwem na wszystko |
|
|
| |
|
|
Ja mam czapeczkę Biemme z Windstoppera, a teraz na mróz jeszcze czerwoną maskę Castelli z Windstoppera, to wszystko pod leciutkim i bardzo dobrze wentylowanym kaskiem Met'a i do -18 jest mi ciepło (poniżej nie sprawdzałem).
Team Jubilat Polska |
|
|
| |
|
|
Szanuje wasze zdanie Ale mi nie jest ani ciepło ani wygodnie ani też kask nie trzyma mi się na głowie z tymi czapkami tak jak powinien (aby w razie kr... było bezpiecznie) a kaski miałam różne mango, met, selev. shain i pod żadnym nie było ok. Panowie bądcie bardziej tolerancyjni co dla Was jest super nie koniecznie jest super dla innych zresztą to moja głowa i wara od niej Wrrr...wrr... | |
| Edytowane przez szkasia dnia 07-01-2009 14:59 | |
|
| |
| Maly Posty: 95 Dołączył: 8 paź 07 |
|
Ale po co walczyć ze statystyką skoro ponad 80% śmiertelnych wypadków na rowerze spowodowanych jest obrażeniami głowy. Poza tym szczerzonego Pan Bóg szczerze .
Rower lekarstwem na wszystko |
|
|
| |
|
|
Ja nikogo do jeżdżenia w kasku nie mam zamiaru zmuszać. Mam Meta Inferno Ultimalite i leży świetnie na głowie, tak z czapeczką, jak i bez niej. Poprzedni miałem Mango i też było OK, choć był pewien problem, ponieważ czapeczka ma szwy i niestety po długiej jeździe bolała mnie trochę głowa gdyż były one mocno dociskane przez kask i uwierały. Można też pozaklejać otwory wentylacyjne taśmą, jak komuś wentylacja w zimie nie pasuje. Czapeczki z Windstoppera są ceniutkie i świetnie chronią przed wychłodzeniem. Jeśli jednak ktoś jest mocno uprzedzony lub z góry na nie, to trudno. Najczęstszą przyczyną poważnych ubytków na zdrowiu lub śmierci w wypadkach są urazy głowy i warto o tym pamiętać. Kości się zrosną, rany zagoją, siniaki znikną, ale jak się konkretnie przywali czerepem o coś twardego (znak, krawężnik, asfalt, słupek betonowy,samochód itp.) to może to być ostatnia przejażdżka na rowerku, czego nikomu nie życzę.
Team Jubilat Polska | |
| Edytowane przez dziczek dnia 07-01-2009 15:08 | |
|
| |
| Skocz do Forum: |

chyba czytamy inne ustawy. tylna migająca jest dopuszczalna za to przednia ma świecić stałym światłem.