Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
spinoza ![]() Posty: 1419 Miejscowość: Kraków - Kliny Dołączył: 7 sie 06 |
|
|
Ciekawy test, sam muszę przyznać że od dwóch sezonów bez buffa na trening nie wychodzę w okresie grzewczym.
Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama. |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
A mijałem gościa w weekend. Myślisz że buff jest w stanie odfiltrować tak drobne cząstki, jak te które stanowią realne zagrożenie? Pozdrawiam |
|
|
| |
| Ucik Posty: 204 Dołączył: 27 lis 12 |
|
Ja niestety nie myślę, ja wiem, że nie ![]() Jedyna delikatna opcja to wtedy gdy będzie mokry, ale skuteczność jest i tak znikoma ![]() Można jeszcze jeździć w masce gazowej ![]() |
|
|
| |
|
Myślę że PPM 10 i inne pyły na pewno, co do węglowodorów aromatycznych i innych szkodliwych związków chemicznych nie wiem, pewnie nie ... bo jednak czuję zapachy pochodzące ze spalin samochodowych jak i te z palenisk domowych. (tu pewnie trzeba by mieć wkład z węglem aktywnym ale w takich maskach już się ciężko oddycha). Ale jedno jest pewne przestałem odkrztuszać taką zawartość (jak na tych filtrach z linka) po każdym treningu .
Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama. |
|
|
| |
|
|
Co do powyższego artykułu to całkiem podobnie wyglądała moja opaska, przez którą notabene oddycham raczej rzadko. W większości sklepów BHP można dostać maseczki przeciwpyłowe, najpopularniejsze mają zatrzymywać przynajmniej 80% pyłów, niestety w takiej masce oddycha się zdecydowanie ciężej, ja jeździć tak nie potrafię. Średnica porów, a dokładniej dziur między splotem bufa jest znacznie większa więc raczej nie będzie w stanie zatrzymać cząstek o średnicy 10um. Jak podpowiedział mi znajomy lekarz tak drobne cząstki mogą często nie podrażniać płuc i oskrzeli. Kaszel jest najczęściej spowodowany cząstkami znacznie większymi. |
|
|
| |
|
Pytanie ile daje to że buff jest praktycznie zaraz mokry ?? Dla mnie i tak dużą ulgą jest to że nie mam już półgodzinnych napadów kaszlu po zimowym treningu na zewnątrz. Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama. |
|
|
| |
|
Pytanie ile daje to że buff jest praktycznie zaraz mokry ?? Dla mnie i tak dużą ulgą jest to że nie mam już półgodzinnych napadów kaszlu po zimowym treningu na zewnątrz.spinoza Nie wiem, mogę zapytać znajomych, którzy specjalizują się w filtrach, ale prawdopodobnie bez pomiarów nikt nie będzie w stanie udzielić takich odpowiedzi. Nie mam i raczej nie powinienem mieć żadnych argumentów przeciwko używaniu czegoś co poprawia komfort jazdy, zależy mi tylko na świadomości, że ani buf ani nawet maseczka nie zapewnią ochrony przed tymi naprawdę niebezpiecznymi zanieczyszczeniami. |
|
|
| |
| Grezi Posty: 68 Dołączył: 31 paź 10 |
|
Pytanie, czy jednak nie lepiej kaszleć i pozbyć się przynajmniej części tych najdrobniejszych cząstek?
|
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Tym razem urzędnicy pokonają smog strefą parkowania Te pomysły o winietach czy o rozszerzeniu strefy parkowania są książkowym przykładem że krakowskie powietrze jednak uszkadza i to w dużym stopniu ludzkie komórki - zwłaszcza mózgowe.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
|
[quote=spinoza][quote=Ucik] Nie wiem, skoro ten drobny pył nie podrażnia to może organizm nie jest w stanie się go pozbyć ??. A może lepszym wyjściem jest po prostu danie sobie siana z zimowym treningiem ?? A kaszel to nic przyjemnego, jak trenujesz często to kaszlesz praktycznie codziennie, mam wrażenie że łatwiej wtedy też o inne infekcje. Połowa niewyczyszczonego błota odpadnie sama. |
|
|
| |
|
|
Z moich osobistych opinii i skromnych doświadczeń: Wszystko co poprawia twój komfort jest tego warte! (chyba, że ma logo ogryzka )Zimne powietrze podrażnia oskrzela, stąd może się brać kaszel. (Startowałem kilka razy sprinterskie odcinki w czyściutkim powietrzu przy ujemnej temperaturze i kaszlałem potem cały dzień), tu buf ponoć może pomagać, coś podobnego stosują biegaczki poniżej -5C, ale dla mnie jest strasznie niewygodny. Jeżdżę na rowerze cały rok, w zimie tylko ograniczam treningi, w tym 3-4 razy w tygodniu jadę rowerem na basen i po treningu wracam także rowerem. W tym roku strasznie marznę, więc trochę ograniczam przy wielkich mrozach ale w tamtym jeździłem też przy -30. Do tego biegam i przez całą zimę praktycznie nie byłem chory. O infekcje najłatwiej kiedy temperatura waha się od 0 do +5 stopni. Poniżej zera większość zarazków zamarza, nie rozmnażają się też tak chętnie w organizmie jak wdychasz suche i zimne powietrze. I ostatnie najsmutniejsze, większość pyłu jest wyłapywany na rzęskach w oskrzelach i wydalany między innymi poprzez kaszlenie. Jeżeli wdychasz duże ilości (chyba grubszego) pyłu to może on się odkładać w płucach i powodować pylice. Natomiast pyły drobne mogą zostać wchłonięte do organizmu i najczęściej zostają usunięte z przez nerki. Niestety nim to się stanie mogą napsuć nam zdrowia i stąd ten cały problem z niskim zanieczyszczeniem nad Krakowem. Jeszcze jedno, muszę was zasmucić, ale prawdopodobieństwo zachorowania na raka w Krakowie jest około o punktów 10% wyższe niż w Fukushimie (Tzn jeżeli kobieta przeżyje 89 lat w F. to ma ok. 30% szans, że zachoruje a w Krakowie 40)![]() |
|
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
Wystarczy popatrzeć na Kraków chociażby tylko z okolic Bielan, żeby zobaczyć czym się oddycha. Czy oczyszczają to nerki, czy płuca - małe różnica i żadne pocieszenie... Najlepiej trenować za KRK, w miejscu gdzie nie śmierdzi...
adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
Niestety pył mniejszy niż 2,5 mikrometra przenika do krwi i w konsekwencji toksyczne substancje w nim zawarte dostają się do różnych narządów:Konsekwencje zdrowotne ekspozycji są wypadkową zarówno średnicy cząstek aerozolu, ich stężenia jak i składu chemicznego. Aerozole o średnicy ziaren poniżej 10 mikrometrów (tzw. pył zawieszony) przenikają wraz z wdychanym powietrzem do dróg oddechowych i tam głównie powodują zmiany patologiczne (reakcje zapalne, alergiczne). Myślę że konsekwencją wdychania pyłu PM2.5 i mniejszego jest to że właśnie wiele tych składników toksycznych organizm nie jest w stanie wydalić i stąd potem biorą się różne nowotwory i inne g... Pyły o średnicy poniżej 10 mikrometrów absorbowane są w górnych drogach oddechowych i większych oskrzelach, natomiast pyły o średnicy poniżej 2,5 mikrometra mogą również przenikać do krwi. Więcej tak czy inaczej jeżeli decydenci będą w dalszym ciągu "bujać się" latami z tematem największego zapylenia w Polsce to długo w takich warunkach nie pociągniemy a na pewno krócej ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 19-03-2013 16:16 | |
|
| |
| private Posty: 2 Dołączył: 20 mar 13 |
|
|
Kiedyś szukałem masek dla siebie i znalazłem Respro w UK i RZ Mask w USA. Obie z filtrami a aktywnym węglem. Zamówiłem te drugie bo tańsze i ciekawszy design. Biegać w niej nie dam rady (może dlatego że jestem astmatykiem i w dodatku nie jestem super wytrenowany) ale na rowerze bez problemu szybkim tempem godzinę jeździłem. Dłużej też by się dało. No i spalin i pyłów w ogóle nie czuć, ataków astmy też nie dostawałem więc raczej działa. Filtry mi się już prawie zużyły ale widzę że ktoś ma je na allegro:http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=27384417 Taniej wychodzi bo wtedy za samą przesyłkę z USA zabuliłem 40zł. Jest też maska chyba z silikonu totobobo ale dziwnie wygląda więc nawet jej nie szukałem. | |
| Edytowane przez private dnia 20-03-2013 11:05 | |
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
|
raport GDDKIA czym oddycha rowerzysta a czym oddycha kierowcahttps://www.gddkia.gov.pl/user…%20zdrowie.pdf. Wychodzi na to że lepiej jednak jechać do miasta na rowerze... adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
| BartekAugustyn Posty: 20 Dołączył: 26 lis 12 |
|
| Uprawiam sport od lat. Biegam i jeżdżę na rowerze cały rok. Powietrze w Krakowie jest zanieczyszczone o każdej porze roku. Ale kiedy biegam, jeżdżę na rowerze w mroźne dni odksztuszam z gardła czarny pył, w lecie - nie. Nie wiem, jaka jest przyczyna. Kiedyś próbowałem jeździć z maską. Przy dużej intensywności nie polecam. | |
|
| |
| private Posty: 2 Dołączył: 20 mar 13 |
|
|
Czarny pył bo w zimie palą węglem i coś tam się z niego unosi w powietrzu. W lecie go prawie nie ma ale i tak mamy 200 dni w roku przekroczone normy. Tu są nawet wyniki badań wpływu tego syfu na płód: http://www.malopolska.pl/Obywa…zieci_final.pdf Główne zagrożenie to PM2,5, który tylko częściowo jest zatrzymywany przez maski ale lepsze to niż nic |
|
|
| |
|
Uprawiam sport od lat. Biegam i jeżdżę na rowerze cały rok. Powietrze w Krakowie jest zanieczyszczone o każdej porze roku. Ale kiedy biegam, jeżdżę na rowerze w mroźne dni odksztuszam z gardła czarny pył, w lecie - nie. Nie wiem, jaka jest przyczyna. Kiedyś próbowałem jeździć z maską. Przy dużej intensywności nie polecam.BartekAugustyn Tak jak wspomniał przedmówca. Ja dodam tylko taką uwagę że oba rodzaje pyłów są niebezpieczne z tym że jeden bardziej (PM2.5) drugi mniej (PM10) ale oba. Jak tego większego jest dużo w powietrzu to i tego mało również Skala wielkości pyłów (na tle ludzkiego włosa) o jakiej mówimy na rysunku poniżej oraz : (....)Laryngolodzy mówią o "krakowskim nosie". To zespół chorób górnych dróg oddechowych, które powoduje zanieczyszczenie powietrza. Cierpimy przede wszystkim od jesieni do wiosny, gdy zaczynają dymić przydomowe piece grzewcze opalane kiepskiej jakości węglem i śmieciami. Do tego dokłada się położenie Krakowa - niecka, a także kłębiące się nad miastem chmury blokujące ruch powietrza. W efekcie nad miastem wisi smog. (...) Więcej Tak naprawdę nie jest znana dokładna liczba palenisk węglowych w Krakowie. Przede wszystkim to one odpowiadają za wysokie stężenie pyłów w naszym mieście. Według szacunków może być ich od 30 do 65 tyś. Do tego dochodzą jeszcze inne źródła zanieczyszczeń: jak samochody , napływ spoza Krakowa i inne ... Tutaj źródła zanieczyszczenia powietrza szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 23-03-2013 12:40 | |
|
| |
|
|
Hmm , ciekawe ... w sumie cały czas pomija się wpływ wysokiej emisji na zanieczyszczenie powietrza ...bo pył rozprasza sie na dużej wysokości, bo zakłady przemysłowe to tylko 8% zanieczyszczeń pyłowych, bo są pod nadzorem ... ale ten dym wcale dobrze nie wygląda :-P i jakoś nie rozprasza się na dużej wysokości ...pytanie kiedy w końcu przyjdzie ta wiosna i skończy się rzeczywiście sezon grzewczy? ![]() Otóż na temat tego ostatniego znalazłem następujące informacje MPEC Kraków a także Według "ROZPORZĄDZENIA MINISTRA GOSPODARKI z dnia 11 sierpnia 2000 r. w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci ciepłowniczych, obrotu ciepłem, świadczenia usług przesyłowych, ruchu sieciowego i eksploatacji sieci oraz standardów jakościowych obsługi odbiorców. (Dz. U. Nr 72, poz. 845)" Sezon grzewczy jest to okres między wrześniem a majem roku następnego, w którym warunki atmosferyczne powodują konieczność ciągłego dostarczania ciepła w celu ogrzewania obiektów. czyli jednym słowem nie wiadomo kiedy edit 26.03.2013 godz. 17:29 Tym razem urzędnicy pokonają smog strefą parkowania a jednak radni postanowili że strefa płatnego parkowania będzie rozszerzona i oczywiście argumentują to poprawą jakości powietrza ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 26-03-2013 17:29 | |
|
| |
| matrioszka Posty: 2 Dołączyła: 3 kwi 13 |
|
|
Smogu nie pokonają. Mówię Wam, że Kraków jeszcze z 10 lat będzie się zmagał z tym problemem w zimie.
A Ty jakie kupujesz kosmetyki swojej kobiecie albo dla siebie? |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

![[i co?]](/images/smiley/bezradny.gif)
)