Ciekawostki

Autor Wiadomość
MiśQ mężczyzna

MiśQ
Miejscowość: Kraków
Dodane 28-01-2012 22:32 RE: Ciekawostki
Czyli, że co? Inspiruje Cię jazda na "młynku" z wysoką kadencją... No spoko, wysoka kadencja ma wiele plusów :)

Grunt to nie przemęczać się!
Nie hamuj k...!! :)

Jacekddd mężczyzna

Jacekddd
Dodane 29-01-2012 12:06 RE: Ciekawostki
Misq - nie nadepniesz mi na odcisk takim tekstem. Zwyczajnie chciałbym mieć taki rower, którym zimą można przejechać spokojnie po zaśnieżonych polach. Myślę, że Tobie w gruncie rzeczy też sprawiło by to mnóstwo frajdy.

Jacek

Quest, Snoek, Kross

schwepes mężczyzna

schwepes
Dodane 29-01-2012 14:23 RE: Ciekawostki
MiśQ gardzi rowerem w zimie ;)
pocio mężczyzna

pocio
Dodane 10-02-2012 20:38 RE: Ciekawostki
ciekawe wyniki badań o astmie wygląda, że należymy do grupy wysokiego ryzyka

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

UMaciek mężczyzna

UMaciek
Miejscowość: Krzeszowice
Dodane 11-02-2012 21:51 RE: Ciekawostki
To by się nawet do tematu o górach nadawało :o
http://videos.mtb-news.de/videos/view/18983
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 21-02-2012 21:40 RE: Ciekawostki
Nie ma odpowiedniego tematu - a może ktoś przeczyta o wybitnym człowieku:

Józef Uznański nie żyje. Wieloletni ratownik TOPR, narciarz, wspinacz i przewodnik zmarł w Zakopanem. Wśród kolegów znany jako "Ujek", był legendą Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego. Jego życie to gotowy scenariusz dobrego filmu. W czasie wojny był kurierem AK. W TOPR brał udział w ponad 300 poważnych akcjach ratunkowych. Aktywnie pracował jeszcze długo po 60. urodzinach.

Szybko zrobił kursy przewodnika i w 1954 r. wstąpił do TOPR, gdzie został jednym z najwybitniejszych ratowników. Uczestniczył w ponad 300 poważnych akcjach, testował nowe techniki ratownicze. To on do dziś dzierży rekord długości zjazdu w tzw. szelkach Grammingera (urządzenie, które pozwalało na stalowej linie i w specjalnych szelkach opuścić rannego taternika do podstawy ściany) - 400 metrów.

Był też jednym z pierwszych w Tatrach przewodników psa lawinowego. Mówił dowcipnie w filmie dokumentalnym o historii TOPR "Na każde wezwanie naczelnika": - Na początku to ja się więcej uczyłem od Cygana niż Cygan ode mnie.

Był obdarzony wielką sprawnością i świetnym zdrowiem. Był aktywnym ratownikiem jeszcze długo po sześćdziesiątce. W uznaniu zasług Uznańskiego odznaczono go Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski.

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

RB mężczyzna

Dodane 23-02-2012 10:06 RE: Ciekawostki
Tytułem przeciwieństwa, w dodatku współczesnego:
http://natemat.pl/1511,zarabia…i-to-maja-zycie
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 23-02-2012 10:26 RE: Ciekawostki
Jak wygląda mój dzień? Przyjeżdżam do klubu na jakąś 10-11, zależy o której mamy trening. Potem czasem siłownia, czasem nie. No i tak koło powiedzmy 14-15 jestem w domu. Dodam, że godzinę zajmuje mi dojazd. Wtedy mam już czas tylko dla siebie. Inaczej jest w okresie przygotowawczym. Wtedy jest ciężej- opowiadał zawodnik.

:Dbrawo!B)
mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 23-02-2012 10:43 RE: Ciekawostki
najlepsze jest że niektórzy amatorzy kolarstwa górskiego trenują ciężej.... trzeba było zostać piłkarzem ;-)

adrenalina? pół kilo poproszę :)

pocio mężczyzna

pocio
Dodane 23-02-2012 17:00 RE: Ciekawostki
zauważyłem to już parę lat temu jak realizowałem swój plan przygotowawczy do sezonu.

połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam naczelny bleblak pocio

Jacekddd mężczyzna

Jacekddd
Dodane 23-02-2012 17:22 RE: Ciekawostki
Takie coś wygrzebałem na temat meczu gdzie intensywność jest do kilkukrotnie większa niż na treningu o tym samym czasie:

Pokonywana odległość:
Bramkarz - 0.3km - 1.2km
Obrońca - 4km - 8km
Pomocnik - 8km - 12 km
Napastnik - 6km - 10km

to wartości średnie, a to przykłady znanych piłkarzy, których średnie są wysokie:
David Beckham 11 800m
Jacek Krzynówek 11 657 m
Maciej Żurawski 10 351 m
nie przebiegali oni jednak sprintem w całym meczu więcej niż 750m, średnie to 300-500m.

Rekordowe zarejestrowane wartości sięgają 16km.
Czyli przeciętny piłkarz podczas ważnego meczu biega 30-45min a maks 1h10min.

No to ile z tych 2h treningu, jeśli go w ogóle regularnie robi, rzeczywiście się porusza choćby najwolniej truchtając? 30min ? 15min ? 10min?

Czyli w tygodniu z siłownią wyjdzie mu może 1,5-5h a miesięcznie gdyby zachował ten rytm 6-20h.

No to chyba żaden z amatorów mtb nie trenuje jeszcze mniej.
Czy w ogóle 10 a nawet 20h /mc w profesjonalnym sporcie można nazywać jeszcze trenowaniem? Czy tak się coś da rozwinąć poprawić ba nawet podtrzymać?

A dla takiego sportu w Krakowie zbudowano dwa stadiony, na które nikogo nie było stać i nie stać w utrzymaniu, na dodatek niepotrzebnie za pewnie ok.1mld zł. Jest to porażka, która pozwala zadać pytanie czy w ogólnym rozrachunku ten sport nie jest społecznie szkodliwy. Nie zrozumcie mnie źle do szkoły średniej czy studiów meczyk na wf-ie był dla mnie zawsze największą frajdą ale jako sport profesjonalny w Polsce się nie sprawdza. Takie rzeczy trzeba umieć przyznać bez względu na osobiste zainteresowania.
Przecież na to idą nas wszystkich pieniądze w formie różnych opłat i podatków, czy nie uważacie więc, że potrafilibyście podać lepsze sposoby ich wydawania dla propagowania sportu niż sponsorowanie jakichś klubów nie wiedzieć czemu gdy miasto w rozsypce ma problemy z natury podstawowych a przykład Krakowa nie jest jedyny ani bynajmniej szczególnie rażący?

Męczy mnie to bo pokazuje, że słowa takie jak praworządność, są puste i nie ma żadnych zasad obojętnie kto się dorwie do steru a że piłka nożna to duży sport to i skala problemów duża no i bije po oczach.

Jacek

Quest, Snoek, Kross

RB mężczyzna

Dodane 24-02-2012 10:48 RE: Ciekawostki
Czy w ogóle 10 a nawet 20h /mc w profesjonalnym sporcie można nazywać jeszcze trenowaniem? Czy tak się coś da rozwinąć poprawić ba nawet podtrzymać?

A dla takiego sportu w Krakowie zbudowano dwa stadiony, na które nikogo nie było stać i nie stać w utrzymaniu, na dodatek niepotrzebnie za pewnie ok.1mld zł. Jest to porażka, która pozwala zadać pytanie czy w ogólnym rozrachunku ten sport nie jest społecznie szkodliwy. Nie zrozumcie mnie źle do szkoły średniej czy studiów meczyk na wf-ie był dla mnie zawsze największą frajdą ale jako sport profesjonalny w Polsce się nie sprawdza. Takie rzeczy trzeba umieć przyznać bez względu na osobiste zainteresowania. JacekJacekddd

To wynika z naszych narodowych cech. Uwielbiamy martyrologię. Wyrazem tego są hucznie obchodzone rocznice np. przegranych powstań. Natomiast o tych wygranych (wielkopolskie z 1806 i 1848 oraz sejneńskie 1919) to już nie za bardzo. Skoro uwielbiamy się zadręczać, to i sport (podobno narodowy) tez musi być taki bardziej martyrologiczny. I dlatego piłkarzyki z 70. pozycją w światowym rankingu doskonale wpisują się w taki nurt.
Ja natomiast polecam coś bardziej pozytywnego, niosącego prawdziwe humanistyczne i sportowe wartości:http://www.tvp.pl/bialystok/re…99?start_rec=72
PePe mężczyzna

PePe
Dodane 24-02-2012 10:57 RE: Ciekawostki
... dlatego piłkarzyki z 70. pozycją w światowym rankingu ...RB

oj ale pojechałeś, akuratnie w piłkarzykach sprawa wygląda diametralnie inaczej: linek.

Polecam World Rankings i World Cup Results (po prawej stronie):
WOMEN DOUBLES
1- RUTOWSKA A. (POL) / CWIAKALA A. (POL)
2- LOHMANN C. (DEN) / BREMER A. (DEN)
3- NOVKOWA A. (BUL) / ATANASOVA E. (BUL)

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

PePe

Edytowane przez PePe dnia 24-02-2012 11:01
RB mężczyzna

Dodane 24-02-2012 11:47 RE: Ciekawostki
oj ale pojechałeś, akuratnie w piłkarzykach sprawa wygląda diametralnie inaczej: linek.
PePe

Fakt, nie chciało mi się dokładniej sprawdzić. Przesadziłem z ta 70. pozycją. W rankingu FIFA zajmują zaszczytne 68. miejsce. Źródło:http://sport.interia.pl/pilka-…anking-fifa,116
;)
PePe mężczyzna

PePe
Dodane 24-02-2012 11:52 RE: Ciekawostki
Ale ja mówiłem o piłkarzykach -> to nie to samo co piłka kopna którą mam w tak wielki poważaniem że nawet nie będę sprawdzał rankingów.

A piłkarzyki to całkiem co innego i śmiem twierdzić, że mogą trenować więcej niż przeciętni kopacze. Wczoraj akuratnie widziałem ten mecz finałowy dziewczyn i nie powiem szczenka mi opadła na jakim poziomie można pogrywać w piłkarzyki.

PePe

RB mężczyzna

Dodane 24-02-2012 12:54 RE: Ciekawostki
Określenia "piłkarzyki" użyłem w celu odróżnienia naszych celebrytów z tzw. ekstraklasy (a pewnie powinno być "ekstrapłacy") od prawdziwych zawodników ciężko pracujących na swój sukces.
Poza tym, ma to osobistą konotację. Ostatnio parę razy zdarzyło się, że przychodziłem na siłownię i dowiadywałem się, że jest, niestety, zarezerwowana dla miejscowych piłkarzy (bo zimno na polu). Raz zobaczyłem jak oni "ćwiczyli" - ot, siedzieli na ławeczkach i gadali. Zapewne wprawiali się przed takimi ciężkimi treningami jak w linku podanym wcześniej.
Kubak mężczyzna

Kubak
Miejscowość: Kraków-Zielonki
Dodane 24-02-2012 13:03 RE: Ciekawostki
Nie lubię piłki nożnej w wymiarze przepłaconych gwiazd, ślepych mediów i akceptowanego terroru kiboli, ale nie wierzę, że czołowi piłkarze, także w naszej słabej lidze trenują 20 h miesięcznie.

To jest poziom zaawansowanej zumby.

Gdyby tak było to bez trudu znalazłoby się wielu jeszcze mniej zdolnych, ale pracowitych, którzy wymietliby czołówkę do szatni, bo wytrenowanie dawałoby im przewagę, której nie można ukryć na boisku.

Nie trenują tyle ile powinni i ile ich koledzy na Cyprze na przykład, ale to nie jest poziom 20 h miesięcznie.

Куба

mandraghora kobieta

mandraghora
Dodane 24-02-2012 15:52 RE: Ciekawostki

To jest poziom zaawansowanej zumby.

Kubak

zumba rulez :D

Daijvid mężczyzna

Daijvid
Dodane 24-02-2012 20:19 RE: Ciekawostki
najlepsze jest że niektórzy amatorzy kolarstwa górskiego trenują ciężej.... trzeba było zostać piłkarzem ;-)mandraghora

To zależy, czy kierujesz się sercem czy rozumem :D
mandraghora kobieta

mandraghora
Dodane 04-03-2012 19:31 RE: Ciekawostki
byłam dzisiaj na spinningu. Kręcę sobie jeszcze przed zajęciami, wchodzi trener, zmierzył mnie od stóp do głów, popatrzył na zieloną koszulkę i powiedział: siła. nie ma lipy :)
Myślałam że spadnę z roweru :D:D:D

Skocz do Forum: