Ciekawostki

Autor Wiadomość
Kocur mężczyzna

Kocur
Miejscowość: Kraków
Dodane 09-04-2012 10:45 RE: Ciekawostki
Bardzo pozytywne zachowanie kierowcy autobusu:

http://www.youtube.com/watch?v…player_embedded

A poza tym ciekawostka -w USA rowerzysta może jechać całą szerokością pasa a nie tylko przy krawędzi :)

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Edytowane przez Kocur dnia 09-04-2012 10:46
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 25-04-2012 17:38 RE: Ciekawostki
Ciekawostki z Sea Otter c.d. ...
zacisk hamulca tarczowego SRAM RED Road !!??

klamka hamulca SRAM XX z zintegrowaną manetką

Oś 12mm x 142mm

Wszystko powyżej w rowerze Trek Superfly 29er Emily Batty

Haki ramy Trek Superfly na oś 12x142mm

Cała galeria
Edytowane przez szbiker dnia 25-04-2012 18:32
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 25-04-2012 22:07 RE: Ciekawostki
Myślę że warto też zobaczyć te dwa piękne rowerki z lat 90-tych :-) Oldschoolowy Specialized S-Works Neda Overenda (Specialized Futureshok - coś na kształt Mag 21 ;-), XTR serii 900 carbonowe rurki klejone w węzłach z elementami rur z tytanu ... teraz juz takich nie robią ;-) ) i zjazdówkaShauna Palmera z 1996roku B)
Edytowane przez szbiker dnia 25-04-2012 22:11
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 27-04-2012 22:19 RE: Ciekawostki
Myślałem że cro-moly odeszło w zapomnienie a tu masz ;-)

Ritchey P-Team 26

Ritchey P-29
mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 03-05-2012 08:21 RE: Ciekawostki
najnowsze trendy - bezpieczne i ekologiczne zapięcia rowerowe:http://www.liveleak.com/view?i=53b_1335763450

adrenalina? pół kilo poproszę :)

RB mężczyzna

Dodane 07-05-2012 11:18 RE: Ciekawostki
Polecam:http://www.youtube.com/watch?v…E960&playnext=0
Warto wcześniej przeczytać opis.
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 28-05-2012 09:51 RE: Ciekawostki
1x11 ? :)
Giresse mężczyzna

Giresse
Miejscowość: Zabierzów / Kraków
Dodane 28-05-2012 18:48 RE: Ciekawostki
"Tak czy inaczej, w XC będzie to raczej napęd dla osób, które „mają nogę” i raczej nie na płaskie trasy" - czyli oferta dla zawodników przez duże Z.

"Tylko bogatych stać na kupowanie tandety, bo mogą ją kupować w nieskończoność;
Ja jestem biedny, żeby kupować tanio." John Davison Rockefeller

mandraghora kobieta

mandraghora
Dodane 30-05-2012 11:05 RE: Ciekawostki
wyprzedzanie po prawej i lewej jest już passe!
http://www.youtube.com/watch?v…eature=youtu.be

UMaciek mężczyzna

UMaciek
Miejscowość: Krzeszowice
Dodane 30-05-2012 20:27 RE: Ciekawostki
Góra wolnaa!!! :D
Michnik mężczyzna

Michnik
Dodane 31-05-2012 08:15 RE: Ciekawostki
http://uwaga.tvn.pl/220,news,5…kcja_uwagi.html

Rozczulił mnie koleś na samym końcu filmiku jak się nie wypiął z espedów :D
"Jak się Panu jeździ po Warszawie rowerem?? Jeb, dup !! Tak się jeździ!! :D
Versus mężczyzna

Dodane 31-05-2012 09:43 RE: Ciekawostki
Ta dziewczyna udowadnia, że kto liczy na rozwiązanie własnych problemu przez urzędników- sam sobie szkodzi.
Proponuję jej kontakt z psychologiem, fizjologiem, neurologiem. Może wtedy zrozumie, że istota ludzka(jej podświadomość) nie śledzi kresek na chodniku, o ile nie stanowią dla niej one doświadczonego zagrożenia. I nie zmieni tego fakt, że kreślenie linii po trotuarach polepsza włodarzom miasta rozmaite statystyki, spełnia plany, daje okazję do defraudacji funduszy, wreszcie... zbliża nas do "Europy"!
Problem wydzielenia ruchu rowerowego zwyczajnie jeszcze nie doczekał się w 100% akceptowalnego rozwiązania. I nie ma co krzyczeć na przekupki, przechodniów- a na odpowiedzialnych za to, chełpiących się "łatwymi" rozwiązaniami trudnych problemów!

Dodane dnia 31 maja 2012 09:59:11

Może dopowiem. Tylko idiota wpuści na podzielony linią z farby chodnik: gromady dzieci(wycieczki szkolne, przedszkolacy), staruszków, ludzi rozmawiających ze sobą(także przez komórki) i zapewnionych o nienaruszalnych prawach do swojej części ciągu- kolarzy! :o:D
Przykładem niech będzie ciąg wzdłuż ul. Bernardyńskiej pod Wawelem.B)

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

Edytowane przez Versus dnia 31-05-2012 10:02
szaman696 mężczyzna

szaman696
Dodane 31-05-2012 10:03 RE: Ciekawostki
Na wszystko trzeba czasu, wiele lat temu wchodząc na ulice piesi nie oglądali się w lewo i prawo bo nie było po co, samochodów było mniej niż pieszych na drodze, teraz jest inaczej. Z rowerami będzie to samo, im więcej rowerzystów, im więcej ludzi, którzy teraz drepczą po ścieżkach wsiądzie na rower i zrozumie problem tym sytuacja szybciej będzie się poprawiać. Co nie zmienia faktu, że jest to wkurzające :) My rowerzyści też nie jesteśmy święci i zachowanie tej Pani mi się absolutnie nie podobało, wymuszanie na ludziach żeby w mega korku cofali bo ona musi przejechać - paranoja.
Płynność ruchu jest ważniejsza niż suche przepisy. Pół skrzyżowania sparaliżowane bo Pani musi dojść swego prawa. Albo koleś na końcu filmu zamiast robić goopie miny i machać do kamery niech się skupi na jeździe bo widać, że mu jeszcze dużo brakuje do bezpiecznej jazdy po mieście :)

Na młodszych pieszych spacerujących po ścieżce wymuszam pierwszeństwo stając czasem nawet w miejscu twarzą w twarz z taką osobą żeby jej uświadomić, że idzie ścieżką i czekam aż ustąpi schodząc na chodnik, starszych i emerytów totalnie ignoruję, oni żyją w swoim świecie i nie zrozumieją tego bo są po prostu za starzy i tu nalezy się wyrozumiałość.

Oby noga podawała!!

www.bikeholicy.pl

Versus mężczyzna

Dodane 31-05-2012 11:28 RE: Ciekawostki
Czasem najlepsze są rozwiązania najprostsze!
Kiedyś, prosta zasada "trzymasz się lewej/prawej strony drogi" zaradziła wzmagającemu się ruchowi na traktach.
Nie jestem fachowcem, ale sugerowałbym, aby w miejscach gdzie nie ma wyraźnego, 3D((barierka, krawężnik, pas zielenie, różnica poziomów) oddzielenia pasa dla pieszych od tego dla rowerów, wprowadzić ruch rowerowo-pieszy. Wtedy obowiązują utarte już zasady niewchodzenia sobie w drogę. Nikt nie czuje się panem, nikt intruzem.i co?

O ile mi wiadomo, ciągle obowiązuje zasada "prawo, by zobowiązywało, musi być w odpowiedni sposób ogłoszone". Biała kreska na chodniku, to w/g mnie komunikat zbyt nieczytelny, zwłaszcza dla dzieci. I o tym ustawodawca wiedzieć powinien!

Edytowane przez Versus dnia 31-05-2012 11:29
mandraghora kobieta

mandraghora
Dodane 31-05-2012 20:40 RE: Ciekawostki
nie zgadzam się z Tobą Versus. Właśnie jak jest pieszo -rowerowy to dopiero jest do kitu, bo piesi uważają, że to chodnik i lezą tyralierą. Zdarzyło mi się nawet, że mnie op... za jeżdżenie po chodniku! (pieszo-rowerowym oczywiście). Biała kreska jasno informuje - tam dalej coś jest inaczej, zwróć uwagę. Powinno się tylko częściej oznaczać co dla rowerów, a co dla ludzi (może pisać po prostu - ścieżka rowerowa?) Ludzie się przyzwyczajają. A za dzieci które nie potrafią czytać odpowiadają rodzice i to oni powinni pilnować by nie łaziły po ścieżkach.

Versus mężczyzna

Dodane 31-05-2012 21:14 RE: Ciekawostki
Widzę, że nic tu nie wskóram.
Myślenie chcące bazować sprytnie na ludzkiej naturze, widać musi przegrywać z chcącym ją nieustannie gwałcić, prostym(jak pędzlem z białą farbą pociągnął) urzędniczym "zaradzaniem" ludzkim problemom. Amen! i co?

szaman696 mężczyzna

szaman696
Dodane 01-06-2012 09:56 RE: Ciekawostki
"Myślenie" problem jest taki, ze ludzie po prostu nie myślą :) codziennie pod blokiem stoją Matizy i inne wielkogabarytowe Tica zajmujące 2 nawet do 3 miejsc.

Nasza Polska natura jest niestety taka, że mamy głęboko w d... innych ludzi i się niczym co dookoła nie przejmujemy dopóki niedotyczy to osbiście nas samych. Dlatego malowanie i oddzielanie białą krechą jest w sumie ok.

Pamiętać też należy, że w życiu i w świecie nie o to chodzi żeby było logicznie, niestety.

Oby noga podawała!!

www.bikeholicy.pl

Versus mężczyzna

Dodane 02-06-2012 20:05 RE: Ciekawostki
Przecieram oczy! I Ty szamanie969 ulegasz tresurze każącej fajdać na własny Naród? i co?

Edytowane przez Versus dnia 02-06-2012 20:06
RB mężczyzna

Dodane 02-06-2012 22:50 RE: Ciekawostki
Szaman ma rację, niestety.
A tak na marginesie, to ktoś kiedyś powiedział, że jedynym i namacalnym przykładem nieskończoności jest ludzka głupota.
Versus mężczyzna

Dodane 03-06-2012 07:55 RE: Ciekawostki
;)
Właśnie! Chodzi o kwantyfikatory! Warto je świadomie dobierać. Ludzki/polski- nikt nie widzi tu różnicy? Pierwszy, bardzo szeroki ale do przyjęcia, bo "filozoficzny". W drugim, szczegółowym, szaman696 zawiera i lży(jestem pewny- nieświadomie) także wielu konkretnych, przyzwoitych, zupełnie mądrych i uczciwych ludzi, których każdy może poznać ucząc się historii, rozglądając po najbliższej rodzinie(!tak :/ ). Ba, nawet na tym forum wymieniłbym wielu, którym te obelgi nie należą się, a świetne(w odróżnieniu od mojego) władanie j. polskim sugeruje na ich "tutejszą" narodowość.! :DB)

Skocz do Forum: