Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

Autor Wiadomość
mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 20-10-2013 18:18 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Swoją drogą samorządowcy złamali art. 74.4 Władze publiczne wspierają działania obywateli na rzecz ochrony i poprawy stanu środowiska. Jak widać te krakowskie nie wspierają.

adrenalina? pół kilo poproszę :)

szbiker mężczyzna

szbiker
Miejscowość: Kraków
Dodane 20-10-2013 20:12 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
rakotworcze powietrze

Jest juz oficjalne stanowisko w tej sprawie. Czy jest opcja referendum w sprawie odwolania sejmiku?Canyon1

Sprawa wygląda następująco (to tylko tak dla uporządkowania):
Obecnie są KONSULTACJE SPOŁECZNE
Dotyczą one projektu uchwały w sprawie określenia rodzajów paliw dopuszczonych do stosowania na obszarze Gminy Miejskiej Kraków. Jednak okazało się że zamiast zapowiadanego w niej od dawna pełnego zakazu jest tylko ograniczenie. i co?
Konsultacje potrwają do 31 października . Każdy może napisać swoje uwagi do Sejmiku na e-mail: powietrze@umwm.pl

Stanowisko KAS które jest jednocześnie apelem do Sejmiku wysyłanym do nich dostępny jest TUTAJ

Jeśli chodzi o referendum - temat rzekłbym na czasie ;-) Z tego co wyczytałem :
Liczba uprawnionych do głosowania to w Krakowie około 595 079 (stan na 2011) . Z kolei referendum można przeprowadzić jeśli :
Referendum przeprowadza się z inicjatywy organu stanowiącego danej jednostki samorządu terytorialnego lub na wniosek co najmniej:

10% uprawnionych do głosowania mieszkańców gminy albo powiatu,
5% uprawnionych do głosowania mieszkańców województwa.

A zatem referendum zostanie zorganizowane jeśli zbierze się 59507 podpisów.
Ważność referendum:
Referendum w sprawie odwołania organu jednostki samorządu terytorialnego pochodzącego z wyborów bezpośrednich jest wiążące jeżeli udział w nim wzięło nie mniej niż 3/5 liczby biorących udział w wyborze odwoływanego organu.

Ostatnio wybory do Sejmiku miały miejsce w 2010 roku (4 letnia kadencja) Głosów oddano 252 978 a zatem referendum byłoby ważne gdyby wzięło w nim udział około 151786 osób

Mam nadzieje że wyjaśniłem wszystko ;-) Nie jest to zatem proste w realizacji ale nie niemożliwe przy odpowiedniej mobilizacji :-)

Jeszcze nie wiadomo jednak jak będzie wyglądać ta uchwała. Dlatego tak ważne są te konsultacje projektu uchwały teraz.
Edytowane przez szbiker dnia 21-10-2013 01:19
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 21-10-2013 15:33 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

Ludzie, przecież u nas nie potrafią wyegzekwować już istniejącego zakazu palenia śmieci. Jakie są za to realne kary? 100zł? Że niby analiza osadu z komina jest kosztowna? w mieście z tyloma uczelniami technicznymi nie da się podpisać umowy o współpracy za cenę odczynników? Już nie mówię o tym, że standardowa kara 5000 finansowałaby sporo takich analiz.Ex Prezes

Tutaj się podpisuję rękami i nogami.
Jeśli średnia kwota mandatu w 2012 roku wyniosła coś koło 70 zł (A widełki są od 50-5000zł) to ktoś sobie z nas robi jaja.

Pomijając wątek sensu istnienia Straży Miejskiej której jednym z obowiązków jest kontrola tego co kto wrzuca do pieca, z bólem przyznaję że każdy "częściowy" zakaz będzie w 200% nierealny.

Tutaj zadziała tylko podejście binarne 0-1. Albo można palić albo nie można.

EDIT: Jak mieszkańcom zależy na udziale w referendum mieliśmy przykład ostatnio w Warszawie, byłbym wielce zdziwiony jakbyśmy w Krakowie uzyskali liczbę 100 tys

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Edytowane przez Kocur dnia 21-10-2013 15:38
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 22-10-2013 16:36 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Też się z tym w zasadzie zgadzam.
p.s
Na pytanie, czy decyzja nie powinna być efektem analiz, marszałek nie odpowiada, ale zapewnia, że będzie szukał rozwiązań, które zadowolą wszystkich.

Krakow_szykuje_sie_do_walki_o_czyste_powietrze

...pomijając pierwszą część zadania :o w mojej ocenie ten tok myślenia jest błędny i doprowadzi do tego że ani jedna ani druga strona nie będzie zadowolona a smog jak był tak będzie. Na taki stan rzeczy nie może więc być zgody. i co? Akurat w tej sprawie nie jest możliwe zadowolenie wszystkich i Marszałek powinien zdawać sobie z tego sprawę i co?
Można jedynie, tak jak to jest obecnie zaproponowane poprzez 5 letni okres przejściowy (który i tak prawdopodobnie w rezultacie ulegnie wydłużeniu :/ ) oraz dopłaty do wymiany pieców węglowych czy dopłaty do zwiększonych kosztów za ogrzewanie nowym paliwem ekologicznym, próbować minimalizować te niepokoje. Oczywiście zawsze strona która musi dostosować się do jakiegoś zakazu będzie w gorszej sytuacji i co? Dobrze byłoby jednak uniknąć płacenia kar UE i tylu przypadków śmiertelnych i zachorowań.

Jeśli w perspektywie czasowej łącznie do 2018r. ma wejść pełny zakaz stosowania paliw stałych (wyraźny zapis w uchwalonym prawie jednogłośnie POP) to po co dopuszczać teraz piece na paliwa stałe ? Po to żeby mieszkańcy wydali kupę kasy na nowy piec węglowy a za 5 lat musieli znowu go wymieniać ?! Nic z tego nie rozumiem i co? Zadziwiająca postawa zarządu Sejmiku. Jeśli już mówimy A trzeba powiedzieć B B) a nie 1/3 B :)
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 24-10-2013 22:30 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
To ja też odświeżam. ;-)
Marsz i masa krytyczna startują jutro o godzinie 18:00 spod "Adasia"
Zdeklarowało się już sporo osób na fejsie
Edytowane przez szbiker dnia 24-10-2013 22:31
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 25-10-2013 21:07 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Działo się B) Adam Mickiewicz w maseczce :)
EDIT:
Relacje w niektórych mediach:
Chcemy_powietrza__Marsz_zalobny_w_Krakowie (Gazeta Wyborcza)

W-krakowie-zaloba-po-setkach-ofiar-smogu-chorych-przybywa (Dziennik Polski)

Marsz-zalobny-przeciwko-paleniu-weglem-w-piecach (Onet na podstawie PAP)

Krakow-pochowal-czyste-powietrze-zalobny-marsz-antysmogowy (Gazeta Krakowska)

AntysmogowyMarsz Żałobny na ulicach Krakowa (Radio Kraków)

Love Krakow - zdjęcia

Nasze Miasto - zdjęcia

Fejs KASu
szbiker dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez szbiker dnia 26-10-2013 12:52
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 27-10-2013 16:10 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Właściciele samochodów osobowych mogą na terenie powiatu olkuskiego jeździć autobusami komunikacji miejskiej za darmo. Według przewodniczącego Związku Komunalnego Gmin "Komunikacja Międzygminna" w Olkuszu Wojciecha Glenia dziennie korzysta z tego ok. 300 osób.

Olkuski eksperyment został wprowadzony w życie 1 września i będzie kontynuowany na pewno do końca wakacji w 2014 r. Na razie nie są dokładnie znane konsekwencje finansowe tego kroku.

Jak powiedział Gleń, decyzję podjęto ze względów ekologicznych oraz z uwagi na małą liczbę miejsc parkingowych w Olkuszu.

"Pomysł zaczerpnęliśmy z Nysy, gdzie wcielono go w życie w ubiegłym roku ze względu na remont ważnego mostu (trwał od maja do listopada 2012 r. - PAP). Po zakończeniu prac doszli tam do wniosku, że jest to dobre rozwiązanie i wprowadzono je na stałe" - powiedział szef olkuskiej komunikacji miejskiej.

Jego zdaniem popularność nowego rozwiązania wzrośnie, jeśli w centrum Olkusza zostanie wprowadzony system płatnego parkowania.

W Związku Komunalnym Gmin "Komunikacja Międzygminna" są zrzeszone cztery gminy woj. małopolskiego: Bolesław, Bukowno, Klucze, Olkusz.

Oczywiście w Krakowie też o tym mówili - oczywiście jak zawsze "mówili" bo przecież władza jeździć musi:

Piątek około godz. 13.30. Przed kościołem Mariackim w Krakowie stoi zaparkowana srebrna skoda. Do auta podchodzi poseł PO, Ireneusz Raś. Samochód nie ma zezwolenia na wjazd do tzw. strefy "A", najściślejszego centrum miasta.

Dzwonimy do posła z pytaniem: dlaczego złamał Pan przepisy?
- Byłem odwiedzić brata [Dariusza Rasia, proboszcza bazyliki
- A czy miał Pan pozwolenie na wjazd do strefy "A"?
- Miałem.
- Za szybą było tylko pozwolenie wjazdu do strefy B.
- [Cisza] Miałem pozwolenie od brata.
- Czy takie, które Pana upoważnia do parkowania w tym miejscu?
- Brat mnie zaprosił, więc stanąłem - uciął Raś.

Poseł złamał przepisy, choć mógł zaparkować auto zaledwie kilkanaście metrów dalej, gdzie strefa "A" już nie obowiązuje. Straż miejska, którą poprosiliśmy o komentarz, twierdzi, że wjazd do strefy "A" bez zezwolenia to mandat do 500 zł.

I ktoś myśli że tacy radni cokolwiek zmienią w tym mieście ... litości

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 27-10-2013 19:35 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Raczej nie ma co liczyć na darmową komunikację w Krakowie ..chyba że zrobią łaskę przez jeden dzień w europejski dzień bez samochodu :) i co? :|
Jak zwykle tłumaczenie że "jeszcze dopłacają do interesu" i że muszą się im zwrócić chociaż w części wydatki za te wszystkie inwestycje budowlane (np. Lipska-Wielicka za 302mln zl w Płaszowie), tramwaje, autobusy (swoją drogą to nie wiem czemu zainwestowali w spalinowe ponoć "eko" a nie w elektryczne jak w Zakopcu) . Pytanie tylko czy musi być ich tak dużo i czy wszystkie mają sens ?! Tak czy inaczej zdaje się że można co najwyżej liczyć na podwyżkę cen biletów :/
Ex Prezes mężczyzna

Ex Prezes
Dodane 28-10-2013 11:59 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
W temacie "na co możemy u nas liczyć":

Na to, że decydenci zadbają o atrakcyjne alternatywy dla nieekologicznych paliw:
Ile zapłaciliśmy za gazowy monopol

Na rzetelną informację o problemie ze strony mediów:
"A przecież, jak dowodzą eksperci ochrony środowiska, węgiel odpowiada nawet za 95 proc. tworzącego się w Krakowie smogu."

Nic dziwnego, że ludzie czują się oszukani, nabici w butelkę i zmanipulowani.

Beam me up, Scotty. There's no intelligent life down here ...

Edytowane przez Ex Prezes dnia 28-10-2013 12:32
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 28-10-2013 16:36 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Dlatego wydaje mi się (o czym już kiedyś wspominałem) że powinniśmy koniecznie zadbać o dostawy gazu z innych rejonów świata (na szczęście w tej kwestii coś się dzieje) ale przede wszystkim wykorzystywać swoje bogate złoża np. geotermalne, może też łupki? i węgiel ! (a dokładnie zgazowywanie węgla)
Co do drugiego artykułu to raczej wątpliwy...skąd to 95% to nie wiem.... (edit : ...a już wiem skąd - autor zasłyszał to prawdopodobnie w programie Bez Krawata około 13:20 :) - prowadzący zapytał w jakim % za zanieczyszczenie odpowiadają piece !(w domyśle chyba te krakowskie?!) a profesor prawdopodobnie zrozumiał że chodzi o całościowe ujęcie tematu, o ogólnie węgiel i odpowiedział 90-95% i co? Zostało to przelane na papier.
Tak czy inaczej takie rozmowy (jak w tym programie ) utwierdzają mnie jeszcze bardziej w przekonaniu że trzeba wprowadzić zakaz paliw stałych (przykład z Tych gdzie w wypasionych piecach mieszkańcy zaczęli palić podlej jakości paliwem i brak uregulowań prawnych w zakresie jakości sprzedawanego paliwa i np. to że w przypadku jego braku powstawałyby setki nowych pieców węglowych i kominków.)
Nie przeceniałbym jak redaktor GW że miejsce zamieszkania osób z zarządu jest tutaj decydujące. np. Wojciech Kozak mieszkający poza Krakowem był od początku za zakazem dopóki nie zaczął szukać rozwiązań które zadowolą wszystkich..... Między czasie pojawił się też lobbujący za kominkami zdun który "namieszał" ;-) . Słyszałem już setki skrajnie rożnych wypowiedzi nawet w tych samych obozach partyjnych. Dlatego myślę że ciężko jednoznacznie powiedzieć jak to jest i z czego wynikają działania decydentów (na ile z lobbingu pewnych grup interesów, na ile z zbliżających się wyborów i strachu o stołek, na ile podporządkowaniu się dyscyplinie partyjnej, na ile z rzeczywistej troski o zdrowie mieszkańców czy najbliższych) Jeszcze całe to opóźnienie (czemu nie można było podjąć zdecydowanych działań np. 5 lat lub nawet 10 lat wcześniej ?)
Zobaczymy czy w listopadzie zostaną podjęte zdecydowane kroki (25 listopada głosowanie nad konsultowanym obecnie do 31 października projektem uchwały zwanej potocznie i w mocnym uproszczeniu "zakazem palenia węglem")
p.s
Badania nad efektywniejszym i bardziej ekologicznym wykorzystaniem węgla czy poszukiwanie rozwiązań w zakresie odnawialnych źródeł energii to tylko niektóre z zagadnień, którymi będzie się zajmować kilkuset naukowców w Centrum Energetyki, którego budowę rozpoczęła Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie. Na dziś zaplanowano wmurowanie kamienia węgielnego.

Całość
p.s
Są/były? jakieś problemy z przyjmowaniem przez Urząd Marszałkowski uwag do projektu przez stronę chceoddychac.pl. Kas proponuje wysyłać uwagi bezpośrednio:
Macie dosyć duszenia się krakowskim "powietrzem"?
WYŚLIJCIE MAILA z uwagami do projektu uchwały na adres powietrze@umwm.pl

Szczegóły na stronie KAS
Edytowane przez szbiker dnia 30-10-2013 17:02
mandraghora kobieta

mandraghora
Dodane 30-10-2013 21:10 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Jeszcze do jutra można wysyłać maile:

Chcesz wyrazić swoją opinię ws. projektu uchwały antysmogowej, wyślij do czwartku e-mail na adres: powietrze@umwm.pl

czang mężczyzna

Dodane 31-10-2013 07:36 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Pamiętacie,kiedyś były zwykłe tabliczki z zieloną strzałką,a było aut 200 razy mniej,ciekaw jestem jakiemu przygłupowi to przeszkadzało,w skali miasta są to tony zmarnowanego paliwa i biernego trucia,dla przykładu skrzyżowanie dietla bar pod filarkami,zielone dla aut i pieszych,auta dalej stoją,potem czerwone i dalej stanie,idiotyzm idioty !!!!!
S
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 31-10-2013 19:59 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Jeszcze do jutra można wysyłać maile:

Chcesz wyrazić swoją opinię ws. projektu uchwały antysmogowej, wyślij do czwartku e-mail na adres: powietrze@umwm.pl
mandraghora

Tak - jest jeszcze czas do dzisiaj do 24:00 by wyrazić swoja opinię. Jeśli ktoś jest za pełnym zakazem stosowania paliw stałych na terenie Krakowa (jedno z kluczowych działań w Programie Ochrony Powietrza w drodze ku poprawie jakości powietrza) i tym samym nie zgadza się na "półśrodki" i "martwe przepisy" może skorzystać z gotowego tekstu ze strony chceoddychać albo oczywiście sformułować swój tekst i wysłać go na adres : powietrze@umwm.pl.
Zachęcam do wysłania opinii. B)
p.s
Raport z konsultacji będzie prawdopodobnie przedstawiony we wtorek jak mówi Marszałek Sowa :

(...)My powiedzieliśmy, że najpierw pokażemy, jak wyglądała debata i konsultacje. Pokażemy, jakie są argumenty za i przeciw. To pouczające. (...)
- Tak, we wtorek będzie pewnie gotowy raport. To zależy jeszcze od tego, ile uwag wpłynie w ostatniej chwili. Uwagi Krakowskiego Alarmu Smogowego wpłynęły wczoraj wieczorem. Mam je już rozpisane. To poważne uwagi, które trzeba brać pod uwagę. Zobaczymy, co będzie dzisiaj, skatalogujemy to w odpowiednie grupy. (...)
Edytowane przez szbiker dnia 31-10-2013 21:19
Versus mężczyzna

Dodane 31-10-2013 20:38 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Właśnie! Terminy!
Teraz sobie o nich przypomniałem. Czy wszystkie te działania i ewentualne ustalenia nie "wezmą w łeb" tuż przed ich realizacją- z uwagi na koniec kadencji urzędników będących stroną umowy?
By nie było jak w tym filmiku, wszelkie problemy dzielnie pokonane... ale, cóż, odrobinę za późno.
http://www.youtube.com/watch?v=If3wzG43PD8
Albo, by nieprzemyślane, pozorne rozwiązanie problemu nie przyniosło jeeeszcze więęększego problemu?
http://www.youtube.com/watch?v=iTWuZav-elY
Ale to tak na wesoło na ogólnie smutny temat. ;)

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 02-11-2013 13:58 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Działania nie "wezmą w łeb" jak pójdą za nimi pieniądze...i będzie kontrola nad ich wydatkowaniem i rozliczanie z efektów prac.
Myślę też że warto walczyć jeśli idea jest słuszna. Natomiast szansy na poprawę w ogóle nie ma jeśli się nie podejmuje walki i tylko przygląda. Co roku umiera od 300 do 600 osób (a ile choruje ?!) z powodu zanieczyszczenia powietrza dlatego też trzeba walczyć i podjąć już zdecydowane działania
p.s
W niedzielę zaraz po Kronice o 18:50 będzie program "W polityce bliżej" którego gościem ma być Marszałek M. Sowa. Zapewne będzie rozmowa na temat całkowitego zakazu i konsultacji. Niemniej zgodnie z zapowiedziami pewnie we wtorek będą przedstawione wyniki konsultacji, argumenty za i przeciw. Ma być też potem debata publiczna....
Dzisiejszy Dziennik Polski podaje że wpłynęło ponad 2200 uwag zaś przeważającą większość stanowią zwolennicy pełnego zakazu.
p.s
Ostatnio wykresy szybują do góry (a ruchu samochodowego wcale takiego dużego nie ma - to też pokazuje że w głównej mierze za zapylenie/smog odpowiadają paleniska węglowe)

Edytowane przez szbiker dnia 02-11-2013 15:37
Jacekddd mężczyzna

Jacekddd
Dodane 03-11-2013 16:12 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Jechałem sobie w sobotę po obrzeżach miasta i poza nimi i widziałem jak zwykle o tej porze roku dziesiątki płonących ognisk i setki dymów. Czy nikogo nie zastanawia jakie ilości zanieczyszczeń trafiają w powietrze właśnie teraz jesienią kiedy ludzie "sprzątają" ogródki i całe pola gdzie na jednym miejscu w ciągu minut płoną całe tony materiału, który ledwie się przypali i trafia w powietrze. Przy skali i jakości spalania mam wrażenie, że opalanie piecami to przy tym pestka. Zresztą dlaczego właśnie w ciągu krótkiego czasu nastąpiła taka skokowa zmiana jakości powietrza do stanu złego gdzie opalanie odbywa się przecież przez całą zimę a "oczyszczanie" okolicy tylko praktycznie w okresie jesiennym, przed zimą ..?
Czy ktoś ma dostęp do wyników tego typu analiz ?

Jacek

Quest, Snoek, Kross

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 03-11-2013 21:12 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Ja myślę tak: palenie odpadami zielonymi (trawą, liśćmi, gałęziami itp ) na pewno przyczynia się nieco do zwiększenia emisji niskiej i stanowi pewien problem jednak skala tego jest na tyle zaniedbywana że taki czynnik nie został uwzględniony na skali % pyłów frakcji 10 i 2,5 mikrometrów. Skala palenia odpadami zielonymi jest nieporównywalna do 60 tyś emiterów - pieców węglowych w Krakowie.
Niemniej palenie odpadów zielonych jest zabronione i zgodnie z obowiązującymi przepisami jest karane a dokładnie wygląda to tak:
- Teraz odpady zielone (jak liście, trawa, gałęzie), efekt pielęgnacji przydomowych ogródków - właściciele i zarządcy nieruchomości z terenu Krakowa mogą oddać nieodpłatnie do kompostowni Barycz przy ulicy Krzemienieckiej 40
- przypomina Krystyna Paluchowska, rzeczniczka Miejskiego Przedsiębiorstwa Oczyszczania.
Natomiast jeżeli ktoś chciałby, aby worki z liśćmi od niego odebrano - jest dostępna taka usługa, jednak płatna. Za odebranie metra sześc. odpadów zielonych (trawa, liście, gałęzie) płaci się 52,20 zł, a samych rozdrobnionych gałęzi - 62,64 zł.
Innym wyjściem jest własny kompostownik założony w ogrodzie. Można też nie grabić liści - przymusu nie ma. Nie wolno natomiast palić zielonych odpadów. Grozi za to mandat od 20 do 500 zł, a gdyby sprawa trafiła do sądu - grzywna do 5 tys. zł.
Tylko w jedynym przypadku możemy spalić odpady roślinne: jeśli pochodzą z roślin porażonych przez choroby czy szkodniki (to np. liście kasztanowca zaatakowanego przez szrotówka).
Ale i tu trzeba uważać. Nie wolno m.in. spalać takich odpadów w odległości do 100 m od zabudowań czy lasu, ani też w sposób powodujący zakłócenia w ruchu. Kara - od 20 zł do pozbawienia wolności. - Dym to też rodzaj zanieczyszczenia i jeśli sąsiad uzna, że mu przeszkdza, ma prawo wezwać strażników. Staramy się wtedy doprowadzić do zażegnania konfliktu. W sytuacji, gdy ktoś nie ustępuje, można skorzystać z drogi sądowej - mówi Marek Anioł ze straży miejskiej.

Całość
Jeśli chodzi o szkodliwość tego typu dymu (nie oszukujmy się - lądują w takim ognichu nie tylko liście) to jest ona na pewno duża:
- Jeśli spalamy substancje organiczne, na przykład liście, w niskiej temperaturze, powstają węglowodory aromatyczne, które nawet w minimalnym stężeniu mają działanie rakotwórcze - mówi profesor Lucjan Pawłowski, dziekan Wydziału Inżynierii Środowiska Politechniki Lubelskiej i przewodniczący Komitetu Inżynierii Środowiska Polskiej Akademii Nauk. - Gdy przy okazji w Ognisku znajdą się opakowania z tworzyw sztucznych, wydzielają się dioksyny, związki jeszcze groźniejsze i szalenie rakotwórcze. Poza tym - przypomina profesor - cząsteczki dymu powstającego przy spalaniu liści działają alergizujące:
- Jest to szczególnie niebezpieczne dla alergików, astmatyków, ludzi starszych i małych dzieci.
Przy każdym procesie spalania w niskich temperaturach (200–500 °C) powstaje trujący tlenek węgla, dwutlenek węgla przyczyniający się do globalnego efektu cieplarnianego oraz szkodliwe tlenki azotu (podrażniają i uszkodzają płuca, powodują zapalenie płuc ibronchitu,u roślin uszkodzają liści; tworzą w powietrzu kwasy azotowe, a odkładając się w glebie w postaci azotanów, szkodliwie podwyższają ich zawartość w produktach roślinnych).
Dlatego w Europie i w USA zabroniono palenia materiału organicznego na wolnym powietrzu.

A to dlaczego tak akurat wykres skoczył do góry to myślę że spowodowane może być kilkoma sprawami jak : niska temperatura w nocy i intensywniejsze grzanie w piecach, brak wiatru, duża wilgoć w powietrzu (mgły).
Liście i inne odpady zielone pali się głownie za dnia a wykresy szybują w górę zwykle od ok. 19:00 do ok. 10:00.
W zaktualizowanym POP ten problem jest poruszony: w działaniach naprawczych na str 78 pdfu w pkt 3.1.1.8
Edytowane przez szbiker dnia 04-11-2013 00:12
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 04-11-2013 17:19 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Marszalek Sowa oraz
V-ce marszałek Kozak
na temat całkowitego zakazu i konsultacji społecznych.
p.s
Dwa ostatnie dni spoko (deszcz + wiatr :-) ):

mandraghora kobieta

mandraghora
Dodane 04-11-2013 18:41 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
ale za to w okolicznych wioskach jest czym odetchnąć. Przejeżdżałam dzisiaj przez Skałę, widać czym się oddycha, a poza tym śmierdzi tak, że aż przydusza przy nabraniu oddechu...

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 04-11-2013 21:16 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Ano - jednym słowem wędzonka :/ Napływ spoza Krakowa, z okolicznych wiosek stanowi już spory problem (to aż 19% całego Krakowskiego PM10, 36% PM 2,5 !) Na ten przykład ostatni artykuł w DP .Tam pali się raczej słabej jakości węglem (bywa tez bardzo często że wszystkim) w nieefektywnych starych kotłach.
Tymczasem proszę bardzo Tatry widać :) B) .... chciałby się powiedzieć deszczu lej , wietrze wiej ;-)
p.s

Jest ciekawy nowy SYSTEM PROGNOZOWANIA ROZPRZESTRZENIANIA ZANIECZYSZCZEŃ POWIETRZA opracowany przez IMGW a konkretnie:

Serwis internetowy FAPPS powstał w ramach projektu rozwojowego własnego NR14-0013-10/2010 „Utworzenie systemu prognozowania rozprzestrzeniania zanieczyszczeń powietrza, opartego o meteorologiczne modele mezoskalowe oraz dyspersyjny model obłoku”, realizowanego w IMGW-PIB, finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

...cokolwiek to znaczy :D
W każdym razie w serwisie tym są ciekawe mapki rozkładu (rozprzestrzeniania się) różnych zanieczyszczeń powietrza (pył PM10, 2,5, NO2, SO2) na planie Krakowa albo Małopolski
Edytowane przez szbiker dnia 04-11-2013 21:55
Skocz do Forum: