Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
W sprawie pierwszej kwestii chodziło mi o brak zgodności pomiędzy wskazaniami PM2,5 w serwisie malopolska.pl(byly bardzo dobre) i serwisie smog.imgw.pl (były złe w czasie tamtej rozmowy rzecz jasna ! :-)) Odnośnie drugiej kwestii to : w tamtej rozmowie podałem tak dla odmiany inne badania niż zazwyczaj ( zrobione przy współpracy międzynarodowej , bo Jacek je kwestionował ;-)) Do tej pory, wielokrotnie przytaczałem wykresy ze strony KAS które bazują na opracowaniu "Program ochrony powietrza dla województwa małopolskiego (projekt. grudzień 2012). " Zatem 42% pyłu PM10 pochodzi z pieców na paliwa stałe a 16% od samochodów. Z istotnych wpływających bardzo źle na zdrowie składników zanieczyszczonego powietrza jest oczywiście jeszcze pył PM2,5 (34% do 13%), rakotwórczy węglowodór aromatyczny benzo(a)piren występujący też w dymie papierosowym (68% do 0%) ale tutaj jak widać tez występuje dominacja pieców w stosunku do aut EDIT: Trzeba tez zaznaczyć że normy stężenia średniodobowego dla pyłu PM2,5 tak defacto nie ma. :-) W przepisach określone jest dopuszczalne stężenie ale średnioroczne na poziomie: 27 µg/m³ to poziom dopuszczalny dla stężenia średniorocznego w roku 2013 Niemniej średniodobowa 37 pewnie przekracza (nie jest to takie oczywiste ponieważ np. dopuszczalne stężenie średnioroczne dla PM10 jest 40 a średniodobowe 50) i jest to za dużo co nie zmienia tej niezgodności o której napisałem powyżej ;-) p.s niezgodność PM2,5 z dzisiaj poniżej na fotkach EDIT Po dzisiejszej przejażdżce stwierdzam że bliższy prawdy jest obraz imgw ...i znowu w slinie te cząsteczki pyłu ![]() szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 09-11-2013 14:18 | |
|
| |
| Grezi Posty: 68 Dołączył: 31 paź 10 |
|
Przeglądnąłem "Program ochrony powietrza dla województwa małopolskiego" jak również "Program ochrony powietrza w zakresie benzo-alfa-pirenu dla stref: aglomeracja poznańska...."http://www.bip.umww.pl/pliki/e…x-566-2012z.pdf W tym drugim jest napisane, że 90% pyłu PM2.5 zawartego w pyle PM10 może pochodzić z transportu samochodowego. Pośrednio potwierdza to również małopolski program pisząc, że 2/3 roku pył PM2.5 przekracza normę. Przecież sezon grzewczy trwa zdecydowanie krócej. Należy też zwrócić uwagę, jak w programie dla Krakowa jest zdefiniowana strefa pomiarowa rozumiana jako "piece węglowe" - • źródła powierzchniowe w rozdzielczości 0,5 x 0,5 km obejmujące głównie indywidualne źródła spalania z sektora komunalno-bytowego oraz sektora usługowego, a także rolnictwo (uprawy rolne, hodowla zwierząt oraz wykorzystanie nawozów i maszyn roboczych), kopalnie odkrywkowe, żwirownie i hałdy, lotniska; W małopolskim znalazłem też coś takiego: Koszty związane z ograniczeniem emisji liniowej są bardzo wysokie (znacznie wyższe niż przy redukcji emisji powierzchniowej) natomiast efekt ekologiczny redukcji emisji jest niższy. Efekty ekologiczne są trudne do określenia ze względu na brak dostatecznych danych odnośnie natężenia ruchu na nowych czy na utwardzonych drogach. I tu pełna zgoda, zwłaszcza że zrobią i zapłacą mieszkańcy a w zimie efekt będzie widoczny. Mam taką nadzieję ![]() Co do IMGW. Jakby nie patrzeć, to specjalizuje się w przepowiedniach i jest w tym dobre
|
|
|
| |
|
Nie ma sensu tak kombinować i mieszać. Na tej zasadzie można stwierdzić że 65tyś pieców węglowych w zasadzie ma marginalne znaczenie Poddawanie w wątpliwość głównego sprawcę emisji pyłu czyli pieców jest po prostu niezgodne z danymi (zaryzykuję) w wszystkich opracowaniach eksperckich dla Krakowa i Małopolski. Dane w POPie są jednoznaczne. Wystarczy spojrzeć na wykresy w tym opracowaniu (jeden przykładowy wykres struktury poniżej) albo charakterystykę źródeł emisji pkt. 3.1.1 str 139 pdfu
Sezon grzewczy: Według "ROZPORZĄDZENIA MINISTRA GOSPODARKI z dnia 11 sierpnia 2000 r. w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci ciepłowniczych, obrotu ciepłem, świadczenia usług przesyłowych, ruchu sieciowego i eksploatacji sieci oraz standardów jakościowych obsługi odbiorców. (Dz. U. Nr 72, poz. 845)" Sezon grzewczy jest to okres między wrześniem a majem roku następnego, w którym warunki atmosferyczne powodują konieczność ciągłego dostarczania ciepła w celu ogrzewania obiektów. Czyli dokładnie 2/3 roku Wpływ pieców można też doskonale zaobserwować na wykresach rocznych stężeń - to właśnie w okresie sezonu grzewczego (wrzesień -maj) mamy do czynienia z rażącym wzrostem stężeń wszystkich pyłów – które jest co najmniej 2 -4 krotnie większe niż w lecie. PRZYKŁAD
Emisja powierzchniowa pyłów w Krakowie jest w zasadzie tożsama z indywidualnymi źródłami spalania w sektorze komunalno bytowym i sektorze usług a zatem z piecami węglowymi ! Poza tym jakież na terenie miasta mamy rolnictwo albo kopalnie odkrywkowe ? Odnośnie źródeł powierzchniowych i tej tożsamości może jeszcze jeden fragment z POP: Powierzchniowe źródła emisji obejmują liczne źródła tzw. „niskiej emisji” pyłów i gazów wyprowadzanych do powietrza na niewielkiej wysokości (poniżej 40 m) i gromadzących się wokół miejsca powstawania, zwykle na obszarach zwartej zabudowy mieszkaniowej. Należą do nich małe kotłownie przydomowe, paleniska domowe (piece węglowe ceramiczne oraz węglowe trzony kuchenne) i niewielkie kotłownie dostarczające ciepło do lokali usługowych lub warsztatów, czyli szeroko pojęty sektor bytowo-komunalny. (…)W małopolskim znalazłem też coś takiego: Nie wiem czy śledziłeś temat – wiele kwestii już szczegółowo i wielokrotnie opisywałem ale oczywiście nie ma problemu z odpowiedzią :-) Miasto zdeklarowało się pomóc mieszkańcom. Ma być tzw. program osłonowy a dokładnie: uchwała w sprawie lokalnego programu pomocy społecznej w postaci Lokalnego Programu Osłonowego dla osób, które poniosły zwiększone koszty grzewcze lokalu związane z trwałą zmianą systemu ogrzewania opartego na paliwie stałym na rzecz systemów proekologicznych. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć szczegółowej treści projektu tej uchwały (może jeszcze trwają jakieś ustalenia poprawki?) ale były już informacje na jej temat w mediach ze w zależności od 3 progów dochodowych zwrot 100%, 75% albo 50% różnicy kosztów. Jest też program dofinansowujący samą wymianę pieca i instalacji. Kiedyś już pisałem na ten temat: TUTAJ SZCZEGÓŁY PONE - kiedyś obiecałem znależć szczegóły tego dofinansowania porywającego sumarycznie prawie 90% kosztów wymiany pieca węglowego na inny ekologiczny. To dlatego że miasto podpisało swego czasu UMOWĘ z dostawcami ciepła. Przepraszam za ten "trochę" przydługi post ale chciałem ustosunkować się do wszystkiego ;-) szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 10-11-2013 02:47 | |
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
Szymek, jeśli możesz sprawdź jakie jest zanieczyszczenie powietrza w Mexyku i porównaj z Krakowem
Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
|
Powiem ci że to ciekawe ! ... otóż Mexico City otrzymało nagrodę jakości powietrza przyznawaną przez międzynarodowe jury "City Climate Leadership Awards" w Londynie za program ProAire który jest okazał się skuteczny w walce z zanieczyszczeniami. Od 1992 kiedy to ONZ ogłosiła Mexico City najbardziej zanieczyszczonym miastem na świecie, dramatycznie uległa poprawa jakości powietrza ![]() Tam maja jednak wciąż problem z ozonem głównie spowodowanym przez 2,9 miliona jeżdżących po mieście aut * ![]() Latin Times ![]() Więcej szczegółów TUTAJ i jeszcze monitoring ![]() * Czyli maja problem z smogiem fotochemicznym (ozonowym) : Stężenie ozonu zależy od stopnia zanieczyszczenia powietrza i promieniowania słonecznego. W warunkach dużego zanieczyszczenia (związkami azotu i lotnymi związkami organicznymi) oraz dużego nasłonecznienia zachodzą skomplikowane reakcje fotochemiczne i może powstać tzw. smog ozonowy (troposferyczny, fotochemiczny) szkodliwy dla ludzi, roślin oraz klimatu globalnego. szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 10-11-2013 13:45 | |
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Tia, w Warszawie jest zarejestrowanych ponad 1 mln samochodów - nie licząc tych, które przejeżdżają czy są "gościnnie". Warszawa jest 10x mniejsza niż Mexico City. Obstawiam że w Krakowie też spokojnie jest 1 mln aut - a miasto 15x mniejsze ![]() A wracając do powietrza - dzisiaj drugi raz w tym tygodniu było widać góry. Ale żeby się za bardzo nie podniecać - już wielu Radnych po cichu przebąkuje że żadnego zakazu palenia węglem itp nie będzie. Czyli dużo szumu o nic. MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
|
|
Zgadza się - aglomeracja Mexico City liczy 20 mln ludzi. Nie chodzi o to ile samochodów jest "zarejestrowanych" tyko ile jeździ po ulicach - a tam jeździ 2,9 mln :-) Ta liczba która podali jest całkiem możliwa. W statystykach dla woj.Malopolskiego podają ok. 500 samochodów (zarejestrowanych !) na 1000 mieszkańców. p.s Radni - może zwycięży rozsądek ? EDIT: Rożnie może być - wielu tez jest za np. cały (?) 5 osobowy Zarząd (m.in. W. Kozak, M. Sowa), przewodniczący Sejmiku : Kazimierz Barczyk, Kazimierz Czekaj .... nadzieja na przegłosowanie uchwały jest w tych osobach bo mogą przekonać innych radnych. ONI BĘDĄ DECYDOWAĆ Ale to prawda że przewidywania medialne są mało optymistyczne (wiele radnych związanych jest wprost z górnictwem lub pochodzi i mieszka w takich rejonach - to "beton" ): GW DP | |
| Edytowane przez szbiker dnia 10-11-2013 21:44 | |
|
| |
|
Dzięki za wyjaśnienia ale chyba nie do końca zrozumiałeś moje intencje. ![]() Nie kwestionuje pieców węglowych i spalania paliw stałych jako największe źródło zanieczyszczeń. Chcę tylko zaznaczyć, że nawet wyeliminowanie 100% tych palenisk jest niewystarczające do kompletnej poprawy jakości powietrza. Sprowadzenie powierzchniowych źródeł tylko do pieców jest zbyt dużym uogólnieniem. Nie podano ile przypada na już istniejące kotły na olej lekki, czy lotnisko (ponad 100 samolotów nadzień). Rolnictwo jest, choćby tereny pomiędzy lotniskiem a stawami przy balickiej, lub tereny za kombinatem. Czynnych kopalni odkrywkowych brak ale są betoniarnie, nie wspomnę już o gruzowisku ~1km^2 na kujawach (warto zobaczyć) no i cementownia. Ciekawe też, do czego są zaliczone drogi gruntowo-szutrowe czy parkingi. Z wykresu wynika, że do wejścia w normę brakuje ok 30% i jeszcze ok12,5% może zostać. Biorąc pod uwagę opór materii ludzkiej przy realizacji wymiany palenisk oraz to, że nie wszyscy wymienią na gazowe tylko część na olejowe może braknąć do wejścia w normę. Ponadto przez ten czas może wzrosnąć poziom emisji z innych źródeł. Poziomu benzo(a)pirenu bez współpracy całej południowej części kraju i tak się nie opanuje. Będzie tylko mniejsza emisja i mniejsze rozprzestrzenianie (nośnik PM10). W Krakowie jest większy stosunek aut na mieszkańca niż np. Berlinie i nadal się zwiększa. Dlatego też, właśnie tu jest duża szansa na uzyskanie kilku dodatkowych punktów do jakości powietrza, tym bardziej, że tlenki azotu i siarki są równie niebezpieczne co benzo(a)piren. Tak czy inaczej, bardzo jestem ciekaw jak sprawa przyjęcia uchwały się dalej potoczy.
|
|
|
| |
|
(...) W Krakowie nie jest. Spójrz na zestawienie poniżej (z "Raport z inwentaryzacji emisji zanieczyszczeń do powietrza na potrzeby aktualizacji Programu ochrony powietrza dla województwa małopolskiego") z woj. Małopolskiego. Emisja powierzchniowa opisana została w pkt 3.4 Według tej tabeli poniżej do emisji powierzchniowej jeśli chodzi o pył zawieszony PM10 wchodzi rolnictwo (tylko 2% ), emisja z kopalni odkrywkowych i żwirowni (tu już dużo bo prawie 24% emisji powierzchniowej ale o tym za chwilę* ! ;-P) emisja z hałd (tylko 1,3%) i emisja z lotnisk (tylko 0,4%). *Dlatego że w Krakowie nie ma kopalni odkrywkowych i żwirowni (żwirowania jest chyba najbliżej w Cholerzynie) a znaczenie rolnictwa jest marginalne to składniki te w porównaniu do emisji powierzchniowej (z sektora komunalno bytowego i usług) uważam że mają się jak 2% do 98% więc można a nawet trzeba uogólnić ! ;-) Wnioskuje więc że emisja powierzchniowa w Krakowie praktycznie więc równa jest emisji z sektora komunalno bytowego i usług drobnych. (...), tym bardziej, że tlenki azotu i siarki są równie niebezpieczne co benzo(a)piren. GregorZi Każdy składnik jest niebezpieczny i rożna jest jego toksyczność, niemniej b(a)p jest szczególnie groźny ponieważ jego zawrtośc w pyle jest bardzo wysoka i jest on mutagenny i kancerogenny - wywołuje raka.: Substancje WWA są związkami rakotwórczymi (B[a]P), mutagennymi (wady wrodzone), powodującymi bezpłodność; Nie kwestionuje pieców węglowych i spalania paliw stałych jako największe źródło zanieczyszczeń. Chcę tylko zaznaczyć, że nawet wyeliminowanie 100% tych palenisk jest niewystarczające do kompletnej poprawy jakości powietrza.GregorZi oczywiście że niewystarczające do kompletnej poprawy bo na zanieczyszczenie powietrza składa się wiele substancji jak : pyły, NO2, SO2, O3, WWA głownie B(a)P etc. Trzeba więc działać kompleksowo (chyba kiedyś już dyskutowałem na ten temat ;-) ) i przede wszystkim uporać się jeszcze z dwutlenkiem azotu czyli z ograniczeniem ilości aut (obwodnice, dobre sterowanie ruchem, P&R . ...EDIT śieć dróg rowerowych !! etc, ) Reasumując wszystko już zostało poobliczane i ma się mniej więcej tak jak na wykresach KAS które to z kolei bazują na POP i w/w analizach :-) szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 11-11-2013 11:34 | |
|
| |
MiśQ ![]() Posty: 3416 Miejscowość: Kraków Dołączył: 13 sty 06 |
|
|
Szymek, w Mexyku mieszka ok. 23 mln ludzi. A samochodów jest tyle, że... kto mi teraz powie, że w Krakowie, czy innym większym mieście w Polsce są korki to go wyśmieję. Jednak jest taka różnica, że najczęściej są 3-4 pasy a samochodów masa. Bywa, że te korki stoją ale też jest tak, że jednak ruch jakoś "idzie". Najlepsze jest, że kierowcy w Mexyku jeżdżą jak im pasuje a "dzwony" to rzadkość. Ale wracając do powietrza... dziwne to z tą nagrodą bo z rana jest pochmurno i widoczność jest ograniczona, ale ok południa wypogadza się. Mexyk ma podobne położenie jak Kraków, leży w dole a na jego obrzeżach są góry. Grunt to nie przemęczać się! |
|
|
| |
|
Wracając jeszcze na chwilę do benzo(a)pirenu ( b(a)p ).(...)Poziomu benzo(a)pirenu bez współpracy całej południowej części kraju i tak się nie opanuje. Będzie tylko mniejsza emisja i mniejsze rozprzestrzenianie (nośnik PM10). (...) Według ekspertyz wprowadzenie zakazu paliw stałych w Krakowie zredukuje b(a)p o 90,1% ! szbiker dodał/a następującą grafikę: ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 11-11-2013 12:56 | |
|
| |
|
Wracając jeszcze na chwilę do benzo(a)pirenu ( b(a)p ). No tak zredukuje 90,1% z 68%. Ta druga grafika "wariant II" nie uwzględnia napływu spoza Krakowa - patrz prezentowany przez Ciebie wykres KAS B(a)P, napływ spoza Krakowa 29% (ponad 0,003 g/m3). Norma na wykresie KAS zaznaczona na 0,001g/m3. Ta ekspertyza pokazuje tylko redukcję emisji Krakowa! a nie Kraków + napływ. Ponad trzykrotne przekroczenie nadal zostaje. (wiadomo lepiej niż jedenastokrotne )
|
|
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Czyli w sumie prawda że auta to tylko mały procent zanieczyszczeń. W Meksyku pewnie nikt nie ogrzewa domów piecami bo nie ma takiej potrzeby. I nawet ta olbrzymia ilość aut nie dymi tak jak krakowskie piece
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
|
Wracając jeszcze na chwilę do benzo(a)pirenu ( b(a)p ). Zgadza się. Nie rozumiem tylko wypowiedzi w stylu : "i tak nic nie da i tak przekroczy". A ja powiem tak - to będzie sukces jeśli uda się wyeliminować ponad 60% rakotwórczej substancji w powietrzu !! Na napływ spoza Krakowa czy Małopolski (głównie ze Ślaska nam to przywiewa) i tak nie mamy wpływu - musiałyby istnieć rozporządzenia i programy krajowe. EDIT: Posiadam wersję roboczą Lokalnego Programu Osłonowego (dopłat do zwiększonych rachunków) który będzie procedowany na najbliższej sesji . Napisałem w tej sprawie bezpośrednio do radnego i otrzymałem odpowiedz Gdyby ktoś go chciał to piszcie na meila bo zajmuje trochę: szbiker@gmail.comGeneralnie rzecz biorąc jest tak jak podwali szczątkowo w mediach : (...)Program dopłat do ogrzewania | |
| Edytowane przez szbiker dnia 12-11-2013 07:51 | |
|
| |
|
Nie napisałem, że "i tak nic nie da", tylko że nadal będzie przekroczenie a to jest różnica. Co do innych regionów, to każde województwo w którym zanotowano przekroczenia emisji jest zobowiązane do sporządzenia programu ochrony powietrza. Teraz kwestia realizacji. EDIT Z prawa ochrony środowiska: Art. 91c. 1. W przypadku gdy przekroczenie poziomów dopuszczalnych lub docelowych substancji w powietrzu występuje na znacznym obszarze kraju, a środki podjęte przez organy samorządu terytorialnego nie wpływają na ograniczenie emisji zanieczyszczeń do powietrza, minister właściwy do spraw środowiska może opracować krajowy program ochrony powietrza, który jest dokumentem o charakterze strategicznym wyznaczającym cele i kierunki działań, jakie powinny zostać uwzględnione w programach ochrony powietrza. 2. Minister właściwy do spraw środowiska, w przypadku opracowania krajowego programu ochrony powietrza, ogłasza w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski” komunikat o adresie strony internetowej, na której zamieszczono ten program, oraz o terminie, od którego ma być on stosowany.
| |
| Edytowane przez Grezi dnia 11-11-2013 21:25 | |
|
| |
|
|
Ja to wszystko wiem - bo interesuje się tym od 3lat więc nie musisz cytować artykułów z POŚ. (jest jeszcze art. 96). Pisząc to co powyżej (nie lubię się tłumaczyć) chodziło mi o wdrożenie w całym kraju programu skutecznego i realnego planu . Skoro tylko w Krakowie są takie olbrzymie problemy , to co dopiero w całym województwie .... o kraju nie wspominam. Byla już mowa o takim programie. Wdrożenie zakazu (które rozumiem jako skuteczne narzędzie) w całym kraju w tak krótkiej perspektywie czasowej byłoby po prostu nierealne i chyba mało rozsądne np. w małych wioskach gdzie nie ma odpowiedniej infrastruktury, sieci - głupie p.s Napisałeś to : (...)Poziomu benzo(a)pirenu bez współpracy całej południowej części kraju i tak się nie opanuje. Będzie tylko mniejsza emisja i mniejsze rozprzestrzenianie (nośnik PM10). (...) Ja twierdzę że opanuje się (tzn. że się da!), bo 60 % to sukces. Więcej jeśli chodzi o emisję powierzchniową (b(a)p) w Krakowie nie da się zrobić. POPy z innych województw nie mają zakazu i są nieskuteczne - nasz aktualny jest pionierski - to precedens ! p.s 2 Mam nieodparte wrażenie że zmierzamy ku jałowej dyskusji przez taką wymianę zdań ;-) (tzn. co kto napisał ) ... ale skoro teraz twierdzisz tak to przyjmuje to do wiadomości ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 12-11-2013 06:56 | |
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
widocznie mają inne dane IMGW: Obliczenia wykonywane są w oparciu o dane z inwentaryzacji emisji zanieczyszczeń dla województwa małopolskiego z 2010 roku oraz dane z europejskiej bazy danych EMEP (The European Monitoring and Evaluation Programme). Uwzględniono zmienność roczną i dobową emisji charakterystyczną dla różnych rodzajów źródeł emisji wg. kategorii SNAP (Selected Nomenclature for sources of Air Pollution). serwis malopolska opiera się na danych pomiarowych z MSMZhttp://monitoring.krakow.pios.gov.pl/iseo/ - tu chyba jest najdokładniej, tylko te pomiary robią w 3 wybranych miejscach w KRK. Więc co jest nad resztą miasta - nie wiadomo pytanie na ile wyliczenia robione na podstawie danych z 2010 mają jakikolwiek sens... adrenalina? pół kilo poproszę :)
| |
| Edytowane przez mandraghora dnia 12-11-2013 08:42 | |
|
| |
|
Nie przesądzam który system jest lepszy. Na tamtą konkretna chwilę moje indywidualne odczucia spowodowane cząsteczkami syfu w ślinie wskazywały mi na wierniejsze odwzorowanie rzeczywistości przez IMGW niż małopolska.pl . EDIT: Zastanawiało mnie jednak czy w FAPPS do swoich prognoz biorą też pod uwagę, oprócz warunków meteorologicznych, rzeczywiste wskazania z monitoringu powietrza. Napisałem do IMGW i otrzymałem następującą odpowiedz od Pana Wiesława Kaszowskiego: System FAPPS jest systemem prognostycznym, nie wykorzystujemy do jego działania stacji monitoringu WIOŚ, Ciekawe jest też to co czytamy na stronie systemu FAPPS : (...)Wpływ czynników meteorologicznych na zróżnicowanie stężenia zanieczyszczeń wokół źródła emisji jest bezsporny. Ocenia się, że o wielkości zanieczyszczenia powietrza aż w 70% decydują warunki meteorologiczne. (...) Ten wpływ oczywiście widać dobitnie np. jak wiatr powieje albo jest "cisza" , niemniej jak wspomniała Mandraghora inwentaryzacja emisji na której bazują pochodzi z 2010 roku - niestety jest to prawdopodobnie najświeższa istniejąca inwentaryzacja.... Interesujące jest też to że występuje tzw. sprzężenie zwrotne : Warunki pogodowe determinują transport substancji w powietrzu atmosferycznym, a z kolei obecność zanieczyszczeń w atmosferze wpływa na pogodę i klimat. serwis malopolska opiera się na danych pomiarowych z MSMZhttp://monitoring.krakow.pios.gov.pl/iseo/ - tu chyba jest najdokładniej, tylko te pomiary robią w 3 wybranych miejscach w KRK. Więc co jest nad resztą miasta - nie wiadomo tak - tam jest najdokładniej bo liczbowo no i fajne jest tez to że można przeglądać np. raport z całego roku. W przyszłym roku mają powstać 2 dodatkowe stacje mobilne (kiedyś wspominałem ale to tak dla uporządkowania i przypomnienia). : (...)W Krakowie sa trzy stacje monitorujące powietrze. Stacja przy ul. Bulwarowej mierzy głównie zanieczyszczenia przemysłowe, ta na ul. Bujaka w Kurdwanowie sprawdza stężenie pyłów PM10 wynoszonych do powietrza głównie w wyniku działania przydomowych pieców i spalania odpadów. Stacja na al. Krasińskiego mierzy zaś ilość pyłów w głównym ciągu komunikacyjnym.(Całość) Ciekawostką jest to że na budynku AGH również znajduje się mini stacja pomiaru jakości powietrza którą prężenie wykorzystuje Koło Naukowe AGH a na Polibudzie można zamówić sobie pomiar zanieczyszczenia powietrza dioksynami ![]() | |
| Edytowane przez szbiker dnia 13-11-2013 09:27 | |
|
| |
|
| Kolejne z przewidywań : G. Lipiec - przewodniczący P.O w Malopolsce | |
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
Za 38mln zł miasto sprzedało parcelę przy Wildze. Sugestie ekologów i mieszkańców o stworzeniu w tym miejscu parku nie miały żadnej siły przebicia w starciu z wielkością wpływu do budżetu.
Pozdrawiam |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

Fota poniżej. Chyba nie do końca wszystko ok z tym FAPPS. Występowanie PM2,5 jest przecież mocno związane z PM10 :
...i znowu w slinie te cząsteczki pyłu 

a w zimie efekt będzie widoczny. Mam taką nadzieję
![[i co?]](/images/smiley/bezradny.gif)

... otóż Mexico City otrzymało nagrodę jakości powietrza przyznawaną przez międzynarodowe jury "City Climate Leadership Awards" w Londynie za program ProAire który jest okazał się skuteczny w walce z zanieczyszczeniami. Od 1992 kiedy to ONZ ogłosiła Mexico City najbardziej zanieczyszczonym miastem na świecie, dramatycznie uległa poprawa jakości powietrza 

)