Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie

Autor Wiadomość
szbiker mężczyzna

szbiker
Miejscowość: Kraków
Dodane 05-12-2011 16:33 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Od poniedziałku nowy, rozbudowany serwis o zanieczyszczeniu powietrza w Małopolsce!
Jest rozbudowany i bardziej czytelny, z osobnymi komunikatami o zanieczyszczeniu powietrza dla 23 miast w Małopolsce. Od poniedziałku, 5 grudnia nowa odsłona serwisu o jakości powietrza Małopolski we Wrotach Małopolski!

i od razu wraz z tą zmianą lepsze powietrze ! :D To mi się podoba ! :-)

Więcej

Nowe wypasione wykresy pyłu PM10 ;-)
Luki mężczyzna

Luki
Dodane 14-12-2011 12:23 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
U nas i tak nie tak źle ;)
Pirx mężczyzna

Pirx
Miejscowość: Klucze
Dodane 14-12-2011 12:43 RE: Wspólne bieganie
Masakra jest z tym powietrzem. Mi się dzisiaj udało zrobić trening trochę wcześniej, gdy jeszcze nie śmierdziało (...)oscar

Czasami fajnie jest mieszkać na zadupiu... Taka refleksja natury ogólnej mi się nasunęła.
Edytowane przez Pirx dnia 14-12-2011 12:44
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 14-12-2011 15:20 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
A jednak może być jeszcze 2 razy gorzej niż u nas kiedy jest najgorzej :D Ciekawe co na to zwykli mieszkańcy Pekinu bo władza jak widać mówi że jeszcze da się oddychać :-) Pamiętam że była też z tamtejszym powietrzem niezła jazda przed Igrzyskami Olimpijskimi w 2008 roku :-)
Edytowane przez szbiker dnia 14-12-2011 15:28
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 14-12-2011 15:39 RE: Wspólne bieganie
Racja no ale wiadomo ... tutaj łatwiej o pracę, są uczelnie, siedziby firm etc. Pomimo tego syfu w powietrzu niektórzy sportowcy jak np. ten Lachowski o którym wspomniałem przenoszą się do Krakowa i tu trenują - nawet nie wie chłopak jaką krzywdę sobie robi biegnąc bulwarem wiślanym koło Mostu Dębnickiego ;-P .... chciałby się rzec "ratuj się i uciekaj stąd , uciekaj ! " :D ;-)
Edytowane przez szbiker dnia 14-12-2011 15:59
furman mężczyzna

furman
Dodane 14-12-2011 19:07 RE: Wspólne bieganie
Ja dzisiaj wyjechałem z Krakowa na zadupie i tak szczerze to nie wiem czy gorzej nawet nie jest. Smród taki w wiochach, że masakra.
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 14-12-2011 21:17 RE: Wspólne bieganie
Zależy co rozumiemy przez zadupie ;-)
Versus mężczyzna

Dodane 15-12-2011 22:53 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Zależy co rozumiemy przez zadupie ;-)szbiker

Zadupie zdefiniowałbym jako obszar, na którym istnieje już zabudowa z indywidualnym dla każdego lokum paleniskiem, i mentalnością, lub niedoborem finansów karzącą spalać co popadnie.
W samym Krakowie pewno też nie brak ludzi, co to wszystko puściliby przez komin, byle zaoszczędzić kilka groszy, jednak nie mają dostępu do drzwiczek od pieca. Z tego powodu bywa, że i na Woli Justowskiej wdychają gorsze powietrze niż blokers w tańszej lokalizacji. i co?

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 15-12-2011 23:17 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Jeśli tak to rozumiem ;-) Właśnie dzisiaj postanowiłem udać się na takowe zadupie (konkretnie na wschód od Krakowa w kierunku Niepołomic przez Kokotów, Węgrzce itd.) z myślą o odetchnięciu czystszym powietrzem. W rzeczywiści okazało się że krajobraz obfitował w wszechobecne dymiące małe domki i z powodu braku wiatru mglista zawiesina dosłownie zapierała dech w piersiach ;-)

Odnośnie palenia czym popadnie

(...) - Zwiększamy częstotliwość kontroli. W tym sezonie przeprowadziliśmy ich już 149 (dla porównania: w listopadzie 2010 r. - 89), ujawniając 37 przypadków spalania odpadów w instalacjach grzewczych. W efekcie wystawiliśmy 19 mandatów na łączną kwotę 2100 zł - wylicza Radosław Gądek. Dodaje, że prawo do kontroli dają strażnikom miejskim przepisy ochrony środowiska. Uniemożliwienie takiej kontroli jest przestępstwem (zgodnie z artykułem 225 Kodeksu karnego). (...)
Edytowane przez szbiker dnia 15-12-2011 23:38
Versus mężczyzna

Dodane 16-12-2011 09:22 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Oczywiście obraz byłby niekompletny i niesprawiedliwy, gdyby nie wspomnieć, że jesteśmy krajem leżącym na węglu(miejscami doskonałej jakości), jednak nie widać tego po cenach w punktach sprzedaży. Te zasoby zdają się być niemal dla nas kulą u nogi. Dlatego skłonność do płacenia dużych pieniędzy jednocześnie za wywóz śmieci i opał- nie jest powszechna.i co? Zestawiając to jeszcze z "darmową" służbą zdrowia, zachowania "proeko" bywają zupełnie niezrozumiałe! tak

nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych

mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 16-12-2011 09:32 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
dzisiaj ogłosili rano że jest dramat. Nie oddychać. Normy przekroczone czterokrotnie. Po prostu bajer...:[

adrenalina? pół kilo poproszę :)

szaman696 mężczyzna

szaman696
Dodane 16-12-2011 11:12 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Dziś??? Kiedy akurat dzisiaj mam widoczność jak rzadko kiedy. Piękna przejrzystość powietrza co oznacza, ze smogu niej.

To jak to jest...

Oby noga podawała!!

www.bikeholicy.pl

lukcio mężczyzna

lukcio
Miejscowość: kraków
Dodane 16-12-2011 11:17 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Aktualna jakość powietrza w Krakowie
Kraków, Al. Krasińskiego
dostateczna
Kraków, ul. Bujaka
dobra
Kraków, ul. Bulwarowa
dobra

http://www.malopolska.pl/Obywa…ny/default.aspx

SIŁA! NIE MA LIPY!

Cvbge mężczyzna

Dodane 16-12-2011 18:47 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
U mnie na osiedlu jest jedna taka ulica, że jak wieczorem przejeżdżam obok to wygląda jakby coś się paliło co najmniej, taka zadymiona. Pojechałem raz z ciekawości zobaczyć co się tak pali, a to jeden dom tak kopcił. Oddychać się nie dało, nie wiem jak ludzie mogą tam mieszkać i nic nie robić. Ulica dalej już była czysta...
szbiker mężczyzna

szbiker
Dodane 16-12-2011 21:06 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
dzisiaj ogłosili rano że jest dramat. Nie oddychać. Normy przekroczone czterokrotnie. Po prostu bajer...:[ mandraghora

Aktualna jakość powietrza w Krakowie
Kraków, Al. Krasińskiego
dostateczna
Kraków, ul. Bujaka
dobra
Kraków, ul. Bulwarowa
dobra

http://www.malopolska.pl/Obywa…ny/default.aspxlukcio

Z pyłem zawieszonym PM 10 było dokładnie tak czyli tak jak napisaliście - rano było przerąbane a po południu już całkiem nieźle czyli spadło poniżej 50 ug/m3

Oczywiście obraz byłby niekompletny i niesprawiedliwy, gdyby nie wspomnieć, że jesteśmy krajem leżącym na węglu(miejscami doskonałej jakości), jednak nie widać tego po cenach w punktach sprzedaży. Te zasoby zdają się być niemal dla nas kulą u nogi. Dlatego skłonność do płacenia dużych pieniędzy jednocześnie za wywóz śmieci i opał- nie jest powszechna.i co? Zestawiając to jeszcze z "darmową" służbą zdrowia, zachowania "proeko" bywają zupełnie niezrozumiałe! takVersus

... zgadzam się z Twoim zadaniem - medal ma dwie strony a temat jest szerszy.
Z jednej strony jest pełno osób dla których to dobro wspólne jakim jest powietrze w ogóle się nie liczy i palą czym popadnie pomimo że stać ich bez problemu na opłaty za wywóz śmieci i kupno dobrego węgla. Nakładane kary na takich ludzi wydają się być jak najbardziej zasadne i uświadamiają im że trzeba szanować siebie i innych.
Z drugiej jednak strony można sobie przecież wyobrazić że strażnicy miejscy wchodzą do domku starego człowieka, który ma 700zł emerytury, prawie całość wydaje na leki, żywność i nakładają na niego jeszcze karę za to że palił kartonem :-) Czy ten człowiek ma zginąć z zimna czy zapalić ?
Przyczyn wysokich cen węgla dopatrywałbym się w polityce klimatycznej UE i narzucaniu wyśrubowanych limitów emisji CO2 dla kraju którego gospodarka (energia elektryczna) opiera się na węglu. Wydaje mi się że m.in. przez to na kopalnie nakładane są olbrzymie podatki i obciążenia za zanieczyszczanie środowiska co odbija się na cenie węgla.
Jako że wchodzę już powoli na grunt polityki więc nie chciałbym się w to dalej zagłębiać ;-)
Edytowane przez szbiker dnia 16-12-2011 21:23
Kocur mężczyzna

Kocur
Dodane 20-12-2011 13:37 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Od rana stężenie szkodliwych pyłów PM 10 przekracza w Krakowie dopuszczalne normy. Jeśli mglista i bezwietrzna pogoda się utrzyma, i przez najbliższą dobę stężenie PM 10 się nie zmniejszy, urzędnicy ogłoszą alarm smogowy.

oddychamy głęboko ;)

MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Cvbge mężczyzna

Dodane 20-12-2011 18:57 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Na zapas? ;)
mandraghora kobieta

mandraghora
Miejscowość: KRK
Dodane 20-12-2011 19:21 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Na zapas? ;)Cvbge

na uspokojenie ;-)

adrenalina? pół kilo poproszę :)

RB mężczyzna

Dodane 22-12-2011 12:03 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
pewnie żadna pociecha, ale nie jesteśmy osamotnieni:http://polskalokalna.pl/wiadom…zu,1737844,3321
Że Zabrze, Rybnik, Sosnowiec to rozumiem. Ale Żywiec, Częstochowa???
Axi mężczyzna

Axi
Dodane 22-12-2011 12:52 RE: Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
Nie tylko mowa o Żywcu, co o całym powiecie żywieckim. Co potwierdza obserwacje poczynione gołym okiem (i nosem), że za miastem wcale nie jest lepiej, a nieraz i wręcz przeciwnie. Wystarczy kawałek za Kraków wyjechać, by w nie jednym miejscu przekręciło nos na drugą stronę - niemal czarne kłęby dymu wydobywające się z komina - nieraz aż dziw bierze, że sąsiedzi nic przeciwko nie mają - przecież to nawet ściany musi brudzić.

Pozdrawiam :)
Axi

Skocz do Forum: