Zanieczyszczenie powietrza w Krakowie
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
szbiker ![]() Posty: 2370 Miejscowość: Kraków Dołączył: 29 kwi 09 |
|
Od poniedziałku nowy, rozbudowany serwis o zanieczyszczeniu powietrza w Małopolsce! i od razu wraz z tą zmianą lepsze powietrze ! To mi się podoba ! :-)Więcej Nowe wypasione wykresy pyłu PM10 ;-) |
|
|
| |
Luki ![]() Posty: 2502 Miejscowość: Kraków Dołączył: 27 mar 06 |
|
U nas i tak nie tak źle ![]() |
|
|
| |
| Pirx Posty: 663 Miejscowość: Klucze Dołączył: 16 maj 07 |
|
Masakra jest z tym powietrzem. Mi się dzisiaj udało zrobić trening trochę wcześniej, gdy jeszcze nie śmierdziało (...)oscar Czasami fajnie jest mieszkać na zadupiu... Taka refleksja natury ogólnej mi się nasunęła. | |
| Edytowane przez Pirx dnia 14-12-2011 12:44 | |
|
| |
|
A jednak może być jeszcze 2 razy gorzej niż u nas kiedy jest najgorzej Ciekawe co na to zwykli mieszkańcy Pekinu bo władza jak widać mówi że jeszcze da się oddychać :-) Pamiętam że była też z tamtejszym powietrzem niezła jazda przed Igrzyskami Olimpijskimi w 2008 roku :-) | |
| Edytowane przez szbiker dnia 14-12-2011 15:28 | |
|
| |
|
Racja no ale wiadomo ... tutaj łatwiej o pracę, są uczelnie, siedziby firm etc. Pomimo tego syfu w powietrzu niektórzy sportowcy jak np. ten Lachowski o którym wspomniałem przenoszą się do Krakowa i tu trenują - nawet nie wie chłopak jaką krzywdę sobie robi biegnąc bulwarem wiślanym koło Mostu Dębnickiego ;-P .... chciałby się rzec "ratuj się i uciekaj stąd , uciekaj ! " ;-) | |
| Edytowane przez szbiker dnia 14-12-2011 15:59 | |
|
| |
furman ![]() Posty: 3227 Miejscowość: Kraków Dołączył: 9 sty 06 |
|
| Ja dzisiaj wyjechałem z Krakowa na zadupie i tak szczerze to nie wiem czy gorzej nawet nie jest. Smród taki w wiochach, że masakra. | |
|
| |
|
| Zależy co rozumiemy przez zadupie ;-) | |
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
Zależy co rozumiemy przez zadupie ;-)szbiker Zadupie zdefiniowałbym jako obszar, na którym istnieje już zabudowa z indywidualnym dla każdego lokum paleniskiem, i mentalnością, lub niedoborem finansów karzącą spalać co popadnie. W samym Krakowie pewno też nie brak ludzi, co to wszystko puściliby przez komin, byle zaoszczędzić kilka groszy, jednak nie mają dostępu do drzwiczek od pieca. Z tego powodu bywa, że i na Woli Justowskiej wdychają gorsze powietrze niż blokers w tańszej lokalizacji.
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
|
|
Jeśli tak to rozumiem ;-) Właśnie dzisiaj postanowiłem udać się na takowe zadupie (konkretnie na wschód od Krakowa w kierunku Niepołomic przez Kokotów, Węgrzce itd.) z myślą o odetchnięciu czystszym powietrzem. W rzeczywiści okazało się że krajobraz obfitował w wszechobecne dymiące małe domki i z powodu braku wiatru mglista zawiesina dosłownie zapierała dech w piersiach ;-) Odnośnie palenia czym popadnie (...) - Zwiększamy częstotliwość kontroli. W tym sezonie przeprowadziliśmy ich już 149 (dla porównania: w listopadzie 2010 r. - 89), ujawniając 37 przypadków spalania odpadów w instalacjach grzewczych. W efekcie wystawiliśmy 19 mandatów na łączną kwotę 2100 zł - wylicza Radosław Gądek. Dodaje, że prawo do kontroli dają strażnikom miejskim przepisy ochrony środowiska. Uniemożliwienie takiej kontroli jest przestępstwem (zgodnie z artykułem 225 Kodeksu karnego). (...) | |
| Edytowane przez szbiker dnia 15-12-2011 23:38 | |
|
| |
| Versus Posty: 3088 Miejscowość: Kraków Dołączył: 25 mar 07 |
|
Oczywiście obraz byłby niekompletny i niesprawiedliwy, gdyby nie wspomnieć, że jesteśmy krajem leżącym na węglu(miejscami doskonałej jakości), jednak nie widać tego po cenach w punktach sprzedaży. Te zasoby zdają się być niemal dla nas kulą u nogi. Dlatego skłonność do płacenia dużych pieniędzy jednocześnie za wywóz śmieci i opał- nie jest powszechna. Zestawiając to jeszcze z "darmową" służbą zdrowia, zachowania "proeko" bywają zupełnie niezrozumiałe!
nie bądź nigdy pokorny wobec dumnych ani dumy wobec pokornych |
|
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
dzisiaj ogłosili rano że jest dramat. Nie oddychać. Normy przekroczone czterokrotnie. Po prostu bajer...
adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
| szaman696 Posty: 561 Dołączył: 16 mar 07 |
|
|
Dziś??? Kiedy akurat dzisiaj mam widoczność jak rzadko kiedy. Piękna przejrzystość powietrza co oznacza, ze smogu niej. To jak to jest... Oby noga podawała!! www.bikeholicy.pl |
|
|
| |
lukcio ![]() Posty: 1145 Miejscowość: kraków Dołączył: 11 lut 09 |
|
|
Aktualna jakość powietrza w Krakowie Kraków, Al. Krasińskiego dostateczna Kraków, ul. Bujaka dobra Kraków, ul. Bulwarowa dobra http://www.malopolska.pl/Obywa…ny/default.aspx SIŁA! NIE MA LIPY! |
|
|
| |
| Cvbge Posty: 769 Dołączył: 13 sty 07 |
|
| U mnie na osiedlu jest jedna taka ulica, że jak wieczorem przejeżdżam obok to wygląda jakby coś się paliło co najmniej, taka zadymiona. Pojechałem raz z ciekawości zobaczyć co się tak pali, a to jeden dom tak kopcił. Oddychać się nie dało, nie wiem jak ludzie mogą tam mieszkać i nic nie robić. Ulica dalej już była czysta... | |
|
| |
|
dzisiaj ogłosili rano że jest dramat. Nie oddychać. Normy przekroczone czterokrotnie. Po prostu bajer... Aktualna jakość powietrza w Krakowie Z pyłem zawieszonym PM 10 było dokładnie tak czyli tak jak napisaliście - rano było przerąbane a po południu już całkiem nieźle czyli spadło poniżej 50 ug/m3 Oczywiście obraz byłby niekompletny i niesprawiedliwy, gdyby nie wspomnieć, że jesteśmy krajem leżącym na węglu(miejscami doskonałej jakości), jednak nie widać tego po cenach w punktach sprzedaży. Te zasoby zdają się być niemal dla nas kulą u nogi. Dlatego skłonność do płacenia dużych pieniędzy jednocześnie za wywóz śmieci i opał- nie jest powszechna. ... zgadzam się z Twoim zadaniem - medal ma dwie strony a temat jest szerszy. Z jednej strony jest pełno osób dla których to dobro wspólne jakim jest powietrze w ogóle się nie liczy i palą czym popadnie pomimo że stać ich bez problemu na opłaty za wywóz śmieci i kupno dobrego węgla. Nakładane kary na takich ludzi wydają się być jak najbardziej zasadne i uświadamiają im że trzeba szanować siebie i innych. Z drugiej jednak strony można sobie przecież wyobrazić że strażnicy miejscy wchodzą do domku starego człowieka, który ma 700zł emerytury, prawie całość wydaje na leki, żywność i nakładają na niego jeszcze karę za to że palił kartonem :-) Czy ten człowiek ma zginąć z zimna czy zapalić ? Przyczyn wysokich cen węgla dopatrywałbym się w polityce klimatycznej UE i narzucaniu wyśrubowanych limitów emisji CO2 dla kraju którego gospodarka (energia elektryczna) opiera się na węglu. Wydaje mi się że m.in. przez to na kopalnie nakładane są olbrzymie podatki i obciążenia za zanieczyszczanie środowiska co odbija się na cenie węgla. Jako że wchodzę już powoli na grunt polityki więc nie chciałbym się w to dalej zagłębiać ;-) | |
| Edytowane przez szbiker dnia 16-12-2011 21:23 | |
|
| |
Kocur ![]() Posty: 1596 Miejscowość: Kraków Dołączył: 15 kwi 06 |
|
Od rana stężenie szkodliwych pyłów PM 10 przekracza w Krakowie dopuszczalne normy. Jeśli mglista i bezwietrzna pogoda się utrzyma, i przez najbliższą dobę stężenie PM 10 się nie zmniejszy, urzędnicy ogłoszą alarm smogowy. oddychamy głęboko ![]() MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE |
|
|
| |
| Cvbge Posty: 769 Dołączył: 13 sty 07 |
|
Na zapas? ![]() |
|
|
| |
mandraghora ![]() Posty: 1420 Miejscowość: KRK Dołączyła: 12 lip 11 |
|
Na zapas? na uspokojenie ;-) adrenalina? pół kilo poproszę :)
|
|
|
| |
| RB Posty: 398 Dołączył: 5 kwi 07 |
|
|
pewnie żadna pociecha, ale nie jesteśmy osamotnieni:http://polskalokalna.pl/wiadom…zu,1737844,3321 Że Zabrze, Rybnik, Sosnowiec to rozumiem. Ale Żywiec, Częstochowa??? |
|
|
| |
Axi ![]() Posty: 3258 Miejscowość: Kraków Dołączył: 8 sie 06 |
|
|
Nie tylko mowa o Żywcu, co o całym powiecie żywieckim. Co potwierdza obserwacje poczynione gołym okiem (i nosem), że za miastem wcale nie jest lepiej, a nieraz i wręcz przeciwnie. Wystarczy kawałek za Kraków wyjechać, by w nie jednym miejscu przekręciło nos na drugą stronę - niemal czarne kłęby dymu wydobywające się z komina - nieraz aż dziw bierze, że sąsiedzi nic przeciwko nie mają - przecież to nawet ściany musi brudzić.
Pozdrawiam |
|
|
| |
| Skocz do Forum: |

To mi się podoba ! :-)